17. november 1994

Meddelelse Nr. 293

Firmablandinger til smågrise - solgt på østlige øer

Firmablandinger til smågrise - solgt på østlige øer

SAMMENDRAG

Der blev afprøvet fem kombinationer af fravænnings- og smågrisefoder solgt på Sjælland, Lolland-Falster og Born­holm til smågrise. Der blev indkøbt fravænningsfoder én gang og smågrisefoder to gange. Foderet blev indkøbt uden foderfirmaer­nes viden.

Afprøvningen blev gennemført i 1 besætning, og der indgik i alt ca. 120 grise pr. blanding, dog kun 80 grise i gruppe 6. De fem firmakombi­nationer blev sammen­lignet med kontrolfo­der fremstillet på Statens Husdyrbrugs­forsøg. De fem af­prøvede firmakombi­nationer var:



Roskilde Andel:

Guf Start og Startpiller

Dansk Landbrugs Grovvareselskab:

Grisette og Startpiller

Østsjællands Andel:

Hale-krøl og Startpiller 6

Korn- og Foderstof Kompagniet:

Hurtigstart Ideal og Kvikstart Ideal - grov struktur

Bornholms Andels Foderstofforretning:

Top Start og Startpiller

Resultaterne fra de kemiske analyser viste, at der i de fleste blandinger var et lavere indhold af aminosyrer end deklareret. Alle foderleverancer overholdt dog Foderstoflovens grænse for underindhold af aminosyrer bortset fra fravænningsfoderet fra Bornholms Andels Foderstofforret­ning, som havde et underindhold af lysin på ca. 20 pct. i forhold til deklareret. Der blev i enkelte blandinger fundet afvigelser i den reelle råvaresammen­sætning sammen­lignet med den deklarerede.

Produktionsværdien af de enkelte blandinger målt som dækningsbidraget pr. gris (4-9 uger) er beregnet ud fra de opnåede produktionsresultater og ved samme pris pr. FEs for alle blandingerne. Der var ikke statistisk sikker forskel på 5 pct.'s niveau på produktions­værdien mellem nogle af de 6 blandinger. Dette betyder, at prisen pr. FEs skal være ens for alle blandinger for at opnå samme økonomiske resultat, og at prisen pr. kg foder skal modsvare forskellen i blandingernes indhold af FEs.

BAGGRUND

Ændringen af Foderstofloven i januar 1992 har øget antallet af blandinger, hvor råvaresam­mensætningen ikke oplyses. Blandt andet dette har øget behovet for løbende at belyse, hvilke produktions­resul­tater og hvilken produktionsøkonomi der kan opnås ved forskellige foderblan­din­ger.

Formålet med at afprøve forskellige fo­derblandinger mod hinanden er generelt at forbedre foderblandingernes kvalitet og derigennem svineproducen­ternes økonomi.

MATERIALE OG METODE

Afprøvningen blev gennemført i én be­sætning. Der indgik i alt ca. 120 grise pr. gruppe, dog indgik der kun ca. 80 grise på smågrisefoderet i gruppe 6.

Der blev afprøvet fem kombinationer af fravænnings- og smågrisefoder solgt på Sjælland, Lolland-Falster og Bornholm. De fem firmablandinger blev sammen­lignet med kontrolfoder. De af­prøvede blandin­ger fremgår af tabel 1. Blandinger­nes råvare­sammensæt­ning fremgår af appen­diks 1 og 2.



Tabel 1. Gruppeinddeling

Gruppe - firma

Startfoder, 4-6 uger

Smågrisefoder, 6-9 uger

1. Kontrol

Kontrol

Kontrol

2. Roskilde Andel (RA)

Guf Start

Startpiller

3. Dansk Landbrugs Grovvareselskab (DLG)

Grisette

Startpiller

4. Østsjællands Andel (ØA)

Hale-krøl

Startpiller 6

5. Korn- og Foderstof Kompagniet (KFK)

HurtigStart Ideal

Kvikstart Ideal - grov struktur

6. Bornholms Andels Foderstofforretning (BAF)

Top Start

Startpiller

Kontrolfoderet blev produceret på Statens Husdyrbrugsforsøg. Procestemperaturen var 55-65 ºC, og foderet blev presset i piller med en 3 mm matrice. Firmablan­dingerne var alle pelleterede på nær start­blandingen fra BAF, som var granulerede piller. Smågriseblandingen fra BAF var presset i piller med en diameter på ca. 5 mm.

Firmablan­dingerne blev indkøbt af for­skellige svine­producenter. Foderstoffirma­er­ne vidste derfor ikke, at det aktuelle parti foder skulle indgå i afprøvningen. Der blev indkøbt fravæn­ningsfoder 1 gang og smågrise­foder 2 gange.

Efter fravænning ved 24 dage blev grisene fordelt tilfældigt i 6 grupper, dog således at den gennemsnit­lige vægt ved indsættelse var ens mellem de 6 grupper inden for hvert hold (gen­tagelse). Den gennemsnit­lige vægt ved fravænning var ca. 6,4 kg. Grisene blev vejet ud af forsøg, når de var 65 dage gamle.

