12. marts 1992

Meddelelse Nr. 225

Enkeltdyrsautomater og simple tørfoderautomater til slagtesvin

Enkeltdyrsautomater og simple tørfoderautomater til slagtesvin

SAMMENDRAG

Slagtesvin fodret fra henholdsvis simple foderautomater, enkeltdyrsau­toma­ter med vandfor­syning i automaten samt enkeltdyrsautomater uden vandforsyning i automaten blev sammen­lignet. Der indgik to be­sæt­ninger i afprøvningen.

Der var ikke forskel i daglig foderoptagelse, daglig tilvækst, foder­udnyttelse og kødprocent mellem de tre grupper. Spredningen i grisenes tilvækst var ligeledes ens i de tre grupper.

Adfærdsstudier viste, at den samlede ædetid pr. døgn var ens i de tre grupper ved 14 grise pr. sti. Ædeaktivite­ten var langt større i dagti­mer­ne (fra kl. 6 til 18) end i nattetimerne. I dagti­merne var en­kelt­dyrsautomaterne optaget ca. 80 pct. af tiden. Det er ikke muligt ud fra denne undersøgelse at fastsætte, hvor mange grise der maksimalt kan anvende én enkeltdyrsau­tomat.  

Produktionsresultater og adfærdsstudier viste, at hver enkeltdyrsau­tomat, hvad enten den var med eller uden vand­for­syning i automa­ten, kunne be­tjene op til 14 grise, når der var fri adgang til vand fra drik­keven­tiler placeret udenfor auto­maten. Det er ud fra dette tilstræk­ke­ligt kun at have én æde­plads ved 14 grise pr. sti.

Grisenes samlede vandforbrug var ca. 4 liter pr. FES. I stierne med vandforsyning i enkelt­dyrsau­tomaterne blev ca. ¼ af vand­et optaget via ventilerne placeret i enkeltdyrsautomaterne. Den daglige fo­deroptagelse var ikke på­virket af, om der var vandforsyning i enkeltdyrs­automaten eller ej. Det er dermed ikke muligt at re­gulere gri­senes foderopta­gelse ved at tilde­le eller fjerne vand i auto­maten, når der er fri adgang til drikkeventiler placeret udenfor auto­maten.

BAGGRUND

Den rullende Afprøvning har tidligere foretaget en funk­tionsbedømmelse af en­keltdyr­sautomater til slagtesvin (meddelelse nr. 209). Denne afprøvning viste, at en­kelt­dyrsautomater med vandforsy­ning i automaten kunne betjene op til 14 grise, når der var fri adgang til drikkeven­tiler placeret udenfor auto­maten.

Resultater fra udlandet har vist, at enkelt­dyrsautomater med vandforsyning i auto­maten medfører øget fo­deropta­gelse og daglig tilvæ­kst, der dog i flere tilfælde resulterede i en lavere kød­procent.

Formålet var at sammenligne produktions­resultater, ædead­færd, spredning på slag­tesvi­nenes tilvækst samt vand­for­brug hos slag­tesvin fodret ved hjælp af simple tørfo­derautomater samt fra en­keltdyrsau­tomater, henholdsvis med og uden vand­forsyning i automa­ten.

MATERIALE OG METODE

Afprøvnin­gen blev gennemført i to besæt­ninger. Produk­tionsforhold og slagtesvi­nestaldenes indretning frem­går af tabel 1.



Tabel 1. Produktionsforhold og slagtesvinestaldens indretning

Besætning

1

2

Sundhedsstatus

Antal stipladser

Stidimensioner, m

Antal grise pr. sti

Vægt ved indsættelse, kg

Gulvudformning

Fodertype

Simpel automat, fabrikat

Simpel automat, type

Enkeltdyrsautomat, fabrikat

Enkeltdyrsautomat, type

MS

1200*

2,15 x 7,0

25

41

fuldspaltegulv

pelleteret

Egebjerg

SR-60

Hollam

Feeder 2000

MS

370

2,2 x 4,0

14

41

fuldspaltegulv

pelleteret

Egebjerg

SR-60

Wagner Domino

Slop Feeder

* fordelt på 4 sektioner

Følgende tre grupper blev sammenlignet:

Gruppe 1. Simpel tørfoderautomat.

