23. september 1993

Meddelelse Nr. 267

Animalsk fedt eller importeret blandingsfedt i foder til smågrise

Animalsk fedt eller importeret blandingsfedt i foder til smågrise

SAMMENDRAG

Foder indeholdende henholdsvis 5 pct. animalsk fedt og 5 pct. importeret blandingsfedt blev sammenlignet til smågrise i alderen 5-9 uger.

Afprøvningen blev gennemført i to konventionelle besætninger, og der indgik i alt ca. 1.705 grise i hver gruppe fordelt på 35 hold. Afprøvningen forløb over ca. ½ år, og der indgik 8 foderproduktioner.

Der var ikke forskel i daglig tilvækst, foderoptagelse og foderud­nyttelse eller sundhedstil­stand ved fodring med de to typer fedt.

Analyser af det anvendte fedt viste, at animalsk fedt i gennem­snit overholdt alle kvalitets­krav, hvorimod der var en over­skridelse af flere af kravene ved det importerede blandings­fedt. Derudover var der en større variation i kvaliteten af blandingsfedtet end i kvaliteten af det animalske fedt, specielt var der ét parti blandingsfedt, der afveg væsentligt fra kvalitets­kravene.

Den større variation, der er mellem de enkelte partier blandings­fedt, øger risikoen for udsving i produktions­resultaterne, hvilket der skal tages hensyn til ved vurdering af prisforskellen ved brug af de to typer fedt.

Importeret blan­dings­fedt og animalsk fedt kan erstatte hinanden i foder til 5-9 ugers grise uden påvirkning af produktions­resulta­ter og sundheds­til­stand. Fedtet bør som minimum overholde DAKOFO-kravene.

BAGGRUND

Foderfedt er et biprodukt, der kan bestå af af­smeltet slagteriaf­fald og/eller af planteo­lier. Der skelnes generelt mellem teknisk svinefedt, teknisk animalsk fedt, ren vege­tabilsk fedt og blandings­fedt.

DAKOFO har opstillet en række kvalitets­kriterier for de fire typer af foderfedt. Erfaringer viser dog, at kvaliteten varierer meget i nogle af de fedttyper, der udbydes på det danske marked, specielt på impor­teret blandingsfedt.

Blandingsfedt består af både vegetabilske og ani­malske restfedt­produkter, der ek­sempelvis kan stamme fra olie- og mar­garinefa­brikker, frituresteg­ning og destilla­tionsrester. Blandings­fedt kan dermed bestå af produkter, som har været udsat for høje temperaturer, hvilket forringer fedtets kvalitet. Animalsk fedt består af afsmeltet fedt slagteriaffald og i mindre grad fra selvdøde dyr.

Erfaringer fra praksis antyder, at fodring med importeret blandingsfedt kan medføre nedsat tilvækst og øget diarréfre­kvens.

Formålet med afprøvningen var at fast­lægge den produktions­økonomiske betyd­ning ved at iblande smågrisefoderet impor­teret blandingsfedt fremfor det dyrere animalske fedt.

MATERIALE OG METODE

Afprøvningen blev gennemført i to kon­ventionelle besætninger, hvor smågrisene blev fravænnet ved ca. 4 uger. I afprøv­ningen indgik to grupper.

Gruppe 1: Foderet indeholdt 5 pct. ani­malsk fedt

Gruppe 2: Foderet indeholdt 5 pct. impor­teret blandingsfedt.

Iblandingsprocenten blev fastsat til 5 pct. med baggrund i den vejledende maks. grænse for iblanding af blandingsfedt.

I besætning A indgik der 984 grise pr. gruppe fordelt på 19 hold, og i besætning B indgik der ca. 720 grise pr. gruppe fordelt på 16 hold.

Ved fravænning blev hvert kuld smågrise fordelt i to grupper, så grupperne var ens med hensyn til alder, race og vægt.

Den første uge efter fravænning fik alle grisene besætningens "normale start­blan­ding". En uge efter fravænning blev grise­ne vejet, og der blev skiftet over til foder med enten 5 pct. animalsk fedt eller 5 pct. importeret blandingsfedt. Grisene fik dette foder indtil afgang fra smågrisestalden ved ca. 9 uger.

I afprøvningsperioden blev grisenes til­vækst og foderoptagelse registreret. Der­udover blev der foretaget regi­strering af grise behandlet mod diarré, ledbetændelse, luftvejslidelser samt grise med halebid.

Der blev tilstræbt fodring efter ædelyst i smågriseperioden. Foderblandingernes sammen­sætning fremgår af tabel 1. Blan­dingerne var sammensat ud fra normerne for næringsstoffer til 5-10 ugers grise (Fokus på "Normer for næringsstoffer", Landsudvalget for Svin, DANSKE SLAGTERIER, 1991).



Tabel 1. Foderblandingernes sammensætning, pct.*

Gruppe 1

Gruppe 2

Sojaskrå

Byg

Hvede

Fiskemel, askefattigt

Animalsk fedt

Importeret blandingsfedt

Lysin (30 pct.)

Methionin (30 pct.)

Vitamin og mineral

21,9

12,0

49,6

7,0

5,0

 -

0,75

0,1

3,65

21,9

12,0

49,6

7,0

 -

5,0

0,75

0,1

3,65

*: Begge foderblandinger var tilsat 50 ppm Olaquindox

Der blev produceret foder 8 gange, og dermed indgik der 8 forskellige partier fedt i afprøvningen. Foderprøver fra hver foderproduktion blev sendt til analyse på Steins Laboratorium. Prøverne blev analy­seret for råprotein, råfedt, træstof, aske, calcium, fosfor og aminosyrerne; lysin, methionin, cystin og treonin. Derudover blev der udtaget en prøve af i alt 7 partier af hver af de to fedttyper. Disse blev analyseret for indhold af vand, smuds, uforsæbelig rest, fedtsyreprocent, frie fedtsyrer, peroxidtal og jodtal.

