SAMMENDRAG
I et forsøg med stivis levering blev der i traditionelle produktionssystemer fundet en forbedret kapacitetsudnyttelse på 7,7 procent med en variation fra 1 til 15 procent mellem besætningerne. Besætninger med holddrift opnåede de største fordele.
Forsøget blev gennemført i et samarbejde mellem Slagteriregion SYD og Landsudvalget for Svin, DANSKE SLAGTERIER. Der indgik 13 besætninger i forsøget. Tre besætninger med sektionerede fuldspaltegulvsstalde, fire besætninger med vådfodring, fire besætninger med tørfoder ad lib. og tre besætninger havde storstier med dybstrøelse.
Fordele ved stivis levering:
- |
Kun stikprøvevis vejning af 1-2 grise pr. sti. |
- |
Det var væsentligt nemmere at faste grisene, der skulle leveres til slagteriet, hvilket både var en fordel for producenten og for slagteriet. |
- |
Det var nemmere at tømme hele stier ved udlevering af svinene til slagteriet. |
- |
Det var nemmere at vaske stierne, fordi der var mindre ophobning af gødning på spaltegulvet, når stierne hele tiden var fuldt belagte. |
- |
Der var mindre arbejde i forbindelse med justering af fodertildelingen i besætninger med restriktiv fodring. |
- |
Sammenblanding af restgrise undgås, og det medfører mindre arbejde. |
- |
Den samlede arbejdsbesparelse ved stivis levering blev på 1-2 minutter pr. gris i forhold til den almindeligt anvendte leveringsstrategi. |
BAGGRUND
Gennem de senere år har der været et udtalt ønske fra svineproducenterne om at kunne forenkle udleveringen af slagtesvinene.
Stivis levering, hvilket i praksis vil sige en til to tømninger pr. sti, medfører en betydelig arbejdslettelse. Samtidig er det muligt at øge kapacitetsudnyttelsen i kraft af en bedre staldudnyttelse, og en bedre udnyttelse af svinenes vækstkapacitet.
Stivis levering medfører en større spredning af slagtevægten på de leverede svin. For at stivis levering skal blive produktionsøkonomisk interessant, kræver det en ændring af afregningsreglerne, således at slagtesvinene kan leveres inden for et større vægtinterval end hidtil, uden at fradraget i afregningsprisen bliver større end de produktionsøkonomiske fordele.
Et større vægtinterval medfører behov for at få vurderet de slagtetekniske forhold samt afsætnings- og markedsforholdene med henblik på at undersøge anvendelsesværdien for nye vægtgrupper af lette og tunge grise.
Det var formålet med forsøget at undersøge produktionsøkonomien ved stivis levering sammenlignet med besætningens normale leveringsprocedure. Det var herunder formålet at sammenligne leveringsstrategiens indflydelse på stald-/kapacitetsudnyttelsen, samt grisenes variation i slagtevægten.
På slagterisiden var det formålet at undersøge markedsforholdene og anvendelsesværdien for henholdsvis små slagtesvin (45-60 kg), og store slagtesvin (85-100 kg). Resultaterne fra disse undersøgelser offentliggøres af Slagteriregion SYD.
MATERIALE OG METODE
I forsøget, der blev gennemført i perioden april 1992 til januar 1993, indgik 13 besætninger.
Forsøget omfattede fire produktionssystemer.
Produktionssystem 1, omfattede tre besætninger med sektionerede stalde (alt ind-/alt ud-systemet), restriktiv vådfodring og fuldspaltegulv.
Produktionssystem 2, omfattede fire besætninger med restriktiv vådfodring og fuldspaltegulv, staldene var ikke sektionerede.
Produktionssystem 3, omfattede fire besætninger med tørfoder
Produktionssystem 4, omfattede tre besætninger med dybstrøelse i storstier, hvor der gik fra 70 til 200 grise pr. sti.
