6. maj 1992

Meddelelse Nr. 229

Sammenligning af 2 eller 4 mia. sædceller pr. insemineringsdose

Sammenligning af 2 eller 4 mia. sædceller pr. insemineringsdose

SAMMENDRAG

Der blev afprøvet 2 eller 4 mia. sædceller pr. inseminationsdosis. Afprøvningen blev foretaget i 17 besætninger, hvor søer i brunst indenfor de første 7 dage efter fravænningen indgik. 4 procent af dyrene i afprøvningen var sopolte. Der blev fortrinsvis insemineret første gang med frisk eller daggammel sæd og alle dyr blev insemineret 2 gange pr. brunst. I alt blev 2.046 dyr insemineret.

Indenfor de enkelte besætninger var der stor forskel i resultaterne mellem de 2 behandlinger, hvilket resulterede i at der fandtes signifikant vekselvirkning mellem behandlingerne og be­sætningerne.

Årsagen til disse vekselvirkninger kendes ikke.

Det kan på baggrund af afprøvningen anbefales som hidtil at anvende 2 mia. sædceller pr. sæddosis, indtil årsagsforholdene til de forskellige resultater indenfor besætningerne er yderli­gere undersøgt.

BAGGRUND

En væsentlig fordel ved kunstig sædover­føring er at avlsmæssige toporner kan anvendes mere inten­sivt end ved naturlig bedækning. Udnyttelsen af KS-ornerne hænger nøje sammen med antallet af sæd­celler pr. insemi­nerings­dose. I Danmark anvendes gennemsnitlig 2,0 mia. motile sædceller pr. sæddosis.

I rapport nr. 8 (1) blev et indhold på 1,25; 2,5; eller 5,0 mia. sædceller pr. sæddo­sis ved insemi­nering 2 gange pr. brunst. Sæden var mindst 48 timer gammel ved 1. insemi­nering. Resul­ta­terne af denne under­søgelse viste, at en reduktion til 1,25 mia. sædceller pr. sæddo­sis resulterede i et væsentligt fald i både faringsprocent og kuldstørrelse. Der var desuden en tendens til et fald i kuldstørrelsen og faringspro­centen ved at reducere indholdet pr. sæd­do­se fra 5,0 til 2,5 mia. Tendensen var ikke statistisk sikker (P < ,07). Sæden var imidlertid mindst 48 timer gammel ved anvendelse, og det var uklart om denne tendens kunne genfindes, hvis sæden blev anvendt tid­ligere efter opsamlingen.

Formålet med afprøvningen var at sam­menligne produktionsresultaterne ved et indhold af enten 2,0 eller 4,0 motile sæd­celler pr. inseminationsdose med frisk sæd.

MATERIALE OG METODE

Sædopsamling og distribution skete fra KS-station Hatting Horsens og sæden blev kvalitetsbedømt efter den normale pro­cedure (2). Herefter blev koncentratio­nen af sædceller i opsamlingen foto­metrisk be­stemt og sæden blev forfor­tyndet således at 25 ml sædopløsning inde­holdt ca. 2.0 mia. motile sæd­celler.

Den forfortyndede sæd fra 5-10 orner blev blandet sammen i et forlag, hvorfra den senere færdig­fortynding til sædtuber skete. Der blev kun fremstillet forlag mandag og tirsdag.

Ved påfyldningen blev der udtaget 2 til­fældige prøver fra forlaget til kontrol af sædcellekoncentra­tionen. DANSKE SLAG­TERIERs Laboratorium i Kjellerup foretog denne koncentrationsbestem­melsen ved tælling i et specielt tælle­kammer under et mikro­skop.

Sæddoserne blev distribueret til 17 be­sætninger. I disse be­sætninger blev kryds­ningssøer delt tilfæl­digt i 2 grupper ved insemineringen. Hver gruppe af søer blev insemineret 2 gange pr. brunst med sæd­doser indeholdende enten 2 eller 4 mia. motile sædceller. Indholdet af sædceller i doserne var ikke kendt af producenterne. Alle besætninger havde mere end 100 årssøer. Tre af besætningerne gennemførte ikke E-kontrol, men gennemsnittet for de resterende 14 besætninger var 22,7 grise pr. årsso.

I besætningerne blev der i alt insemineret 2.228 søer og sopolte. Der var 33 søer, hvor det ikke var muligt at inseminere 2 gange, hvorfor disse resultater ikke er medtaget. Insemineringerne foregik i perioden fra slutningen af december 1990 til juni 1991.

Undersøgelsen blev foretaget i samarbejde med KS-stationerne.

RESULTATER OG DISKUSSION

Resultatet af koncentrationsbestemmelsen fra 50 forlag fremgår af tabel 1.



Tabel 1. Koncentrationsbestemmelse ved hjælp af tællekammer.

Antal forlag

50

Indhold i 25 ml, mia.

Forventet indhold, mia.

Indhold/forventet, pct.

1,82

2,00

91

En statistisk undersøgelse af koncentrationsbestemmelsen på laboratoriet viste, at 32 procent af tællingerne ikke fulgte den forventede poissonfordeling. Det var især de første prøver der fraveg poissonfordelingen.

Antal sædceller

pr. sæddose, mia.

Figur 1. Indhold af motile sædceller pr. sæddose fra forlag.

Det ses i figuren, at indholdet pr. forlag og hermed pr. sæddose varierede meget for hver prøve­dag. Der forventedes et gennem­snit på 2,0 mia. motile sædceller pr. dosis. Variationen er dog ikke større end for­ventet på baggrund af tid­ligere erfarin­ger. Indholdet svarede ikke til det for­ventede indhold især i begyndelsen af under­søgel­sen. Derfor blev den fotometri­ske bestem­mel­se på KS-stationen revur­deret og for­tyndings­tabellen blev ændret.

