SAMMENDRAG
3 doseringer af E-vitamin i slagtesvinefoder via 2 forskellige E-vitaminprodukter blev undersøgt. Der indgik i alt 60 slagtesvin i undersøgelsen. Effekten blev målt på produktionsresultater, kødkvalitet samt indhold af E-vitamin (alfa-tocopherol) i plasma, muskel- og levervæv. Der blev sammenlignet foder med ca. 100, 200 og 700 mg E-vitamin pr. kg foder, og for hver dosering blev der anvendt henholdsvis E-vicin Stærk og Rovimix E 50 SD.
Der var ikke forskel i daglig tilvækst, foderoptagelse og foderudnyttelse ved de tre doseringer eller ved de to E-vitaminprodukter.
Inden for samme dosering fandtes ingen forskel i de målte niveauer af alfa-tocopherol i plasma ved de 2 produkter. Ved en dosering af E-vitamin på ca. 700 mg fandtes en signifikant højere koncentration af alfa-tocopherol i både lever- og muskelvæv ved Rovimix E 50 SD sammenlignet med E-vicin Stærk. Ved de laveste doseringer var der ikke sikre forskelle mellem de 2 produkter.
Der fandtes ingen forskel mellem de to E-vitaminprodukter målt på pigmentindhold, farve, dryptab og harskning af kam og mørbrad. Ligeledes påvirkede mængden af E-vitamin i foderet ikke mængden af pigment, dryptab, eller farvestabilitet. Et øget indhold af E-vitamin i foderet, der afspejlede sig i et øget indhold af E-vitamin i muskelvæv, gav derimod en markant beskyttelse mod harskning af kam- og mørbradmuskel.
Ved en dosering inden for den normale anbefaling kan der ikke forventes en forskel på effekten af de to undersøgte produkter.
BAGGRUND
I en tidligere forundersøgelse blev blodets indhold af E-vitamin (alfa-tocopherol) undersøgt efter fodring med de to E-vitaminprodukter: E-vicin Stærk og Rovimix. Resultaterne viste blandt andet, at Rovimix medførte et signifikant højere indhold af alfa-tocopherol i blodet sammenlignet med E-vicin Stærk. Samtidig faldt blodets indhold af alfa-tocopherol hos grisene, der fik E-vicin Stærk sammenlignet med grisene, der fik Rovimix. Resultaterne fra forundersøgelsen rejste spørgsmålet, om der er forskel på, hvor effektivt de to produkter udnyttes i vævene.
Den rullende Afprøvning har derfor i samarbejde med Statens Husdyrbrugsforsøg og Den Kgl. Veterinær- og Landbohøjskole gennemført en undersøgelse med det formål at vurdere effektiviteten i udnyttelsen af henholdsvis Rovimix E 50 SD og E-vicin Stærk. Derudover blev effekten af de to E-vitaminprodukter målt på grisenes produktionsresultater og på kødkvaliteten.
MATERIALE OG METODE
Undersøgelsen blev gennemført i én besætning (Sjælland II), og der indgik i alt 60 grise i vægtintervallet 20-100 kg. Grisene blev fordelt, således at kuld og køn var ligeligt fordelt mellem de 6 grupper. Gruppeinddelingen fremgår af tabel 1.
Tabel 1. Gruppeinddeling, mg E-vitamin pr. kg foder |
|||||||
Gruppe |
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
|
Rovimix E 50 SD |
60 |
- |
- |
120 |
- |
480 |
|
E-vicin Stærk |
- |
60 |
120 |
- |
480 |
- |
|
Rovimix E 50 SD forhandles af Roche. E-vicin Stærk 25000 forhandles af Stormøllen A/S |
Grisene blev fodret med en foderblanding bestående af byg, sojaskrå og rapsolie. Foderet var sammensat, så det overholdt normerne for næringsstoffer til grise i vægtintervallet 25-100 kg. Grisene blev fodret individuelt efter norm.
Der blev udtaget en foderprøve fra hver gruppe af ung- og slagtesvinefoderet til analyse for indhold af alfa-tocopherol.
Der blev foretaget følgende registreringer: daglig tilvækst, foderoptagelse og foderudnyttelse. Derudover blev der umiddelbart efter slagtning udtaget en blodprøve samt en prøve af muskel- og levervæv. Prøverne blev analyseret på Statens Husdyrbrugsforsøg for indhold af alfa-tocopherol, og derudover blev leverens indhold af A-vitamin målt.
