28. november 1990

Meddelelse Nr. 195

Rapsfrø til søer

Rapsfrø til søer

SAMMENDRAG

En sofoderblanding med 20 pct. varmebehandlet rapsfrø blev sammen­lignet med en traditionelt sammensat sofoderblanding.

Afprøvningen blev gennemført i 2 sobesætninger med tørfoder over en periode på 18 måneder. Undersøgelsen omfattede søer, gylte samt sopolte ældre end ca. 5 måneder. Der var 495 kuld i gruppen med rapsfrø og 483 kuld i kontrolgruppen.

Rapsfrø indeholder ca. 45 pct. olie, derfor kan frøene ikke formales alene. I denne afprøvning blev rapsfrøene formalet sammen med sol­sik­keskrå for at få opsuget olien.

Der var ikke problemer med at få søerne til at æde foderet, og gødningskonsistensen var ens i de to grupper.

Resultaterne viste, at fravænningsvægten var signifikant lavere i forsøgsgruppen. Desuden havde færre søer forhøjet temperatur efter faring og færre søer blev behandlet mod MMA i forsøgsgruppen. Begge forskelle var signifikante.

Selv om antallet af søer behandlet mod MMA var lavere i forsøgs­gruppen, resulterede det ikke i forbedrede moderegenskaber, målt på fravænningsvægt og pct. døde grise i diegivningspe­rioden.

Jodtallet i spækket hos søerne, der fik rapsfrø, var væsentligt større end fra søerne, der fik kontrolfoder. Forskellene medførte ikke bemærkninger fra slagte­rier­ne.

Denne afprøvning viste, at 20 pct. varmebehandlet rapsfrø i so­foderet reducerede fravænnings­vægten signifikant, derfor kan det ikke anbefales. Hvorvidt det er muligt at anvende en mindre mængde rapsfrø i sofoderet, kan ikke afgøres på baggrund af denne under­søgelse.

BAGGRUND

Der produceres store mængder dobbeltlave rapsfrø i Danmark. Hoved­parten af frøene anvendes til fremstilling af rapsolie.

Inden for de sidste par år er produktionen af rapsfrø steget be­tydeligt, men i samme periode har der været vigende priser på marke­det for vegetabilske olier. Derfor er prisen på rapsfrø faldet så meget, at det er blevet prisaktuelt til anvendelse i sofoder.

Tidligere afprøvninger har vist, at rapsprodukter i form af kager og skrå kan indgå i sofoderet med 12 pct., uden at det påvirkede produktionsresultaterne (medd. nr. 53 og 147).

Rapsfrø indeholder ca. 17 pct. ford. råprotein. Råfedtindholdet udgør ca. 47 pct. af tørstof­fet, hvoraf hovedparten er umættede fedtsyrer. Foderværdien af rapsfrø er 188 FEs pr. 100 kg tørstof.

Rapsfrø indeholder enzymet myrosinase, der nedbryder glucosinolater­ne. Derfor skal rapsfrø varmebehandles for at ødelægge myrosinase­aktiviteten. Der foreligger ingen undersøgelser af sofoder indeholdende rapsfrø.

Formål

Afprøvningens formål var at undersøge, om 20 pct. varmebehandlet rapsfrø i sofoder havde indflydelse på søernes produktionsresultater. Slagtekvaliteten blev undersøgt på udsatte søer for at klarlægge, om det høje indhold af umættede fedtsyrer i foderet havde betydning for slagte­kvaliteten.

GENNEMFØRELSE

Afprøvningen blev gennemført i to sobesætninger. Søerne blev opdelt i to grupper, så det gennemsnitlige kuld­nummer og racefordeling var ens i begge grupper. Afprøvningen forløb over en periode på 18 måneder.

Karakteristik af besætningerne:



Besætning

A

B

Status

Antal årssøer

Sorace

Fodringsprincip

Foderblanding

SPF

200

LY

Tørfoder

Færdigfoder

Konventionel

165

LY

Tørfoder

Færdigfoder

Registreringer

Søernes reproduktionsresultater, sundhedstilstand og kuldresultater blev registreret gruppevis.

Der blev foretaget temperaturmålinger på alle søer ved første fodring efter faring, dog tidligst 6 timer efter faringens ophør samt ved den efterfølgende morgenfodring. Temperaturen blev målt halvanden time efter fodringens start. Søerne blev registreret, når de blev behandlet for mindst en af de 3 sygdomme, der indgår i MMA-komplek­set, (mælkemangel, yverbetændelse og børbetændelse).