Ved indsættelse af smågrise i slagtesvinestaldene, blev de tilfældigt fordelt på henholdsvis kontrol- og forsøgsgrupperne. Dermed var det ikke muligt at sammensætte grisene efter størrelse. Grisene blev ved indsættelse i slagtesvinestaldene mærket med leverandørnummer samt ugenummer. I APPENDIX A, ses en beskrivelse af besætningerne.
I forsøget blev der anvendt følgende leveringsstrategier.
Strategi 1. Kontrol
Udvejning af hver gris, med tømning af stien ad fire gange. Grise, der blev vurderet til at være for små, blev flyttet til en anden sti, hvor de blev lukket sammen med restgrise fra andre stier. Kun to producenter benyttede denne leveringsstrategi i kontrolgruppen.
Strategi 2. Kontrol
2-3 grise i hver sti blev vejet, og de øvrige grises vægt blev vurderet ud fra disse stikprøvevejninger. I enkelte besætninger blev alle grise vejet, men kun én gang og derefter fordelt på 3-4 udleveringer. Stien blev tømt ad tre eller fire gange afhængig af, om der var mangel på plads. I enkelte tilfælde blev restgrise flyttet til en anden sti, hvor de blev lukket sammen med øvrige restgrise. 11 besætninger anvendte denne leveringsstrategi i kontrolgruppen.
Strategi 3. Forsøg
De 5-10 procent største grise blev leveret ved normal slagtevægt. Resten af grisene blev leveret ad én gang, to til tre uger efter leveringen af de første grise. I forsøget var der ikke noget krav om, at grisene skulle have en bestemt gennemsnitlig vægt.
Der blev gennemført effektivitetskontrol i henholdsvis kontrol- og forsøgsgrupperne i samtlige besætninger. Kapacitetsudnyttelsen, det vil sige den samlede udnyttelse af stalde og dyr, blev opgjort ud fra effektivitetsrapporten ved en direkte sammenligning af antal producerede kg pr. stiplads i henholdsvis kontrol- og forsøgsgruppen.
Afregning af forsøgssvinene
Grisene i forsøgsgruppen blev afregnet til samme gennemsnitlige kg-pris som grisene i kontrolgruppen.
RESULTATER OG DISKUSSION
Resultaterne fra de enkelte besætninger fremgår af APPENDIX B og C.
Ved leveringsstrategi 1, var spredningen i slagtevægten typisk 3-3,5 kg, svarende til en forskel i slagtevægt mellem største og mindste gris på 12-14 kg. Grisenes fordeling i forskellige vægtklasser fremgår af figur 1.
Leveringsstrategi 2, medførte en forholdsvis stor variation i spredningen mellem besætningerne, afhængig af bl.a. den visuelle bedømmelse af grisenes vægt. Grisenes slagtevægt varierede typisk med 16-20 kg mellem største og mindste gris. Fordelingen af grisene i vægtgrupper ses af figur 2 og 3.
Fig. 1. Fordeling af grisene i vægtgrupper ved en spredning på 3 kg
Fig. 2. Fordeling af grisene i vægtgrupper ved en spredning på 4 kg
Leveringsstrategi 3, medførte en variation i slagtevægten på typisk 20-24 kg. Der var stor forskel på, hvor meget slagtevægten varierede mellem besætningerne. Forhold som grisenes ensartethed ved indsættelse og flokstørrelse har væsentlig indflydelse på spredningen i slagtevægt. Fordelingen af grisene i vægtgrupper ses af figur 4.
Fig. 3. Fordeling af grisene i vægtgrupper ved en spredning på 5 kg
Fig. 4. Fordeling af grisene i vægtgrupper ved en spredning på 6 kg
Af tabel 1., ses de gennemsnitlige resultater, der blev fundet inden for hvert produktionssystem.
