9. november 1994

Meddelelse Nr. 292

Firmablandinger til slagtesvin - solgt i østjylland

Firmablandinger til slagtesvin - solgt i østjylland

SAMMENDRAG

Der er afprøvet 5 firmablandinger, solgt i Østjylland, og en kontrolblanding i vægt­perioden ca. 30-100 kg i 2 be­sætninger. Kontrolblandingen blev produceret på Statens Husdyrbrugs­for­søg. De afprø­vede firmablandinger var:



Aarhusegnens Andels Grovvareforening:

Ungsvinefoder Lux *)

Ungsvinefoder 109/19 **)

Hornsyld Købmandsgaard:

HK Bacon Korn

Dansk Landbrugs Grovvareselskab:

Galant V Test *)

Galant **)

Korn- og Foderstof Kompagniet:

Bacona Ideal m/Tylosin

H. Laursen, Vonge Mølle:

Friffo

*)  1. og 2. foderleverance;   **) 3. foderleverance

Foderet blev indkøbt uden firmaernes viden. Foderet blev indkøbt ad 3 gange. Der indgik i alt 120 grise pr. blanding dog undtaget 2 blandinger, hvor der kun indgik i alt 100 grise.

Resultaterne fra den kemiske analyse af foderet viste, at flere af foderleverancerne havde et lavere indhold af aminosyrer end deklareret. Alle foderleverancer over­holdt dog Foderstoflo­vens grænse for underind­hold af aminosyrer. Ingen af foderblan­dingernes reelle råvaresam­men­sætning - ifølge mikrosko­pisk-botanisk-undersøgelse - afveg væsent­ligt fra den de­klarere­de råvaresammen­sætning.

Ud fra de opnåede produktionsresultater er produk­tions­værdien, målt som dæk­nings­bidraget pr. stiplads pr. år ved samme foder­pris (kr. pr. FEs), beregnet for hver blanding.

Der var ikke signifikant forskel (på 5 pct. niveau) i pro­duktions­værdi mellem nogen af grupperne. Dette betyder, at blandin­gerne bør koste det samme pr. FEs, og at der skal være en forskel i prisen pr. kg foder, som modsvar­er forskellen i FEs/kg foder.

BAGGRUND

Ændringen af Foderstofloven i januar 1992 har øget antallet af blandinger, hvor råvare­sam­mensætningen ikke oplyses. Blandt andet dette har øget behovet for en løbende be­lysning af forskellige færdig­foderblandingers effekt på produktions­resultater og pro­duk­tions­økonomi.

Formålet med at afprøve forskellige fo­derblandinger mod hinanden er at forbedre foderblandinger­nes kvalitet og derigennem svineproducen­ternes økonomi.

MATERIALE OG METODE

Der blev afprøvet 5 firmablandinger, solgt i Østjylland, og en kontrolblanding i vægt­perioden ca. 30-100 kg i 2 besætninger. Samme foderleverancer blev afprøvet i de 2 besætninger, idet hver indkøbt foderleverance blev fordelt ligeligt til de 2 besætninger. De afprøvede blandinger fremgår af tabel 1. Blandin­gernes råvare­sammen­sætning ifølge indlægssed­lerne fremgår af appendiks 1. Alle blandinger var pelleterede.



Tabel 1. Gruppeinddeling

Gruppe

Firma

Blanding

1

Kontrol

Kontrol

2

Aarhusegnens Andels Grov­vare­fore­ning (AAG)

Ungsvinefoder Lux *)

Ungsvinefoder 109/19 **)

3

Hornsyld Købmands­gaard (HK)

HK Ba­con Korn

4

Dansk Landbrugs Grovvare­sel­skab (DLG)

Galant V Test *)

Galant **)

5

Korn- og Foderstof Kom­pagniet (KFK)

Bacona Ideal m/Tylosin

6

H. Laursen, Vonge Møl­le (VM)

Friffo

*)  1. og 2. foderleverance. 

**) 3. foderleverance.

Kontrolblandingen blev produceret på Statens Husdyrbrugsforsøg. Procestemperaturen var 55-65 ºC, og foderet blev presset i piller med en 3 mm matrice.

Firmablandingerne blev indkøbt af forskelli­ge svineproducenter. Foderstoffirmaerne vid­ste derfor ikke, at det aktuelle parti foder skulle indgå i afprøvning. Foderet blev indkøbt ad tre gange.

I hver besætning indgik der 6 hold á 10 grise for hver foderblan­ding/gruppe, dog indgik der kun 4 hold á 10 grise i gruppe 4 og 5 i besætning A. Hvert hold grise bestod af 5 sogrise og 5 galt­grise.

