25. marts 1993

Meddelelse Nr. 254

Tungsvineproduktion

Tungsvineproduktion

SAMMENDRAG

I et forsøg med tungsvin var den gennemsnitlige slagtevægt i tungsvinegruppen 85,1 kg, mod 73,7 kg i kontrol­gruppen. Tungsvinegruppen havde 18 gram højere daglig tilvækst, 0,05 FEs pr. kg tilvækst dårligere foderudnyttelse og 0,8 procent­point lavere kødprocent end i kon­trolgrup­pen.

Forsøget blev gennemført i et samarbejde mellem Slagterisel­skabet DANISH CROWN og Landsudvalget for Svin, DANSKE SLAGTERIER. Der indgik 21 besætninger i forsøget. I fem af besætningerne blev der gennem­ført forsøg med en tungsvinegruppe og en kontrol­gruppe med normal slagte­vægt.

Producentøkonomien ved tungsvineproduktion ved et fradrag i basisprisen på 20 øre pr. kg for tungsvin var ca. 15 øre bedre pr. kg end ved normal slagtevægt. Fordelen ved tungsvineproduk­tion afhænger af noteringen/DB pr. svin. Fordelen varierede fra 1 til 21 øre pr. kg.

Ved at kombinere tungsvineproduktionen med stivis levering øges fordelen med 8-9 øre pr. kg, hvilket er muligt ud fra de betingelser, der er gældende i februar 1993 for tungsvine­produktion. Leveringsbetingelserne kræver dog, at baconsvin og tungsvin holdes adskilt ved udlevering.

BAGGRUND

For svineproducenterne kan en øget slagte­vægt medfører bedre økonomi i slagtesvine­produktio­nen. I vore nabolande Sverige, Tyskland og Holland er slagtevægten således 5-10 kg højere end i Danmark. Især i Tysk­land giver afregningssystemet mulighed for, dels at levere slagtesvin med højere vægt, dels at gennemføre stivis levering.

Danmarks position på det tyske marked er blevet stærkt udbygget efter integrationen mellem Øst- og Vesttyskland. Der er således opstået et stort, nært marked med mulighed for afsætning af ferske råvarer/halv­fabrikata til kunder, som efterspørger tunge grise. Slagterisel­skabet DANISH CROWN viste interesse for at ville opdyrke et sådan mar­ked, hvor man ville satse på specielle ud­skæringer fra tungsvin dels tilpasset som råvarer til de tyske specialprodukter og dels tilpasset salg som fersk/detail.

På den baggrund blev der iværksat et pro­jekt, der skulle analysere/­vurdere konsekven­serne ved en øget slagtevægt. I primærpro­duktionen skulle der foretages en vurdering af produktionsom­kostningerne ved at pro­ducere tungsvin, herunder registrering af foderudnyttelse, daglig tilvækst, kødprocent og stiudnyttelse.

I afsætningen skulle der gennemføres analy­ser og vurderinger vedrørende specialudskæringer og markedsføring, bl.a. omfatten­de følgende områder:



-

Udvikle de specifikationer, som det tyske marked efter­spørger.

-

Udvikle tekniske og admini­strative styrings­værktøjer for at sikre leveringen af ferske specialudskæringer, tilpasset kunderne.

-

Økonomiske kalkulationer og vur­derin­ger vedrørende anvendelses­værdien for tungs­vin i forhold til normal slagtesvi­neproduk­tion.

Resultaterne af disse undersøgelser offent­liggøres af Slagteriselskabet DANISH CROWN.

MATERIALER OG METODER

Projektet blev gennemført i perioden marts til december 1992. Hver uge blev der pro­duceret ca. 1.000 tungsvin fra 21 besæt­ninger. I fem af disse besætninger blev der etableret tostrenget fodringssystem. Grisene blev ved indsættelse i slagtesvinestalden opdelt i en bacon- og en tungsvine­gruppe. I tre af besætningerne var der restriktiv våd­fodring, i de to øvrige ad lib. tørfodring i foderautoma­ter. I alle besætninger blev grisene indsat i slagtesvinestalden fra en ungsvinestald, og grisenes vægt ved ind­sættelse i forsøget var derfor forholdsvis høj.

