30. august 2021

Meddelelse Nr. 1232

Forebyggelse af halthed ved gruppering af søer

Forbyggende smertelindrende behandling af gylte og drægtige søer med Metacam to gange umiddelbart efter gruppering kunne ikke reducere andelen af gylte og søer, der var halte ved indsættelse i farestalden sammenlignet med en ubehandlet kontrolgruppe.

Forebyggende smertelindrende behandling af gylte og drægtige søer med Metacam (injektion med 5 ml i nakken) henholdsvis 12-24 timer efter indsættelse i drægtighedsstien og igen 48 timer efter første behandling kunne ikke reducere andelen af søer, der var halte ved indsættelse i farestalden sammenlignet med en ubehandlet kontrolgruppe.

Traumer på muskulatur og/eller sener (populært kaldet ”sportsskader”) opstår sandsynligvis i forbindelse med slagsmål, opspring eller flytning. Gruppering af søer og rangkampe vurderes at være en af årsagerne til halthed. Smertelindrende behandling har vist god effekt på ben- og klovlidelser i både danske og internationale undersøgelser, men der mangler viden om forebyggende medicinsk behandling. 

Da forebyggende medicinsk behandling tilsyneladende ikke er tilstrækkelig, bør indsatsen fra personalets side i meget høj grad rettes imod kun at løbe polte og søer, der vurderes at kunne gennemføre en drægtighed, opstalde gylte og søer i stabile grupper, gennemføre et grundigt dagligt tilsyn og have tilstrækkelig med gode sygestier. 

Frekvens og alvor af halthed hos gylte og drægtige søer blev vurderet ved indsættelse i drægtighedsstalden, efter en uge samt ved indsættelse i farestalden. Resultatet viste, at en stor andel af søerne, der ikke var halte ved indsættelse, blev halte efter en uge. Således var 40 % af de ikke-behandlede søer (kontrol) henholdsvis 38 % af de behandlede søer (forsøg) halte i ugen efter indsættelse. Ved indsættelse i farestien var der fortsat en andel halte søer, dog på et mindre niveau end i ugen efter indsættelse i drægtighedsstalden.

I begge grupper var andelen af 1. kuldssøer cirka 25 %, men denne aldersgruppe udgjorde 46-47 % af de halte dyr efter en uge i drægtighedsstalden. De unge søer er således særligt udsatte i forbindelse med gruppering med ældre søer. I forbindelse med det daglige tilsyn bør fokus især rettes mod denne aldersgruppe.

Afprøvningen blev gennemført i én besætning, hvor søerne blev indsat i drægtighedsstalden fire uger efter løbning. Drægtighedsstalden var indrettet med stabile grupper og elektronisk sofodring.


Institution: SEGES Svineproduktion, Den rullende Afprøvning

Forfatter: Lisbeth Ulrich Hansen, Lotte Skade, Mai Britt Friis Nielsen

Udgivet: 30. august 2021

Dyregruppe: Gylte, Drægtige søer

Nyhedsbrev

Hold dig opdateret om dansk griseproduktion og Noteringen. Modtag nyhedsbrevet hver torsdag. Udfyld e-mail, navn og arbejdsplads/virksomhed.

Når du tilmelder dig, vil du modtage en e-mail med et bekræftelseslink. Du modtager først nyhedsbrevet, når du har bekræftet din tilmelding.

* Skal udfyldes

Dit samtykke til at modtage det ugentlige nyhedsbrev kan du til enhver tid tilbagekalde ved at afmelde dig nyhedsbrevet eller kontakte os på gris@lf.dk.

Landbrug & Fødevarer Sektor for Gris behandler dine personoplysninger som beskrevet i Landbrug & Fødevarers privatlivspolitik.