20. december 1990

Meddelelse Nr. 196

Ærter (bohatyr) til smågrise

Ærter (bohatyr) til smågrise

SAMMENDRAG

Afprøvningen blev gennemført i to besætninger med smågrise i alde­ren 3-10 uger. Der indgik 5-6 hold pr. besætning, svarende til ca. 360 grise pr. gruppe.

Tre fodergrupper blev sammenlignet. En kontrol­gruppe uden ærter, en gruppe med varmebehand­lede ærter (gruppe 2) og en gruppe med ikke-varme­behandlede ærter (gruppe 3). Der blev anvendt ærter af sorten Bohatyr.

I perioden 3-5 uger fik grisene i gruppe 2 og 3 en blanding med 10 pct. ærter, og i perioden 5-10 uger fik grisene i gruppe 2 og 3 en blanding med 20 pct. ærter.

I perioden 3-5 uger var der ikke forskel i produktionsresul­taterne mellem de tre grupper.

I perioden 5-10 uger havde grisene i gruppe 2 og 3 en lavere daglig tilvækst på henholdsvis 3,2 pct. og 3,5 pct. og et højere foderfor­brug på henholdsvis 2,2 pct. og 3,9 pct. end grisene i kontrolgrup­pen.

Mellem grisene fra gruppe 2 og 3 var der ikke forskel i resultater­ne. Varmebehan­dling af ærterne havde således ikke effekt på pro­duktionsresul­taterne.

Der var ikke forskel i dødelighed og antal behandlinger mod diarré mellem grisene i de tre grupper. Grisene havde i den ene besætning lidt løsere afføring, når de fik ærter, men det gav ikke pro­duk­tionsmæs­sige pro­blemer.

Hvis der i foder til smågrise bruges ærtesorter med et lavt indhold af trypsinin­hibitor (dette gælder f.eks. Bohatyr), er der ikke grund til at varme­behandle ærter­ne.

Det kan ikke anbefales at bruge mere end 5 pct. ærter i blanding­er til smågrise i alderen 3-5 uger.

Det kan ikke anbefales at bruge mere end 12-15 pct. ærter i blan­dinger til smågrise i alderen 5-10 uger.

BAGGRUND

Ærter indeholder hæmmende stoffer (bl.a. trypsininhibi­tor), der nedsætter protein­ets nytteværdi, men en varmebehand­ling ødelæg­ger en del af de hæmmende stoffer. Morten­sen & Larsen (1988) fandt, at varmebehandling af ærtesorten Stehgolt medførte øget daglig tilvækst hos slagtesvin med 5 pct., sam­tidig med et fald i foder­forbruget på 5 pct.

Modsat fandt Madsen & Mortensen (1989), at varmebehandling af ærtesorten Bodil ikke medførte ændring i til­vækst og foder­udnyttelse hos slag­te­svin.

Ærter (hovedsagelig af sorten Bodil) kan indgå med op til 15 pct. i pelleteret foder til smågrise ældre end 6 uger (Den rullende Afprøvning, Medd. nr. 143).

Formål

Formålet med afprøvningen var at undersøge effekten af varme­behand­lede henholdsvis ikke-varmebehandlede ærter (Bohatyr) på tilvækst, foderudnyttelse og sundhed hos smågrise i perioden 3-10 uger.

GENNEMFØRELSE

Afprøvningen blev gennemført i to besætninger - en MS-besæt­ning og en tidligere SPF-besætning reinficeret med Ap2-lungesyge.

Afprøvningen omfattede grise i alderen 3-10 uger. Der var 5-6 hold pr. besætning, svarende til ca. 360 grise pr. gruppe.

I forbindelse med fravænning blev hvert kuld delt i 3 grup­per, og grisene blev vejet ved indsættelse, 14 dage efter fravænning og ved afgang fra smågrisestalden.

Ærter af sorten Bohatyr blev anvendt i forsøget, hvor halvdelen af partiet blev varmebehandlet i en Dan-toaster. Temperaturen i brand­kammeret var ca. 600 ºC, og opholdstiden var ca. 4 minutter, således at ærterne blev opvarmet til ca. 130 ºC.

