16. august 1990

Meddelelse Nr. 188

Farebøjler til bundne søer

Farebøjler til bundne søer

SAMMENDRAG

Farebøjler af fabrikaterne Egebjerg type 2000-1, West type F3, Langkjær F 86, Jyden model V.R. og Fænø type KA 88 blev af­prøvet i kas­sestier i tre besætninger. I to af besætningerne var der delvist spaltegulv med kombitri-barrist (5 cm fladjern, hvor soen stod). I den tredje var gulvet fuldperforeret med tri-barrist med triple-no-slip.

Der blev ikke fundet nogen signifikant forskel på farebøjlerne med hensyn til døde og klemte grise i dieperioden.

Med hensyn til fysiske beskadigelser på søerne blev der konsta­teret signifikant forskel. Søer i stier med farebøj­ler fra Langkjær og Fænø fik flere sår/trykninger på biklovene end søer i stier med fare­bøjler fra Egebjerg. Til gengæld gav farebøjlen fra Egebjerg signifi­kant flere sår/trykninger på ryggen af søerne end de øvrige fare­bøjler.

En funktionsmæssig bedømmelse viste forskelle mellem fabrika­terne. Hvad angik farebøj­lernes justering, soens plads­forhold samt soens muligheder for at rejse og lægge sig var farebøj­lerne fra Ege­bjerg og West de bedste. I en foreløbig bedømmelse viste den nye bøjle fra Jyden sig fuldt på højde med de tid­ligere nævnte, hvad angik justering og soens mulighed for at rejse og lægge sig.

Alle fabrikater blev bedømt som lige gode med hensyn til grisenes adgangsforhold til soens yver. Fare­bøjlen fra West var dog udformet med et forskudt rør nederst på bøjlen, som kunne genere grisenes adgang til yveret ved fravæn­ning senere end 3 ugers alderen. Angående den skønnede holdbarhed var der ingen forskel mellem fabrikaterne.

Med hensyn til svineri i krybben og på gulv/spaltegulv blev der ikke fundet signifikante forskelle mellem de fem fabrika­ter.

De afprøvede farebøjler fra Egebjerg og West markedsføres fortsat. Fare­bøjlerne fra Jyden og Fænø er ændret på væsent­lige punkter. Sidstnævnte markedsføres i ny udgave af firma­et Fænø-Langkjær i stede for den afprøvede.

Farebøjlen fra Langkjær er udgået af produktion. 

BAGGRUND

Da der de seneste år er sket ændringer i udformningen af farebøjler til bundne søer, blev der foretaget en sammenligning af de for­skellige typer.

Afprøvningen var en fortsættelse af en tidligere afprøvning af farebøjler til bundne søer (Medde­lelse nr. 166).

Formål

Det var afprøvningens formål at undersøge, om forskellige fabri­kater af farebøjler havde ind­flydelse på produktionsresultaterne. Desuden om der var forskel på farebøjlernes funktion, samt om søer og patte­grise blev påført fysiske beskadigelser ved anvendelse af de forskel­lige fabrika­ter.

GENNEMFØRELSE

Afprøvningen blev gennemført i tre sobesætninger og havde en varig­hed på 18 måneder. Pro­duktionsfor­holdene fremgår af tabel 1.

Tabel 1. Produktionsforhold i besætningerne

Besætning

1

2

3

Fravænningsalder, uger

4

3

3

Antal farestier

40

54

56

Farestidimensioner, m

2,4x1,5/2,4x1,55

2,5x1,5

2,4x1,45

Farestifabrikat

Sdr.Vissing

Langkjær

Hjemmelavet

Spaltegulvsdimensio­ner

0,8x1,5/1,8x1,55

1,0x1,5

Fuldperforeret

Spaltegulvstype

Kombitribarrist

Kombitribarrist

Tri-barrist m.triple-no-slip

Fodringsprincip

Tørfoder m.forv.

Tørfoder

Tørfoder

Ventilation

Undertryk

Undertryk

Undertryk

Gulvvarme i smågriserum

Ja

Ja

Varmeplade

Følgende farebøjlefabrikater indgik i afprøvningen:

               - Egebjerg type 2000-1

               - West type F3

               - Langkjær F 86

               - Jyden model V.R.

