17. februar 1993

Meddelelse Nr. 248

Holddrift kontra kontinuerlig drift i slagtesvinestalde

Holddrift kontra kontinuerlig drift i slagtesvinestalde

SAMMENDRAG

Holddrift og kontinuerlig drift blev sammenlignet i tre besætnin­ger med slagtesvin. To af besætninger­ne havde kon­ventionel status, mens én be­sætning havde SPF-status.

I SPF-besætningen var der ingen forskel på produktions­resultater­ne mellem de to grupper.

I den ene af de konventionelle be­sætninger var grisenes daglige fo­deroptagelse signifi­kant lavere (P <0,05) i gruppen med kontinuerlig drift end i gruppen med hold­drift. Dette med­førte en signifikant (P <0,05) lavere daglig tilvækst. Da der i perioder var høj sygdoms­fre­kvens i besæt­ningen, kan resultater­ne formo­dent­lig for­klares ved et ringere sund­heds­niveau i denne besæt­ning sam­men­lignet med de to andre besætning­er.

I den anden konventionelle besætning var der ingen forskel på produktionsresultaterne mellem de to grupper. I gruppen med holddrift var der en tendens til færre behand­linger mod diar­ré og luftvejslidelser.

Sektionsstørrelserne var hhv. 88 og 224 grise pr. sektion i de to besætninger, hvor der ikke var forskel på produktionsresultaterne i de to grupper. I besæt­ningen, hvor der var positiv effekt på produktions­resultaterne ved hold­drift, var sektionsstørrelsen 224 stipladser ved hold­drift og 448 stipladser ved kontinuerlig drift.

Afprøvningen viste, at en effekt af holddrift primært kommer til udtryk i be­sætninger med lav sundheds­status, eller hvis der i perioder er problemer med høj sygdomsfrekvens.

BAGGRUND

Produktion af slagtesvin kan foregå i stalde med holddrift eller kontinuerlig drift. Ved hold­drift opnås mulig­hed for tøm­ning og vask af en hel staldsektion på én gang. Sektionering med­fører imid­lertid en for­dyrelse af pro­duktionsan­lægget, ligesom det er van­skeli­gere at opnå samme staldud­nyttelse i staldsy­stemer ba­seret på hold­drift sammen­lignet med konti­nuerlig drift.

Sektio­nering og hold­drift formodes at sænke smittepresset i stalden, og der­ved kan der sand­synligvis opnås bedre pro­duktionsresultater i besætninger med hold­drift. Dette skulle i givet fald opveje de ulemper, der er forbundet hermed.

Det var afprøvningens formål at belyse produk­tionsresultater og frekvens af syg­domsbe­hand­linger ved hold­drift sammen­lignet med kontinuer­lig drift.

MATERIALE OG METODE

Afprøvningen blev gennemført i 3 besætninger. Afprøvningens vari­ghed var mel­lem 1½ og 2 år. Produk­tions­forhold og staldindretning fremgår af tabel 1.

Staldene i besætning 1 var nyrenoverede ved afprøvningens begyndelse. Staldene i besæt­ning 2 var nye ved afprøv­ningens begyndelse. Staldene i besætning 3 havde været i drift i 1 år ved afprøv­nin­gens begyndelse.



Tabel 1. Produktionsforhold i besætningerne

Besætning

1

2

3

Sundhedssta­tus

Ungsvinestald

Antal sektio­ner

Antal sti­pladser ­pr. sektion

Antal grise pr. sti

Stidimensioner, m

Opsamlingsstald

Gulvudform­ning

Ventilation

Fodringsmeto­de

Fodringsstrategi

konv.

ja

2*

224/448*

16

4,3 x 2,5

ja

fuldspalte

undertryk

tørfodring

ad lib.­

konv.

ja

6

224

14

4,2 x 2,1

ja

fuldspalte

diffus

vådfodring

restriktiv

SPF

nej

7

88

22

6,0 x 2,4

ja

fuldspalte

undertryk

tørfodring

ad lib.

* I besætning 1 indgik en stald med 2 sektioner á 14 stier til hold­drift (224 stipl.) og en anden stald med 448 sti­pladser til kon­tinu­erlig dri­ft.

Følgende to grupper blev sammenlignet:

Gruppe 1:  Holddrift.
Gruppe 2:  Kontinuerlig drift.

I gruppen med holddrift blev sektionerne vasket og desinficeret mellem hvert hold, mens ren­gøring i grup­pen med kontinuerlig drift kun blev foretaget med skovl.

I forbindelse med tømning af stierne blev de resterende grise overført til opsamlings­stald.

Der blev registreret produktionsresultater og hyppighed af sygdomsbehandlinger.

RESULTATER OG DISKUSSION

Tabel 2 viser resultaterne af afprøvningen. Eftersom der var vekselvirkning mellem besæt­ninger og forsøgs­behandling, er resul­taterne opgjort for hver besætning.

I besætning 1 var der en signifikant (P <0,05) lavere daglig foderoptagelse og en deraf følgende signifi­kant (P <0,05) lavere daglig tilvækst i gruppen med konti­nu­erlig drift sam­menlignet med holddrift. Dette blev ikke fundet i besætning 2 og 3.