Tabel 1. Produktionssystemer |
|||||||||||||
Produktionssystem |
Sektioneret |
Kontinuerlig |
Kontinuerlig |
Dybstrøelse |
|||||||||
Fodring |
Vådfoder |
Vådfoder |
Tørfoder |
Storstier |
|||||||||
Antal leveringer pr. sti |
3-4 |
2 |
3-4 |
2 |
3-4 |
2 |
3-5 |
2 |
|||||
Antal producerede svin |
3809 |
3752 |
4590 |
4935 |
2358 |
2456 |
1566 |
1591 |
|||||
Gns. slagtevægt, kg |
75,6 |
80,7 |
75,6 |
76,2 |
74,2 |
74,0 |
75,0 |
73,6 |
|||||
SD slagtevægt, kg*) |
4,0 |
7,7 |
4,5 |
6,6 |
4,9 |
5,8 |
7,2 |
8,0 |
|||||
Kødprocent |
59,8 |
59,8 |
60,4 |
60,4 |
61,1 |
61,0 |
60,5 |
60,7 |
|||||
Bem. for brysthindear, pct. |
16,8 |
17,2 |
22,4 |
22,9 |
13,0 |
13,1 |
14,1 |
13,5 |
|||||
Skatoltal, ppm |
0,10 |
0,11 |
0,09 |
0,09 |
0,12 |
0,12 |
0,11 |
0,11 |
|||||
Kapacitetsudn., pct. |
100 |
111 |
100 |
106 |
100 |
106 |
100 |
102 |
|||||
DB pr. gris |
150 |
150 |
150 |
150 |
150 |
150 |
150 |
150 |
|||||
DB pr. stiplads |
525 |
583 |
525 |
557 |
525 |
557 |
525 |
536 |
|||||
Forskel pr. kg |
0 |
23 |
0 |
13 |
0 |
13 |
0 |
4 |
|||||
*) SD x 4 = Forskel mellem største og mindste gris for 95 procent af grisene
Holddrift
I sektionerede produktionssystemer medførte stivis levering en stor spredning i slagtevægten. I kontrolgruppen var der en forskel mellem største og mindste gris på 16 kg, mod en forskel mellem største og mindste gris på 31 kg i forsøgsgruppen, en øgning på 15 kg i forhold til kontrolgruppen. Det skal stærkt understreges, at der hverken via sortering i grisene, eller på anden måde blev gjort noget for at reducere spredningen i forsøgsgruppen.
Kontinuerlig drift - vådfodring
I produktionssystemer med restriktiv vådfodring og kontinuerlig drift medførte stivis levering, at forskellen mellem største og mindste gris blev øget med ca. 8 kg i forhold til kontrolgruppen. Dette resultat svarer til en tidligere undersøgelse gennemført i 1984, hvor det også blev fundet, at stivis levering med to tømninger pr. sti, i forhold til en kontrolgruppe med fire tømninger pr. sti øgede forskellen mellem største og mindste gris med 8 kg.
Kontinuerlig drift - tørfodring
I produktionssystemer med tørfodring
Dybstrøelse
I produktionssystemer med dybstrøelse i stor-stier, hvor der gik fra 70 til 200 grise pr. sti, blev variationen i slagtevægten i såvel kontrol- som forsøgsgruppen meget stor. Grisenes alder og størrelse ved indsætning i stierne varierede meget, og leveringsstrategien påvirkede kun variationen i slagtevægten med ca. 4 kg. I én af de fire besætninger, hvor der blev indsat 80 grise pr. sti, var grisene nogenlunde ens ved indsættelse. Forskellen mellem største og mindste gris i denne besætning var ca. 24 kg, eller det samme som i traditionelle stalde.
I produktionssystemer med sektionerede stalde og "alt ind alt ud", blev der opnået større fordele ved sektionsvis tømning end ved stivis levering i stalde med kontinuerlig drift. Det skyldes sandsynligvis en
større fleksibilitet ved den normale leveringsprocedure i stalde med kontinuerlig drift end ved holddrift.