               - Fænø type KA 88

Farebøjlerne blev afprøvet med opstander og krybbe, mens resten af kassestien enten var hjemmelavet eller fra henholdsvis Sdr. Vissing og Langkjær.

Registreringer

I afprøvningsperioden blev der foretaget registreringer af pro­duktionsresultaterne. Endvidere blev der med faste mellemrum fore­taget funktionsmæssig bedømmelse af farebøjlerne. Be­dømmelsen blev foretaget af registreringsteknikerne og besætningsejerne i fællesskab. Følgen­de forhold blev vurderet:

               - forhold vedr. farebøjlens justering

               - arbejdsvenlighed

               - soens pladsforhold

               - soens mulighed for at rejse og lægge sig

               - grisenes adgang til og plads ved yveret

               - bøjlens finish

               - holdbarhed.

De ovennævnte punkter var yderligere opdelt i 5-6 underpunkter, som dannede grundlag for den endelige funktionsbedømmel­se.

Farebøjlerne blev bedømt tre gange i løbet af afprøv­nings­peri­oden.

Hver 14. dag blev det registreret, om soen havde sår/skader på ryg, side, pattevorter, vulva, ben og klove. Samtidig blev der registreret svineri på gulvet og svineri/kagedannelse i kryb­ben.

BESKRIVELSE OG FUNKTION AF FAREBØJLER

De afprøvede farebøjlers dimensioner og mål fremgår af tabel 2.

Tabel 2. Dimensioner og mål på farebøjler, cm.

Fabrikat

Egebjerg

West

Langkjær

Jyden

Fænø

Længde målt fra bagkant af krybben

150

130

158

150

147

Afstand fra gulv til øverste rør

72

73

110

69

81

Afstand fra gulv til nederste rør*)

29

38

38

29

32

Afstand fra gulv til underkant af finger/forskudt rør

 

9

 

19

 

19

 

12

 

11

Justering målt ved bagkant af bøjle

7

trinløs

4

15

16

*)  Nederste rør på bøjlen, som kan støtte soen i forbindelse med, at den lægger sig.

EGEBJERG

Funktion

Farebøjlen var nem og enkel at justere, selv om flere muligheder kunne ønskes.

Grundet justeringsarmenes placering parallelt med farebøjlen og den lave højde af bøjlen var det let at behandle, indsætte og flytte soen samt indfange grisene.

Pattegrisene havde gode plads- og adgangsforhold ved soens yver i hele dieperioden.

Udformningen og placeringen af de vipbare rør medførte, at soen blev styret ned i bugleje, inden den rullede om i sideleje. Dette med­førte en mindre risiko for, at grisene kom i klem­me, når soen lagde sig.

Fingrenes placering og udformning medførte i enkelte tilfælde, at søerne fik sår og trykninger på ryggen. Disse forårsagedes hoved­sageligt af fingrene nærmest krybben.

Efter godt et års brug havde bøjlen et slør på 6-8 cm, målt ved bøjlens bagkant.

Bøjlens finish var god. 

Krybben var fremstillet i en rustfri stålplade. Søerne havde let ved at holde krybben ren, og den var let at rengøre.

WEST

Funktion

Bøjlen havde meget gode justeringsmuligheder, idet den blev regule­ret ved hjælp af en trinløs justeringsarm. I den ene besætning rustede gevindet på denne justeringsarm, hvil­ket besværlig­gjorde justerin­gen. I de andre besætninger foregik ju­steringen forholdsvis let, men det kunne være nødvendigt at smøre gevindet. Bøjlen var lav, hvilket gjorde det let at behandle soen samt at ind­fange grisene.

Der var gode plads- og adgangsforhold for grisene ved soens yver indtil tre ugers alderen. Fravænnes grisene ved fire ugers alderen eller senere, kunne det for­skudte rør be­sværliggøre grisenes adgang til de forreste pat­ter.

Bøjlen støttede soen godt, når den lagde sig. Det forskudte rør og fingeren gav desuden soen en god støtte uden at give nævne­værdige tilfælde af trykninger og sår.