Tabel 3 angiver frekvensen af behand­lede grise i afprøvnings­peri­oden. Der var vek­selvirkning mellem besætning og forsøgs­behand­ling i besætning 1 og 2 sammen­lignet med besætning 3, hvilket betyder, at re­sultaterne fra be­sætning 1 og 2 er gjort op sammen, mens besæt­ning 3 er opgjort separat.

I be­sætningerne 1 og 2 var der en effekt af holddrift i form af en signifikant (P <0,05) lavere forekomst af be­handlinger mod diarré og luft­vejslidelser. Der var ingen ef­fekt af holddrift i besætning 3. 



Tabel 2. Produktionsresultater

Besætning 1

Besætning 2

Besætning 3

Hold

Kont.

Hold

Kont.

Hold

Kont.

Antal hold

Producerede svin

Vægt v. inds., kg

FEs pr. dag

Dgl. tilvækst, g

FEs pr. kg tilvækst

Kødprocent

Døde og kass., pct.

20

2006

43,0

2,15a

713a

2,99

59,6

1,8

14

1534

42,2

2,05b

674b

3,04

59,8

2,4

21

4476

36,5

2,42

779

3,11

59,0

2,3

21

4606

36,7

2,41

776

3,12

58,9

0,9

19

1578

33,7

2,65

885

2,99

58,7

0,9

32

2365

31,4

2,63

892

2,95

58,4

1,0

a, b: Signifikans læses indenfor besætning (P <0,05). Tallene er korrigeret for vægt ved indsættelse.



Tabel 3.

Frekvensen af behandlede grise. Pct. af indsatte grise. Luftvejslidelser er primært lun­ge­sy­ge, in­fluen­za og nyse­syge

Besætning 1 + 2. ­Gns.

Besætning 3

Holddr.

Kont.

Holddr.

Kont.

Diarré

Luftvejsli­del­ser

Ledbetæn­del­se

Halebid

Andet

0,7a

5,6a

2,2

3,0

1,1

1,8b

11,3b

3,2

1,9

2,5

0

0,1

0,7

4,9

3,5

0

0,1

1,0

3,7

3,2

a, b: Signifikans læses indenfor besætning (P <0,05).

Sundhedsniveauet i besætning 2 var bedre end i be­sætning 1, der i afprøvningsperio­den havde proble­mer med udbrud af lunge­syge, influenza og nysesyge. Forekomsten af be­hand­linger for disse sygdomme var lavere i gruppen med holddrift. Dette var også tilfæl­det i be­sætning 2, men frekven­sen af antal be­handlede grise var i begge grup­per lavere end i be­sætning 1.

Det ringere sundhedsniveau i besætning 1 har formodentlig haft negativ indflydelse på foderoptagelsen og dermed været årsag til den lavere daglige tilvækst i gruppen med kontinuer­lig dr­ift.

Besætning 3 havde høj sundhedsstatus, hvilket gav sig udslag i få sygdomsbehand­linger. Der var ingen for­skel på frekvensen af behandlinger i de to grupper.

Effekten af holddrift kom således til ud­tryk, hvor sundhedsniveau­et i be­sætningen var lavt. På baggrund af dette kan konklu­deres, at holddrift muliggør reduktion i frekven­sen af be­handlinger og giver bedre produk­tions­re­sulta­ter end kon­tinu­erlig drift i perioder med syg­dom, eller hvis der generelt er et lavt sund­hedsniveau i be­sætningen.

Sektionsstørrelserne i de besætninger, der indgik i afprøvningen, var forholdsvis små. Der var hhv. 224 og 88 slagtesvin pr. sektion i de to besæt­ninger, hvor der ikke var forskel i pro­duktions­resultater­ne mel­lem de to grupper. I besætning 1 svarede sektions­størrel­sen til 224 stiplad­ser til holddrift og 448 stipladser til konti­nuerlig drift. Det er en for­holds­vis lille sek­tions­stør­relse i kontinuer­lig drift. Det kan derfor ikke ude­lukkes, at der i be­sæt­nin­ger med større sektioner vil være en større effekt af hold­drift end fundet i afprøv­nin­gen.

Det er ikke klarlagt, hvilken indflydelse det har haft på produktionsresultaterne, at der var forskellig sek­tionsstørrelse i be­sætning 1.

Staldene var nye eller forholdsvis nye ved afprøvnin­gens begyndelse. Det kan ikke udelukkes, at effekten af holddrift øges med tiden, idet smittepresset ofte stiger, jo længere tid en be­sætning har været i drift.

I gruppen med holddrift blev der i afprøv­ningen vasket og desinficeret efter hvert hold. Dette kan have be­tydning for effek­ten af holddrift. Meddelelse 249, der be­lyser effekten af hold­drift med eller uden vask mel­lem hvert hold, viser dog ingen effekt på produktionsresultaterne af at vaske sektionerne inden indsættelse af grise. Sektionerne, der blev vasket, var imidlertid mere behagelige at arbejde i.

REFERENCER:

Den rullende Afprøvning, Meddelelse nr. 249, 1993. Holddrift med eller uden vask i slagtesvinestalde.


Institution: Landsudvalget for Svin, Videncenter for Svineproduktion, Den rullende Afprøvning

Forfatter: Lisbeth Brogaard Petersen

Udgivet: 17. februar 1993

Dyregruppe: Slagtesvin

Fagområde: Stalde og Produktionssystemer