2. november 1994

Meddelelse Nr. 289

E-vitamin til slagtesvin. - e-vicin stærk og rovimix e 50 sd

E-vitamin til slagtesvin. - e-vicin stærk og rovimix e 50 sd

SAMMENDRAG

3 doseringer af E-vitamin i slagtesvinefoder via 2 forskellige E-vitaminprodukter blev undersøgt. Der indgik i alt 60 slagtesvin i undersøgelsen. Effekten blev målt på produktions­resultater, kødkvalitet samt indhold af E-vitamin (alfa-tocopherol) i plasma, muskel- og levervæv. Der blev sammenlignet foder med ca. 100, 200 og 700 mg E-vitamin pr. kg foder, og for hver dosering blev der anvendt henholdsvis E-vicin Stærk og Rovimix E 50 SD.

Der var ikke forskel i daglig tilvækst, foderoptagelse og foderudnyttelse ved de tre doserin­ger eller ved de to E-vitaminprodukter.

Inden for samme dosering fandtes ingen forskel i de målte niveauer af alfa-tocopherol i plasma ved de 2 produkter. Ved en dosering af E-vitamin på ca. 700 mg fandtes en signifikant højere kon­centration af alfa-tocopherol i både lever- og muskelvæv ved Rovimix E 50 SD sammen­lignet med E-vicin Stærk. Ved de laveste doseringer var der ikke sikre forskelle mellem de 2 produkter.

Der fandtes ingen forskel mellem de to E-vitaminprodukter målt på pigmentindhold, farve, dryptab og harskning af kam og mørbrad. Ligeledes påvirkede mæng­den af E-vitamin i foderet ikke mængden af pigment, dryptab, eller farvestabilitet. Et øget indhold af E-vitamin i foderet, der afspejlede sig i et øget indhold af E-vitamin i muskelvæv, gav derimod en markant be­skyttelse mod harskning af kam- og mørbrad­muskel.

Ved en dosering inden for den normale anbefaling kan der ikke forventes en forskel på effekten af de to undersøgte produkter.

BAGGRUND

I en tidligere forundersøgelse blev blodets indhold af E-vitamin (alfa-tocopherol) under­søgt efter fodring med de to E-vitaminpro­dukter: E-vicin Stærk og Rovimix. Resul­taterne viste blandt andet, at Rovimix medførte et signifikant højere indhold af alfa-tocopherol i blodet sammenlignet med E-vicin Stærk. Samtidig faldt blodets indhold af alfa-tocopherol hos grisene, der fik E-vicin Stærk sammenlignet med grisene, der fik Rovimix. Resultaterne fra forundersøgelsen rejste spørgsmålet, om der er forskel på, hvor effektivt de to produkter udnyttes i vævene.

Den rullende Afprøvning har derfor i samarbejde med Statens Husdyrbrugsfor­søg og Den Kgl. Veterinær- og Landbo­højskole gennemført en undersøgelse med det formål at vurdere effektiviteten i ud­nyttelsen af henholdsvis Rovimix E 50 SD og E-vicin Stærk. Derudover blev effekten af de to E-vitaminprodukter målt på grise­nes produktionsresultater og på kødkvalite­ten.

MATERIALE OG METODE

Undersøgelsen blev gennemført i én be­sætning (Sjælland II), og der indgik i alt 60 grise i vægtintervallet 20-100 kg. Grisene blev fordelt, således at kuld og køn var ligeligt fordelt mellem de 6 grupper. Gruppeinddelingen fremgår af tabel 1.



Tabel 1. Gruppeinddeling, mg E-vitamin pr. kg foder

Gruppe

1

2

3

4

5

6

Rovimix E 50 SD

60

-

-

120

-

480

E-vicin Stærk

-

60

120

-

480

-

Rovimix E 50 SD forhandles af Roche.

E-vicin Stærk 25000 forhandles af Stormøllen A/S

Grisene blev fodret med en foderblanding bestående af byg, sojaskrå og rapsolie. Foderet var sammensat, så det overholdt normerne for næringsstoffer til grise i vægtintervallet 25-100 kg. Grisene blev fodret individuelt efter norm.

Der blev udtaget en foderprøve fra hver gruppe af ung- og slagtesvinefoderet til analyse for indhold af alfa-tocopherol.

