31. maj 2021

Meddelelse Nr. 1231

GALTE, HANGRISE OG IMMUNOKASTREREDE HANGRISE - ADFÆRD & PENISSKADER

Hangrise og immunokastrater var mere aggressive end galte indtil 2. vaccination. Herefter blev immunokastraternes og galtenes adfærd ens. Der var ikke forskel i penisskader mellem hangrise og immunokastrater eller mavesår mellem galte, hangrise og immunokastrater.

Denne rapportering er en del af et større projekt, hvor galte, hangrise og immunokastrater sammenlignes. I denne meddelelse beskrives resultater for adfærd, penisskader og mavesår. Hangrise og immunokastrater udviser mere aggressivitet og flere opspring end galte indtil 2. vaccination. Herefter ændres adfærden blandt immunokastraterne til at være den samme som galtenes med meget mindre aggressivitet, skub og opspring end hos hangrisene. Graden af skader på penis er ikke forskellig mellem galte, hangrise og immunokastrater, men galtene har en høj forekomst af ikke-udviklede penisser. Der er ikke forskel i forekomsten af mavesår mellem galte, hangrise og immunokastrater.

Som forventet er hangrise mere aktive/aggressive end galte og immunokastrater efter 2. vaccination, hvilket er i overensstemmelse med udenlandske undersøgelser. Den lave frekvens af penisskader generelt og ingen forskel mellem hangrise og immunokastrater er overraskende i forhold til flere tyske undersøgelser, der generelt finder en meget høj forekomst (60-95 %) af penisskader hos hangrise og noget lavere hos immunokastrater (8-40 %). 

Beskrivelse af forsøgsdesign, materialer og metoder fremgår af Meddelelse nr. 1219 [12], mens denne meddelelse indeholder resultater fra vurdering af adfærd, penisskader og mavesår.

Der er givet tilladelse til udtagning af nakkespækbiopsier og blodprøver fra Dyreforsøgstilsynet. Tilladelse j.nr. 2016-15-0201-01080.


Institution: SEGES Svineproduktion, Den rullende Afprøvning

Forfatter: Hanne Maribo, Lotte Skade, Anna Krog Krustrup, Sabine Stoltenberg Grove, Mai Britt Friis Nielsen

Udgivet: 31. maj 2021

Dyregruppe: Hangrise, Galte, Slagtesvin

Fagområde: Ernæring, Sundhed

Nyhedsbrev

Hold dig opdateret om dansk griseproduktion og Noteringen. Modtag nyhedsbrevet hver torsdag. Udfyld e-mail, navn og arbejdsplads/virksomhed.

Når du tilmelder dig, vil du modtage en e-mail med et bekræftelseslink. Du modtager først nyhedsbrevet, når du har bekræftet din tilmelding.

* Skal udfyldes

Dit samtykke til at modtage det ugentlige nyhedsbrev kan du til enhver tid tilbagekalde ved at afmelde dig nyhedsbrevet eller kontakte os på gris@lf.dk.

Landbrug & Fødevarer Sektor for Gris behandler dine personoplysninger som beskrevet i Landbrug & Fødevarers privatlivspolitik.