Erfaringerne ved stivis/sektionsvis tømning viste, at der var en række fordele udover en bedre kapacitetsudnyttelse. De væsentligste fordele var følgende:
- |
Kun stikprøvevis vejning af 1-2 grise pr. sti. |
- |
Det var væsentligt nemmere at faste grisene, der skulle leveres til slagteriet, hvilket både var en fordel for producenten og for slagteriet. |
- |
Det var nemmere at tømme hele stier ved udlevering af svinene til slagteriet. |
- |
Det var nemmere at vaske stierne, fordi der var mindre ophobning af gødning på spaltegulvet, når stierne hele tiden var fuldt belagte. |
- |
Der var mindre arbejde i forbindelse med justering af fodertildelingen i besætninger med restriktiv fodring. |
- |
Sammenblanding af restgrise blev undgået, hvilket dels medførte mindre arbejde, dels mindre risiko for dødsfald på grund af slagsmål. |
- |
Den samlede arbejdsbesparelse ved stivis levering blev på 1-2 minutter pr. gris i forhold til den almindeligt anvendte leveringsstrategi. Ved denne besparelse er der taget hensyn til, at grisene skal sorteres efter størrelse ved indsættelse i slagtesvinestalden. |
Økonomi ved stivis levering
Ud fra de fundne resultater må det forventes, at spredningen ved stivis levering bliver ca. 6 kg, svarende til at forskellen mellem mindste og største gris bliver på 24 kg. Ved tre tømninger pr. sti vil spredningen blive ca. 5 kg, ved fire tømninger pr. sti ca. 4 kg, og ved fire tømninger pr. sti samt sammenlukning af restgrise, samtidig med udvejning af grisene, ca. 3 kg pr. gris.
Leveringsstrategien vil påvirke den daglige tilvækst og foderudnyttelsen lidt. Ved fire tømninger pr. sti, er det de hurtigst voksende grise, der leveres først, og det er ligeledes de grise, der må formodes at have den bedste foderudnyttelse, der leveres først. Ved at beholde de bedste grise lidt længere, og de dårligste grise lidt kortere tid, må det alt andet lige forventes, at den daglige tilvækst bliver lidt højere og foderudnyttelsen lidt bedre ved to leveringer pr. sti end ved fire leveringer pr. sti. Ud fra kendskabet til marginal tilvækst og foderudnyttelse er det beregnet, at den daglige tilvækst forbedres med gennemsnitligt ca. 7 gram ved to leveringer i forhold til fire leveringer, og foderudnyttelsen forbedres med 0,03 FEs pr. kg tilvækst ved to leveringer sammenlignet med fire leveringer. Hvis der beholdes tre restgrise pr. sti, svarende til 20 procent af grisene, i én til to uger, må det forventes, at disse grise har en meget lav tilvækst og dårlig foderudnyttelse især de første par dage efter sammenblanding. Ved denne leveringsprocedure må det forventes, at den gennemsnitlige daglige tilvækst bliver 10 gram lavere, og foderudnyttelsen forringet med 0,08 FEs pr. kg tilvækst i forhold til stivis levering. Til gengæld opnås der en bedre afregningspris og en god staldudnyttelse.
Kapacitetsudnyttelsen ved stivis levering er teoretisk 6 procent bedre end gennemsnittet af de tre øvrige leveringsstrategier. I forsøget blev der fundet en lidt bedre kapacitetsudnyttelse end den beregnede. Der blev ikke fundet nogen entydig forskel i foderudnyttelse og daglig tilvækst.
Ud fra forudsætningerne i tabel 2., opnås det bedste DB pr. stiplads ved to leveringer pr. sti. Ved tre leveringer pr. sti samt tre leveringer plus sammenlukning af restgrise, og udvejning af grisene ved hver levering, opnås der stort set samme DB pr. stiplads, på trods af at sammenlukning af restgrise medfører en lavere daglig tilvækst og en dårligere foderudnyttelse. Det skyldes, at afregningsprisen påvirkes med ikke mindre end 11 øre pr. kg ved at reducere spredningen i slagtevægten fra 5,0 kg til 3,0 kg. Fire leveringer pr. sti er dårligst på grund af en lav staldudnyttelse.