Der blev foretaget følgende registreringer: daglig tilvækst, foderoptagelse og foderud­nyttelse. Derudover blev der umiddelbart efter slagtning udtaget en blodprøve samt en prøve af muskel- og levervæv. Prøver­ne blev analyseret på Statens Husdyrbrugs­forsøg for indhold af alfa-tocopherol, og derudover blev leverens indhold af A-vitamin målt.

Fra hver enkelt dyr blev en kam- og en mørbradmuskel taget fra til bestemmelse af kødkvaliteten under køle­lagring. Der blev gennemført et kølelag­ringsforsøg med fersk kød, hvor farve-stabilitet, dryptab og udvikling af harskhed (målt som thiobarbitursyre reaktive stof­fer: TBARS) fulgtes. Yderligere gennem­førtes et kølelagringsforsøg med hakkede, varmebehandlede prøver, hvor kun TBARS blev målt. Et hakket, varmebe­handlet kødprodukt repræsenterer et pro­dukt med meget ringe beskyttelse mod harskhed.

RESULTATER OG DISKUSSION

Analyser af foderet viste, at indholdet af E-vitamin generelt var højere end for­ventet (jf. tabel 2). Der blev fundet ca. 1,5 gange så meget E-vitamin i foderet ved alle niveauer end forventet. Det højere indhold kan forklares med foderets naturli­ge indhold, som er ca. 40 mg og et større indhold af E-vitamin i vitaminfor­blandin­gen end deklareret. Der var ikke sikker forskel på iblandingen af de 2 former af E-vitamin inden for samme planlagte dosering.



Tabel 2. Foderets analyserede indhold af alfa-tocopherol, mg/kg tørstof

Gruppe

1

2

3

4

5

6

Ungsvinefoder

120

105

196

226

792

861

Slagtesvinefoder

130

132

201

223

722

742

Produktionsresultater

De opnåede produktionsresultater fremgår af tabel 3. Som det ses, var der ikke forskel i daglig tilvækst, foderoptagelse og foderudnyttelse mellem de 6 grupper. Der var dermed ingen forskel på de 2 afprøve­de E-vitaminprodukter. Der blev ikke registreret problemer, hverken produk­tions- eller sundhedsmæssigt ved en do­sering af op til ca. 750 mg alfa-tocopherol pr. kg tørstof i foderet til slagtesvin.



Tabel 3. Produktionsresultater (20-100 kg)

Gruppe

1

2

3

4

5

6

Antal grise

FEs pr. gris pr. dag

Daglig tilvækst, g

FEs pr. kg tilvækst

10

2,07

841

2,46

10

2,07

822

2,52

10

2,07

827

2,51

10

2,05

813

2,54

10

2,07

822

2,52

10

2,04

819

2,50

Resultaterne viser, at en dosering på op til ca. 750 mg pr. kg tørstof af de 2 undersøgte E-vitaminprodukter ikke påvirker grisenes produktionsresultater og sundhed.

E-vitamin i plasma, muskel- og levervæv

Indholdet af E-vitamin i plasma, muskel og lever fremgår af tabel 4. En simpel t-test af de parvise behandlinger viste ingen forskel mellem de to E-vitaminprodukter, hvad angår de målte niveauer af E-vitamin i plasma.



Tabel 4. Indhold af alfa-tocopherol i plasma, lever og muskel, gennemsnitsværdier

Gruppe

1

2

3

4

5

6

Plasma, µg/ml

2,96 

2,93

3,65 

3,59 

5,38 

5,37 

Muskelvæv, µg/g

4,86 

5,27

6,12 

6,60 

7,65 A

9,45 B

Levervæv, µg/g

25 

29

33 A

44 B

113 A

156 B

A, B: Statistisk sikker forskel mellem de parvise sammenligninger af de to pro­dukter ved

        samme dosering.

Ved en dosering på ca. 200 mg pr. kg tørstof blev der fundet et højere indhold af alfa-tocopherol i leveren hos grisene, der havde fået Rovimix E 50 SD. Ved en dosering på ca. 750 mg blev der både i muskel- og levervæv fundet et højere indhold af alfa-tocopherol hos de grise, der havde fået Rovimix E 50 SD sammen­lignet med gruppen, der havde fået E-vicin Stærk. De nævnte forskelle er statistisk sikre. Ved de laveste doseringer var der ikke sikre for­skelle mellem de 2 produk­ter. Den for­skel, der ses i muskel- og levervæv ved den høje dosering, kan ikke umiddelbart forklares fysiologisk, da der som nævnt ikke var forskel i plasmakon­centrationen.

