15. oktober 1992

Meddelelse Nr. 242

Fuldspaltegulve til farestier

Fuldspaltegulve til farestier

SAMMENDRAG

Følgende fabrikater af spaltegulve blev afprøvet i farestier med fuldspaltegulv og varmeplade i to besætninger:

Tri-bar med U-no-slip, DSI-Langkjær

STH-støbejern, DSI-Langkjær

Plast type Filter Eeze L2700 AS/beton, Ikadan System

Tri-bar/beton, DSI-Langkjær

Tenderfoot, Fremtiden Staldinventar

Plast type Swing/plast type Soft, West Staldinventar.

Der blev ikke fundet signifikant forskel på de seks gulvtyper med hensyn til kuldresultater og sundheds­forhold. Men der var en tendens til færre døde patteg­rise i stierne med Tender-

fo­ot- og plastristene type Swing/Soft sammenlignet med tri-barriste med U-no-slip. I den ene

besætning blev der fundet en signifikant større fravænningsvægt hos grisene i stierne med STH-stø­bejerns­riste.

Frekvensen af søer med beskadigede patter lå generelt for alle gulve på et højt niveau. I stierne med tri-barriste var der signifikant flere søer med beskadigede pat­ter, sår på ben og biklove og støttevægring. Endvidere gled søerne ofte ud i forbindelse med afsætning af gødning og urin.

Det tog ca. 5 min. at vaske en sti med tri-bar- eller tri-bar-/betonriste, mens det tog 7-10 min. at vaske de øvrige stier.

På baggrund af denne afprøvning kan tri-barriste med U-no-slip ikke anbefales til farestier med fuldspaltegulv. Alle de øvrige spaltegulve kan bruges, men ingen af gulvene opfylder samtlige krav til et godt fuldspaltegulv. Plastriste type Soft kan ikke bruges i den forreste del af stien, da søerne bider den "bløde" belægning af.

Generelt er den daglige rengøring afgørende for hygiejnen i stierne. Gødnings­rester skal jævnligt skrabes ind under soen, og efterbyrden skal fjernes.

BAGGRUND

Farestier indrettet med fuld­spaltegulv har i en tidligere afprøvning vist sig at have en række arbejdsmæssige fordele sammen­lignet med far­estier med delvis spaltegulv (meddelelse nr. 189 fra Den rullende Afprøvning). Det var let at rengøre stierne mellem hvert hold, og det var let­tere at føre tilsyn med pat­tegrisene. Søerne stod imid­lertid dårligt på tri-bar- og fladjerns­ristene. De skred ud ved af­sætning af gød­ning og urin, og søer i sid­dende sti­lling gled ned i bugleje.

Det var denne afprøvnings formål at sam­men­ligne kuldresulta­ter, sundhedsforhold, skrids­ikkerhed og skader på søer og pat­tegri­se samt hygiejnen i farestier med seks forskelli­ge typer fuldspaltegulv.

MATERIALE OG METODE

Afprøvningen blev gennemført i to be­sætninger. Produk­tionsforhold og farestal­denes indretning fremgår af tabel 1.

Følgende seks typer fuldspal­tegulve blev sammen­lignet i begge besætninger:

Tri-bar med U-no-slip, DSI-Langkjær.

STH-støbejern, DSI-Langkjær.

Plast type Filter Eeze L2700 AS/beton, Ikadan Sy­stem.

Tri-bar/beton, DSI-Langkjær.

Tenderfoot, Fremtiden Stal­din­ventar.

Plast type Swing/plast type Soft, West Staldin­ven­tar.

Alle farestierne var indrettet med en metal­varmeplade, 119 x 45 cm, i et af stiens forreste hjørner. Tekniske data, vejledende priser og beskri­velse af ove­nnævnte gulve ses i Appendiks bagest i meddelelsen.

I afprøvningsperioden blev der foretaget registrering af kuldresultater og sundheds­for­hold, herunder grise som blev behandlet mod ledbetændelse samt kuld med diarré. Endvidere blev søerne og stierne hver 14. dag sy­stema­tisk gennemgået og vur­deret med hensyn til følgende for­hold:

-

Sår på ben og/eller biklove blev regi­streret, når soen havde et eller flere blø­dende sår på benene eller biklove­ne.