I diegivningsperioden blev søer med nedsat foderoptagelse i forhold til minimumsnormen registreret. Pattegrise, der døde i diegivningsperioden, blev registreret med dato og årsag. Pattegrisenes fravænningsalder og -vægt samt diarréfrekvens blev registreret.

Rapsfrø

Alle rapsfrø, der blev anvendt i afprøvningen, var varmebehandlet for at ødelægge myrosinase­aktiviteten. Myrosinase nedbryder gluco­sinolater til skadelige stoffer.

Varmebehandlingen blev foretaget i en Dan-Toaster efter følgende principper:

  - Rapsfrøenes vandindhold skulle være større end 12 pct. og mindre end 21 pct.

  - Rapsfrøene blev opvarmet til 110 grader celcius i ca. 5 min. og herefter hurtigt nedkølet.

Der blev foretaget 8 analyser af rapsfrøenes indhold af råprotein, råfedt, råaske, NFE, træstof, calcium, fosfor, lysin, methionin cystin, treonin og jodtal før og efter varmebehand­lingen. Analys­erne viste, at raps­frøenes nærings­indhold ikke var påvirket af varme­behandlingen.

Glucosinolatindholdet blev målt på de hele frø før opvarmning og på formalede frø efter opvarmning. Analyserne blev gennemført på Stats­frøkontrollen i Lyngby. Glucosinolatindholdet var ens, så varmebe­handlingen havde ødelagt myrosinaseaktiviteten. Resultaterne af analyserne er samlet i tabel 1.



Tabel 1. Analyse af rapsfrø

Cirk.nr. 2.10

Statens Foderstofkontrol

Analyseret

1987

Gns.

Spredning

Antal analyser

FEs pr. 100 kg tørstof

Pct. af tørstof

Råprotein

Råfedt

NFE

Træstof

Aske

Calcium

Fosfor

Aminosyrer, g/kg tørstof

Lysin

Methionin

Cystin

Treonin

Mmol/g tørstof

Glucosinolater

g jod/100 g fedt

Jodtal (Wijs)

16

184

 

23,0

44,9

19,1

8,5

4,5

-

-

 

11,4

4,6

4,8

9,4

 

-

 

-

8

188,0

 

22,8

47,3

15,6

10,2

4,1

0,5

0,7

 

11,6

3,8

4,9

9,3

 

8,0

 

110,0

 

2,03

 

0,14

0,94

3,66

3,32

0,14

0,03

0,04

 

0,24

0,09

0,10

0,13

 

0,96

 

4,83

I forhold til cirkulæreværdierne viste analyserne høje råfedt- og træstofindhold. Aminosyreanaly­serne viste, at lysinindholdet var lidt større end cirkulæreværdien, til gengæld var methioninind­holdet 18 pct. lavere.

Foderblandingerne

Blandingerne var enkelt sammensat, og der blev tilstræbt ens nærings­indhold. Der blev tilsat animalsk fedt til kon­trol­blandingen for at modsvare det høje fedt­indhold fra raps­frøene i forsøgsblan­dingen. Blandingerne var sammen­sat ud fra normer­ne til søer ("FOCUS PÅ Næ­ringsstofnormer" 1989, Danske Slagterier). Blandingernes sam­men­sætning er vist i tabel 2.



Tabel 2. Blandingernes sammensætning i pct.

Blanding

Kontrol

Forsøg

Rapsfrø

Sojaskrå

Solsikkeskrå

Byg

Grønmel

Animalsk fedt

Vitaminer + mineraler

-

18,3

10,0

59,8

2,5

6,2

3,2

20,0

12,4

10,0

51,9

2,5

-

3,2

Blandingerne indeholdt solsikkeskrå, da det var nødvendigt at for­male rapsfrøene sammen med solsikkeskrå for at få opsuget den store oliemængde fra rapsfrøene.

Pillekvaliteten var rimelig på trods af det store olie- og fedtindhold i de 2 blandinger. På grund af det høje olieindhold i rapsfrø, kan disse kun anbefales anvendt i færdigblandinger.