Boltene til fastholdelse af justeringsarmene var utilspidsede med gevind og uden øje, hvilket gjorde det vanskeligt at løfte samt isætte disse. Endvidere opstod der slør i farebøjlen, efter­hånden som gevindet blev slidt. Efter godt et års brug var sløret 7-8 cm, målt ved bøjlens bagkant. Bøjlens finish var god.

Krybben var galvaniseret. Søerne havde let ved at holde den ren, og den var let at rengøre. Krybben gik ud over kædelåsen, hvilket vanskeliggjorde påsætningen af bind­slet. En ny krybbe i plastic er dybere og går ikke så langt ud i stien.

LANGKJÆR

Funktion

Farebøjlen havde mange justeringsmuligheder, men kun få var an­vende­lige. Det kunne være vanskeligt at justere bøjlen korrekt, især når søerne var små. Justeringsanordningerne var placeret på en overbygning, hvilket besværliggjorde påsætning af bind­sel, be­handling og flyt­ning af soen samt indfangning af pattegrisene.

Pattegrisene havde gode plads- og adgangsforhold ved yveret i hele dieperioden.

Fingrenes udformning gav ingen eller kun få tilfælde af tryk­ninger og sår på soen.

Bøjlen støttede soen godt, når den lagde sig, dog kunne små søer smide sig ned grundet de førnævn­te vanskeligheder med at justere bøjlen tæt nok sammen om disse.

Bøjlen skulle jævnligt efter­spændes for at undgå for meget slør. Sløret var efter godt et års brug 8-10 cm, målt ved bøjlens bag­kant.

Bøj­lens finish var god.

Krybben var fremstillet i rustfri stål. Den havde en god udform­ning, som begrænsede vand­spild m.m. på grund af en spildkant. Spildkanten kunne i nogle tilfælde forhindre soen i at holde kryb­ben helt ren, så der opstod kagedannelser.

Farebøjlen findes ikke længere på markedet.

JYDEN

Funktion

Bøjlen havde for få anvendelige justeringsmuligheder. På grund af for store spring mellem hullerne på justeringsarmene, var det van­skeligt at tilpasse bøjlen den enkelte so. Det kunne endvi­dere være vanskeligt at justere bøjlen, da det ikke var muligt at se hullerne på justerings­armene.

Behandling, indsætning og fraflytning af soen samt indfangning af grisene var let grundet bøjlens lave højde. Påsætning og justering af bindsel var besværligt og krævede værktøj, når bindslet blev fastgjort på glidestang. Når kædelås blev anvendt, foregik disse ar­bejdspro­ce­durer uden problemer.

Grisene havde gode plads- og adgangsforhold ved soens yver i hele dieperioden.

De vipbare rør var placeret for langt fremme og styrede således ikke soens bagpart, når den lagde sig. De vipbare rør var end­videre så store, at små søer trådte op i dem. Dette gjaldt især, når farebøjlen var spændt helt sammen omkring faring.

Sløret var efter godt et års brug 8-10 cm, målt ved bøjlens bag­kant.

Bøj­lens finish var god.

Krybben var fremstillet i rustfri stål. Den var god og gav ikke anledning til spild, når søerne blev fodret med tørfoder. Søerne havde let ved at holde krybben ren, og den var let at ren­gøre.

Inden afprøvningens afslutning var farebøjlen blevet ændret. Juste­ringsanordningen gør det nu muligt at finjustere bøjlen. Desuden er de vipbare rør flyttet længere tilbage på bøjlen, samti­dig med at de er gjort mindre. Den ændrede farebøjle er ikke af­prøvet af Den rullende Af­prøvning, men dette vil ske i en kommende afprøv­ning af farebøjler.

Den nye type farebøjle fra Jyden

FÆNØ

Funktion

Farebøjlen var relativ nem at justere. Der var mange, men kun få anvendelige justeringsmulig­heder. På grund af for store spring mellem hullerne på justeringsarmene var det vanskeligt at tilpasse bøjlen den enkelte so. Store huller på justeringsarmene i forhold til boltenes diameter medførte, at der var meget slør i farebøjlen. Sløret var efter godt et års brug 13 cm, målt ved bøjlens bagkant.