Fra hver enkelt dyr blev en kam- og en mørbradmuskel taget fra til bestemmelse af kødkvaliteten under kølelagring. Der blev gennemført et kølelagringsforsøg med fersk kød, hvor farve-stabilitet, dryptab og udvikling af harskhed (målt som thiobarbitursyre reaktive stoffer: TBARS) fulgtes. Yderligere gennemførtes et kølelagringsforsøg med hakkede, varmebehandlede prøver, hvor kun TBARS blev målt. Et hakket, varmebehandlet kødprodukt repræsenterer et produkt med meget ringe beskyttelse mod harskhed.
RESULTATER OG DISKUSSION
Analyser af foderet viste, at indholdet af E-vitamin generelt var højere end forventet (jf. tabel 2). Der blev fundet ca. 1,5 gange så meget E-vitamin i foderet ved alle niveauer end forventet. Det højere indhold kan forklares med foderets naturlige indhold, som er ca. 40 mg og et større indhold af E-vitamin i vitaminforblandingen end deklareret. Der var ikke sikker forskel på iblandingen af de 2 former af E-vitamin inden for samme planlagte dosering.
Tabel 2. Foderets analyserede indhold af alfa-tocopherol, mg/kg tørstof |
|||||||
Gruppe |
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
|
Ungsvinefoder |
120 |
105 |
196 |
226 |
792 |
861 |
|
Slagtesvinefoder |
130 |
132 |
201 |
223 |
722 |
742 |
Produktionsresultater
De opnåede produktionsresultater fremgår af tabel 3. Som det ses, var der ikke forskel i daglig tilvækst, foderoptagelse og foderudnyttelse mellem de 6 grupper. Der var dermed ingen forskel på de 2 afprøvede E-vitaminprodukter. Der blev ikke registreret problemer, hverken produktions- eller sundhedsmæssigt ved en dosering af op til ca. 750 mg alfa-tocopherol pr. kg tørstof i foderet til slagtesvin.
Tabel 3. Produktionsresultater (20-100 kg) |
|||||||
Gruppe |
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
|
Antal grise FEs pr. gris pr. dag Daglig tilvækst, g FEs pr. kg tilvækst |
10 2,07 841 2,46 |
10 2,07 822 2,52 |
10 2,07 827 2,51 |
10 2,05 813 2,54 |
10 2,07 822 2,52 |
10 2,04 819 2,50 |
Resultaterne viser, at en dosering på op til ca. 750 mg pr. kg tørstof af de 2 undersøgte E-vitaminprodukter ikke påvirker grisenes produktionsresultater og sundhed.
E-vitamin i plasma, muskel- og levervæv
Indholdet af E-vitamin i plasma, muskel og lever fremgår af tabel 4. En simpel t-test af de parvise behandlinger viste ingen forskel mellem de to E-vitaminprodukter, hvad angår de målte niveauer af E-vitamin i plasma.
Tabel 4. Indhold af alfa-tocopherol i plasma, lever og muskel, gennemsnitsværdier |
|||||||
Gruppe |
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
|
Plasma, µg/ml |
2,96 |
2,93 |
3,65 |
3,59 |
5,38 |
5,37 |
|
Muskelvæv, µg/g |
4,86 |
5,27 |
6,12 |
6,60 |
7,65 A |
9,45 B |
|
Levervæv, µg/g |
25 |
29 |
33 A |
44 B |
113 A |
156 B |
|
A, B: Statistisk sikker forskel mellem de parvise sammenligninger af de to produkter ved samme dosering. |
Ved en dosering på ca. 200 mg pr. kg tørstof blev der fundet et højere indhold af alfa-tocopherol i leveren hos grisene, der havde fået Rovimix E 50 SD. Ved en dosering på ca. 750 mg blev der både i muskel- og levervæv fundet et højere indhold af alfa-tocopherol hos de grise, der havde fået Rovimix E 50 SD sammenlignet med gruppen, der havde fået E-vicin Stærk. De nævnte forskelle er statistisk sikre. Ved de laveste doseringer var der ikke sikre forskelle mellem de 2 produkter. Den forskel, der ses i muskel- og levervæv ved den høje dosering, kan ikke umiddelbart forklares fysiologisk, da der som nævnt ikke var forskel i plasmakoncentrationen.