Besætning A var en konventionel besætning med egenproduktion af smågrise. Ved ind­sættelse i forsøgsstier blev grisene fra hver smågri­sesti fordelt tilfældigt på af­prøvnings­grupper­ne.

Slagtesvinestalden var indrettet med 36 stier á 10 grise. Stierne var med fuldspaltegulv. Der var én enkeltdyrsautomat (med vand) og én supplerende drikkeven­til pr. sti.

Besætning B var en SPF-besætning med indkøb af smågrise. Til afprøvningen blev der indkøbt smågrise fra to besætninger. Ved indsættelse i forsøgsstier blev grisene fra hver af disse to be­sætninger fordelt tilfældigt på af­prøvnings­grupper­ne.

Slagtesvinestalden var opdelt i 2 ens sektio­ner, hver indrettet med 18 stier á 10 grise. Stierne var med fast gulv og rensegang. Der blev anvendt halm. Der var 2 simple auto­mater (40 cm brede med 2 ædehuller) og 2 drikkeven­tiler pr. sti.

I begge besætninger blev grisene fodret efter ædelyst og havde adgang til foder hele døg­net. Foderet blev tildelt manuelt og udvejet til hver sti 1-2 gange pr. dag.

I afprøvningsperioden blev foderop­tagelse, tilvækst, sygdoms­be­handlinger og slagtedata regi­streret.

Der blev af hver blanding udtaget prøver til fuld foderstofana­lyse inkl. aminosyrer samt til analyse for råvaresammensætning (mikro­sko­pisk-botanisk-undersøgelse) og EFOS-ana­lyse.

RESULTATER OG DISKUSSION

Blandin­gernes garanterede og analyserede indhold af nærings­stoffer fremgår af appen­diks 2. For over­skuelig­hedens skyld er der kun medtaget indhold af råprotein, træs­tof, aminosyrer, fosfor og FEs, og tallene er vist som et gennemsnit af de 3 foderleveran­cer.

Flere af foderleverancerne havde et lavere indhold af aminosyrer end deklareret. For alle foderleverancer gælder dog, at indholdet af aminosyrer lå inden for Fodersto­flovens grænse, som tillader et underind­hold i for­hold til det deklarerede på 15 pct. for lysin og methionin. Også indholdet af de øvrige analyserede næringsstoffer lå inden for Foderstoflovens grænse.

Resultaterne fra de botaniske undersøgelser viste, at der ikke for nogen af foderblandin­gerne var væsentlige afvigelser mellem den reelle råvaresammen­sætning og den de­klarerede råvaresam­mensætning.

Produktionsresultater og produktionsværdi fremgår af tabel 2. Der var ikke signifikant vekselvirkning (på 5 pct. niveau) mellem besætning og gruppe med hensyn til pro­duktions­værdi, hvorfor tallene i tabellen er gennemsnit af de 2 besætninger.



Tabel 2. Produktionsresultater og produktionsvær­di, gen­nem­snit af 2 besæt­ninger

Gruppe

1

2

3

4

5

6

Firma­navn

Kontrol

AAG

HK

DLG

KFK

VM

Antal hold

Vægt ved indsæt., kg

Antal grise leveret

Slagte­vægt, kg

Daglig foderopt., FEs *)

Daglig til­vækst, g

FEs pr. kg til­vækst *)

Kødpro­cent

12

29,4

119

77,2

2,36

845

2,79

58,7

12

28,5

119

76,6

2,33

839

2,78

58,3

12

29,2

116

76,1

2,25

817

2,76

58,4

10

28,6

97

73,8

2,22

796

2,79

58,9

10

29,5

100

75,8

2,33

826

2,83

58,2

12

28,9

115

74,1

2,17

795

2,73

58,3

Produktionsværdi:

DB/stiplads/år **), kr. ved

samme pris pr. FEs ***)

Indeks ***)

 

 

574

100

 

 

563

98

 

 

557

97

 

 

551

96

 

 

534

93

 

 

547

95

*)   Baseret på analyseret indhold af FEs/kg efter EFOS-metoden, se appendiks 2

**)  Med tilvækst og foderforbrug korrigeret til samme vægt ved indsættelse og samme

      slagtevægt. Med købspris for 30 kg's grise på 340 kr. Med afregningspris, inkl.

      efterbetaling, på 10 kr./kg

***) Signifikant forskel (på 5 pct. niveau) ved parvis sammenligning:

      DB/stiplads/år: minimum 79 kr. Indeks: minimum 13 indeks-points

I besætning A blev der foretaget flere be­handlinger for luft­vejslidelser i gruppe 4 og 6 i forhold til de øvrige grupper, og frekven­sen af brysthindear var større i gruppe 5 end i de øvrige grupper. I besætning B blev der slet ikke foretaget behandlinger for luft­vejsli­delser, og der var en meget lille frekvens af brysthindear.