-

Beskadiget yver blev regi­streret, når soen havde rifter eller sår på yveret.

-

Beskadigede patter blev registreret, når soen havde en eller flere patteska­der, hvor der var risiko for, at patte­vor­ten blev ubrugelig.

-

Sår på skuldre blev registreret, når soen havde blødende sår på en af skuldrene.

-

Støttevægring blev registreret, når soen stod usikkert og trippende, når hun havde rejst sig.

-

Antallet af udskridninger, når søerne blev drevet op.

-

Tilkitning af spalteåbninger og svineri i stien.

Tabel 1. Produktionsforhold og beskrivelse af farestaldenes indretning.

Besætning

1

2

Sundhedsstatus

Konventionel

SPF

Antal stipladser

77

80

Stidimensioner, m

2,50 x 1,60

2,50 x 1,50

Sektionering

Fuldstændig

Delvis

Fodringsprincip

Vådfodring

Tørfodring

Opstaldningsform

Boks

Boks

Fravænningsalder, uger

4

4

* Korrigeret for kuldstørrelse og fravæn­ningsalder.

RESULTATER OG DISKUSSION

Kuldresultater for de seks forskellige gulvtyper er vist i tabel 2.

Der blev ikke fundet forskel i kuldresul­taterne mellem de forskellige typer gulve for besæt­ningerne i gennemsnit. I besæt­ning 2 var fra­væn­nings­væg­ten imidlertid signifikant større i sti­erne med STH-støbe­jerns­riste sammen­lignet med de øvrige gulvtyper (P< 0,05). 

Dette resultat er vanskeligt at forklare. Det kan have be­tyd­ning, at der i be­sætning 2 var en god hygiejne i disse stier. Det kan også skyl­des en større mælkepro­duktion som følge af, at søerne stod roligt og sik­kert på støbe­jerns­gulvet.

Med hensyn til døde i diegiv­ningsperioden var der en ten­dens til færre døde i stierne med Ten­derfoot og Swing/Soft samm­en­lignet med tri-bar med U-no-slip.

Tabel 2. Kuldresultater (gennemsnit af to besætninger)

Fabrikat

Tri-bar

U-no-slip

STH-stø-

bejern

Pla­st

/be­ton

Tri-bar/

be­ton

Tender

foot

Swing/

Soft

Antal kuld

330

258

252

352

333

226

Ant.grise eft.kuldudjævn.

10,5

10,5

10,4

10,6

10,8

10,4

Ant.fravæn. grise/­kuld

9,4

9,5

9,4

9,5

9,9

9,6

Fravæn.vægt, kg pr.gris*

8,0

8,1

7,9

8,0

7,9

7,8

Døde, pct.

10,5

9,5

9,6

10,4

8,3

7,7

Ihjelklemte, pct.

4,1

2,7

2,8

3,8

2,5

3,5

Døde - sult/kul­de, pct.

4,0

4,2

4,2

4,6

3,7

2,0

Ledbetændelse, pct.

1,7  

0,5

0,8

1,2

0,6

2,1

Kuld m.diarré, 1.uge,pct.

3,6

1,2

3,2

4,5

4,5

8,8

Kuld m.diar.ef.1­.uge,pct.

0,9

1,2

0,4

2,6

0,9

2,7

Skader

Frekvensen af fysiske beska­digelser er vist i tabel 3.

En statistisk analyse viste, at den højere frekvens af søer med sår på ben og bi­klove, beskadigede patter og støttevægring ikke var tilfældig i stierne med tri-barriste  sammenlignet med de øvrige gulvtyper (P< 0,05).

Sår på søernes ben og biklove blev bl.a. for­årsaget af gal­vani­ser­ing­sgra­ter på tri-bar­ri­sten. Galvani­seringsgraterne blev slidt væk efter ca. ½ års brug.

Der blev generelt registreret mange søer med be­skadigede patter. Både den høje fre­kvens af søer med patteskader og støtte­vægring skal  ses i sammenhæng med gulvenes skri­dsik­kerhed, som beskrives senere.