Tabel 1 viser forsøgsopstillingen med de 3 grupper.

Tabel 1. Gruppeindeling

Gruppe

Kontrol

2

Ærter

varmebehandlet

3

Ærter

ikke-varmebehandlet

Startblanding (3-5 uger)

-

10 pct.

10 pct.

Slutblanding (5-10 uger)

-

20 pct.

20 pct.

Smågrisene fik tildelt en startblanding de første 14 dage efter fravænning og en slutblanding i resten af perioden. Blandingerne var sammensat ud fra næringsstofkravene til henholdsvis 3 og 5 ugers grise ("FOKUS PÅ Næringsstofnormer, 1989, Danske Slagterier). Under afprøvningen blev der til­stræbt fodring efter ædelyst.

Før foderet blev blandet, blev en prøve fra ærtepartiet analy­seret på Steins Laboratorium for indhold af råprotein, råfedt, træstof, aske, calcium, fosfor og aminosyrerne; lysin, methio­nin, cystin og treonin. Analyseresultatet blev brugt i den efterfølgende optimering af blandingerne.

Blandingernes sammensætning fremgår af tabel 2.

Sammenlignet med kontrolfoderet blev hvede og fiskemel delvis erstattet med ærter i gruppe 2 og 3. Blandingerne blev fremstillet af KFK.

Ved hver foderproduktion blev der indsendt prøve til analyse på Steins Laboratorium. Prøverne blev analyseret for indhold af råpro­tein, råfedt, træstof, aske, calcium, fosfor og amino­syrerne; lysin, methionin, cystin og treonin.

Tabel 2. Blandingernes sammensætning, pct.*

Blanding

Startfoder 3-5 uger

Slutfoder 5-10 uger

Gruppe

Kontrol

Ærter 2+3

Kontrol

Ærter 2+3

Kærnemælkspulver, denat.

Fiskehelmel, askefattigt

Sojaskrå, toasted

Ærter, Bohatyr

Hvede

Byg

Glucose

Melasse, sukkerroe

Animalske fedt

Lysin, 30

Methionin, 30

Treonin, 30

Vitamin- og mineralblanding

4,0

12,0

11,8

-

62,1

-

2,0

1,0

4,3

0,4

-

0,1

2,3

4,0

11,0

11,5

10,0

53,1

-

2,0

1,0

4,6

0,3

0,1

0,1

2,3

-

9,0

20,7

-

52,0

10,0

-

1,0

3,8

0,1

-

-

3,4

-

6,5

20,8

20,0

33,6

10,0

-

1,0

4,4

-

0,2

-

3,5

*) Der var tilsat 50 ppm Olaquindox til alle blandingerne.

Blandingernes forventede og analyserede næringsindhold fremgår af tabel 3.

Tabel 3. Blandingernes forventede og analyserede indhold

Gruppe

Kontrol

2 + 3

2

3

Forv.

Analysere

Forv.

Analysere

Analyse

Startblanding: 3-5 uger

Antal prøver

FEs pr. 100 kg

Råprotein, pct.

Råfedt, pct.

Træstof, pct.

Calcium, g

Fosfor, g

Aske, pct.

-

120

22,5

6,9

2,2

7,9

7,2

5,3

1

121

22,9

7,1

2,1

12,0

7,5

5,8

-

120

22,5

7,3

2,4

7,9

7,2

5,3

1

120

23,3

7,1

2,4

11,0

7,8

6,0

1

120

23,1

7,1

2,4

11,4

6,7

5,7

g pr. kg

Lysin

Methionin

Cystin

Treonin

 

13,7

4,8

3,0

-

 

13,4

5,0

3,4

8,4

 

13,9

4,8

3,0

-

 

14,6

5,0

3,3

8,4

 

13,9

5,3

3,4

8,7

Slutblanding: 5-10 uger

Antal prøver

FEs pr. 100 kg

Råprotein, pct.

Råfedt, pct.

Træstof, pct.

Calcium, g

Fosfor, g

Aske, pct.