Ud fra de opnåede produktionsresultater (daglig tilvækst, FEs pr. kg tilvækst og kødprocent) er produktionsværdien, udtrykt ved dæknings­bidraget pr. stiplads pr. år ved samme pris pr. FEs for alle grupper, be­regnet. Den anvendte pris er prisen på kon­trol­foderet oktober 1994. Kontrolfo­derets pris er indhentet hos de fem in­volverede fir­maer, og det er gennemsnittet af disse priser, der er anvendt.

Produktionsværdien gengiver de opnåede produktions­resultater, men siger ikke noget om det dækningsbidrag, der kan opnås på basis af en aktuel foderpris. En lav foder­pris kan opveje en dårli­gere produk­tionsværdi.

Der var ikke signifikant forskel (på 5 pct. niveau) i pro­duktions­værdi mellem nogen af grupperne. Dette betyder, at blandin­gerne bør koste det samme pr. FEs, og at der skal være en forskel i prisen pr. kg foder, som modsvarer forskellen i FEs/kg foder. 

I tabel 3 er angivet den prisforskel (kr./100 kg), der skal være til de for­skellige fir­mablandin­ger, for at opnå samme dæknings­bi­drag pr. stiplads pr. år, når der regnes på helt identiske pro­duktions­værdier. Altså den prisforskel, der skal være for alene at mod­svare forskellen i FEs/kg foder.



Tabel 3. Forskel i foderpris

Gruppe

1

2

3

4

5

6

Firmanavn

Kontrol

AAG

HK

DLG

KFK

VM

Prisforskel *)

kr. pr. 100 kg

 

0

 

-4

 

-6

 

-8

 

-5

 

-13

*) Den angivede prisforskel er den, der skal være til de forskellige firmablandinger for at

   opnå samme DB/stiplads­/år som i kontrolgrup­pen, når der regnes på helt

   identiske produktionsværdier. Altså den prisforskel, der skal være for alene at modsvare

   forskellen i FEs/kg foder.

Til orientering er de faktiske indkøbspriser, juni, juli og august 1994, angivet i tabel 4. Det skal under­streges, at de faktiske ind­købspriser ikke uden videre kan tages som udtryk for, hvad blandin­gerne almin­delig­vis koster, da priser­ne ikke er standardi­seret med hensyn til kontrakt­perio­de, leveran­cestørrel­ser, kvantums­rabatter m.m. Man skal derfor være forsigtig med at sammen­ligne og anvende de faktiske indkøbspri­ser.

Det kan konkluderes, at i afprøvningen af slagtesvineblandinger solgt i Østjylland er der opnået næsten samme produktions­resulta­ter med de forskellige blandinger. Der skal derfor være en forskel i prisen pr. kg foder, som modsvarer forskellen i FEs pr. kg foder.



Tabel 4. Faktiske indkøbspriser, juni/juli/august 1994, kr./100 kg

Gruppe

2

3

4

5

6

Firmanavn

AAG

HK

DLG

KFK

VM

Pris ved 1./2./3.

levering

 

147/146/134

 

144/138/144

 

140/144/133

 

142/145/145

 

148/150/138

Gns. pris

142

142

139

144

145

APPENDIKS

Appendiks 2



Garanterede og analyserede indhold af næringsstoffer (gns. af 3 foderle­verancer)

Firma

Kontrol

AAG

HK

Blanding

Kontrol

Ungsv.foder Lux *) Ungsv.foder 109/19 **)

HK Bacon Korn

Garanti/analyse

indhold

Beregnet

Analyse

Garanti

Analyse

Garanti

Analyse

EFOS-FEs/100 kg ***)

-

110

-

107

-

105

FEs/100 kg ****)

107

108

107

107

104

105

Råprotein, pct.

18,9

19,6

18,8

18,5

18,0

18,7

Træstof, pct.

4,2

4,2

5,7

5,9

5,8

5,3

Lysin, g/kg

9,7

9,7

10,0

9,3

9,3

8,7

Methionin, g/kg

3,2

3,1

3,0

3,0

3,0

2,9

Treonin, g/kg

6,6

6,6

-

6,5

-

6,6

Total fos­for, g/kg

6,4

6,5

6,5

6,4

6,4

6,2



Garanterede og analyserede indhold af næringsstoffer (gns. af 3 foderle­verancer) - fortsat

Firma

DLG

KFK

VM

Blanding

Galant V Test *)

Galant **)

Bacona Ideal m/Tylosin

Friffo

Garanti/analyse

indhold

Garanti

Analyse

Garanti

Analyse

Garanti

Analyse

EFOS-FEs/100 kg ***)

-

104

-

106

-

100

FEs/100 kg ****)

-

-

105

-

105

103

Råprotein, pct.

