21. april 1994

Meddelelse Nr. 276

Tørfodring kontra vådfodring til so- og hangrise

Tørfodring kontra vådfodring til so- og hangrise

Sammendrag

I besætning A blev ad lib. tør­fodring i auto­mat sammenlignet med ad lib. vådfo­dring i kortkryb­be. Der indgik i alt ca. 1.510 so- og han­grise pr. gruppe. Gri­sene indgik i forsøg ved ca. 31 kg.

I besætning B blev ad lib. tør­fodring i auto­mat sammenlignet med semi-ad lib. vådfo­dring i lang­krybbe. Der indgik i alt ca. 920 so- og han­grise pr. gruppe. Grisene indgik i forsøg ved ca. 48 kg. Forholdene i de to grupper var ikke standardiseret fuldstæ­ndigt, hvorfor der skal læg­ges min­dre vægt på resultaterne fra denne besætning.

I besætning A fandtes tendens til øget foder­tildeling ved ad lib. våd­fodring i forhold til ad lib. tørfodring. Daglig til­vækst var signi­fikant større (80 g), foderfor­brug pr. kg til­vækst signifi­kant la­vere (0,23 FEs) og kødprocent signifikant lavere (0,8 procentenheder) ved ad lib. våd­fodring end ved ad lib. tørfodring. Der var ikke for­skel i pro­cent døde og kas­serede mellem grupper­ne.

Det skønnes, at der var en del foderspild i gruppen med tørfodring. For­skel i foderopta­gelse mellem grupperne formodes der­for at være årsag til forskellen i daglig tilvækst og kødpro­cent, og forskel i foderspild formodes at være årsag til forskellen i foder­forbrug pr. kg tilvækst.

I besætning B var der ikke forskel i fodertildelingen mellem ad lib. tør­fodring og semi-ad lib. våd­fodring. Heller ikke i daglig til­vækst, foderfor­brug pr. kg til­vækst, kød­procent og pro­cent døde og kas­sere­de var der signifikant forskel mellem grup­perne.

Det kan konkluderes, at ad lib. vådfodring i for­hold til ad lib. tør­fodring øger so- og hangri­ses foderoptagelse og dagli­ge til­vækst, men reducerer kødprocenten. Endvidere kan der tilsyneladende opnås samme pro­duk­tionsre­sultater ved ad lib. tør­fodring og semi-ad lib. vådfodring i langkryb­ber.

Baggrund

Ved valg af fodringssystem er der flere forhold, der skal tages i betragtning: investeringens størrel­se, brug af hjem­meblandet eller indkøbt foder, adgang til billige alternative foderstof­fer, pro­duk­tions­re­sultater, sundhedsforhold, inter­esse for computer­styri­ng mv. Endvidere er fodrings­syste­mets indflydelse på fra­sor­terin­gen ved so- og hangrise­pro­duktion et væsentligt for­hold.

Formålet med afprøvningen var at belyse fodrings­systemets ind­flydelse på såvel hangri­selugt målt ved skatol­tal og frasor­teringsprocent, som so- og hangrises produktions­re­sulta­ter.

Fodringssystemets indfly­delse på hangri­selugt er rapporteret i med­delelse nr. 258 fra Den rullende Af­prøvning. Denne meddelelse om­hand­ler fodringssystemets indflydelse på so- og hangrises produk­tions­re­sultater.

Materiale og metode

Afprøvningen blev gennemført i to be­sætninger.

I besætning A blev ad lib. tør­fodring sammenlignet med ad lib. våd­fo­dring. Gri­se­ne i gruppen med tørfoder blev fodret i enkelt­dyr­sau­to­mater uden vand (fabrikat: Hollam) og havde adgang til foder hele døg­net. Gri­sene i gruppen med våd­foder blev fodret i kort­krybbe og havde adgang til foder langt det meste af døgnet (det vil sige fodring efter reel ædelyst). Der var næsten samme nettoareal pr. gris i de to grup­per.

I be­sæt­ning B blev ad lib. tørfo­dring sammenlignet med semi-ad lib. våd­fod­ring. Gri­se­ne i gruppen med tørfoder blev fodret i simple au­to­ma­ter (fabrikat: Ege­bjerg) og havde ad­gang til foder hele døgnet.