I løbet af afprøvningsperioden blev der udtaget 22 prøver af hver blanding. Prøverne blev sendt til fuldstændig foderstofanalyse inkl. calcium og fosfor på Steins Laboratorium. Af hver blanding blev ligeledes udtaget 8 prøver til aminosyreanalyse. Foderblandingernes analyserede indhold er vist i tabel 3.



Tabel 3. Foderblandingernes analyserede indhold

Blanding

Kontrol

Forsøg

FEs

Indhold pr. FEs

Råprotein, g

Råfedt, g

Træstof, g

Aske, g

Calcium, g

Fosfor, g

Lysin, g

Methionin, g

Cystin, g

Treonin, g

Glucosinolater, mikromol/g (beregnet)

1,10

 

172

78

61

53

8,5

7,6

 

7,6

2,8

2,8

5,9

 

-

1,10

 

176

94

68

54

8,7

7,6

 

7,8

3,0

3,0

6,1

 

1,8

Blandingernes analyserede indhold var i overensstemmelse med det deklarerede indhold. Proteinindholdet og dermed aminosyreindholdet var lidt højere i forsøgsblandingen. Dette skyldes, at fordøjelseskoefficienten for protein i raps er lavere end fordøjelseskoefficienten for protein i soja, hvilket gør det nødvendigt med et højere proteinindhold for at opnå samme mængde fordøjelige aminosyrer pr. FEs. Råfedt- og træstofindholdet var højest i forsøgsblandingen.

Slagtekvalitet

Rapsolie har et højt jodtal, da det indeholder mange umættede fedt­syrer. Betydningen af at fodre søer med blandinger med et højt jodtal er ikke kendt. Derfor blev der udtaget spækprøver fra flommen på alle søer, der blev slagtet i afprøvnings­perioden. Ligeledes blev søernes slagtekvalitet vurderet. Blandingernes og spækkets fedtsyresammensætning er vist i tabel 4.



Tabel 4. Fedtsyresammensætningen i foder og spæk

Kontrol

Forsøg

Blanding

Spæk

Foder

Spæk

Foder

Fedtsyrer i pct. af fedt

C12:0 Laurinsyre

C14:0 Myristinsyre

C15:0 Pentodecanionsyre

C16:0 Palmitinsyre

C16:1 Palmitoleinsyre

C17:0 Margarinsyre

C18:0 Stearinsyre

C18:1 Oliesyre

C18:2 Linolsyre

C18:3 Linolensyre

C19:0 Nonadeconsyre

C20:0 Arachinsyre

C20:1 Gadolsyre

C20:2 Eicosadiensyre

C20:4 Arachidonsyre

C22:0 Behensyre

C22:1 Erucasyre

C22:4 Docosabutaensyre

C22:5 Docosapentaensyre

C22:6 Docosahexaensyre

g jod/100 g fedt

Jodtal

 

0,1

1,7

0,5

25,0

2,6

1,0

14,3

35,4

14,3

1,7

-

0,3

1,5

0,6

0,4

-

-

0,2

0,3

0,1

 

71

 

0,2

1,7

0,5

22,0

2,5

1,0

11,5

34,0

22,7

2,3

0,3

0,3

0,7

0,2

0,1

-

-

-

-

-

 

69

 

0,1

1,1

0,1

17,5

1,8

0,3

10,0

41,9

19,4

4,2

-

0,3

1,7

0,6

0,5

-

-

0,1

0,3

0,1

 

90

 

0,1

0,2

-

7,2

0,4

0,2

1,9

51,8

26,2

9,0

-

0,5

1,4

0,3

-

0,3

0,5

-

-

-

 

114

Jodtallet var væsentligt større i spækket fra forsøgssøerne, men dette medførte ikke, at de slagtede søer fik bemærkninger på slag­teriet.

Glucosinolater

Flere undersøgelser har vist forstørret skjoldbruskkirtel hos svin, der fik foder med højt indhold af glucosinolater. Derfor blev skjoldbruskkirtlen udtaget fra slag­tesøerne og vejet. Resultaterne er vist i tabel 5.



Tabel 5. Skjoldbruskkirtlens vægt

Gruppe

Kontrol

Forsøg

Antal søer

Skjoldbruskkirtlens vægt, g

Slagtevægt, kg

34

29

154

32

25

148

Resultaterne i tabel 5 viser, at skjoldbruskkirtlens vægt ikke var påvirket af foderblandingerne.