-

115

22,5

6,0

2,8

9,8

8,6

6,0

3

116

22,9

6,2

3,2

10,3

8,8

6,1

-

115

22,5

6,5

3,4

9,8

8,6

6,1

3

115

23,6

6,2

3,9

10,9

8,6

6,2

3

117

23,6

6,8

3,5

11,6

8,6

6,3

g pr. kg

Lysin

Methionin

Cystin

Treonin

 

12,7

4,4

3,2

-

 

13,0

4,6

3,2

8,5

 

13,1

4,3

3,3

-

 

13,9

4,7

3,1

8,9

 

14,1

4,9

3,3

9,2

Startblanding

Alle tre startblandinger havde et højere indhold af både calci­um og aske end forventet. Afvigelsen har ingen in­dflydel­se på tolk­ningen af resultaterne. De resterende kemiske analy­ser stemmer overens med det forventede indhold.

Slutblanding

I alle tre slutblandinger stemmer de kemiske analyser overens med det forventede indhold.

Med hensyn til indhold af aminosyrer havde især fodergruppe 2 og 3 et højere indhold af lysin og methionin end forventet, mens kontrolfoderets indhold af aminosyrer lå tæt på det forventede indhold.

Trypsininhibitor

Ved analyse havde de ikke-varmebehandlede ærter en trypsin­inhibi­toraktivitet på 0,21 U pr. g tørstof (U = den mængde som inaktive­rer 1 mg trypsin), mens de varmebehandlede ærter havde et indhold på 0,00 U pr. g tørstof. Analyserne blev gennemført af Centrallabo­ratoriet, Foulum.

PRODUKTIONSRESULTATER

Tabel 4 og 5 viser afprøvningens produktionsresultater.

Tabel 4. Produktionsresultater for hver besætning

Besætning

A

B

Gruppe

Kontr.

2

3

Kontr.

2

3

Antal hold

Antal grise indsat

Vægt ved indsætt., kg

Alder ved inds., dage

5

198

7,4

26

5

199

7,3

26

5

197

7,4

26

6

161

6,9

22

6

161

6,9

22

6

161

6,9

22

3 - 5 uger:

Vægt ved mellemv., kg

FEs/kg tilvækst

Daglig tilvækst, g

10,6

1,53

241

10,6

1,45

246

10,5

1,52

233

9,5

1,62

1,79a

9,1

1,71

159b

9,2

1,66

164ab

5 - 10 uger:

Vægt ved afgang, kg

FEs/kg tilvækst

Daglig tilvækst, g

28,7

1,75

659

28,1

1,72

639

28,1

1,74

643

30,1

1,83a

595a

29,1

1,94b

575ab

29,0

1,98b

566b

3 - 10 uger:

Alder ved 25 kg, dage

FEs/kg tilvækst

Daglig tilvækst, g

62

1,72

523

63

1,68

511

63

1,70

509

64

1,80a

474a

65

1,91a

454a

65

1,94b

450b

Døde, pct.

Diarré, beh. dag 1.14, pct.

1,5

4,4

0

4,4

2,0

0,4

0

0

0,6

1,1

0,6

0,6

a,b: De signifikante forskelle skal læses indenfor besætning A eller B (P <0,05).

Besætning A

Den gennemsnitlige alder ved fravænning var 26 dage, og grise­ne fik tildelt slutblandingen fra de i gennemsnit var 39 dage. Mellem grupperne var der ikke forskel i daglig tilvækst, foderudnyttelse, dødelighed og antal behandlinger mod diarré.

Med hensyn til konsistens af gødning fra grisene blev der ikke observeret forskel mellem de tre grupper.

Besætning B

Den gennemsnitlige alder ved fravænning var 22 dage, og grise­ne fik tildelt slutblandingen fra de i gennemsnit var 36 dage.

I perioden fra 3-5 uger havde grisene i gruppe 2 og 3 hen­holdsvis 20 g (P <0,03) og tendens til (P <0,10) lavere daglig tilvækst end grisene i kontrol­g­rup­pen.

I perioden 5-10 uger havde grisene i gruppe 3 en lavere daglig tilvækst på 29 g (P <0,03) end kontrolgruppen, mens grisene fra både gruppe 2 og 3 havde et højere foderfor­brug på hen­holdsvis 0,11 FEs (P <0,001) og 0,15 FEs (P <0,001) pr. kg tilvækst end grisene i kontrolgruppen.

