20. februar 1992

Meddelelse Nr. 221

Aminosyrer til hangrise

Aminosyrer til hangrise

SAMMENDRAG

Hangrise blev tildelt forskellige niveauer af amino­syrerne lysin, methionin og treonin i perioden fra 25 til 95 kg.

Afprøvningen blev gennemført i to besætninger med ad lib. tørfo­der og to besætninger med restriktiv vådfoder.

I besætningerne med tørfoder blev de nævnte aminosyrer i kontrol­gruppen tildelt efter den gældende norm for so- og galtgrise. Dertil blev afprøvet en forøgelse af aminosyretil­de­lingen med 10 og 20 pct. i forhold til normen.

I besætningerne med vådfoder blev aminosyrer tildelt efter norm, samt en forøgelse af normen med 20 pct.

Der indgik i alt 243 grise i tørfoderbesætningerne og 5.660 grise i vådfoderbesætningerne.

I vådfoderbesætningerne blev de tilstræbte mængder af aminosyrer i foderet opnået med en afvigelse på mindre end 5 pct. I tørfo­derbesætningerne var der tale om et konsekvent over­ind­hold på ca. 6 pct. af de tre aminosyrer.

Der blev ikke fundet nogen forskel i produktionsresultaterne mellem de forskellige niveauer af aminosyrer. Dette var gældende i såvel besætninger med ad lib.tørfoder som i besæt­ninger med restriktiv vådfoder.

Der er på baggrund af afprøvningen ikke grundlag for at udarbejde et specielt normsæt for amino­syrer til hangrise. Normerne for aminosyrer til slagtesvin skal derfor være ens for hangrise, sogrise og galtgrise.

BAGGRUND

Hangrise har en større kødaflejring end so- og galtgrise. Derfor vil en øget tildeling af aminosyrer til hangrise i forhold til nor­merne for so- og galtgrise måske resul­tere i en for­øgelse af kødprocenten hos hangri­se.

Engelske og australske undersøgelser har påvist, at ad lib. fodrede hangrise har et mérbehov for aminosyrer i forhold til so- og galtgrise. I England er mérbeho­vet for aminosyrer til hangrise anslået til ca. 5 pct. Australske undersøgelser har vist forbedret proteinaflejring ved op til 25 pct. større tildeling af amino­syrer til hangrise.

I hvor høj grad hangrise kvitterer for en øget tildeling af aminosyrer er til dels arveligt betinget og afhænger naturligt nok af udgangspunktet for niveauet af amino­syrer. Normerne for amino­syrer til slagte­svin i England og Australien er lavere end de gældende danske normer. Spørgsmålet var derfor om øget amino­syretil­deling til hangrise i forhold til normen for so- og galtgrise i Danmark ville resultere i for­bedrin­g af hangri­ses pro­duktions­resultater.

Formålet med afprøvningen var at vurdere effekten af forskellig tildeling af amino­syrer til hangrise.

MATERIALE OG METODE

Afprøvningen belyste både tør- og våd­fodring og inkluderede en forøgelse af aminosyretilde­lingen med 10 og 20 pct. i forhold til normen som angivet i "Fokus på Normer for Nærings­stoffer", 1989, Lands­udvalget for Svin, DANSKE SLAG­TERIER. Tabel 1 viser normerne for ami­nosyrerne lysin, methio­nin og treonin til slagtesvin. I afprøvnin­gen blev normerne for slagtesvin i vægtin­tervallet 25 til 100 kg brugt.

Tabel 2 viser opdelingen af delforsøg samt de tre niveauer af aminosyrer.

De respektive aminosyre­niveauer blev opnået ved primært at variere mængden af proteinfoderstoffer, men også ved tildeling af synte­tiske amino­syrer. Foderets øvrige sammensætning var ens i alle grupper inden for hver besætning.



Tabel 1. Normer for aminosyrer, g ford. pr. FEs

Ungsvin

Slagtesvin

Aminosyrer

18 - 50 kg

 

25 - 50 kg

25- 100 kg

50 - 100 kg

Lysin

Methionin

Treonin

8,5

2,7

5,4

7,8

2,5

5,1

7,3

2,3

4,8

7,0

2,2

4,6



Tabel 2. Niveauer af aminosyrer i de tre grupper

Tørfo­der, ad lib. -

besætning A og B

Våd­foder, restriktiv -

besætning C og D

Gruppe 1

Gruppe 2

Gruppe 3

Norm

Norm + 10 pct.

Norm + 20 pct.

Norm

Norm + 20 pct.

-

Der var forventet følgende indhold af fordøjeligt råprotein pr. FEs:

Tørfoderforsøg

Besætning A og B: 142 g i gruppe 1, 152 g i grup­pe 2 og 165 g i gruppe 3.