Gruppe 2. Enkeltdyrsautomat med vand­for­syning i auto­maten.

Gruppe 3. Enkeltdyrsautomat uden vand­forsyning i auto­maten.

I besætning 1 var der to foderautomater pr. sti i alle tre grupper.

Stiindretningen i de tre grupper fremgår af figur 1.

Figur 1. Stiindretning i de tre grup­per i besætning 2.

Grisene havde i alle tre grupper fri adgang til vand fra drikkeventiler placeret uden for auto­materne. Van­d­for­syningen var monte­ret iflg. "Fokus på Grisenes Van­dfor­syning" 1989, Landsud­val­get for Svin, Danske Slagterier.

Grisenes vandforbrug blev registreret på fire rørstrenge. Der var én rørstreng til ventilerne i stien for hver af de tre grupper samt én rørstreng til ventilerne i enkelt­dyrsautomaterne i gruppe 2. 

Der blev i begge besætninger fodret med en pelleteret tør­foderblan­ding med ca. 1,05 FES pr. kg.

Spredningen i grisenes tilvækst blev under­søgt i begge besætninger. Grisene fra 10 stier i hver gruppe blev vejet individuelt ved indsættelse og umiddelbart før levering af den første gris. 

Grisenes ædeadfærd blev registreret ved hjælp af videooptagelser i besætning 2. Registreringerne forløb over seks døgn i hver gruppe, tre døgn umiddelbart efter indsættelse og tre døgn umiddelbart før levering af første slagtesvin.

RESULTATER OG DISKUSSION

Produktionsresultaterne er vist i tabel 2.



Tabel 2. Produktionsresultater og vandforbrug(gns. af begge besætninger)

Simpel automat

Enkeltdyrsautomat

 

med vand

uden vand

Antal grise

Grise pr. ædeplads

Vægt v.inds., kg

FES pr. dag

Daglig tilvækst, g *)

FES pr. kg tilvækst

Kødprocent

Døde og kass., pct.

Vand sti, l pr. FES

Vand automat, l pr. FES

2305

5

41,6

2,36

744

3,17

58,2

1,9

 

4,2

-

2204

14

41,2

2,37

735

3,23

58,0

1,7

 

2,9

1,1

2314

14

41,9

2,35

744

3,15

58,1

1,8

 

3,9

-

*) = Korrigeret for vægt ved indsættelse

Der var ikke forskel i daglig foderoptagel­se, tilvækst, foderudnyttelse og kødprocent mellem de tre grupper.

Grisenes samlede vandforbrug var ca. 4 liter pr. FES i alle tre grupper (tabel 2). I sti­erne med drikkeventiler i en­keltdyr­sau­tomaterne blev ca. ¼ af vandet drukket fra enkeltdyrsautomaten. Tidligere undersøgelser har vist, at slag­te­svin har behov for 2,5-3,0 liter vand pr. FES, når der fodres med tørfo­der. Ud fra disse resultater må der i denne un­der­søgelse have været et vandspild på ca. 1 liter pr. FES. Vand­spildet blev dog ikke målt dir­ekte.

Indrettes stierne med en­kelt­dyr­sautoma­ter og va­ndfor­sy­ning udelukkende i auto­ma­ten, vil vand­spildet kunne redu­ceres. Hvis der kun er drikkeventi­ler i enkeltdyrsau­tomaten, anbefales der foreløbigt kun 10 grise pr. auto­mat.

Dette skyldes, at "pres­set" på auto­materne bliver større, når alle grise udover foder også skal have deres behov for vand dæk­ket i auto­maten. En ny af­prøv­ning skal vise, om 14 slagtesvin kan få deres behov for vand­ dækket, når der kun er vand­forsy­ning i enkeltdyr­sau­tomaten.