19,2

20,0

17,7

18,0

18,5

18,7

Træstof, pct.

5,4

5,6

5,5

5,5

5,6

6,1

Lysin, g/kg

9,1

9,0

9,1

9,1

9,3

8,5

Methionin, g/kg

3,1

2,9

3,0

2,7

3,0

2,6

Treonin, g/kg

-

6,9

6,2

6,2

-

6,5

Total fos­for, g/kg

6,3

6,3

5,8

5,8

5,2

6,6

*)    1. og 2. foderleverance

**)   3. foderleverance

***)  Beregnet ud fra kemisk analyse og EFOS-analyse

****) Beregnet ud fra kemisk analyse og opgivet råvaresammensætning

Appendiks 1



Slagtesvineblandinger, råvaresammensætning ifølge indlægssedlerne

Firmanavn

Kontrol

AAG

HK

Blanding

Kontrol

Ungsv.foder Lux *)

Ungsv.foder 109/19 **)

HK Bacon Korn

Hvede

31,3

10,0/10,0/36,0 ***)

37,0

Byg

31,3

49,1/49,1/27,0

23,0

Hvedeklid

8,2

 

6,0

Majsglutenfoder

 

 

2,0

Sojaskrå

24,1

16,5/16,5/21,0

14,5

Rapskage

 

5,0/5,0/0,0

4,9

Solsikkeskrå

 

5,0/5,0/7,0

 

Kokoskage

 

5,0/5,0/0,0

 

Sukkerroeaffald

 

 

2,9

Roemelasse

 

3,0/3,0/2,0

1,0

Grønmel

 

 

1,9

Kødbenmel

 

 

1,9

Animalsk fedt

2,0

3,5/3,5/4,0

2,7

Mineraler/vitaminbl.

2,9

2,7/2,7/2,9

2,0

Syntetiske a.s., pct.

0,17 Lysin, 40%

0,10 Meth.,40%

0,15 ***) Lysin,100%

0,01 *), Meth., 100%

0,16 Lysin, 100%

Vækstfremmer

Tylosin

Tylosin

Tylosin

Tilsat Cu mg/kg

20

120 ***)

35

*)   1. og 2. foderleverance

**)  3. foderleverance

***) Indhold i hhv. 1., 2. og 3. foderleverance



Slagtesvineblandinger, råvaresammensætning ifølge indlægssedlerne - fortsat

Firmanavn

DLG

KFK

VM

Blanding

Galant V Test *)

Galant **)

Bacona Ideal

m/Tylosin

Friffo

Hvede

Korn

Korn

18,0 *)/4,0

Byg

 

 

17,0 *)/25,2

Rug

 

 

4,0 *)/8,0

Havre

 

 

5,0 *)/8,0

Hvedeklid

Produkt og

biprodukt af korn

Produkt og

biprodukt af korn

6,0 *)/5,0

Hvedegluten

 

 

20,0 ***)

Sojaskrå

Produkt og biprodukt

af olieholdige frø

Produkt og biprodukt

af olieholdige frø

14,9 *)/19,5

Rapskage

 

 

8,0/8,0/6,0

Solsikkeskrå

 

 

3,0 *)

Sukkerroeaffald

Produkt og biprodukt

af rodfrugter

 

 

Roemelasse

Produkt og biprodukt

fra sukkerproduktion

Produkt og biprodukt

fra sukkerproduktion

 

Animalsk fedt

Olie og fedtstoffer

Olie og fedtstoffer

1,6 *)/1,7

Mineraler/vitaminbl.

Mineralstoffer

Forblanding

Mineralstoffer

Forblanding

2,5 ***)

Syntetiske a.s., pct.

Lysin *)

Lysin

Methionin

0,10 *)/0,04

Lysin, 100

0,01 **)Meth., 100

Vækstfremmer

Zinkbacitracin/Zink-

bacitracin/Avoparcin

Tylosin

Avoparcin

Tilsat Cu mg/kg

120

100

150 ***)

*)   1. og 2. foderleverance

**)  3. foderleverance

***) Indhold i hhv. 1., 2. og 3. foderleverance


Institution: Landsudvalget for Svin, Videncenter for Svineproduktion, Den rullende Afprøvning

Forfatter: Anders Frøkjær Smed

Udgivet: 9. november 1994

Dyregruppe: Slagtesvin

Fagområde: Ernæring