Sammendrag
Farestiinventar fra følgende firmaer blev afprøvet i kassestier med delvist spaltegulv i to besætninger:
- Birk-Dahl, fareboks model BD 1502
- DSI-Langkjær, fareboks model F 200
- Egebjerg, fareboks model 2000
- Jyden, fareboks model TS
- Sdr. Vissing, fareboks model SV-L2.
Afprøvningen viste ingen forskel mellem de afprøvede farebokse med hensyn til kuldvægten. Kuldvægt er den samlede vægt på kuldet, når det fravænnes.
Der blev ikke fundet forskel på antal grise, der blev klemt ihjel af soen.
Det gennemsnitlige antal beskadigelser på søerne var signifikant mindre (P<0,05) i bokse fra Birk-Dahl, DSI-Langkjær, Egebjerg og Sdr. Vissing end i bokse fra Jyden. Det var især en højere frekvens af sår og trykninger på søernes ryg og halerod/bagpart i bokse fra Jyden, der var årsagen til denne forskel mellem de afprøvede bokse.
Der var stor forskel mellem besætningerne med hensyn til antal fysiske beskadigelser på søerne. Denne forskel var særlig markant for beskadigelser på søernes ryg og halerod/bagpart og skyldtes primært, at søerne i besætning 1 var større end i besætning 2.
Afprøvningen viste ingen sammenhæng mellem fysiske beskadigelser på søerne og pattegrise-
dødeligheden eller kuldvægten.
Den funktionsmæssige bedømmelse af fareboksene viste et tilfredsstillende niveau, hvor alle bokse blev bedømt som værende gode eller meget gode.
Alle de afprøvede farestityper havde stiskillevægge, der var 50-55 cm høje. Skillevægge med denne højde hindrer pattegrisene i at springe ud og sikrer, at der er let adgang til stien.
download
Læs hele meddelelse nr. 270