SAMMENDRAG
En funktions- og brugsmæssig sammenligning af 8 forskellige fabrikater af halsbindsler til søer er gennemført i 4 besætninger. Alle bindsler var faconbøjede med aftagelig nakkelås. Bindslerne var udført i 3 størrelser med 3 farvekoder, hvor sort var størst, blå mellemstørrelse og rød mindst.
Bindslerne var fastgjort til kædelås i den ene side af drægtighedsbåsene.
Alle bindslerne kunne anvendes til opbinding af søer og gylte.
Jyden type II med én gennemgående kæde på 60 cm gav anledning til for mange gener for dyrene ved ovennævnte monteringsform. (Senere er kædelængden blevet øget).
De røde bindsler fra Asbro og Wagner Domino havde den bedste udformning ved anvendelse til sopolte.
Til opbinding af store søer var de sorte bindsler fra Asbro for små (det sorte bindsel er blevet forlænget efter endt afprøvning).
I afprøvningsperioden deformerede bindselsstængerne på en del af bindslerne fra Vendelbo og i mindre grad på bindslerne fra Center Gros (Ryom). Vendelbo udfører i dag bindslerne i en kraftigere kvalitet. Nogle af de nederste øjer på bindslerne fra Egebjerg blev slidt igennem.
Nakkelåsen fra Asbro var lettest at betjene. Bladfjedernakkelåsen fra Jyden var sværest at betjene, specielt ved aftagning.
Nakkelåsene fra Voervadsbro og Ryom (CG) gav i en del tilfælde anledning til små sår på soens nakke mellem nakkelås og bindselsstænger.
BAGGRUND
Under Den rullende Afprøvning blev der i 1979, i samarbejde med andre institutioner, gennemført en afprøvning af forskellige bindselstyper. I denne undersøgelse fandt man frem til, at det faconbøjede halsbindsel var det bedste på markedet.
For at finde det bedst egnede af de faconbøjede bindsler, igangsatte Den rullende Afprøvning et pilotprojekt i 1987, hvor 4 typer bindsler indgik. Resultatet fra dette pilotprojekt viste stor forskel på såvel arbejdsvenlighed som funktion.
På et møde med samtlige bindselsfabrikanter blev resultaterne af pilotprojektet fremlagt og forslag blev givet til bedre udformning af bindslerne.
En afprøvning af alle bindsler på det danske marked blev igangsat i sidste halvdel af 1988, således at alle fabrikanter havde mulighed for at udforme deres bindsler i overensstemmelse med de fremlagte forslag.
Formål
Det var afprøvningens formål at undersøge forskellige bindsels- og nakkelåstyper med henblik på at finde de bedst egnede typer, samt identificere eventuelle problemer i forbindelse med udformningen.
GENNEMFØRELSE
Afprøvningen blev gennemført i 4 besætninger. Der var 8 forskellige bindselsfabrikater, hvoraf 4 fabrikater blev afprøvet i 2 besætninger, mens 5 fabrikater blev afprøvet i 2 andre parallelle besætninger. Det ene bindselsfabrikat indgik i alle 4 besætninger som kontrol.
Bindslerne blev udelukkende afprøvet i drægtighedsstalde på søer, gylte og sopolte, for at få et indtryk af bindslernes funktion under forhold, hvor dyrene var i vækst, samtidig med at spredningen på dyrenes størrelse var størst mulig.
Alle bindslerne blev afprøvet med de nakkelåse, som de pågældende firmaer solgte sammen med bindslerne.
Hvert bindselsfabrikat blev benyttet i 40 drægtighedsbåse, hvor kædelåsen var monteret i den ene side af båsen. Kæden til inventaret var så lang, som forholdene tillod i den enkelte besætning. Afprøvningen har varet ca. 9 måneder, dvs. ca. 3 søer pr. bås i afprøvningsperioden.
Opfølgning
Bindsler, der er ændret væsentligt i forhold til de afprøvede egenskaber, vil indgå i en senere undersøgelse. Resultaterne herfra vil blive offentliggjort i en orientering. Varslede ændringer på de enkelte fabrikater er nævnt i Appendix bagest i meddelelsen.