Gri­sene i gruppen med vådfoder blev fodret i langkrybber tre-fire gange dagligt efter ædelyst, således at der var foder i krybberne en-to timer efter udfodringen. Forholdene i de to grupper var af prakti­ske og økono­miske grunde ikke standardi­seret fuldstændigt. Stierne i de to grup­per havde samme dimensioner, hvorfor der var samme brut­toareal pr. gris, men ikke samme nettoare­al. Sta­tus­vejning blev foretaget ved stik­prøvevis vejning af én gris pr. sti. Der skal derfor lægges min­dre vægt på resulta­terne fra besætning B.

Produk­tionsfor­holde­ne i de to besæt­ninger frem­går af tabel 1.

I begge besætninger blev der anvendt samme tørfoderblanding (færdig­foder) til de to grupper, og foderet til vådfodergrup­pen blev alene opblandet med vand (hhv. ca. 2,8 og 3,0 l vand pr. kg tørfoder i besæt­ning A og B). Foderet blev i hhv. besætning A og besætning B ana­lyseret seks og tre gange for indhold af energi og næringsstof­fer.

Grisene indgik i forsøg ved ca. 31 kg i besætning A og ca. 48 kg i besætning B. I begge be­sætninger blev smågrise­/ungsvin fodret med tørfoder efter æde­lyst. I besætning A indgik fem gentagelser (perioder) med ca. 300 produ­cere­de svin pr. gruppe pr. gentagelse. I besætning B indgik fire gentagel­ser (perioder) med ca. 230 producere­de svin pr. gruppe pr. gen­ta­gel­se.

Tabel 1. Produktionsforhold

Besætning

A

B

Stipladser pr. stald/sektion

660

240

Indsættelse

Kontinuert

Kontinuert

Gulvtype

Fuldspaltegulv

Delvis spaltegulv

Grise pr. sti

15

24*

Fodertildeling pr. sti

   - tørfodring

   - vådfodring

 

2 enkeltdyrsautomater uden vand

Kortkrybbe 120 cm lang

 

1 simpel automat, 80 cm lang

Langkrybbe

FEs/kg foder

   - tørfodring

   - vådfodring

 

1,07

0,28

 

1,11

0,28

Drikkeventiler/sti

   - tørfodring

   - vådfodring

 

2

1

 

4

2

* Lågen over spaltegulvet mellem to stier omkring en dobbeltkrybbe var fjernet.

** Drikkeventilerne blev opsat ca. tre måneder efter afprøvningens start.

Resultater og diskussion

Foderanalyserne viste for begge besæt­ninger generelt et indhold af energi og næringsstoffer i over­enstemmelse med det forventede. Ind­holdet af næringsstoffer opfyldte med enkelte undtagel­ser normer­ne.

Fodringssystemets effekt på produktions­resultaterne fremgår af tabel 2. Resultater­ne er opgjort og analy­seret sær­skilt for hver besæt­ning.

Tabel 2. Fodringssystemets effekt på produktionsresultater

Besætning

A

B

 

Ad lib.

tørfodring

Ad lib.

vådfodring

Ad lib.

tørfodring

Semi-ad lib. vådfodring

Producerede svin

Vægt ved indsættelse, kg*)

FEs pr. gris pr. dag

Daglig tilvækst, g

FEs pr. kg tilvækst

Kødprocent

Døde og kasserede, pct.

1.435

31

2,07

655a

3,17a

60,8a

6,7

1.575

31

2,16

735b

2,94b

60,0b

5,7

902

48

2,28

736

3,09

61,4

2,0

933

48

2,30

753

3,06

61,7

5,4

*) Tallene er, inden for besætning, korrigeret for vægt ved indsættelse.

a, b Signifikant forskellige (P<,05).

I besætnin­g A var der tendens til øget fodertildeling (FEs pr. gris pr. dag) ved ad lib. våd­fodring i forhold til ad lib. tørfodring. Daglig tilvækst var 80 gram større (P<,05), foder­for­brug pr. kg til­vækst 0,23 FEs lavere (P<,05) og kød­procent 0,8 procent-enheder lavere (P<,05) ved ad lib. vådfodring end ved ad lib. tørfodring.

