Ekstra ædepladser eller to daglige tildelinger af en lille mængde halm på gulvet kunne ikke sænke forekomsten af halebidsudbrud i smågrisestier, hvor grisene havde ad libitum adgang til foder og permanent adgang til halm i en halmhæk.
I stier med halebidsudbrud blev et reb uden knuder ophængt midt i stien. Ved afgang fra smågrisestalden havde 5,3 pct. af grisene mistet noget af halen som følge af halebid. I stier med ekstra ædepladser var den daglige tilvækst højere end i kontrolstier svarende til 30 g per dag (P<0,001). Den højere tilvækst i stier med ekstra ædepladser var uafhængig af grisenes vægt ved fravænning (små, mellem eller store).
Afprøvningen blev gennemført i en smågrisebesætning, hvor grisene blev fodret med tørfoder via en rørfodringsautomat. I kontrol- og halmgruppen blev grisene fodret via en dobbelt foderautomat placeret i stiadskillelsen. I gruppen med ekstra ædepladser blev antallet af ædepladser fordoblet ved at indsætte en ekstra foderautomat i stien. I kontrolstierne og i stierne med ekstra tildeling af halm blev 34 grise indsat per sti, og i stierne med ekstra ædepladser blev 33 grise indsat per sti svarende til det antal grise, der måtte gå i stien ved 30 kg.
Adfærdsobservationer viste, at der stod flere grise ved krybben i stierne med den ekstra foderautomat sammenlignet med kontrol- og halmgruppen (P<0,001), og at der stod færre grise i kø til foderautomaten i stierne med de ekstra ædepladser (P<0,001).
Samlet set peger resultaterne på, at ekstra ædepladser og tildeling af halm på gulvet i stier med permanent adgang til halm i en halmhæk ikke reducerer forekomsten af stier med halebidsudbrud, og at der potentielt er et uudnyttet vækstpotentiale ved smågrisene jf. den højere tilvækst i stier med ekstra ædepladser. I mange besætninger skal væsentlig flere grise deles om en ædeplads, end det var tilfældet i kontrolgruppen, hvorfor der potentielt forventes en endnu større effekt af at etablere ekstra ædepladser på den daglige tilvækst i disse besætninger. Fremtidige afprøvninger skal fastlægge det produktionsmæssige optimale antal ædepladser per gris ved at inkludere foderudnyttelsen.