Følgende 8 bindselsfabrikater indgik i afprøvningen:
Fabrikat |
Antal str. i nakkelåse |
Nakkelås, fabrikat |
Asbro |
3 |
Asbro (m/farvekode) |
Egebjerg |
3 |
Asbro (m/farvekode) |
Fænø |
3 |
Ryom (CG) |
Jyden I |
3 |
Ryom (CG) |
Jyden II |
1 |
Jyden Bladfjeder |
Ryom |
3 |
Ryom (CG) |
Vendelbo |
3 |
Ryom (CG) |
Voervadsbro |
3 |
Voervadsbro |
Wagner Domino |
3 |
Asbro (u/farvekoder) |
Tekniske data for ovennævnte bindselsfabrikater ses i APPENDIX bagest i meddelelsen.
RESULTAT OG DISKUSSION
Beskrivelse og vurdering af de enkelte bindselsfabrikater
Alle bindselsfabrikanter fremstillede 3 bindelsstørrelser, hvor rød var det mindste bindsel, blå mellemstørrelse og sort det største bindsel. Alle bindsler var monteret med kæder i hærdet stål. Ved omtale af kæder i det følgende er samlekæden betegnelsen for den kæde, der føres igennem begge bindselsstænger og er fastgjort til inventarkæden. Inventarkæden er således den kæde, der fastgøres til inventaret (se nedenstående principskitse).
De enkelte fabrikater er beskrevet og vurderet på de følgende sider. På side 13 er givet en samlet vurdering i tabelform.
ASBRO
Beskrivelse
Bindselsstængerne var udført af profilbukkede stålrør med påsvejsede øjer og lakeret overflade (dyp-lakeret).
Nakkelåsen var Asbros egen model i 3 størrelser med lukket nakkelåshus og spiralfjedre i rustfrit stål samt skydere i nylon-/plastmateriale i 3 farvekoder (rød, blå og sort).
Vurdering
Bindslerne fastholdt dyrene godt, dog påførte det største bindsel store søer nogen gener, idet det var for kort.
Store øjer forneden på bindselsstængerne bevirkede, at samlekæden kunne bevæge sig frit og dermed hurtigt fastholde soen.
Lakken på bindselsstængerne var ikke slidstærk og forsvandt på udsatte steder efter kort tids brug.
Nakkelåsen fungerede godt og var nem at betjene. Farvekoden gjorde det nemt at skelne mellem nakkelåsstørrelserne.
Nakkelåsen gav i forbindelse med dette bindsel nogle trykninger på soens nakke. Dette skyldtes, at bindslerne var relativt korte, men også, at næsten hele bindslets vægt hvilede på nakkelåsens flade alene.
Asbro har foretaget følgende ændringer under/efter afprøvningen:
Det sorte og blå bindsel er forlænget med henholdsvis 2 cm og 1 cm.
Bindselsstængernes overflade er ændret, så lakken binder bedre.
EGEBJERG
Beskrivelse
Bindselsstængerne var udført af profilbukkede stålrør med påsvejsede øjer og plastbetrukket overflade (hård plast).
Det sorte bindsel var fra firmaet Voervadsbro.
Nakkelåsen var fra Asbro (beskrevet under Asbros bindsler).
Vurdering
Bindslet fastholdt dyrene rimeligt godt, dog var det vanskeligt at fastholde sopolte, hvilket til dels skyldtes, at samlekæden var for lang på det røde bindsel.
Holdbarheden på de bindsler, der indgik i afprøvningen var god, bortset fra, at nogle få af de nederste øjer på de blå og røde bindsler blev slidt igennem i afprøvningsperioden. Plastbelægningen kunne gå itu ved belastning mod inventaret. Det var nemt at justere bindslet, idet nakkelåsen var nem at betjene.
FÆNØ
Beskrivelse
Bindselsstængerne var udført af profilbukkede stålrør med påsvejsede øjer og plastbetrukket overflade (hård plast).
Nakkelåsen var CG-modellen fra Center Gros (beskrevet under Ryombindslet).
Vurdering
Bindslet var mindre godt til at fastholde dyrene, hvilket især gjorde sig gældende for de røde og blå bindsler. Årsagen var formodentligt, at samlekæden mellem bindselsstængerne var for lang. Dette forhold gav også anledning til, at nogle dyr trådte op i kæderne.
Små øjer forneden på bindselsstængerne bevirkede, at kæden havde svært ved at glide igennem disse og dermed "reagere" på soens bevægelser.
Holdbarheden var god, bortset fra at nogle få af de øverste øjer på bindselsstængerne åbnede sig. Plastbelægningen kunne gå itu ved belastning mod inventaret.
Nakkelåsen gav i mindre grad anledning til små sår i nakken mellem nakkelåsen og bindselsstængerne (årsagsforholdene er beskrevet under Ryom).