Der var ikke for­skel i pro­cent døde og kasserede mellem grupper­ne. I besætnin­gen var der i perio­der alvorli­ge sygdoms­problemer (hjerne­hindebe­tændel­se og ond­artet lungesyge), hvilket har givet anled­ning til en del døde grise.

Det var vanskeligt at indstille tørfoderau­tomaterne, så gri­sene havde let adgang til foder (tilstræbt udgangspunkt), uden at det samti­dig medførte fo­der­spild. Der blev fokuseret på forholdet flere gange i løbet af af­prøv­nings­perioden. For at reducere foderspildet blev en af auto­ma­terne i stien lukket, når halv­delen af grise­ne var le­veret til slag­teri. Det skønnes, at der generelt var en del foder­spild i gruppen med tør­fod­ring. I gruppen med vådfodring var foder­spildet derimod til­syneladende meget lille.

Det formodes derfor, at foderopta­gelsen har været noget større i gruppen med vådfodring end i gruppen med tørfodring. Dette er endvi­dere begrundet i, at en tidligere afprøvning (meddelelse nr. 113 fra Den rullende Afprøvning) og erfarin­ger fra prak­sis har vist større fodertilde­ling og tilvækst ved ad lib. vådfodring end ved ad lib. tør­fo­dring.

Forskellen i daglig tilvækst og kødprocent mellem grupperne formodes derfor - i hver­t fald til dels - at være forårsaget af forskel i foderoptagelse. Endvidere for­modes det, at forskellen i foderfor­brug pr. kg tilvækst skyldes for­skel i foder­spild mellem grupperne.

Ud fra re­sulta­terne i be­sæt­ning A kan det dog ikke ude­luk­kes, at grise udnytter våd­foder bedre end tørfo­der.

I besætning B var der ikke forskel i foder­tildelingen mellem ad lib. tør­fodring og semi-ad lib. våd­fodring. Heller ikke i de øvrige pro­duk­tionsresul­tater var der sikker forskel mel­lem grupperne.

Resultaterne fra besætning B tyder altså på, at daglig tilvækst, foderforbrug pr. kg tilvækst og kødprocent ikke påvirkes af, om foderet til­deles i form af tørfoder eller i form af vådfoder, når fodertil­de­lingen er den samme, og når grisene på tørfoder har fri adgang til vand fra et tils­trække­ligt antal drikkeventiler.

Dette er i overensstemmelse med resulta­terne fra et tidligere forsøg ved Statens Husdyrbrugsfor­søg (meddelelse nr. 233). I forsøget blev der ikke fundet sik­re for­skelle i daglig tilvækst, foder­forbrug pr. kg tilvækst eller kødprocent ved tildeling af samme mængder foder som hhv. tørfo­der, op­blødt foder og vådfoder.

Hvis den højere tilvækst ved ad lib. våd­fodring i forhold til ad lib. tørfodring i besætning A alene er be­grundet i en til­svarende stør­re foderopta­gelse og ikke nogen ændring i ud­nyttelsen af det op­tagne foder, kan der beregnes et (forøget) foder­spild på ca. 7 pct. i gruppen med tørfod­ring. Det er sand­synligt, at det aktu­elle foder­spild har været på dette niveau.

Det kan konkluderes, at ad lib. vådfodring (efter reel ædelyst) i for­hold til ad lib. tør­fodring øger so- og hangrises foderopta­gelse og dermed daglige til­vækst, men reducerer kødpro­centen. Endvi­dere tyder resul­taterne fra besætning B på, at der kan opnås samme pro­duk­tionsre­sultater ved ad lib. tør­fodring og semi-ad lib. vådfodring i langkrybber.

Referencer

E. Keller Nielsen og Arne Madsen, Sta­tens Husdyrbrugsforsøg, Med­delelse nr. 233, 1978. Fodringsmetoder til slagtesvin.

Den rullende Afprøvning, Meddelelse nr. 113, 1986. Vådfodring efter ædelyst til ung- og slagtesvin.

Den rullende Afprøvning, Meddelelse nr. 258, 1993. Tørfodring kontra vådfodring til hangrise.


Institution: Landsudvalget for Svin, Videncenter for Svineproduktion, Den rullende Afprøvning

Forfatter: Anders Frøkjær Smed

Udgivet: 21. april 1994

Dyregruppe: Slagtesvin, Hangrise, Sogrise

Fagområde: Ernæring