Leverens indhold af A-vitamin (retinol) var ikke påvirket af, hvilket E-vitaminprodukt og hvilken dosering der blev anvendt.
Resultaterne viser, at der ved en dosering af E-vitamin på op til ca. 100 mg pr. kg foder ikke er forskel i indhold af E-vitamin i plasma, muskel- og levervæv og dermed i udnyttelsen af de to produkter.
Kødkvalitet
Figur 1 |
Udvikling af harskhed målt som TBARS (µmol malonaldehyd/kg muskel) i ferske koteletter under kølelagring. |
Det forhøjede E-vitaminindhold i muskelvæv som følge af et stigende indhold af E-vitamin i foderet, gav en signifikant beskyttelse af ferske, kølelagrede koteletter mod harskning. Harskning blev fulgt ved måling af TBARS, og resultaterne fremgår af figur 1.
Da der ikke var nogen statistisk sikker forskel på virkningen af de to E-vitamintyper vises kun gennemsnitsværdier for de tre mængder af E-vitamin. Et stigende indhold af E-vitamin i foderet medførte en statistisk sikker stigende beskyttelse mod harskhed i prøverne. Udviklingen i ferske prøver fra mørbrad var den samme som udviklingen i koteletterne. Pigmentindhold, dryptab, og farvestabilitet viste ingen sammenhæng med E-vitamin, hverken i kam- eller mørbradmuskel.
Normalt ses en langsom udvikling af harskhed i ferske hele kødstykker under kølelagring, men et øget E-vitaminindhold bevirkede en yderligere dæmpning i udviklingen. Effekten af mængden af E-vitamin blev yderligere testet under de dårligst tænkelige forhold for kødet. Udviklingen i TBARS i kølelagrede, varmebehandlede, hakkede kødprøver fra kammuskel er vist i figur 2, der er kun vist gennemsnitsværdier for de 3 E-vitaminmængder.
![](/-/media/PDF---Publikationer/Billeder-til-Publikationer/Meddelelser/1994/LU_MEDD_289_2.jpg?h=350&w=478&la=da&hash=08396361E660A4908485CFA6E3128A25C38EFDD2)
Figur 2 |
Udvikling af harskhed målt som TBARS (µmol malonaldehyd/kg muskel) i hakket, varmebehandlet kammuskel under kølelagring. |
Fodring med ca. 200 og 700 mg E-vitamin giver en bedre beskyttelse end fodring med ca. 100 mg. Men efter en dags lagring er der ingen forskel på kød fra svin, der er fodret med ca. 100 mg og 200 mg E-vitamin. Fodring af svin med ca. 700 mg E-vitamin giver en signifikant beskyttelse gennem hele lagringsperioden sammenlignet med ca. 100 mg og 200 mg.
Resultaterne viste mod forventning ingen forbedring af dryptab og farvestabilitet ved stigende E-vitaminindhold i foderet. Årsagen til dette skal sandsynligvis findes i det meget høje E-vitaminindhold i kontrolfoderet (jf. tabel 2).
Lagringsforsøg med kam- og mørbradmuskel fra svin fodret med 100 mg, 200 mg eller 700 mg E-vitamin/kg af enten Rovimix eller E-vicin Stærk viste, at en øget mængde af E-vitamin i foderet gav en forøget beskyttelse mod harskning. Effekten afhang udelukkende af den givne
mængde og ikke af, hvilken E-vitamintype (Rovimix E 50 SD eller E-vicin Stærk) der var iblandet foderet. De høje niveauer af E-vitamin, som gav en beskyttende effekt mod harskning ligger langt over, hvad der i praksis tilsættes foderet, og resultatet har dermed ikke umiddelbart nogen praktisk betydning.
Denne undersøgelse viser, at der ved en dosering af E-vitamin inden for den normale anbefaling ikke kan forventes en forskel på effekten af de to undersøgte produkter.
REFERENCER
Erfaringer fra Den rullende Afprøvning. "E-vitamin, E-vicin Stærk og Rovimix til slagtesvin". Landsudvalget for Svin. Den 7. oktober 1993.