Indholdet af glucosinolater i forsøgsblandingen var beregnet til at være under 2,0 mikromol/g, som er den vejledende grænse for det maksimale indhold.

PRODUKTIONSRESULTATER



Tabel 6. Produktionsresultater

Besætning

A

B

Gns.

Gruppe

Kontrol

Forsøg

Kontrol

Forsøg

Kontrol

Forsøg

Antal kuld

Antal levendefødte

- heraf svagtfødte

Antal dødfødte

Korr.kuldstr.efter udjævn.

Diarrépct.af kuld (1.lev.uge)

Pct. døde indtil frav.

Antal frav. grise

Alder v. frav., dage

Vægt v. frav., kg

Pct.søer m.temp >39,5 grader C

MMA-behandling, pct. af søer

Antal afgåede søer

261

11,1

0,2

0,5

10,9

9,6

9,6

 

9,9

23

5,7a

 

17,1a

44,1a

53

281

10,8

0,2

0,6

11,0

7,8

9,7

 

9,9

23

5,4b

 

9,3b

33,5b

52

222

10,2

0,1

0,8

10,3

2,7

8,7

 

9,4

26

7,1a

 

25,2a

41,9a

39

214

10,4

0,1

0,9

10,3

5,6

8,4

 

9,5

26

6,9b

 

15,6b

36,6b

37

483

10,7

0,2

0,7

10,6

6,4

9,2

 

9,7

24

6,4a

 

20,8a

43,1a

46

495

10,6

0,2

0,7

10,7

6,9

9,2

 

9,7

24

6,1b

 

12,0b

34,9b

45

a,b: Signifikant forskel inden for besætning (P <0,05)

I besætning A var antal levendefødte grise pr. kuld 0,3 større i kontrolgruppen. Fravænnings­vægten var signifikant lavere i forsøgs­gruppen. Søer med forhøjet temperatur samt antal behandlet mod MMA var signifikant lavere i forsøgsgruppen.

I besætning B var antal levendefødte grise pr. kuld 0,2 større i forsøgsgruppen. I denne besætning var fravænningsvægten også lavere i forsøgsgruppen, ligesom søer med forhøjet temperatur og søer be­handlet mod MMA var lavest i forsøgsgruppen. De nævnte forskelle, bortset fra levendefødte, var signifikante.

På hele materialet var der signifikant forskel på fravænningsvægt, temperatur > 39,5 grader celcius og MMA-behandlinger. Der var vekselvirkning på antal levendefødte grise pr. kuld mellem besætningerne.

Dødsårsager

Fordelingen af dødsårsager for pattegrisene i diegivningsperioden er vist i tabel 7.



Tabel 7. Dødsårsager i diegivningsperioden, pct. af døde

Besætning

A

B

Gns.

Gruppe

Kontrol

Forsøg

Kontrol

Forsøg

Kontrol

Forsøg

Ihjellagte

Sult/kulde

Diarré

Andet

49,6

10,9

7,8

31,6

45,8

12,5

9,4

32,3

24,7

18,6

23,7

33,0

17,8

23,6

36,6

22,0

38,9

14,2

14,7

32,2

34,7

16,9

20,3

28,2

I begge besætninger tyder det på, at flere grise døde af sult/kulde og diarré i forsøgsgrupperne. Det totale antal døde grise var ens i begge grupper.

Reproduktion

Resultaterne af reproduktionsforholdene er vist i tabel 8.



Tabel 8. Reproduktionsforhold

Besætning

A

B

Gns.

Gruppe

Kontrol

Forsøg

Kontrol

Forsøg

Kontrol

Forsøg

Dage til 1. løbning

Pct. omløbninger

Pct. drægtige, i alt

6,4

11,1

89,2

6,9

9,9

93,1

6,2

6,3

92,6

6,3

6,0

92,4

6,3

8,9

90,8

6,6

8,1

92,8

Begge besætninger havde meget høje drægtighedsprocenter i afprøv­ningsperioden. Der var ingen nævneværdige forskelle mellem de to grupper.

DISKUSSION OG KONKLUSION

Afprøvningen forløb over en periode på 18 måneder. I begyndelsen var der problemer med for meget smuld i blandingerne. Dette skyldes det høje fedtindhold i de to blandinger. Problemet blev løst ved at reducere pillestørrelsen til 2 mm, så foderblan­dingerne blev leveret som pellet cross. Herefter var der ikke pro­blemer med uens pille­kvalitet.