Leveringsstrategien i bacongruppen var normal tre til fire tømninger pr. sti. Le­veringsstrategien i tungsvinegruppen var normalt levering af de to største grise ved almindelig slagtevægt på ca. 75 kg, og de resterende grise ad tre til fire gange ved en gennemsnitlig slagtevægt på ca. 87 kg.



Tabel 1. Oversigt over forsøgsbesætningerne

Besætning

288

343

346

347

348

Sundhedstilstand

SKD

KON

KON

KON

MS

Fuldspaltegulv

Ja

Ja

Ja

Ja

Ja

Fodring

Tør

Våd

Tør

Våd

Våd

Foderstrategi

Ad lib.

Maks.2,7

Ad lib.

Maks.2,7

Maks.2,8

Grise

Egne

Egne

Indkøbte

Egne/Indk.

Indkøbte

Grise pr. sti

22

16

20

16

14

Afregning af tungsvinene

Baconsvinene blev afregnet efter gældende landsnotering. Tungsvinene blev afregnet efter gældende landsnotering med et tillæg på 15 kg i hver vægtgruppe. Basisprisen blev fradraget 20 øre pr. kg. Afregningssystemet fremgår af tabel 2.

Ved en gennemsnitlig afregningsvægt på 75 kg for bacongruppen og 85 kg for tungsvinegruppen, samt en forskel i kødprocent mel­lem bacon- og tungsvin på 0,8 procentenhed, medførte det anvendte afregningssystem, at den gennemsnitlige afregningspris blev 20 øre mindre pr. kg for tungsvinene end for baconsvinene. Korrektionen af basisprisen fremgår af tabel 3.



Tabel 2. Tungsvin - afregningssystem

Notering for T-svin reguleres med overvægtsfradrag således:

Vægtgruppe, kg

Fradrag, øre

50,0 - 92,9

93,0 - 93,9

94,0 - 94,9

95,0 - 95,9

96,0 - 96,9

97,0 - 97,9

98,0 - 98,9

99,0 -104,9

-20

-35

-50

-65

-80

-95

-110

-125

Vægtgruppeinddelingen følger landsnoteringssystemet plus 15 kg. Tungsvin leveret i henhold til kontrakten er restbetalingsberettigede indtil en slagtevægt på 104,9 kg.



Tabel 3. Korrektion af basisprisen

Bacon

Tungsvin

Overvægtsfradrag pr. kg, øre

-15

-7

Tungsvinefradrag pr. kg, øre

-

-20

Regulering af kødprocent

+2

-6

Regulering af basisprisen pr. kg, øre

-13

-33

Diff. i afregningspris pr. kg, øre

0

-20

RESULTATER OG DISKUSSION

Produktionsresultaterne fra de tre besæt­ninger med restriktiv vådfodring fremgår af tabel 4.



Tabel 4. Produktionsresultater fra tre besætninger med vådfo­dring

Besætning

343

347

348

Gruppe

B

T

B

T

B

T

Antal producerede grise

1214

941

647

1133

1065

815

Slagtevægt, kg

74,0

86,4

75,8

84,2

75,1

86,2

Vægt ved indsættelse, kg

60,6

61,6

51,6

52,4

51,4

53,4

Daglig tilvækst, gram

773

762

683

686

834

845

FEs pr. gris/daglig

2,70

2,67

2,19

2,24

2,62

2,67

FEs pr. kg tilvækst

3,49

3,49

3,21

3,26

3,14

3,16

Kødprocent

58,9

58,5

59,4

58,4

57,5

57,0

Bem. for brysthindear, pct.

12,6

16,8

28,1

20,6

5,1

4,0

I alt med fradrag, pct.

2,8

4,2

13,7

9,4

4,3

3,8

Døde/kasserede, pct.

1,0

0,9

4,1

4,0

1,1

1,9

I alle tre besætninger var den daglige til­vækst næsten ens i grupperne med tungsvin og baconsvin. Det skyldes, at den daglige fodertildeling i den sidste del af vækstperio­den lå fra 2,7 til 2,8 FEs pr. gris daglig. Dette har sandsynligvis medført et direkte fald i marginaltilvæksten fra ca. 85 kg og indtil slagtning. Der blev fundet en meget lille forskel i foderudnyttelsen mellem bacon- og tungsvinegrupperne. Kødprocenten faldt 0,6 procentenhed. Bemærkninger for syg­domme samt døde og kasserede svin var stort set ikke påvirket af den øgede slagtevægt.