Den statistiske analyse viste også, at det ikke var en tilfældighed, at frekvensen af søer med sår på skuldre var større i stierne med tri-barriste sammenlignet med STH-støbejernsriste, plast­/beton, tri-bar/beton og Swi­ng/Soft (P< 0,05). Ligeledes var frekvensen af søer med sår på skuldre større i sti­erne med Tenderfootriste sam­menlignet med kombinations­spaltegulvene plast/beton og tri-bar/beton (P< 0,05). I stierne med tri-barriste var det tilsynela­den­de U-no-slippene, som var den væsent­ligste årsag til, at søerne fik sår på skuld­rene. I stierne med Tender­foot kunne det skyldes den ujævne overflade eller kanten og niveaufor­skellen mel­lem soens og pattegri­senes opholdszone.

Skridsikkerhed

Spaltegulvets skridsikkerhed har størst be­tydning i perioden omkring faring og i den ef­ter­følgende uge. Såfremt sø­erne skrider ud, når de rejser/lægger sig og gøder­/uri­nerer, er der risiko for ben-, klov- og patteskader, samt at pattegrisene bliver klemt.

Tri-barristen havde en hård og glat over­flade, som gjorde det svært for søerne at stå sikkert på såvel for- som bagben. Når søerne blev drevet op, virkede de øm­benede, og der blev registreret udskridnin­ger i forbindelse med afsæt­ning af gødning og urin. Søer i siddende stilling gled ofte, til forbenene blev fanget i et U-no-slip.

Beton- og støbejernsristenes ru overflade gav den bedste skridsikkerhed. Skridsikkerheden på plastristene var forskellig, alt efter fabri­kat. En forholdsvis blød o­ver­flade som på typen Soft og Tenderfoot gjorde skridsik­ker­heden god, mens en hård overflade som på typen Swing og Filter Eeze L2700 AS var meget glat.

For at opnå en forbedring af skridsikker­heden på kombina­tionsspaltegulve skal det skridsikre spal­tegulv under soen nå ca. 170 cm ned i stien, målt fra stiens for­kant. Når det længere ned i stien, er der risiko for en dårlig hygiejne bag soen, og er det kortere, står søerne ikke sikkert på bagbe­nene. Endvidere skal det skridsikre spalte­gulv være min. 60 cm bre­dt, når farebok­sen er placeret parallelt med stisiderne. Hvis soen står diagonalt i stien, skal det skridsikre spaltegulv være så bredt, at soen står på dette gulv.

Tabel 3. Fysiske beskadigelser på søerne i relation til gul­vtype

Fabrikat

Tri-bar

U-no-slip

STH-stø-

bejern

Plast/

beton

Tri-bar/

beton

Tender

foot

Swing/

Soft

Antal kuld

337

261

230

325

313

227

Sår på ben+biklo­ve,pct.*

35a

2b

1b

7b

2b

2b

Beskadiget yver, pct.

1

2

4

2

1

3

Beskad.pat­tevorter,pct.*

18a

8b

7b

8b

9b

12b

Sår på skuldre, pct.*

16a

8bc

4b

5b

13ac

  8bc

Støttevægring, pct.

15a

3b

2b

4b

1b

1b

* angiver pct. af søer med en given skade.

a, b og c er signifikant forskellige.

Tabel 4. Vurdering af spaltegulvenes skridsikkerhed og hygi­ejne

Skridsikkerhed

Hygiejne

Tri-bar m. U-no-slip

*

***

STH-støbejern

***

**

Plast/beton

**

*

Tri-bar/beton

**

***

Tenderfoot

***

**

Swing/Soft

***

***

* = mindre god, ** = god, *** = meget god.

Hygiejne

Vurderingen af stierne viste, at bjælkernes form har be­tyd­ning for evt. tilkitning af spalteåb­ninger og hygiej­nen i sti­en. Runde bjælker, som f.eks. på STH-støbejern og plastristen type Filter Eeze L2700 AS og Tenderfoot, giver en dår­li­gere gød­nings­gennem­gang end bjæl­ker med en plan over­flade og af­rundede kanter. Se figur 1.