Anvendelse af rapsfrø i foderblandinger giver problemer, når raps­frøene skal formales. For det første skal det sikres at alle frøene er formalet, da grise ikke kan fordøje hele rapsfrø. Rapsfrøene skal for­males sammen med et bærestof, i dette tilfælde blev anvendt solsikkeskrå, for at opsuge rapsolien. Den komplicerede formaling af rapsfrø gør, at de næppe er aktuelle for hjemmeblandere.

Afprøvningen viste ingen positiv effekt på antallet af levendefødte ved anven­delse af rapsfrø. Dette var forventet på baggrund af tid­ligere afprøvninger af rapsprodukter, som gav flere levende­fødte (medd. nr. 53 og 147).

I besætning A var antallet af levendefødte grise pr. kuld 0,3 lavere i forsøgs­gruppen. Forskellen fandtes hos 1. og 2. lægs søerne, mens der for de ældre søer ikke var forskel mellem grupperne.

I besætning B fandtes en forskel i levendefødte på 0,2 gris pr. kuld til fordel for forsøgsgruppen. Forskellen var udelukkende hos 2. lægs søerne.

Afprøvningen viste signifikant lavere fravænningsvægt i forsøgs­gruppen. Dette fandtes i begge besætninger både på det totale antal kuld samt på kuldnummer niveau.

Årsagen til den lavere fravænningsvægt er muligvis en ændret fedt­syresammensætning af somælken. Der blev ikke udtaget mælke­prøver til fedtsyreanalyser, men der blev udtaget mange spækprøver samt foder­prøver til fedtsyreanalyser (resultaterne er vist i tabel 4). Disse resultater viser, at forsøgsfoderet indeholdt væsent­ligt flere langkædede umættede fedtsyrer end kontrolgruppen. Dette gen­fandtes til en vis grad i soens spæk. Flere udenlandske og danske undersø­gelser har vist, at man kan påvirke somælkens og spækkets fedtsyre­sammen­sætning via foderet. Derfor er det også sandsynligt, at somæl­ken fra for­søgs­søerne har indeholdt flere langkædede umættede fedt­syrer end so­mæl­ken fra kontrolsøerne.

Pattegrisene er ikke istand til at udnytte langkædede umættede fedt­syrer ligeså effektivt som kortkædede fedtsyrer.

Opgørelsen over dødsår­sager i diegivningsperioden (tabel 7) tydede på, at flere grise døde af sult/kulde og diarré i forsøgsgruppen, hvil­ket kan skyldes en ændret fedtsyresammensætning i somælken.

Foderopgørelsen i forbindelse med afprøvningen viste, at søerne i farestalden optog samme mængde foder i begge grupper, så der er intet, som tyder på, at søerne i forsøgsgruppen har produceret mindre mælk end søerne i kontrolgruppen. Der var ikke problemer med at få søerne til at æde de to blandinger.

I forsøgsgruppen var der signifikant færre søer med forhøjet tempe­ratur efter faring, hvilket resulterede i signifikant færre behand­linger mod MMA. Årsagen til dette er ikke kendt.

På trods af den reducerede behandlingsfrekvens, resulterede det ikke i forbedrede produktionsresultater i forsøgsgruppen.

Jodtallet i forsøgsblandingen var meget højt, 114. Derfor blev der udtaget spækprøver fra alle søerne, som blev slagtet i for­bindelse med afprøvningen. De in­volverede slagterier har ikke reageret, så det tyder ikke på, at et jodtal på 90 i flommen har negativ effekt på søernes slagte­kvalitet.

Rapsfrø skal pt. koste 120 kr. pr. 100 kg for at kunne indgå i en optimeret sofoderblanding.

Afprøvningen har vist, at rapsfrø reducerer fravænningsvægten signi­fikant. Derfor kan det ikke tilrådes at anvende 20 pct. varme­behand­let rapsfrø i sofoderblandinger. Hvorvidt det er muligt at anvende en mindre mængde rapsfrø kan ikke afgøres på baggrund af denne under­søgelse.


Institution: Landsudvalget for Svin, Videncenter for Svineproduktion, Den rullende Afprøvning

Forfatter: Gunner Sørensen

Udgivet: 28. november 1990

Dyregruppe: Søer, Gylte, Polte

Fagområde: Ernæring