Tabel 2. Teoretiske fordele ved forskellig leveringsstrategi |
|||||
Antal leveringer pr. sti |
2 |
3 |
4 |
4 |
|
Sammenlukning af restgrise |
N |
N |
N |
J |
|
Spredning i slagtevægt, kg |
6,0 |
5,0 |
4,0 |
3,0 |
|
Gennemsnitlig slagtevægt, kg |
75 |
75 |
75 |
75 |
|
Gennemsnitlig daglig tilvækst, g |
755 |
750 |
748 |
745 |
|
FEs pr. kg tilvækst |
2,91 |
2,93 |
2,94 |
2,99 |
|
Staldudnyttelse, procent |
99 |
96 |
91 |
95 |
|
Kapacitetsudnyttelse, procent |
100 |
96,5 |
91,1 |
95,2 |
|
Producerede grise pr. stiplads årlig |
3,72 |
3,59 |
3,39 |
3,54 |
|
DB pr. gris |
148 |
149 |
153 |
151 |
|
DB pr. stiplads |
550 |
536 |
519 |
534 |
|
Forskel i afregning ved nuv. afr.system, øre/kg |
0 |
+5 |
+11 |
+16 |
Overvægtsfradraget er afhængig af leveringsstrategien
I tabel 3., ses en beregning af overvægtsfradraget i øre pr. kg i relation til spredning af slagtevægten, samt overvægtsfradrag i kr. pr. gris ved en gennemsnitlig slagtevægt på 75 kg.
Ved en notering på 10 kr. udgør overvægtsfradraget fra 0,5-2,1 procent afhængig af spredningen i slagtevægten. Overvægtsfradraget øges ved en øget spredning i slagtevægten.
Ved en spredning på 4 kg i slagtevægten, svarende til spredningen på landsplan, udgør overvægtsfradraget ved en notering på 12 kr. pr. kg 0,83 procent. Ved en notering på 9 kr. pr. kg udgør overvægtsfradraget ca. 1,11 procent. Det er en stigning i overvægtsfradraget på ca. 34 procent. Hvis man vurderer overvægtsfradraget i forhold til DB pr. slagtesvin, virker et nominelt konstant overvægtsfradrag endnu hårdere. Hvis der f.eks. ved en notering på 12 kr. er et DB pr. gris på 180 kr., udgør det øgede overvægtsfra
drag fra en spredning på 4 kg til en spredning på 6 kg 4,4 procent af DB. Ved et DB pr. gris på 90 kr. pr. gris udgør det øgede overvægtsfradrag 8,9 procent af DB. Set i relation til DB udgør det nuværende overvægtsfradrag dobbelt så meget ved en notering på 9 kr. end ved en notering på 12 kr. pr. kg.
Disse forhold medfører, at producenternes optimale leveringsstrategi ændres i takt med ændringer i noteringen. Det ville stort set kunne undgås, hvis overvægtsfradraget pr. kg, for hver vægtinterval udgjorde en konstant procentandel af noteringen på f.eks. 1 procent.
Overvægtsfradraget i procent af DB pr. gris i tabel 3., viser, hvor store produktivitetsforbedringer der skal opnås med det nuværende afregningssystem i form af bedre staldudnyttelse, bedre foderudnyttelse og højere daglig tilvækst, hvis man ændrer på leveringsstrategien. Ved et DB på 120 kr. skal der opnås en forbedret kapacitetsudnyttelse på 6,7 procent ved stivis levering, sammenlignet med udvejning af grisene. Det opnåede cirka halvdelen af besætningerne i forsøget.
Tabel 3. Overvægtsfradraget i forhold til notering og DB pr. gris |
|||||
Spredning i slagtevægt, kg |
3 |
4 |
5 |
6 |
|
Overvægtsfradrag pr. gris ved 75 kg slagtevægt, øre/kg |
5 |
10 |
16 |
21 |
|
Overvægt, kr. pr. gris |
4 |
8 |
12 |
16 |
|
Overvægtsfradrag i pct. af noteringen: 9 kr. pr. kg 10 kr. pr. kg 11 kr. pr. kg 12 kr. pr. kg |
0,56 0,50 0,45 0,42 |
1,11 1,00 0,91 0,83 |
1,78 1,60 1,45 1,33 |
2,33 2,10 1,91 1,75 |
|
Overvægtsfradrag i pct. af DB pr. gris: 90 kr. pr. gris 120 kr. pr. gris 150 kr. pr. gris 180 kr. pr. gris |
0 0 0 0 |
0 0 0 0 |
4,4 3,3 2,7 3,3 |
8,9 6,7 5,3 4,4 |
REFERENCE
Den rullende Afprøvning, Orientering nr. 2, 1985, Leveringsstrategi for slagtesvin.