I hele perioden fra 3-10 uger havde grisene i gruppe 2 og 3 hen­holdsvis 20 g (P <0,04) og 24 g (P <0,02) lavere daglig tilvækst og et højere foderforbrug på henholdsvis 0,11 FEs (P <0,001) og 0,14 FEs (P <0,001) pr. kg tilvækst end grisene i kontrolgruppen.

Mellem de tre grupper var der ikke forskel i dødelighed og antal behandlinger mod diarré.

Med hensyn til konsistens af gødning havde grisene i gruppe 2 og 3 en mørkere og tyndere gødning end grisene fra kontrol­gruppen, dog uden at det gav sig udslag i særlig mange behandlinger mod diarré.

Tabel 5. Produktionsresultater fra begge besætninger

Gruppe

Kontrol

2

3

Antal hold

Antal grise indsat

Vægt ved indsætt., kg

Alder ved inds., dage

11

359

7,1

24

11

360

7,1

24

11

358

7,1

24

3 - 5 uger:

Vægt ved mellemv., kg

FEs/kg tilvækst

Daglig tilvækst, g

10,0

1,57

210

 9,8

158

203

 9,8

1,59

199

5 - 10 uger:

Vægt ved afgang, kg

FEs/kg tilvækst

Daglig tilvækst, g

29,5

1,79a

627a

28,6

1,83ab

607b

28,6

1,86b

605b

3 - 10 uger:

Alder ved 25 kg, dage

FEs/kg tilvækst

Daglig tilvækst, g

63

1,76a

499a

64

1,80ab

482b

64

1,82b

480b

Døde, pct.

Diarré, beh. dag 1.14, pct.

0,8

2,0

0,3

2,6

1,4

0,5

a,b: Signifikant forskel (P <0,05).

Gennemsnit af 2 besætninger

Mellem de tre grupper var der ikke forskel i dødelighed og antal behandlinger mod diarré.

I perioden 3-5 uger var der mellem grupperne ikke forskel i daglig tilvækst og foderudnyttelse.

I perioden 5-10 uger havde grisene i gruppe 2 og 3 henholdsvis 20 g (P <0,04) og 22 g (P <0,02) lavere daglig tilvækst og et højere foderforbrug på henholdsvis tendens til (P <0,07) og 0,07 FEs (P <0,005) pr. kg tilvækst end grisene i kontrolgrup­pen.

I hele perioden fra 3-10 uger havde grisene i gruppe 2 og 3 hen­holdsvis 17 g (P <0,03) og 19 g (P <0,01) lavere daglig tilvækst og et højere foderforbrug på henholdsvis tendens til (P <0,08) og 0,06 FEs (P <0,004) pr. kg tilvækst end grisene i kontrolgruppen.

Med hensyn til foderudnyttelse var der i perioden 5-10 uger og for hele perioden (3-10 uger) vekselvirkning mellem besætning og forsøgsbehandling.

Det fremgår også af tallene i tabel 4, at grisene i besætning A i store træk udnyttede foderet lige godt i de tre fodergrupper, mens grisene fra gruppe 2 og 3 i besætning B havde ringere foderudnyttelse end grisene i kontrolgruppen. 

DISKUSSION/KONKLUSION

Selvom blandingerne var enkelt sammensat, blev der i begge besætninger opnået meget gode produktionsresultater.

Som det fremgår af figur 1 og 2, var der ikke effekt af at varmebehandle ærterne, idet der mellem gruppe 2 og 3 ikke var for­skel i resultaterne.



Figur 1.

Resultater fra smågrise i perioden 3-5 uger.

10 pct. ærter (Bohatyr) i blandingen til gruppe 2 og 3



Figur 2.

Resultater fra smågrise i perioden 5-10 uger.

20 pct. ærter (Bohatyr) i blandingen til gruppe 2 og 3

Det fremgår af tabel 6, at ærte­sorten Bohatyr har et lavt indhold af trypsininhibitor sammen­lig­net med sorterne Stehgolt og især Progreta. Til sammen­ligning er der i byg målt et indhold af trypsinin­hibitor på henholds­vis 0,53 (Mortensen & Larsen, 1988) og 0,33 U pr. g tørstof (Madsen & Mortensen, 1989).