JYDEN - type I (øverst) og type II (nederst)
Beskrivelse
Bindslerne var udført af profilbukkede stålrør med udstansede øjer og pulverlakeret overflade (påbrændt).
På type II var inventarkæden ført igennem det ene øje og fastboltet til øjet på den anden bindselsstang. Afstanden mellem bindselsstængerne på dette bindsel kunne reguleres med en sjækel.
Nakkelåsene var enten Center Gros' CG-model i 3 størrelser (model S) eller Jydens Bladfjeder (model J) i én størrelse.
Vurdering
Type II med 60 cm kæde var ikke egnet til fastgørelse i inventarlås monteret i den ene side af inventaret, idet kæden var for kort hertil og dermed trak den ene bindselsstang ind mod halsen på soen. Denne type anvendes bedst til glideanker på rør under krybben.
Kædelængden er blevet øget med 15 cm.
Bladfjedernakkelåsen (model J) blev afprøvet sammen med type II bindslet. Den var meget vanskelig at betjene ved aftagning af bindslet, idet bindselsstængerne skulle trykkes mod hinanden for at frigøre nakkelåsen.
Bladfjedernakkelåsen fandtes kun i én størrelse, hvilket nødvendiggjorde justering ved hjælp af sjæklen på kæden.
Type I med samlekæde og inventarkæde fastholdt dyrene godt, dog var forskellen mellem bindslernes størrelse så stor, at det røde bindsel havde en tendens til at sidde stramt på sopolte på grund af kort samlekæde. Det sorte bindsel fungerede bedst på meget store søer.
Lakeringen var holdbar og gav bindslet en glat overflade.
Nakkelåsen (model CG) fra Center Gros gav anledning til små sår i nakken mellem nakkelåsen og bindselsstængerne (årsagsforholdene er beskrevet under Ryom-bindslet).
RYOM/CENTER GROS
Beskrivelse
Bindselsstængerne var udført af profilbukkede stålrør med påsvejsede øjer og plastbetrukket overflade (hård plast).
Nakkelåsen i 3 størrelser var Center Gros' egen model (CG) med åbent el-galvaniseret nakkelåshus samt el-galvaniserede spiralfjedre og skydere.
Inventarkæden føres i 2 forskellige hærdede kædekvaliteter og leveres normalt med ekstra hærdet kæde.
Vurdering
Bindslerne fastholdt søer og gylte godt og havde en god størrelsesfordeling. De røde bindsler fastholdt dog sopolte mindre godt.
Der blev efter ca. 6 måneders brug fundet enkelte bindsler, især blå, hvor stængerne var rettet noget ud, hvilket ændrede bindslets evne til at fastholde dyrene.
I afprøvningen blev anvendt sidemonterede kædelåse. Det kan ikke udelukkes, at fastgørelse midt for soen (under krybben) ville reducere "skævt træk" og dermed deformering af stængerne.
Plastbelægningen kunne gå itu ved belastning mod inventaret.
Nakkelåsen gav nogen anledning til små sår i nakken mellem nakkelåsen og bindselsstængerne. Dette skyldtes, at nakkelåsens fremskudte underkant enten kunne skrabe mod huden, eller at kanten kunne nive ind mod bindselsstængerne.
VENDELBO
Beskrivelse
Bindselsstængerne var udført af profilbukkede stålrør med påsvejsede øjer og plastbetrukket overflade (blød plast).
Nakkelåsen var Center Gros' CG model (beskrevet under Ryom).
Vurdering
Bindslerne fastholdt dyrene rimeligt godt.
De røde bindsler var mindre gode til at fastholde sopolte, hvilket til dels skyldtes, at samlekæden var for lang.
Plastbelægningen kunne glide ned på bindselsstængerne og dermed låse samlekæden, så denne bevægede sig trægt igennem øjerne.
En del af bindslerne, især de blå og røde, blev rettet ud efter kort tids brug, hvorved de fastholdt dyrene mindre godt. Ligeledes bøjede en del af de øverste øjer på bindselsstængerne.
Det kan ikke udelukkes, at fastgørelse midt for soen ville reducere graden af deformering på grund af ændret trækretning.
Den bløde plastbelægning kunne revne ved belastning mod inventaret. Nakkelåsen gav anledning til små sår mellem nakkelås og bindselsstænger (årsagsforholdene er beskrevet under Ryom-bindslet).