APPENDIX A
BESKRIVELSE AF BESÆTNINGERNE
Besætning nr. |
Sundheds- status |
Prod. syst. hold/kont. |
Gris pr. sti, stk. |
Fodringsprincip restr./ |
Fodringssystem våd/tør |
1 |
SKM |
Hold |
17 |
Restriktiv |
Våd |
2 |
Konventionel |
Hold |
16 |
Restriktiv |
Våd |
3 |
MS |
Hold |
15 |
Restriktiv |
Våd |
4 |
MS |
Kontinuerlig |
16 |
Restriktiv |
Våd |
5 |
Konventionel |
Kontinuerlig |
16 |
Restriktiv |
Våd |
6 |
MS |
Kontinuerlig |
15 |
Restriktiv |
Våd |
7 |
MS |
Kontinuerlig |
14 |
Restriktiv |
Våd |
8 |
SPF |
Kontinuerlig |
9 |
|
Tør |
9 |
SKM |
Kontinuerlig |
18 |
|
Tør |
10 |
MS |
Kontinuerlig |
15 |
|
Tør |
11 |
MS |
Kontinuerlig |
30 |
|
Tør |
12 |
MS |
Hold |
70 |
|
Tør |
13 |
MS |
Hold |
80 |
|
Tør |
14 |
SPF |
Hold |
200 |
|
Tør |
APPENDIX B
SEKTIONERET - FULDSPALTEGULV - VÅDFODER
Besætning |
1 |
2 |
3 |
||||||
Gruppe |
Kont. |
Stivis |
Kont. |
Stivis |
Kont. |
Stivis |
|||
Antal producerede svin |
876 |
877 |
2180 |
2139 |
753 |
736 |
|||
Gns. slagtevægt, kg |
74,5 |
80,8 |
75,8 |
79,5 |
76,6 |
81,8 |
|||
Kødprocent |
59,8 |
60,0 |
60,5 |
60,6 |
59,0 |
58,9 |
|||
SD-slagtevægt, kg |
4,0 |
8,5 |
4,9 |
7,3 |
3,1 |
7,4 |
|||
Skatoltal, ppm |
0,10 |
0,10 |
0,14 |
0,14 |
0,07 |
0,08 |
|||
Bem. for brysthindear, pct. |
11,5 |
8,4 |
30,6 |
33,3 |
8,4 |
10,0 |
|||
Fradragsgivende bem., pct. |
2,4 |
2,5 |
5,7 |
5,4 |
5,1 |
5,1 |
|||
FEs pr. kg tilvækst |
2,88 |
2,97 |
2,86 |
2,86 |
- |
- |
|||
Daglig tilvækst, gram |
786 |
813 |
715 |
745 |
822 |
837 |
|||
Kapacitetsudnyttelse, pct. |
100 |
115 |
100 |
106 |
100 |
112 |
|||
KONTINUERLIG DRIFT - VÅDFODRING
Besætning |
4 |
5 |
6 |
7 |
||||||||
Gruppe |
Kon. |
Sti |
Kon. |
Sti |
Kon. |
Sti |
Kon. |
Sti |
||||
Antal leverede svin |
636 |
643 |
2041 |
2211 |
723 |
717 |
1190 |
1364 |
||||
Gns. slagtevægt, kg |
77,7 |
76,5 |
75,5 |
80,2 |
76,4 |
75,8 |
72,9 |
72,3 |
||||
Kødprocent |
61,3 |
61,2 |
60,2 |
60,3 |
60,0 |
60,1 |
59,8 |
59,8 |
||||
SD-slagtevægt, kg |
5,1 |
7,3 |
4,4 |
7,6 |
(6,1) |
(5,9) |
4,1 |
5,0 |
||||
Skatoltal, ppm |