Produktionsresultaterne fra de to besætninger med tørfoder ad lib. fremgår af tabel 5.



Tabel 5.

Produktionsresultater fra to besætninger med tørfoder ad lib.

Besætning

288

346

Gruppe

B

T

B

T

Antal producerede grise

1226

948

609

414

Slagtevægt, kg

70,6

83,5

74,3

85,6

Vægt ved indsættelse, kg

50,5

51,9

39,5

40,1

Daglig tilvækst, gram

642

727

697

714

FEs pr. gris/daglig

2,23

2,53

2,10

2,20

FEs pr. kg tilvækst

3,47

3,47

3,01

3,09

Kødprocent

60,3

59,1

59,3

58,4

Bem. for brysthindear, pct.

17,1

8,8

20,8

16,9

I alt med fradrag, pct.

3,2

3,7

6,1

6,1

Døde/kasserede, pct.

4,7

3,5

2,0

1,7

I besætning 288 var der 85 gram højere daglig tilvækst i tungsvinegruppen end i bacongruppen. Besætningen havde problemer med nysesyge. Ved indsættelse af grise i forsøget har der tilsyneladende været en overvægt af grise med nysesyge i bacongrup­pen, hvilket kan være årsagen til de dårlige resultater. Foderforbruget pr. kg tilvækst var ens for bacon- og tungsvinegruppen, hvilket formentlig skyldes de dårlige resultater i bacongruppen.

I besætning 346 var der 17 gram højere daglig tilvækst i tungsvinegruppen end i bacongruppen. Foderforbruget var 0,08 FEs pr. kg tilvækst højere i tungsvine- end i bacongruppen. Kødprocenten var 1,2 pro­centenhed lavere i tungsvinegruppen i be­sætning 288, og 0,9 procentenhed lavere i tungsvinegrup­pen i besætning 346. Bemærk­ninger for brysthindear var væsentlig lavere i besætning 288 og lidt lavere i besætning 346 i tungsvinegruppen end i bacongruppen. Døde og kasserede grise var stort set ens mellem grupperne i de to besætninger.

De gennemsnitlige resultater for de to be­sætningsgrupper fremgår af tabel 6. Resulta­ter­ne er korrigeret til en indsættelsesvægt på 30 kg.



Tabel 6. Produktionsresultater, so- og galtgrise

Foderstrategi

Restrikt.vådfodring

3 besætninger

Ad lib. tørfodring

2 besætninger

Gruppe

B

T

B

T

Antal producerede svin

2926

2884

1835

1362

Slagtevægt, kg

74,9

85,7

72,4

84,6

Vægt ved indsættelse, kg

54,8

56,1

45,0

46,0

Daglig tilvækst*), gram

740

740

672

708

FEs pr. gris pr. dag*)

2,22

2,26

2,06

2,22

FEs pr. kg tilvækst*)

3,00

3,05

3,07

3,13

Kødprocent

58,5

57,9

59,8

58,8

Brysthindear, procent

14,1

13,2

18,9

12,8

Døde og kasserede, pct.

1,9

2,1

3,3

2,6

 

*) Korrigeret til 30 kg ved indsættelse

I gruppen med ad lib. fodrede grise var foderforbruget væsentligt forøget i tungsvine­gruppen i første kvartal. Årsagen var et stort foderspild fra foderautoma­ter­ne som følge af manglende justering. Ved tungsvineproduk­tion er det vigtigt at være opmærksom på åbningen i automaten. Er åbningen for stor, står grisene og rager foder ud i truget og derefter ud på spaltegulvet med et stort foderspild til følge. Problemet var størst i stier med få store grise, der havde god tid ved automaten. Samtidig var der risiko for dannelse af kager i automatens krybbe. Ved øget opsyn og hyppige justeringer blev foderspildet næsten undgået.