Den ene justeringsarms placering over soen kunne være til gene ved på­sætning og justering af bindsel samt ved behandling af soen.

Indfangning af grisene var let, men også her kunne justeringsarmene være i vejen.

Grisene havde gode plads- og adgangsforhold ved soens yver i hele dieperioden.

Bøjlen gav kun soen begrænset støtte, når den lagde sig. Dette skyld­tes dels de vipbare rørs ringe effekt, dels at det var van­skeligt at tilpasse bøjlen den enkelte so, og dels det tidligere omtalte slør.

Soen havde på grund af manglende afskærmning mulighed for at ligge med hovedet inde i smågriserummet. I nogle tilfælde fik en so hovedet i klemme og skulle hjælpes derfra.

Bøjlens finish var mindre god. Dette begrundes bl.a. med det store slør i justeringsanordnin­ger­ne, som skyldtes, at boltene var for små i forhold til hullerne i justeringsanordningerne.

Krybben var fremstillet i plastic. Udformningen gjorde det muligt for soen at rode foder op af krybben. Dette kan skyldes en mang­lende spildkant. Søerne havde let ved at holde krybben ren, og den var let at rengøre.

Denne bøjletype findes ikke længere på markedet. På den nye fare­bøjle er justeringsanord­ningen ændret, hvilket bevirker, at bøjlen nu reguleres via udvendigt placerede teleskopju­steringer, som er placeret parallelt med farebøjlen. Denne farebøjle er ikke afprøvet af Den rullende Afprøv­ning, men dette vil ske i en kommende af­prøvning af farebøjler.

Den nye type farebøjle fra Fænø

RESULTATER

Produktionsresultaterne for de fem fabrikater er vist i tabel 3.

Tabel 3. Produktionsresultater (gennemsnit af 3 besætninger)

Farebøjle

Egebjerg

West

Langkjær

Jyden

Fænø

Antal kuld

Antal grise efter kuldudjævning

Antal fravænnede

Fravænningsvægt, kg

Døde, pct.

Døde ved 7.dag, pct.

Ihjelklemte, pct.

309

10,2

9,2

6,3

9,7

7,0

3,6

284

10,3

9,3

6,0

10,1

7,9

4,3

285

10,3

9,3

6,1

10,2

7,3

4,6

310

10,3

9,2

6,2

11,1

8,5

4,0

298

10,3

9,1

6,2

11,1

8,6

3,9

Der blev ikke fundet signifikant forskel på de fem farebøjle­typer med hensyn til døde i hele dieperioden, døde de syv første dage og ihjelklemte grise.

Med hensyn til svineri i krybben og på gulv/spaltegulv blev der ikke fundet signifikante for­skelle mellem de fem fabrikater.

Funktionsmæssig bedømmelse

I forbindelse med afprøvningen blev der foretaget en funktions­mæssig bedømmelse af fare­bøj­lerne. Foruden de afprøvede fare­bøjler blev der foretaget en foreløbig bedømmelse af den nye farebøjle fra Jyden. Denne bøjle blev installeret i besætning 1 sidst i afprøv­nings­perio­den.

Resultaterne af den funktionsmæssige bedømmel­se er vist i tabel 4.

Tabel 4. Funktionsmæssig bedømmelse af farebøjler

Fabrikat

Egebjerg

West

Langkjær

Jyden

Jyden*)

Fænø

Justering

++

++

+

+

++

+

Arbejdsvenlighed

+++

++

+

++

+++

++

Soens pladsforhold

+++

+++

++

++

++

++

So op/ned**)

+++

+++

++

+

+++

+

Grisenes adg. til yveret

+++

++

+++

+++

+++

+++

Farebøjlens finish

++

++

++

++

++

+

Skønnet holdbarhed

+++

+++

+++

+++

+++

+++

+ = Mindre god, ++ = God, +++ = Meget god.

*)  Foreløbig bedømmelse af ny model, som indgik i den sidste del af afprøvnings­perioden.

**) Soens mulighed for at rejse og lægge sig.

Beskadigelser

Tabel 5 viser den gennemsnitlige frekvens af fysiske beskadigelser i relation til farebøjlefabrikat.