0,08 |
0,07 |
0,10 |
0,12 |
0,64 |
0,63 |
0,00 |
0,07 |
||||
Bem. for brysthindear pct. |
17,7 |
16,2 |
35,3 |
33,2 |
33,9 |
37,0 |
2,8 |
5,3 |
||||
Fradragsgivende bem., pct. |
- |
- |
5,2 |
4,4 |
2,9 |
2,5 |
3,0 |
2,9 |
||||
Daglig tilvækst, gram |
686 |
677 |
877 |
841 |
727 |
695 |
796 |
798 |
||||
Kapacitetsudnyttelse, pct. |
100 |
101 |
100 |
108 |
100 |
100 |
100 |
114 |
||||
APPENDIX C
KONTINUERLIG DRIFT - TØRFODRING
Besætning |
8 |
9 |
10 |
11 |
||||||||
Gruppe |
Kon. |
Sti |
Kon. |
Sti |
Kon. |
Sti |
Kon. |
Sti |
||||
Antal producerede svin |
497 |
501 |
617 |
701 |
754 |
726 |
490 |
528 |
||||
Gns. slagtevægt, kg |
72,9 |
72,0 |
75,4 |
74,6 |
75,0 |
75,6 |
73,6 |
73,7 |
||||
Kødprocent |
60,5 |
60,4 |
60,9 |
60,7 |
61,6 |
61,6 |
61,5 |
61,2 |
||||
SD-slagtevægt, kg |
4,7 |
5,0 |
5,0 |
5,6 |
4,8 |
6,0 |
5,2 |
6,4 |
||||
Skatoltal, ppm |
0,08 |
0,10 |
0,16 |
0,15 |
0,10 |
0,10 |
0,15 |
0,15 |
||||
Bem. for brysthindear, pct. |
3,0 |
3,4 |
20,9 |
24,0 |
22,26 |
18,2 |
6,0 |
7,0 |
||||
Fradragsgivende bem., pct. |
3,2 |
2,2 |
5,6 |
6,6 |
4,7 |
4,8 |
4,2 |
5,0 |
||||
Daglig tilvækst, gram |
727 |
651 |
662 |
706 |
829 |
842 |
728 |
723 |
||||
Kapacitetsudnyttelse, pct. |
100 |
101 |
100 |
113 |
100 |
103 |
100 |
107 |
||||
HOLDDRIFT - DYBSTRØELSE - STORSTIER
Besætning |
12 |
13 |
14 |
||||||
Gruppe |
Kon. |
Sti |
Kon. |
Sti |
Kon. |
Sti |
|||
Antal producerede svin |
376 |
388 |
416 |
390 |
774 |
813 |
|||
Grise pr. sti |
70 |
70 |
80 |
80 |
200 |
200 |
|||
Gns. slagtevægt, kg |
76,8 |
73,9 |
76,6 |
75,2 |
74,6 |
74,3 |
|||
Kødprocent |
60,6 |
61,3 |
60,8 |
60,5 |
59,8 |
60,3 |
|||
SD-slagtevægt, kg |
8,1 |
8,8 |
4,7 |
6,1 |
7,2 |
9,1 |
|||
Skatoltal, ppm |
0,11 |
0,11 |
0,10 |
0,10 |
0,11 |
0,11 |
|||
Bem. for brysthindear, pct. |
9,4 |
5,5 |
7,2 |
6,2 |
8,7 |
5,4 |
|||
Fradragsgivende bem., pct. |
6,2 |
2,4 |
- |
- |
8,9 |
7,2 |
|||
Daglig tilvækst, gram |
674 |
691 |
- |
- |
604 |
623 |
|||
Kapacitetsudnyttelse, pct. |
100 |
101 |
100 |
100 |
100 |
105 |
|||