Vendelbo udfører i dag bindslerne i en kraftigere kvalitet.
VOERVADSBRO
Beskrivelse
Bindselsstængerne var udført af profilbukkede stålrør med påsvejsede øjer og plastbetrukket overflade (hård plast).
Nakkelåsen var Voervadsbros egen model i 3 størrelser, hvor nakkelåshus, spiralfjedre og skydere var udført i el-galvaniseret stål.
Vurdering
Bindslerne havde en god pasform og fastholdt dyrene godt. Det røde bindsel fastholdt sopolte mindre godt, hvilket formodentligt skyldtes, at samlekæden mellem bindselsstængerne var for lang.
Plastbelægningen kunne gå itu ved belastning mod inventaret.
Nakkelåsen (Voervadsbro) gav bindslet meget lidt smidighed, og der var i højere grad tendens til, at dyrene fik små sår i nakken mellem bindselsstængerne og nakkelåsen. Dette skyldtes, enten at nakkelåsens fremskudte underkant kunne skrabe mod huden, eller at kanten kunne nive ind mod bindselsstængerne.
WAGNER DOMINO
Beskrivelse
Bindselsstængerne var udført af profilbukket fladstål med udstansede øjer og pulverlakeret overflade (påbrændt).
Nakkelåsen var fra Asbro (beskrevet under Asbros bindsler). Dog blev der anvendt en ældre model med mindre anlægsflade og uden farvekoder. I dag forhandles den nye model Asbro.
Vurdering
Bindslerne havde en god størrelsesfordeling og fastholdt dyrene godt.
Lakken var holdbar og gav bindslet en glat overflade.
Nakkelåsen passede godt sammen med dette bindsel.
Trykninger på soens nakke vil formodentlig blive reduceret ved anvendelse af den nye model Asbro, da denne har en større anlægsflade end den tidligere model.
SAMLET VURDERING AF BINDSLERNE
Vurderingen af bindslerne blev foretaget for at få de enkelte typer karakteriseret ud fra funktions- og brugsmæssige krav til udformning, anvendelse og holdbarhed.
Vurdering af de enkelte bindsler blev foretaget af såvel besætningsejere som medarbejdere fra Den rullende Afprøvning.
Vurderingen af egenskaber er i nedenstående tabel omsat til en karakterskala fra 1 til 5, hvor 5 er bedste karakter.
Karaktererne skal vurderes indenfor hver gruppe. Betydningen af de enkelte parametre er forskellig, og derfor er en sammenlægning af karaktererne for det enkelte fabrikat uden værdi.
Fabrikat |
Udformning |
Anvendelse |
Holdbarhed |
Asbro |
4 |
4 |
4 |
Egebjerg |
4 |
3 |
3 |
Fænø |
3 |
3 |
4 |
Jyden, type I |
3 |
3 |
5 |
Ryom |
4 |
4 |
3 |
Vendelbo *) |
3 |
3 |
2 |
Voervadsbro |
4 |
4 |
4 |
Wagner Domino |
4 |
5 |
5 |
5 = meget god, 4 = god, 3 = middel, 2 = dårlig, 1 = uacceptabel
*) gammel model
Udformning
Ved udformningen blev der lagt særlig vægt på, at bindslet kunne fastholde søer, gylte og sopolte, uden at der opstod sår, trykninger eller rødme. En lav karakter kan således være udtryk for enten ringe evne til at fastholde soen eller høj grad af gener.
Anvendelse
Anvendelse var udtryk for, om bindslet var nemt at betjene ved påsætning og aftagning. Desuden blev det tillagt betydning, i hvilket omfang ombytning og regulering af bindelsstørrelsen var nødvendig i opbindingsperioden.
Holdbarhed
Holdbarheden blev vurderet ud fra, om bindslerne i afprøvningsperioden (8 måneder) viste tegn på ændringer, der havde væsentlig betydning for den fortsatte anvendelse af bindslerne. Ændringer som deformering af bindselsstænger eller brud på øjer, sammensvejsninger og bindselsoverflade blev tillagt særlig betydning.
DISKUSSION/KONKLUSION
Alle de afprøvede bindsler kunne anvendes, uden at det medførte alvorlige gener for dyrene, men den indsats, der var nødvendig for at justere de forskellige fabrikater optimalt, var meget forskellig. I flere tilfælde ville optimal anvendelse have krævet, at brugeren ændrede på bindslets konstruktion ved f.eks. opkortning/forlængelse af samlekæden eller anskaffelse af andre nakkelåse.