Tabel 5. Fysiske beskadigelser på søerne i relation til farebøjle­fabrikat

Fabrikat

Egebjerg

West

Langkjær

Jyden

Fænø

Antal kuld

309

284

285

310

298

Søer med beskadig. pattevorter, pct.

9,4

10,2

10,9

12,3

12,4

Søer med sår/trykn. på benene, pct.

15,2

20,1

17,5

18,1

15,8

Søer med sår/trykn. på biklove, pct.

11,3

14,8

17,5

16,1

18,8

Søer med sår/trykn. på ryg, pct.

8,4

3,5

4,6

4,2

3,7

Der blev ikke konstateret signifikante forskelle mellem de for­skellige farebøjler med hensyn til søer med beskadigede pattevorter samt søer med sår/trykninger på benene. Der var dog en tendens (P <0,08) til flere sår/trykninger på benene af søer i farebøjler fra West end på søer i farebøjler fra Egebjerg og Fænø. Der var ingen forskelle mellem de øvrige fabrikater.

Søer i farebøjler fra Egebjerg pådrog sig signifikant (P <0,05) færre sår/trykninger på biklovene end søer i farebøjler fra Lang­kjær og Fænø. Der var ingen forskel mellem farebøjlen fra Ege­bjerg og bøjlerne fra henholdsvis West og Jyden.

Farebøjlen fra Egebjerg gav signifikant flere sår/trykninger på ryggen end far­ebøjlerne fra West og Fænø (P <0,02) og Jyden (P <0,04). Der var kun en tendens i forhold til Langkjær (P <0,07).

Der blev fundet forskel i fysiske beskadigelser mellem søer på delvis spaltegulv og søer på fuldperforeret gulv. Således var niveauet af sår/trykninger på biklovene langt højere i besæt­ningen med fuldperforeret gulv end i besætningerne med delvis spaltegulv.

DISKUSSION/KONKLUSION

Der blev ikke fundet signifikant forskel på døde og klemte grise i dieperioden. Dette kan skyl­des, at alle farebøjler­ne gennem afprøvningsperioden har været optimalt justeret.

Den funktionsmæssige bedømmelse viste forskelle mellem de for­skellige farebøjletyper med hensyn til justering, arbejdsven­lighed, dyrenes pladsforhold mv.

Farebøjlens justeringsanordninger bør kunne opfylde følgende krav:

- justeringen skal kunne udføres på en enkelt og nem måde, såle­des at farebøjlen hurtigt kan

  justeres i forbindelse med de øvrige arbejds­rutiner i stalden.

- justering samt fjernelse af fare­bøjlen skal kunne foretages uden brug af værktøj.

- farebøjlen skal kunne justeres enten trin­løst eller med inter­valler på max. 5 cm, målt ved

  bøjlens bagkant.

Justeringen var let, og der var gode justeringsmuligheder hos farebøjlerne fra Ege­bjerg og West. Forholdene vedrørende justering af farebøjlerne fra Langkjær, Jyden og Fænø var mindre gode. Dette skyldtes justeringsanordningernes udformning, som gjorde det van­skeligt at justere farebøj­lerne. Endvidere var der for få anvende­lige justeringsmuligheder.

Arbejdsvenligheden er bl.a. afhængig af farebøjlens højde og juste­ringsanordningernes placering og udformning. Farebøjlen bør ikke være for høj (ca. 70 cm), og justeringanordningerne bør være pla­ceret på farebøjlen og parallelt med denne. Derved opnås gode arbejdsforhold ved behandling, indsætning og flytning af søerne samt indfangning af grise.

Farebøjlen fra Egebjerg var bedst, hvad angik arbejdsvenligheden. Dette skyl­dtes især farebøj­lens lave højde samt justeringsanord­ningernes placering. Hos bøjlerne fra West, Jyden og Fænø var arbejdsvenligheden god. Langkjærs fare­bøjle var mindre arbejdsven­lig, hvilket hovedsageligt skyldtes den høje farebøjle, som især vanskeliggjorde behandling af soen samt ind­fang­ning af grisene.

Soens pladsforhold og mulighed for at rejse og lægge sig uden risiko for klemte grise er i høj grad afhængig af farebøjlens udformning:

- afstanden fra gulv til nederste rør skal være mindst 30 cm, der­ved kan soen rulle helt om på

  siden og blotlægge begge pat­te­rækker.