I besætningerne blev første inseminering af søerne fore­taget for 60 procents vedkom­mende med frisk sæd. Til disse søers anden inseminering var sæden således 24 timer gammel. De re­sterende søer blev for­trinsvis insemineret 1. gang med 24 timer gammel sæd.

Produktionsresultaterne varierede meget mellem besætningerne. Besætningen med den højeste kuldstør­relse havde 13,2 fødte pr. kuld, mens besætningen med den laveste kuldstørrelse havde 11,0 fødte pr. kuld. Faringsprocenten varierede ligeledes mellem besætningerne fra 86 til 98 pro­cent.

Ved den statistiske analyse af resultaterne for de 2 grupper blev der fundet signifi­kant vekselvirk­ning mellem be­sætningerne. For­skellen mellem 2 mia. og 4 mia. sæd­celler pr. dosis kan derfor ses for de en­kelte be­sætninger i appendiks.



Tabel 2. Produktionsresultater fra 17 besætninger. Simpelt gennemsnit.

Indhold, mia. forventet

2

4

Antal inseminatio­ner

1.094

1.084

Faringsprocent

90

90

Totalfødte pr. kuld

12,0

11,7

Forskellen i kuldstørrelsen indenfor den enkelte besætning viste, at ud af de 17 besætninger, var der ingen statistisk sikker forskel mellem de to grupper i 13 besæt­ninger. Dette kan skyl­des, at der var for få løb­ninger i de enkelte besætninger til at en signifikant forskel kunne eftervises.

I én besætning var der en signifikant sik­ker større kuldstørrelse ved 4 mia. sæd­celler pr. dosis og i 3 besæt­ninger en signifikant mindre kuldstørrelse ved 4 mia. sædceller pr. dosis end ved 2 mia sæd­celler pr. dosis.

Der var ingen sikre forskelle i faringspro­centen.

De gennemsnitlige resultater fra de 17 besætninger i tabel 2 viser, at produktions­resultaterne ikke forbedres ved at fordoble sædcelleantallet pr. dosis. Effekten inden­for den enkelte be­sætning af sædcellean­tallet kan dog som nævnt være forskellig.

Den relative store variation i antallet af sædceller pr. dosis afhængig af forlaget påvirkede ikke produktionsresultaterne.

Hvis sæden er anvendt til 1. inseminering på opsamlingsdagen, er der en klar ten­dens til, at kuld­størrelsen forbedres i alle besætningerne ved anvendelse af 2 mia. sædceller. Det kan muligvis skyldes, at volumen i insemineringsdoserne var 85 ml for begge grupper. Ved 4 mia. sædceller pr. dosis vil der være større konkurrence om næringsstofferne. Samtidig vil mæng­den af affalds­pro­dukter ved 4 mia. pr. dosis forøges, så holdbarheden og aktivite­ten af sæd­cellerne muligvis bliver redu­ceret. Imidlertid ville man forvente, at forskellen blev større jo ældre sæden blev, hvilket dog ikke var tilfældet.

Tidspunktet for den stående brunst, således at søerne kan insemineres, er en sub­jektiv vur­dering foretaget af driftslederen. Der vil derfor være forskel mellem besætnin­gerne i, hvornår insemi­neringen foretages. Tidspunktet for, hvor­når sædceller er tilstede i børen i forhold til ægløs­nings­tidspunktet, vil derfor være forskelligt for de enkelte besætninger. Det er muligt, at denne tidsforskel ligeledes kan være årsag til de forskellige resultater af de 2 sæd­celle-antal i de enkelte besæt­ningerne.

Generelt kan det konkluderes, at der ingen forskel er i produktionsresultaterne ved anvendelse af 2 eller 4 mia. sædceller pr. dosis.

Indenfor den enkelte besætning vil der opnås forskellige resultater ved anvendelse af enten 2 eller 4 mia. sædceller pr. dosis. Årsagen til dette kan muligvis være for­skelle i brunsterkendel­sen og inseminati-on­steknikken.

Yderligere undersøgelser er nødvendige for at afklare disse forhold. Indtil disse forhold er afklarede, må det anbefales som hidtil at anvende 2 mia. sædceller pr. dosis.

REFERENCER

Anvendelse af forskellige antal sædceller pr. dosis, når der inse­mineres 2 gange pr. brunst.

November 1990. Rapport nr. 8. Reproduk­tionsundersøgelser, DANSKE SLAG­TERI­ER

Regler for drift og smittebeskyttel­se af KS-stationer (februar 1990). DANSKE SLAG­TERI­ER

APPENDIKS

Produktionsresultater fra de enkelte be­sætninger udtrykt som forskellen mellem 4 og 2 mia sædceller pr. dosis.



Besætningsnr.

Antal løbninger

Totalfødte/kuld

Faringsprocent

1

64

0,1

6

4

176

0,1

8

10

200

0,1

- 4

12

82

0,1

- 2

16

94

0,0

2

2

141

0,8

3

6

149

0,7

- 5

18

111

1,4*

- 4

3

130

- 0,5

0

7

243

- 0,7*

6

8

88

- 1,1

- 7

9

129

- 0,8

0

11

108

- 0,3

- 11

13

45

- 0,6

- 1

14

80

- 1,0

- 4

15

113

- 1,6

- 3

17

183

- 0,9*

- 2

*signifikant sikker forskel; P <,05


Institution: Landsudvalget for Svin, Videncenter for Svineproduktion, Den rullende Afprøvning

Forfatter: Per Nyby Pedersen

Udgivet: 6. maj 1992

Dyregruppe: Søer

Fagområde: Reproduktion