Afprøvningen blev gennemført i samarbej­de med Danske Andelsejede Kødfoderfa­brikker.

RESULTATER OG DISKUSSION

Der var god overensstemmelse mellem foderets analyserede indhold af nærings­stoffer og det forventede indhold. Der blev dog fundet et lidt lavere indhold af lysin i foderet end forventet, men det var samme niveau i begge grupper, hvorfor dette ikke har påvirket resulta­terne.

Kvalitetstallene af det anvendte fedt frem­går af tabel 2 og 3.

Analyser af de anvendte fedtpartier viste, at animalsk fedt i gennemsnit overholdt alle kvalitetskravene, hvorimod det impor­terede blandingsfedt over­skred flere af kravene. Ses der på de enkelte partier, var der to partier animalsk fedt, der ikke opfyldte kravet for indhold af fedtsyrer, hvorimod alle partier blandingsfedt over­skred mindst et krav. Specielt ét af partier­ne af det anvendte blandingsfedt var væ­sentligt ringere end de øvrige.

Den større variation, der blev fundet mel­lem de enkelte partier blandingsfedt, øger risikoen for udsving i produktions­resulta­ter­ne. Denne risiko skal holdes op mod den prisforskel, der er ved brug af de to fedttyper.



Tabel 2. Kvalitetstal for det anvendte animalske fedt (gns. af 7 prø­ver)

Forsøg

Kvalitetskrav

Vand, pct.

Smuds, pct.

Uforsæbelig rest, pct.

Total fedt­syrer, pct.

FFA, pct.

Peroxydtal, mækv/kg

Jodtal

0,3

0,2

0,9

87

7,6

1,1

54,7

(0,1-0,4)

(0,1-0,3)

(0,5-1,7)

(81,1-90,3)

(6,3-10,5)

(0,5-1,6)

(47,3-57,5)

Maks. 0,5

Maks. 0,5

Maks. 2,0

Min. 85

Maks. 15

Maks. 5

Maks. 55

( ): Angiver mindste henholdsvis største analyserede værdi

 



Tabel 3. Kvalitetstal for det anvendte importerede blan­dings­fedt (gns. af 7 prø­ver)

Forsøg

Kvalitetskrav

Vand, pct.

Smuds, pct.

Uforsæbelig rest, pct.

Total fedt­syrer, pct.

FFA, pct.

Peroxydtal, mækv/kg

Jodtal

1,5

0,6

3,2

83

51,3

1

64,8

(0,7-5,9)

(0,1-1,8)

(2,4-5,1)

(76,5-86,5)

(41,6-56,1)

(0,1-2,3)

(53-90,8)

Maks. 0,8

Maks. 0,5

Maks. 2,5

Min. 85

Maks. 50

Maks. 5

Maks. 65

( ): Angiver mindste henholdsvis største analyserede værdi

 

Produktionsresultaterne er vist i tabel 4. Der var ikke vek­selvirkning mellem be­sætninger og forsøgsbehandling, hvorfor det kun er det samlede resultat, der vises. Der blev ikke fundet forskelle mellem grupperne i produktionsresulta­terne. Den anvendte fedttype påvirkede endvidere ikke sundhedstil­standen målt på antal behand­linger mod diarré og på dødeligheden blandt grisene, som i begge besætninger lå på et lavt niveau.

Denne afprøvning viser, at der ikke er forskel i pro­duktions­resultater og sund­hedstilstand, når der anvendes 5 pct. ani­malsk fedt eller 5 pct. importeret blan­dingsfedt i fo­der til 5-9 ugers grise på trods af, at det importerede blandingsfedt ikke overholdt alle kvalitetskrav.



Tabel 4. Produktionsresultater fra begge besætninger i perioden 5-9 uger

Gruppe 1

Animalsk fedt

Gruppe 2

Importeret blandingsfedt

Antal hold

Antal grise indsat

Vægt ved indsættel­se, kg

FEs pr. gris dag­lig

Daglig tilvækst, g

FEs pr. kg tilvækst

Døde, pct.

Behandlinger mod diarré, pct.

Alder ved 25 kg, dg

35

1.706

7,5

0,67

382

1,76

1,1

0,9

74

35

1702

7,5

0,68

383

1,77

0,9

0,3

74

Det er her vigtigt at bemærke, at der i denne afprøvning indgik færdigfoder, hvilket betyder, at fedtet ikke blev opbe­varet så længe, som det er tilfældet ved en pro­ducent, der selv blander sit foder.

En overskridelse af kravene for indhold af vand og smuds har større betydning ved lang opbevaring, end når fedtet an­vendes umiddelbart efter levering, da et for højt indhold af vand og smuds øger risikoen for vækst af bakterier, og der­med for at fedtet går i for­rådnelse.

Foderfedt bør som minimum overholde de kvalitetskrav, der stilles fra DAKO­FO, for at sikre en tilstrækkelig god og holdbar kvalitet.

REFERENCER

Fokus på "Normer for næringsstoffer", Landsudvalget for Svin, DANSKE SLAG­TERI­ER, 1991.


Institution: Landsudvalget for Svin, Videncenter for Svineproduktion, Den rullende Afprøvning

Forfatter: Lisbeth Jørgensen

Udgivet: 23. september 1993

Dyregruppe: Smågrise

Fagområde: Ernæring