- afstanden fra gulv til underkanten af fingre eller forskudte rør skal være 10-13 cm.

- farebøjlens længde skal være mindst 140 cm målt fra krybbens bag­kant.

- afstanden fra opstanderen til stiskil­lerummet skal være min. 10 cm, så soen kan ligge frit med

  forbenene.

Med hensyn til soens pladsforhold og dens muligheder for at rejse og lægge sig var farebøjlerne fra Egebjerg og West bedst. Dette skyldtes hovedsageligt bøjlernes udformning, men det var ikke uden betydning, at disse farebøjler var de letteste at justere. Farebøjlen fra Langkjær gav soen gode pladsforhold, mens pladsfor­holdene var mindre gode hos Jyden og Fænø. For Jydens vedkommende skyldtes det, at de vipbare rør var placeret for langt fremme og var så store, at soen kunne træde op i dem. De vipbare rør hos Fænø var til gengæld for små og havde derfor kun ringe effekt.

Grisenes adgang til og pladsforholdene ved yveret bør ikke generes af fingre eller forskudte rør. Grisene skal have gode muligheder for at die, og der skal være plads til alle grisene ved soens yver indtil fravænning.

Grisenes adgang til og pladsforhold ved yveret var meget gode hos alle afprøvede fabrikater indtil fravænning ved 4 uger. Dog kunne det forskudte rør på bøjlen fra West være til gene for grisene ved fravænning senere end 3 uger.

Farebøjlens finish skal være i orden:

- inventaret skal være fri for svejsegrater og skarpe kanter, hvor dyrene kan komme til skade.

- bolte skal være placeret således, at soen ikke kan komme til skade.

- farebøjlen og juste­ringsanordninger skal være udformet, så slør undgås.

Generelt var farebøjlernes finish god. Angående farebøjlen fra Fænø var der meget slør i ju­steringsanordningen, hvilket gjorde det vanskeligt at justere denne bøjle korrekt.

Farebøjlerne fra Egebjerg og West findes stadig på markedet. Begge firmaer har forbedret ju­steringsanordningerne, desuden har West ændret krybben, som ikke længere rager så langt ud i stien. Fænø har også ændret justeringsanordningerne og forhandles nu af Fænø-Lang­kjær. På den nye farebøjle fra Jyden er justeringsanordningerne forbed­ret. Det vipbare rør er flyttet bagud og er blevet mindre. Lang­kjærs farebøjle produceres ikke længere.

Beskadigede pattevorter, sår/trykninger på ben og biklove hænger i høj grad sammen med, hvilken gulvtype der findes i farestien. Afprøvningen viste således store niveauforskelle mellem besæt­ningerne med hensyn til søer med sår/trykninger på biklovene. I besætning 3, hvor farestier­ne havde fuldperforeret gulv, var niveauet meget højere end i besætning 1 og 2 med kombitri-bar (5 cm flad­jernsriste, hvor soen står).

Sår/trykninger på søernes ben og ryg tilskrives en kombi­nation af bøjlens udformning, samt hvor hårdt bøjlen spændes sammen i for­bindelse med faringen. Fingrene på bøjlen fra Egebjerg giver flere sår/trykninger på soens ryg, hvilket for en stor dels vedkommen­de skyldes fingrenes ud­formning. Det kan imidlertid også skyldes, at farebøjlen er let at justere, og at dette derfor i højere grad bliver gjort i forbindelse med faringen. Andre mere van­skeligt justerbare farebøj­ler spændes måske derfor ikke sammen i samme grad, soen kommer derved ikke til at ligge så tæt op ad in­ven­ta­ret, da den har bedre plads. Dette kan medføre færre sår/tryk­nin­ger, men det kan også betyde for­ringede produktionsresultater, uden at det dog har været muligt at påvise dette i denne afprøv­ning.


Institution: Landsudvalget for Svin, Videncenter for Svineproduktion, Den rullende Afprøvning

Forfatter: Brian N. Fisker

Udgivet: 16. august 1990

Dyregruppe: Søer

Fagområde: Inventar