Den forholdsvis lille forskel i produktions­resultaterne mellem bacon- og tungsvin i de to besætningsgrupper viser, at det er muligt at producere tungsvin ved såvel restriktiv vådfodring som ad lib. tørfodring, når blot tilsyn og justering af foderautomaterne over­holdes.

Sammenhæng mellem slagtevægt og kødprocent

Kødpct.

Fig. 1. Indflydelse af fodringsprincip og slagtevægt på kødprocent i so- og galtgrise­

Der blev opsamlet slagtedata på 27.167 grise for bl.a. at vurdere sammenhængen mellem slagtevægt og kødprocent. Kødprocenten i relation til køn, slagtevægt og fodringsprin­cip fremgår af figur 1.

Faldet i kødprocenten var stort set lineært for både so- og galtgrise. Ved ad lib. tørfodring faldt galtgrisenes kødprocent med 0,08 procentenhed ved en ændring i slagtevægten på 1 kg, og sogrisenes kødprocent faldt med 0,07 kødpro­centenhed. Ved restriktiv fodring faldt galtgrisenes kødprocent tilsvarende 0,05 procentenhed og sogrisenes kødprocent faldt 0,03 procentenhed. Stigende slagtevægt medførte et fald i kødprocenten, som var størst ved ad lib. tørfodring.

Økonomi ved tungsvineproduktion

De økonomiske beregninger er baseret på gennemsnits­resultaterne for de fem besæt­ninger. Ved baconproduktion er bereg­ninger­ne baseret på en gennemsnitlig slagtevægt på 75 kg, og at stierne tømmes ad tre til fire leveringer. I tungsvinegruppen er bereg­ningerne baseret på, at de to største grise leveres ved en gennemsnitlig vægt på 75 kg for at give plads til de øvrige grise i stien. Resten af grisene leveres ad to til tre leverin­ger med en gennemsnitlig slagtevægt på 87 kg. Den nævnte leveringsprocedure er ba­seret på en slagtesvinesti med et nettostiareal på 8,5 m2, hvor der normalt indsættes 15 grise i stien ad gangen. Ved at levere to af tungsvinene ved normal baconvægt, var der et stiareal på 0,65 m2 pr. gris til de resteren­de 13 grise.

De produktivitetstal der er anvendt til økono­miberegningerne er vist i tabel 7.



Tabel 7. Tungsvin, produktivitet fra 30 kg levende vægt til slagtning

Bacon

Tungsvin

Slagtevægt, kg

75

85

Daglig tilvækst, g

706

724

FEs pr. kg tilvækst

3,04

3,09

Kødprocent

59,2

58,4

FEs pr. gris/daglig

207

252

Producerede grise pr. stiplads årligt

3,45

3,05

Slagtesvinenoteringen og foderprisen har afgørende indflydelse på tungsvineforde­len. Derfor er de økonomiske beregninger baseret på en foderpris på henholdsvis kr. 1,10 og kr. 1,40 pr. FEs. Beregningen af økonomien i tungsvineproduktionen er foretaget ved en basispris, inkl. efterbetaling på henholdsvis kr. 9, 10 og 11. Basisprisen pr. kg er korri­geret med 13 øre for baconsvinene og 33 øre pr. kg for tungsvinene i henhold til gældende landsnotering,  afregningsprincip for tungsvin og regulering for kødprocent. På baggrund af disse forudsætninger er der vist en dæknings­bi­dragskalkule i tabel 8. Smågriseprisen er beregnet på baggrund af noteringen.



Tabel 8. DB-kalkule ved basispris inkl. efterbetaling 11 kr. pr. kg

Bacon

Tungsvin

Pris pr. kg

10,87

10,87

10,67

10,67

Pris pr. FEs

1,10

1,40

1,10

1,40

Indtægt, kr.

815

815

907

907

Smågris, kr.

400

400

400

400

Døde/kasserede, kr.

15

15

17

17

Foder, kr.

228

290

277

353

Dyrlæge/produktionsafgift, kr.

13

13

13

13

DB pr. gris, kr.

159

97

200

124

Difference DB pr. gris, kr.