Vådfoderforsøg

Besætning C: 156 g i gruppe 1 og 177 g i gruppe 2. Besæt­ning D: 145 g i gruppe 1 og 156 g i grup­pe 2.

Tørfoderforsøg (delforsøg 1)

Ved fravænning blev tre hangrise pr. kuld placeret i hver sin gruppe. Grisene indgik i afprøvningen fra 25 kg. Foderet blev fremstillet af Tjørnehøj Mølle og bestod af byg, hvede, soja­skrå, rapskage, animalsk fedt samt vitaminer og mineraler. Der indgik 33 grise pr. gruppe i besætning A og 48 grise pr. gruppe i besætning B, svarende til i alt 243 grise. Der var in­dividuel registrering af til­vækst og kødpro­cent, mens foderudnyttelsen blev opgjort på stiniveau. Grunden til at der indgik relativt få grise i dette delforsøg, var at der var individuel registrering af daglig tilvækst, og at der blev foretaget under­søgelser af kødkvalitet.

Vådfoderforsøg (delforsøg 2)

Grisene blev ved indsættelse i forsøget delt i to grupper. Dyrene blev indsat ved 25 kg. Foderet til besætning C blev fremstil­let af DLG, Høng og til besætning D af FAF. Foderet bestod af byg, hvede, soja­skrå, animalsk fedt, melasse, vitami­ner og mineraler og var baseret på tilsætning af valle eller vand. Der blev korri­geret for vallens indhold af aminosyrer. Der indgik 744 grise pr. gruppe i besætning C og 2.090 grise pr. gruppe i besætning D, svarende til i alt 5.663 grise.

RESULTATER OG DISKUSSION

De procentvise afvigelser fra de tilstræbte aminosyreniveauer i blandingerne blev registreret udfra analyser. I vådfoderforsø­get blev taget analyser af såvel tørfoderde­len som det færdig­blandede vådfoder. For begge delforsøg blev der foretaget analyser af mellem 10 og 13 prøver pr. aminosyre­niveau.

Tørfoderet i delforsøg 1 havde et systema­tisk overind­hold af aminosyrer. Det gen­nemsnitlige overindhold af lysin var 6 pct. Overindholdet af methionin var 5 pct. og treonin 9 pct. Et hold fra hver af de to tørfoderbesætninger blev udeladt i opgørel­sen. Dette skyldes, at foderet i en enkelt foderlevering afveg betydeligt fra kravene til indholdet af aminosyrer.

De til­stræbte niveauer af aminosyrer i delforsøg 2 med våd­foder, blev opnået med under 5 procents afvigelse i tørfoder­de­len. Stikprøveudtagning af det blandede vådfoder viste større afvigelser fra det forventede aminosyreindhold end de 5 pct. En stikprøve repræsenterer kun en tredje­del af en dags vådfoderproduk­tion og eftersom den forventede mængde tørfoder blev brugt har dyrene fået den tilstræbte mængde aminosyrer fordelt over tre dag­lige fodringer. Der blev taget højde for vallens næringsstofsammensætning, lige­som der løbende blev taget prøver af val­len for at imødekomme eventuelle afvigel­ser fra den forventede nærings­stof­sammen­sætning.

Tabel 3 og 4 viser resultaterne af hen­holdsvis delforsøg 1 med ad lib.tørfoder og delforsøg 2 med restriktiv vådfoder.



Tabel 3. Resultat af delforsøg 1, tørfoder ad lib.

Gruppe

Norm

Norm + 10 pct.

Norm + 20 pct.

Antal hold

Prod. svin

FEs pr. dag

Daglig tilvækst, g

FEs pr. kg tilvækst

Kødprocent

Døde og kass., pct.

Skatoltal

5

84

2,00

837

2,50

61,2

3,8

0,14

5

84

1,99

815

2,53

61,6

4,1

0,13

5

84

2,07

828

2,56

61,4

3,0

0,15



Tabel 4. Resultat af delforsøg 2, restriktiv v­ådfoder

Gruppe

Norm

Norm + 20 pct.

Antal hold

Prod. svin

FEs pr. dag

Daglig tilvækst, g

FEs pr. kg tilvækst

Kødprocent

Døde og kass., pct.

Skatoltal

16

2.829

1,98

800

2,49

60,3

2,2

0,13

16

2.834

1,95

797

2,47

60,5

2,2

0,13

Som det fremgår af tabellerne var der ingen forskel på produk­tionsresultaterne mellem grupperne uanset om dyrene fik tør- eller vådfoder.

Skatoltal­lene for hangrisene var på et al­mindeligt niveau og der var ingen forskel grupperne imel­lem. Der var ligeledes ingen forskel i frasorteringsprocenten.

Det er i forbindelse med undersøgelser af skatoldannelse fundet, at skatol er et ned­brydnings­pro­dukt af amino­syren tryptofan.