Der vil altid sidde gød­nings­rester på runde bjæl­ker, da dyrene ikke kan træde gødnin­gen igennem spal­te­åb­ningerne. Plastris­ten type Swing har en bjælke med en plan over­flade og der­med en god hygi­ejne.

Det var kun i stierne med tri-barriste, at der kunne opnås en tilfredsstillende hygiej­ne uden rengøring. Ved de øvrige gulve var det nødvendigt at fjerne efterbyrden fra spal­tegulvet umi­ddel­bart efter faring, samt at gød­ningsrester jævnligt blev skra­bet ind under soen. Det var lettest at skra­be gød­ningsre­ster ind under soen i stierne med STH-støbejernsriste og Swing-/Sof­triste. I stierne med plast­-/betonriste var det van­ske­ligt at skrabe gødningsrester ind under soen på grund af små forhøjninger på plastristen, mens det i stierne med Tender­footriste var vanske­ligt på grund af gulvets bløde over­flade.

Som det fremgår af tabel 5 var der stor forskel på vaskearbejdet mellem hvert hold. I stierne med tri-barriste varede det ca. 5 min. at vaske en sti, mens det varede hen­holdsvis 9 og 10 min. at vaske en sti med plast-/be­ton- eller Tenderfootriste.

­Bjælkernes materiale og udform­ning har  be­tydning for, hvor nemt spaltegulvet kan vaskes. En plan og glat over­flade, som f.eks. på tri-barristene, var let at vaske ren.

Derimod var det van­skeligere at rengøre STH-støbejernsristen med en ru og rund overflade og Ten­derfo­otristen med en rund overflade og mange kanter på grund af niveauforskellene i stien. Betonristene, som var behand­let med sili­pox før ibrug­tag­ning, var lette at vaske, idet ove­rfladen var "tæt" og glat.

Holdbarhed

Plast type Soft kunne ikke modstå søer­nes bid. I stierne med kombi­nations­spaltegul­vet Swing­/Soft bed søerne den "bløde" be­lægning af Softristene forrest i stien.

Ligeledes blev der i stierne med Tenderfootriste set ek­sempler på, at søerne bed hul i pla­stbelægningen, så der var åbent ind til stålet.

Det er vanskeligt at vurdere hold­barheden af spal­tegulve og under­støt­ning på bag­grund af 1½ års afprøv­nin­g. Imidlertid stiller kom­bina­tions­spaltegulve, hvor flere typer riste er byg­get sammen, større krav til under­støtning og sammen­bygning, end ved samme type riste i hele sti­en.

Det er især vigtigt at holde gulvet fri for gødning i da­gene før faring. Når spalte­åbningerne først er kittet til, hobes gød­ningen op.

En samlet vurdering af spal­tegulvenes skridsikkerhed og hygiejne er vist i tabel 4. Generelt har gulvene med den bedste skridsikkerhed den dårligste hygiejne og modsat.

Figur 1. Spaltegulvsbjælker med hen­holdsvis rund og plan over­flade.

Af­prøvningen har vist, at ingen af de undersøgte fuldspalte­gulve var op­timale med hen­syn til såvel skridsik­kerhed, gød­nings­gen­nemgang og hold­barhed. Tri-barriste med U-no-slip kan ikke anbefales. Gulvet er glat og søerne glider i forbindel­se med afsætning af gødning og urin, og der er en høj frekvens af skader.

I en ny pilotundersøgelse sammenlignes otte nye fuldspaltegulve med hensyn til skader, skrid­sikkerhed og hygiejne:

Mik type Swing, West Staldin­ventar og Fremtiden Staldin­ventar.

Ultraflex plast, Ikadan System.

Ultraflex plast/støbejern, Ikadan Sy­stem.

Tri-bar/STH-støbejern, DSI-Langkjær.

Porcom (STH-støbejern/­plast), DSI-Lang­kjær.

Polygrate plast, Fog Agen­tur.

Støbejern, Fremtiden Staldin­ventar.

AWK-støbejern, Proagria.