Det anbefales at indrette stier med enkelt­dyrsautomater, så opsyn med foderautoma­ten er mulig fra inspektionsgangen.



Tabel 3. So- og galtgrisenes kødprocent

Simpel automat

Enkeltdyrsautomat

 

med vand

uden vand

Sogrise

 Antal

 Kødprocent

Galtgrise

 Antal

 Kødprocent

 

1106

59,3

 

 

1054

57,3

 

1072

59,1

 

 

1087

57,2

 

1113

59,3

 

 

1115

57,3

Kødprocenten opdelt for so- og galtgrise fremgår af tabel 3.

Sogrisene havde som ventet en kødprocent, som var ca. to procentenheder højere end galt­grisene. Der var ikke forskel på kød­procenten hos grisene ved enkeltdyrsauto­ma­ter med og uden vand. Dette gjaldt både so- og galtgrise.

Ædeadfærd

Videooptagelserne viste, at den samlede ædetid pr. døgn (hver gang en gris stod ved automaten) var ens i de tre grupper. I stier med 14 grise var den samlede æde­tid i gennem­snit 17 timer pr. døgn hos grise på ca. 45 kg og i gennemsnit 14 timer pr. døgn, når grisene vejede ca. 80 kg.

At der ikke blev fundet for­skel i ædetid ved enkelt­dyrs­au­tomater­ne, hen­holdsvis med og uden vandfor­syning i auto­ma­ten, kan skyldes, at gri­sene fik størstede­len af de­res behov for vand dækket ved drik­ke­ven­tiler placeret uden­for auto­maten.

Spred­ningpå grisenes til­vækst

Der var ikke forskel i spred­ningen på grisenes tilvækst mellem de tre grupper (se ta­bel 4).

Der var langt mere aktivitet ved foderauto­materne i dagti­merne (kl. 6 til 18) end i nattetimerne. Enkeltdyrsauto­materne var optaget ca. 80 pct. af tiden i dagtimerne, dette gjaldt både automaterne med og uden vandforsyning i auto­maten.

Det er ud fra dette mu­ligt, at antallet af grise pr. enkeltdyrsautomat kan øges, men jo mere auto­maten er optaget, desto større er risikoen dog for, at rangstærke grise op­tager auto­maten en stor del af døg­net, og at grisene i en sti dermed bliver mere uens i vægt. 

Resultaterne i tabellen betyder i praksis, at 95 pct. af grisene vil veje mel­lem 61 og 98 kg, når grisenes gennem­snitsvægt i en sti er 79,1 kg.

Enkeltdyrsautomater medførte ikke ringere produktionsre­sultater eller større spred­ning på grisenes tilvækst sammenlignet med simple auto­mater med to ædepladser. Ud fra dette er det tilstrække­ligt kun at have én æde­plads ved 14 grise pr. sti.

 



Tabel 4.

Spredning på slagtesvinenes tilvækst, kg, 95 pct.interval (gns. af begge besætninger)

Simpel automat

Enkeltdyrsautomat

 

med vand

uden vand

Gns.vægt ved indsættelse

Gns.vægt ved afgang *)

41,8 ±10,8

79,1 ±18,4

41,1 ±12,0

80,4 ±16,4

41,4 ±10,0

79,3 ±17,8

* Alle grise blev vejet, da første gris nåede slagtevægt. Data er korrigeret for vægt og spredning

  ved indsættelse.

REFERENCER

Den rullende Afprøvning, Meddelelse nr. 209, 1991. Tørfoderauto­mater til slagtesvin.


Institution: Landsudvalget for Svin, Videncenter for Svineproduktion, Den rullende Afprøvning

Forfatter: Niels-Peder Nielsen

Udgivet: 12. marts 1992

Dyregruppe: Slagtesvin

Fagområde: Inventar