I nærværende afprøvning blev det generel­le proteinniveau hævet i takt med, at ni­veauet af de tre amino­syrer lysin, methio­nin og treonin blev hævet. En effekt af øget tryptofanindhold i foderet på skatol­dannelsen kunne derfor tænkes. Resulta­ter­ne viste, at dette ikke var tilfældet.

De reelle niveauer af aminosyrer, opnået i tørfoderforsøget, var ca. 6 pct. højere end til­stræbt. Det kan på baggrund af pro­duktions­resultaterne konkluderes, at der ikke kan opnås noget ved at hæve amino­syreniveauet fra kontrolniveau­et svarende til "norm + 6 pct.". Det kan ikke ses af tørfoder-forsøget om den gældende norm, det vil sige det tilstræbte niveau i kontrol­grup­pen er for lav.

I vådfoderforsøget blev de tilstræbte ni­veauer opnået med en afvigelse på mindre end 5 pct i tørfoderdelen. Dyrene har derfor fået de tilsigtede mængder af ami­nosyrer. Ved afvigelse var der fortrinsvis tale om lavere mængder end tilsigtet.

Der var således ingen forskel på at tildele dyrene "norm + 6 pct." ved tørfodring, eller "norm ¸ 0-5 pct." ved vådfodring.

126 dyr blev undersøgt med hensyn til kødkvalitet. Der blev bl.a. registreret pigmen­tind­hold, forekomst af PSE og DFD, samt protein-, vand- og fedtind­hold. Aminosyre­niveauet havde ingen indflydel­se på kødkvalitetsegenska­berne.

Der kan være flere årsager til, at der i modsætning til de udenland­ske forsøg ikke er opnået nogen effekt af at hæve tilde­lingen af aminosyrer til hangrise i forhold til normen for so- og galt­grise.

Energivurderingssystemet og den beregne­de proteinfordøjelig­hed er for­skellige i Danmark og England/Australien. Derfor er det van­skeligt at foretage direkte sammen­ligninger af normer for nærings­stoffer til svin.

Normerne for aminosyrer til slagtesvin er i Danmark højere end i Australien og England. Derfor har udgangspunktet for for­syning af amino­syrer til hangrise været forskelligt i danske og udenlandske forsøg. Det betyder, at det anbe­falede lysinniveau til hangrise i udlandet, svarer til den danske norm for lysin. Det vil sige, at de i afprøvningen testede niveauer af lysin ligger over de i udlandet anbefalede mængder til hangrise.

I et forsøg ved Statens Husdyrbrugsforsøg (Medd. nr. 795) blev effekten af stigende mæng­der sojaskrå til so- og hangrise be­lyst. Ud fra dette forsøg blev det ligeledes konkluderet, at so- og hangrise har samme behov for tildeling af aminosyrer i vækst­perioden 20 til 100 kg.

Statens Husdyrbrugsforsøg (SH) har endvi­dere udført et forsøg med stigende mæng­der sojaskrå til hangrise (Medd. nr. 810). I det pågældende forsøg blev der opnået en højere daglig tilvækst og en bedre foderud­nyttelse ved at øge mængden af sojaskrå fra 14 til 34 pct. til ungsvin og fra 11 til 25 pct. til slagtesvin. I gruppen med den højeste sojaskråtildeling og de bedste pro­duktions­resultater var indholdet af fordøje­lig lysin højere end den anbefalede norm.

Derimod svarede indholdet af methionin i gruppen med det højeste soja­skråindhold til de anbefalede normer. Det vil sige, at det i forsøget har været methio­nin, der har været den begrænsende aminosyre. Det er således ikke muligt ud fra de anvendte aminosyre­tilde­linger i meddelelse 810 fra SH at konkludere, at hangrise skal have højere tildeling af amino­syrer end normen angiver.

Der er på baggrund af nærværende af­prøv­ning og forsøg udført på SH, såle­des ikke basis for at udarbejde et specielt normsæt for aminosyrer til hangrise. Nor­merne er derfor ens for han-, so- og galt­grise.

REFERENCER

Madsen A.; J. Petersen; H.P. Mortensen; C. Bejerholm og P. Barton, 1991. Protein til han- og sogrise. Stigende mæng­der sojaskrå. Medd. 795, Statens Hus­dyr­brug­sforsøg. 

Madsen A.; J. Petersen; H.P. Mortensen; C. Bejerholm og P. Barton, 1992. Hangri­se fodret efter norm eller ædelyst med stigende mængder sojaskrå. Medd. 810, Statens Husdyrbrugsforsøg.


Institution: Landsudvalget for Svin, Videncenter for Svineproduktion, Den rullende Afprøvning

Forfatter: Niels Jørgen Kjeldsen

Udgivet: 20. februar 1992

Dyregruppe: Slagtesvin, Hangrise

Fagområde: Ernæring