Afprøvningen viste, at gener fra bindslerne var større i starten end senere. Dette skyldtes, at søerne skulle vænne sig til nye bindselsfabrikater, og at finishen, specielt på nakkelåsene, ikke altid var god. Der kunne være grater og skarpe kanter, som først skulle slides væk eller opdages af landmanden, så delen kunne kasseres/repareres. Opstartproblemerne skyldtes også, at afprøvningsværterne skulle vænne sig til brugen af 4-5 forskellige bindselsfabrikater.
De fleste af de registrerede sår forekom på dyrenes nakke, selv om bindslerne sad tilpas løse. Oftest skyldtes generne, at nakkelåsen kunne skrabe mod nakken eller klemme ind mod bindselsstængerne, men generne skyldtes også, at bindslets vægt ofte hvilede for meget på nakkelåsen alene.
Det optimale er, at bindselsfabrikanterne fremstiller bindsler, der kan anvendes uden konstruktionsændringer. Men da det er små marginaler, der afgør, om et bindsel sidder rigtigt, kan det være nødvendigt, at landmanden tilpasser bindslerne til sin besætning, f.eks. ved opbinding af sopolte. Der er dog gode muligheder for at finde et fabrikat, der dækker de specielle behov. Det anbefales at prøve flere fabrikater for at finde de bindsler, der egner sig bedst til den pågældende besætning.
Landmanden bør være ekstra opmærksom på finish og funktion i den første tid efter anskaffelse af nye bindsler, og produkterne bør være fri for grater og lignende.
Landmanden kan ikke gøre ret meget for at undgå sår og afskrabninger på soens nakke, der skyldes bindslets udformning. Det er derfor vigtigt, at fabrikanterne sørger for, at bindsel og nakkelås passer sammen på en måde, så disse skader elimineres.
Bindslerne bør laves så solide, at de ikke kan rettes ud af dyrenes belastning, da det ændrer bindslernes evne til at fastholde dyrene og dermed vanskeliggør korrekt anvendelse.
Der var ikke noget, der under afprøvningen talte for, at plastbelægning var bedre end lakeret overflade med hensyn til gener for dyrene, tværtimod kunne plastbelægningen flosse op. Lakken blev slidt af på udsatte steder, men det gav ikke anledning til gener for dyrene.
Generelt øges generne for dyrene, hvis inventarkæden ikke er så lang, at dyrene kan løfte hovedet frit.
Man kan opnå en lempeligere overgang for f.eks. polte, der skal opbindes for første gang, ved at lade dem bære et bindsel, mens de går løse.
APPENDIX
Tekniske data på de afprøvede bindsler (firmaoplysninger) |
|||||||||
Asbro |
Ege- bjerg |
Fænø |
Jyden I/II |
Ryom rød+ blå/sort |
Vendel- bo |
Voer-vadsbro |
Wagner Domino |
||
Bindelsstænger |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Stålrør, ø mm |
25 |
20 |
20 |
20 |
20 |
19 |
20 |
(fladstål) |
|
Godstykkelse, mm |
2,0 |
2,0 |
2,0 |
2,0 |
1,5/2,0 |
1,5 |
2,0 |
4,0 |
|
Øjer nederst på stænger, ø mm |
30 |
18 |
18 |
26 |
18 |
18 |
18 |
25 |
|
Belægning |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Plast |
- |
hård |
hård |
- |
hård |
blød |
hård |
- |
|
Lak |
malet |
- |
- |
påbrændt |
- |
- |
- |
påbrændt |
|
Inventarkæde, cm |
60 |
50 |
58 |
58/60 |
50/60 |
50 |
47 |
58 |
Bemærk gennemførte/kommende ændringer: |
||
Jyden II: Vendelbo: CenterGros: Asbro: Egebjerg: |
Inventarkæde er øget til 75 cm. Dimensioner er øget på bindselsstænger. Ryom, rød + blå, godstykkelse øges til 2 mm. Bindselsstænger, blå/sort er forlænget henholdsvis 1 og 2 cm. Belægningen ændres til pulverlakering; rørdimensionen øges til ø 25 mm og nederste øje bliver ø 30 mm. |
Størrelse på nakkelåse, mm |
|||||
Str. |
Asbro |
Ryom |
Voervads- bro |
Jyden |
|
Lille Mellem Stor |
75 100 125 |
75 90 120 |
75 90 120 |
- 85 - |