REFERENCER

Den rullende Afprøvning, Meddelelse nr. 189, 1990. Farestier med spaltegulv i hele stien og delvis spaltegulv.

APPENDIKStil Meddelelse nr. 242 fra Den rullende Afprøvning

Tri-bar m.U-no-slip,

DSI-Langkjær



Bjælkebredde, mm:

10

Spalteåbning, mm:

10

Åbningsareal, pct.:

50

Vejl. pris, kr./m2:

819,- *)

*) Vejl. pris, august 1992, inkl. understøtning og varmeplade.

Beskrivelse

Stierne er indrettet med tri-barriste i hele stien. Risten er fremstillet af varmtgal­va­niseret tentorstål og er selv­bærende i stiens længder­et­ning. Risten har fem U-no-slip (fordybninger), for­delt med 28 cm's mel­lemrum. Første U-no-slip 53 cm fra stiens forkant. Tri-barri­stens bjæl­ker har en plan overflade og afrunde­de kan­ter.

Vurdering

Gulvet var glat. Søerne havde svært ved at stå sikkert på såvel forben som bagben. Sø­erne gled ud ved afsætning af gødning og urin, og søer i siddende stilling gled, ind­til forbenene blev fanget i et U-no-slip. Der var en me­get god hygiejne i stien. Det var hurtigt og let at vaske spaltegulvet.

STH-støbejern,

DSI-Langkjær



Bjælkebredde, mm:

14

Spalteåbning, mm:

11

Åbningsareal, pct.:

36

Vejl. pris, kr./m2:

923,- *)

*) Vejl. pris, august 1992, inkl. understøtning og varmeplade.

Be­skrivelse

Stierne er indrettet med STH-støbejerns­riste i hele stien. Ri­stene ligger på beton­un­der­støt­ninger tilpasset element­stør­rel­serne. Støbe­jerns­ri­sten er støbt med runde bjæ­lker, så træ­de­fla­den er re­elt min­dre end bjælke­bred­den.

Vurdering

Søerne stod sikkert på støbe­jernsristen. So og pattegrise kunne ikke holde spalte­gulvet helt fri for gødning. Der skulle jævnligt skrabes gødning ind under soen. Gød­nings­gen­nem­gangen forringes, hvis beton­under­støtningen placeres under soens bagpart. Det var forholdsvis let at ren­gøre/vaske spa­lte­gulvet.

Plast type Filter Eeze L2700 AS/beton,

Ikadan System



Beton

Bjælkebredde, mm:

43

Spalteåbning, mm:

12

Åbningsareal, pct.:

12

Plasttype Filter Eeze L2700 AS

Bjælkebredde, mm:

18

Spalteåbning, mm:

12

Åbningsareal, pct.:

27

Vejl. pris, kr./m2:

902,- *)

*) Vejl. pris, august 1992, inkl. understøtning og varmeplade af alumi­nium.

Beskrivelse

Stierne er indrettet med be­tonspaltegulv under soen og plastriste i den øvrige del af stien. Elementerne er mon­teret på en ramme af fladjern. Betonspaltegulvet er 140 x 60 cm i besætning 2 og 120 x 60 cm i be­sætning 1. I begge besæt­ninger be­gyndte betonspalte­gulvet 50 cm fra stiens for­kant. Betonspaltegulvets ove­rflade blev behand­let med silipox i halvdelen af stier­ne i besætning 2. Plastriste­nes over­flade var opdelt i små kvadrater med 3 mm høje kanter.

Vurdering

Søerne stod sikkert på betondelen, men de gled ud, hvis benene kom ud på plastriste­ne. Der var en dårlig hygiejne på plastri­sten, og det var vanskeligt at skrabe gød­ning ind under soen på grund af de små forhøj­ninger. Betonele­menterne, som blev be­handlet med silipox, var renere og let­tere at vaske. Plast­ristene var vanskelige at vaske. Gulvet lå stabilt på grund af flad­jerns­rammen.

