17. september 2021 | Opdateret/Gennemlæst 31. marts 2023

Meddelelse Nr. 1234

Økonomi i galte, hangrise og immunokastrerede hangrise

Hangrise og immunokastrerede hangrise har en lavere produktionsomkostning i forhold til galte på henholdsvis 0,61 og 0,11 kr./kg slagtekrop. Med de nuværende afregningsforudsætninger er der plads til 14 % frasorterede hangrise og 2 % frasorterede immunokastrerede hangrise for ”break even” i forhold til galte.

Denne meddelelse er sidste del af et større projekt, hvor galte, hangrise og immunokastrater blev sammenlignet. I denne meddelelse er der fokus på produktionsøkonomien på galte, hangrise og immunokastrerede hangrise.

Der er tidligere rapporteret: ”Galte, hangrise og immunokastrerede hangrise - produktivitet og hangriselugt” [3] og ” Galte, hangrise og immunokastrerede hangrise - adfærd & penisskader [4].

Fremstillingsprisen er henholdsvis 0,61 og 0,11 kr./kg slagtekrop lavere for hangrise og immunokastrerede hangrise i forhold til galte. Der er kun set på forskelle i fremstillingspriser, da alt omkring selve afregningen af hangrise/immunokastrerede hangrise kan ændre sig, som funktion af udbud/efterspørgsel samt frasorteringsgrænser for hangriselugt.

De største forskelle effektivitetsmæssigt findes i foderudnyttelsen og i kødprocenten. I vækstperioden fra 30 kg levendevægt til 89 kg slagtevægt er der en besparelse på 28,6 og 17,7 FEsv/gris hos henholdsvis hangrise og immunokastrerede hangrise i forhold til galte. Når foderprisen er 1,57 kr./FEsv giver dette en besparelse i foderomkostning på 45,0 og 27,8 kr./slagtegris for henholdsvis hangrise og immunokastrerede hangrise i forhold til galte. Der er en kødprocentforskel, som er henholdsvis 3,4 og 2,5 procentpoint bedre for hangrise og immunokastrerede hangrise end for galte. Den højere kødprocent for hangrise og immunokastrerede hangrise er afregningsmæssigt henholdsvis 32,9 og 25,8 kr./gris bedre end for galte. 

Immunokastrerede hangrise skal i forhold til hangrise dække en ekstra meromkostning på 25,5 kr./gris til Improvac-vaccinationer, inkl. arbejdstid. Besparelsen ved ikke at kastrere smågrise er cirka 8 kr./gris. Dette opnås via sparet smertelindring, sparet arbejdstid ved ikke at kastrerer samt en dødelighed som er lidt mindre i smågriseperioden ved at undlade kastration. Det betyder, at prisen for smågrise bør være lavere for hangrise, uanset om de er intakte eller immunokastrerede hangrise i forhold til galte.

Ved at vælge KS-orner med lavt eller højt indhold af androstenon kan graden af hangriselugt reduceres for primært androstenon men også for skatol. De fremtidige frasorteringsgrænser for hangriselugt kendes ikke, men vil formentlig inkludere androstenon. I dag anvendes kun frasortering baseret på måling af skatol, og med dette frasorteringsgrundlag vil der være god produktionsøkonomi i at producere hangrise i forhold til galte og immunokastrerede hangrise.

I forhold til hangrise har immunokastrerede hangrise en fremstillingspris, som er cirka 0,50 kr./kg højere og en 0,08 kr./kg lavere kødprocentafregning. Omvendt ligger immunokastrerede hangrise lavere end hangrise målt på skatol og androstenon i kødet, hvilket betyder væsentlig lavere risiko for hangriselugt og frasortering. Disse beregninger viser, at den samlede forventede merværdi ved immunokastration er begrænset i forhold til galtgriseproduktion med de nuværende afregningspriser og vilkår.


Institution: SEGES Svineproduktion, Den rullende Afprøvning

Forfatter: Hanne Maribo, Michael Groes Christiansen

Udgivet: 17. september 2021

Dyregruppe: Galte, Hangrise, Slagtesvin

Fagområde: Hangriseproduktion

Nyhedsbrev

Hold dig opdateret om dansk griseproduktion og Noteringen. Modtag nyhedsbrevet hver torsdag. Udfyld e-mail, navn og arbejdsplads/virksomhed.

Når du tilmelder dig, vil du modtage en e-mail med et bekræftelseslink. Du modtager først nyhedsbrevet, når du har bekræftet din tilmelding.

* Skal udfyldes

Dit samtykke til at modtage det ugentlige nyhedsbrev kan du til enhver tid tilbagekalde ved at afmelde dig nyhedsbrevet eller kontakte os på gris@lf.dk.

Landbrug & Fødevarer Sektor for Gris behandler dine personoplysninger som beskrevet i Landbrug & Fødevarers privatlivspolitik.