Leverens indhold af A-vitamin (retinol) var ikke påvirket af, hvilket E-vitaminpro­dukt og hvilken dosering der blev anvendt.

Resultaterne viser, at der ved en dosering af E-vitamin på op til ca. 100 mg pr. kg foder ikke er forskel i indhold af E-vita­min i plasma, muskel- og levervæv og dermed i udnyttelsen af de to produkter.

Kødkvalitet



Figur 1

Udvikling af harskhed målt som TBARS (µmol malonaldehyd/kg muskel) i ferske koteletter under køle­lag­ring.

Det forhøjede E-vitaminindhold i muskel­væv som følge af et stigende indhold af E-vitamin i foderet, gav en signifikant be­skyttelse af ferske, kølelagrede koteletter mod harskning. Harskning blev fulgt ved måling af TBARS, og resultaterne fremgår af figur 1.

Da der ikke var nogen statistisk sikker forskel på virkningen af de to E-vitamintyper vises kun gennemsnitsværdier for de tre mængder af E-vitamin. Et sti­gende indhold af E-vitamin i foderet med­førte en statistisk sikker stigende be­skyttel­se mod harskhed i prøverne. Udviklingen i ferske prøver fra mørbrad var den sam­me som udviklingen i koteletterne. Pig­mentindhold, dryptab, og farvestabilitet viste ingen sammenhæng med E-vitamin, hverken i kam- eller mørbradmuskel.

Normalt ses en langsom udvikling af harskhed i ferske hele kødstykker under kølelagring, men et øget E-vitaminindhold bevirkede en yderligere dæmpning i ud­viklingen. Effekten af mængden af E-vitamin blev yderligere testet under de dårligst tænkeli­ge forhold for kødet. Ud­vik­lingen i TBARS i kølelagrede, varme­behandlede, hakkede kødprøver fra kam­muskel er vist i figur 2, der er kun vist gennemsnits­værdier for de 3 E-vitamin­mængder.



Figur 2

Udvikling af harskhed målt som TBARS (µmol malonaldehyd/kg mu­skel) i hakket, varmebehandlet kam­mu­skel under kølelagring.

Fodring med ca. 200 og 700 mg E-vitamin giver en bedre beskyttelse end fodring med ca. 100 mg. Men efter en dags lagring er der ingen forskel på kød fra svin, der er fodret med ca. 100 mg og 200 mg E-vitamin. Fodring af svin med ca. 700 mg E-vitamin giver en signifikant beskyttelse gennem hele lagring­sperioden sammen­lignet med ca. 100 mg og 200 mg.

Resultaterne viste mod forventning ingen forbedring af dryptab og far­vesta­bi­litet ved stigende E-vitaminindhold i foderet. Årsa­gen til dette skal sandsynligvis findes i det meget høje E-vitaminindhold i kontrolfo­deret (jf. tabel 2).

Lagringsforsøg med kam- og mørbrad­muskel fra svin fodret med 100 mg, 200 mg eller 700 mg E-vitamin/kg af enten Rovimix eller E-vicin Stærk viste, at en øget mængde af E-vitamin i foderet gav en forøget beskyttelse mod harskning. Effek­ten afhang udelukkende af den givne

mængde og ikke af, hvilken E-vitaminty­pe (Rovimix E 50 SD eller E-vicin Stærk) der var iblandet foderet. De høje niveauer af E-vitamin, som gav en beskyttende effekt mod harskning ligger langt over, hvad der i praksis tilsættes foderet, og resultatet har dermed ikke umiddelbart nogen praktisk betydning.

Denne undersøgelse viser, at der ved en dosering af E-vitamin inden for den nor­male anbefaling ikke kan forventes en forskel på effekten af de to undersøgte produkter.

REFERENCER

Erfaringer fra Den rullende Afprøvning. "E-vitamin, E-vicin Stærk og Rovimix til slagtesvin". Landsudvalget for Svin. Den 7. oktober 1993.


Institution: Landsudvalget for Svin, Videncenter for Svineproduktion, Den rullende Afprøvning

Forfatter: Lisbeth Jørgensen, Søren Krogh Jensen, Henning Staun, Claus Jensen

Udgivet: 2. november 1994

Dyregruppe: Slagtesvin

Fagområde: Ernæring