Tri-bar/be­ton,

DSI-Langkjær

Beton

Bjælkebredde, mm:

43

Spalteåbning, mm:

12

Åbningsareal, pct.:

12

Tri-bar

Bjælkebredde, mm:

10

Spalteåbning, mm:

10

Åbningsareal, pct.:

50

Vejl. pris, kr./m2:

915,- *)

*) Vejl. pris, august 1992, inkl. understøtning og varmeplade.

Beskrivelse

Stierne er indrettet med betonspaltegulv under soen og tri-barriste i den øvrige del af stien. Tri-barristen er selvbærende i stiens længderetning, og betonristen bæres af tri-barristen. Beton­spaltegulvet var 140 x 60 cm i besætning 2 og 120 x 60 cm i be­sæt­ning 1­. I beg­ge besæt­ninger begynd­te be­ton­spaltegulvet 50 cm fra stiens for­kant. Betonspalte­gulvets overflade blev be­hand­let med silipox i halv­delen af stier­ne i besætning 2.

Vurdering

Søerne stod godt på betonde­len, men de gled, hvis de fik benene ud på tri-barris­ten. Der var en meget god hygiejne i stien. Betonelementerne, som blev behand­let med sili­pox, var rene og lette at va­ske. Det var generelt hurtigt og let at vaske spaltegul­vet.

Tenderfoot,

Fremtiden Staldinventar

Under so

Bjælkebredde, mm:

10

Spalteåbning, mm:

10

Åbningsareal, pct.:

35

Under pattegrise

Bjælkebredde, mm:

14

Spalteåbning, mm:

12

Åbningsareal, pct.:

21

Vejl. pris, kr./m2:

1205,- *)

*) Vejl. pris, august 1992, inkl. understøtning og varmeplade af rustfrit stål.

Beskrivelse

Stierne er indrettet med Tenderfootriste i hele stien. Ristene og understøtningen er fremstillet af stål, som er belagt med plast. Soen står på to løstliggende elementer, som er 65 cm brede. Der er en niveaufor­skel på 3,5 cm mel­lem soens og pattegri­senes opholds­zone. Gul­vet fremstilles ef­ter mål til den enkelte stald.

Vurdering

Søerne stod sikkert på Ten­derfootristen. Hygiejnen var rimelig. Det var vanskeligt at skrabe gødning ind under soen på grund af den bløde overflade. Fareboksenes ju­steringsmuligheder kunne ikke udnyttes på grund af niveau­forskellen på gulvet. Der var tydelige tegn på bid i plast­belæg­ningen i den forreste del af stien. Enkelte steder var der åbent ind til stålet, men der var tilsyne­ladende ingen tæring. Det var van­skeligt at vaske gul­vet.

Plast type Swing/Soft,

West Staldinventar

Soft

Bjælkebredde, mm:

15

Spalteåbning, mm:

10

Åbningsareal, pct.:

25

Swing

Bjælkebredde, mm:

15

Spalteåbning, mm:

10

Åbningsareal, pct.:

36

Vejl. pris, kr./m2:

970,- *)

*) Vejl. pris, august 1992, inkl. understøtning og var­meplade.

Beskrivelse

Stierne er indrettet med Sof­triste under soen og Swingri­ste i resten af stien. Riste­ne er fre­mstillet af syre­bestandig plast. Swin­gri­stene har specielt udfor­mede for­dybnin­ger på overfla­den, og Sof­tri­stenes bjælker har en blød plast­belægning på over­si­den. Understøtningen består af 5 mm fladjern.

Vurdering

Søerne stod sikkert på Sof­tristen. Enkelte søer gled ud, når de fik benene ud på Swin­gristen. Hygiejnen var god, når der jævnligt blev skrabet gødning ind under soen. Gul­vet var for­holdsvis let at vaske. Softristen havde en dår­lig holdbarhed. Søerne kunne bide den bløde plastbe­læg­ning af. End­videre virker Soft-ele­menterne bløde. Der var en stor nedbøjning af ele­menterne, når søerne bevæge­de sig på gulvet.


Institution: Landsudvalget for Svin, Videncenter for Svineproduktion, Den rullende Afprøvning

Forfatter: Niels-Peder Nielsen

Udgivet: 15. oktober 1992

Dyregruppe: Søer, Diegivende søer

Fagområde: Inventar