Tabel 6. Indhold af trypsininhibitor i ikke varmebehandlede ærter **

Ærtesort

Bohatyr

Bodil

Stehgolt

Progreta

Progreta

U pr. g tørstof *

0,21

0,37

0,53

2,03

4,86

 * U = den mængde som inaktiverer 1 mg trypsin.

** For ærtesorterne Bodil, Stehgolt og Progreta er analysetal­lene fra Mortensen & Larsen (1988)

   og Madsen & Mortensen (1989).

Der er sammenhæng mellem effekt af varmebehan­dling og indhold af trypsinin­hibitor, idet varmebehandling af sorten Bodil ikke ændrede produktionsresultaterne hos slagtesvin (Madsen & Mortensen, 1989). Ved varmebe­handling af ærtesorten Stehgolt, er der hos slagtesvin vist en posit­iv effekt på 5 pct. for både tilvækst og foderud­nyt­telse, mens varme­be­hand­ling af ærtesorten Progreta bevir­kede øget tilvækst på 15 pct. og faldende foderfor­brug på 9 pct. hos slagte­svin (Mor­tensen & Lar­sen, 1988).

Ved brug af ærter i blandinger til grise, er der ikke grund til at varmebehandle de ærtesorter, der har indhold af trypsin­inhibi­tor på mindre end 0,40 U pr. g tørstof.

I perioden 3-5 uger var der mellem de tre grupper ikke forskel i resultaterne (jf. figur 1). Dog var der i be­sætning B (fravæn­ning ved 22 dage) en ringere tilvækst hos de grise, der fik blandingerne med 10 pct. ærter, mens der i besætning A (fra­vænning ved 26 dage) ingen forskel var mellem grupperne. Til grise i alderen 3-5 uger kan det ikke anbefales at bruge mere end 5 pct. ærter i blan­ding­erne.

I perioden 5-10 uger havde grisene i gruppe 2 og 3 både en lavere daglig tilvæ­kst og ringere foderudnyttel­se (jf. figur 2). Med hensyn til foderudnyttelsen var der vekselvirkning mellem besætning og forsøgsbehandling, hvor der mellem de tre grupper i besætning A ikke var forskel i foder­udnyttelse, mens grisene i gruppe 2 og 3 i besætning B havde en ringere foder­udnyt­telse end grisene i kontrolgruppen.

Ved analyse af slut­blandingerne blev der i blandingerne til gruppe 2 og 3 fundet et relativt højere indhold af aminosyrer end for­ventet. Det var således ikke et underindhold af amino­syrer, som var årsag til de ringere resultater i de grupper, der fik blanding­er med 20 pct. ærter. Til grise i alderen 5-10 uger kan det såle­des ikke anbefales at bruge mere end 12-15 pct. ærter i blandingerne, hvilket også tidligere er fundet med grise ældre end 6 uger (Den rullende Afprøvning, medd. nr. 143).

Mellem de tre grupper var der ikke forskel i dødelighed og antal behandlinger mod diarré. Selvom smågrisene i perioden 5-10 uger fik 20 pct. ærter i blandingerne, og grisene i ærtegrupperne i den ene besætning havde lidt løsere af­føring, gav det ikke produk­tionsmæssige proble­mer.

REFERENCER

Den rullende Afprøvning, Medd. nr. 143, 1988. 15 pct. ærter i fo­derblan­dinger til smågri­se.

Madsen, A. & H.P. Mortensen, 1989. Varmebehand­ling af ærter og byg til slagtesvin. 744 medd. Statens Husdyrbrugs­for­søg.

Mortensen, H.P. &  A.E. Larsen, 1988. Varmebehand­ling af ærter til slagtesvin. 710 medd. Statens Husdyrbrugsfor­søg.


Institution: Landsudvalget for Svin, Videncenter for Svineproduktion, Den rullende Afprøvning

Forfatter: Bent Ib Hansen

Udgivet: 20. december 1990

Dyregruppe: Smågrise

Fagområde: Ernæring