0

0

41

27

For producenter med fuld kapacitetsudnyttel­se ved baconproduktion er det ikke relevant at vurdere tungsvinefordelen ud fra DB pr. gris, men derimod DB pr. stiplads, korri­geret for en ekstra renteudgift på kr. 6 pr. stiplads årligt på grund af en større besæt­ningsværdi i tungsvine­gruppen. I de videre økonomiske beregninger er det forudsat, at kapacitetsomkostninger, der omfatter energi, arbejde og vedligeholdelse samt finansie­ringsomkostninger, der omfatter forrentning og afskrivning, er ens pr. sti uanset slagte­vægt. Der har ikke været nogen forskel mellem bacon- og tungsvineproduktionen i f.eks. arbejdsforbrug og vedligeholdelse pr. sti årligt.

Tungsvinefordelen omregnet i øre pr. kg er vist i tabel 9.



Tabel 9. Tungsvin,  "gevinst" øre pr. kg kød

Slagtevægt, kg

75

851)

832)

833)

Produceret kg kød á 75 kg

259

29

85

85

Produceret kg kød á 87 kg

-

230

184

184

I alt pr. stiplads

259

259

269

269

"Gevinst" ved 11 kr.,                1,10 kr./FEs

-

0,21

0,31

0,39

"Gevinst" ved 11 kr.,                1,40 kr./FEs

-

0,14

0,23

0,31

"Gevinst" ved 10 kr.,                1,10 kr./FEs

-

0,15

0,24

0,32

"Gevinst" ved 10 kr.,                1,40 kr./FEs

-

0,08

0,15

0,23

"Gevinst" ved 9 kr.,                 1,10 kr./FEs

-

0,08

0,16

0,24

"Gevinst" ved 9 kr.,                 1,40 kr./FEs

-

0,01

0,08

0,16

 

1)Korrigeret for forskelle i afregningssystem mellem bacon- og tungsvin

2)Tungsvin/stivis levering og tungsvineafregningssystem

3)Tungsvin/stivis levering og samme notering som baconsvin (reel tungsvinefordel)

Beregningerne er foretaget ud fra tre for­skellige eksempler. Det første eksempel viser tungsvinefordelen under de kontraktforhold, der var gældende under forsøget. Det andet eksempel viser tungsvinefordelen kombineret med stivis levering. Det forudsættes, at 30-40 procent af tungsvinene leveres som bacon­svin uden fradrag, og de sidste 60-70 procent leveres med et tungsvinefra­drag på 20 øre pr. kg. Tredje eksempel er også tungsvin, kombineret med stivis levering, hvor af­regningsprisen for tungsvin er den samme som for baconsvin bortset fra forskellen i kødprocent. Derved fremkommer den reelle tungsvinefordel alene baseret på forskelle i produktivitet.

Som det ses af tabel 9. medfører tungsvine­kontrakten, der blev anvendt i forsøget, at tungsvinefordelen kun er 8-15 øre pr. kg ved en afregningspris på kr. 10. Såfremt pro­ducenterne kunne udnytte stivis levering ved tungsvineproduktion, ville producentfordelen være 15-24 øre pr. kg. Med et afregnings­system for tungsvin, hvor prisen pr. kg er den samme som ved baconproduktion, vil tungsvinefordelen være 23-32 øre pr. kg, ved en afregningspris på kr. 10 pr. kg. Denne "gevinst" er den reelle tungsvinefordel.

Det skal understreges, at ingen af de oven­nævnte "gevinster" ved tungsvineproduktion på nogen måde tager hensyn til et eventuelt tab på slagterisiden.

Producenter med overskydende staldkapacitet

For producenter med overskydende stald­kapacitet ved baconproduktion opnås der væsentlig større fordele ved at udnytte stald­kapaciteten til tungsvineproduktion. Denne situation er ikke gældende for ret mange producenter, men for de få, der f.eks. kan producere lige så mange tungsvin, som baconsvin, øges "gevinsten" pr. kg til lidt over det dobbelte af det, der er vist i tabel 9. For enkelte tungsvineproducenter er der således en stor "gevinst" ved at producere tungsvin.


Institution: Landsudvalget for Svin, Videncenter for Svineproduktion, Den rullende Afprøvning

Forfatter: Finn K. Udesen

Udgivet: 25. marts 1993

Dyregruppe: Slagtesvin

Fagområde: Management