Hver sektion var indrettet med 12 stier á 10 grise. Der var betonspaltegulv i ca. 2/3 af stierne og fast gulv i den sidste 1/3 ved krybben. Der var 1 vandkop pr. sti.

Grisene blev fodret efter ædelyst. Der blev fodret to gange om dagen, og grisene havde adgang til foder hele døgnet. De første to uger efter fravænning (fire-seks uger) fik grisene fravænnings­foder, og i perioden seks-ni uger fik de smågrisefo­der. I begge disse perioder blev foderopta­gelse, tilvækst og sygdomsbe­handlinger regi­streret.

Der blev af hver blanding udtaget en prøve til fuld foderstofanalyse inkl. amino­syrer samt til analyse for råvaresammen­sætning (mikroskopisk-botanisk under­søgelse) og EFOS-analyse.

RESULTATER OG DISKUSSION

Blandingernes garanterede og analyserede indhold af næringsstoffer fremgår af ap­pendiks 3. For over­skuelig­hedens skyld er der kun medtaget indhold af råprotein, aminosyrer, fosfor og FEs.

Resultaterne fra de kemiske analyser viste, at de fleste af blandingerne havde et lavere indhold af aminosyrerne lysin og methio­nin end deklareret.

Fravænningsfoderet fra BAF havde et underindhold af lysin på ca. 20 pct. i forhold til det deklarerede ind­hold og overholdt dermed ikke Fodersto­floven. De øvrige blandinger overholdt Foderstofloven for alle de analyserede næringsstoffer.

Resultaterne fra de botani­ske undersøgel­ser viste, at med undtagelse af Startpiller 6 fra ØA og Kvikstart Ideal fra KFK afveg blandingernes råvaresam­mensætning ikke væsentligt i forhold til den deklarere­de sammen­sætning.

Der blev i Start­piller 6 fra ØA fundet 2-5 pct. bestanddele af havre. I Kviks­tart Ideal fra KFK blev der i første levering fundet spor af kødbenmel (ca. 1 pct.) og i anden levering ca. 2 pct. solsikke­frø­bestanddele og ca. 2 pct. raps­frøbestanddele. Derud­over blev der i anden levering af Kvikstart

Ideal fundet 243 ppm Datura sp., som dog ikke over­skrider Foder­stoflovens grænse for maksimumindhold på 1.000 ppm Da­tura stramo­nium. Datura, som er fra ukrudts­ frø, stam­mer antagelig fra det anvendte sojaskrå­par­ti.

­Produktionsresultaterne fremgår af tabel 2. Resulta­terne er angivet for perioden 4-6 uger, 6-9 uger og for hele perioden sam­let. Der var ikke forskel i antallet af syg­doms­be­handlinger mellem grupperne.



Tabel 2. Produktionsresultater

Gruppe

Firma

1

Kontrol

2

RA

3

DLG

4

ØA

5

KFK

6

BAF

Antal hold

Antal grise, i alt

4-6 uger

Daglig foderoptagelse, FEs

Daglig tilvækst, g

FEs pr. kg tilvækst *)

12

117

 

0,31

195

1,59

12

118

 

0,33

200

1,69

12

116

 

0,30

178

1,69

12

118

 

0,33

193

1,74

12

118

 

0,34

226

1,53

12 **)

77

 

0,34

175

1,96

6-9 uger

Daglig foderoptagelse, FEs

Daglig tilvækst, g

FEs pr. kg tilvækst *)

 

0,94

556

1,69

 

0,96

551

1,75

 

0,94

543

1,73

 

0,95

555

1,71

 

0,89

525

1,72

 

0,99

572

1,74

4-9 uger

Daglig foderoptagelse, FEs

Daglig tilvækst, g

FEs pr. kg tilvækst *)

Alder ved 25 kg

 

0,71

424

1,67

67

 

0,73

422

1,74

67

 

0,70

409

1,72

67

 

0,72

422

1,71

67

 

0,69

415

1,68

67

 

0,74

421

1,77

69

 *)

**)

FEs pr. kg tilvækst er beregnet ud fra indholdet af FEs bestemt ved EFOS-meto­den, jf. appendiks 3.

I gruppe 6 indgik kun 8 hold grise i perioden 6-9 uger.

Ud fra de opnåede produktions­resultater (dag­lig tilvækst og FEs pr. kg tilvækst) er produktions­værdien - udtrykt som dæk­ningsbidraget pr. gris i hele perioden (4-9 uger) - beregnet ved de samme foder­priser (kr./FEs) for henholdsvis fravænnings­foder og smågrisefoder for alle blandin­gerne. Disse faste foderpriser er prisen på kontrol­foderet (no­vember 1994).

Kontrol­foderets pris er indhen­tet hos de fem invol­verede firmaer, og det er gennem­snittet af disse priser, som er anvendt i bereg­ninger­ne. Produktionsværdien for de enkelte blandin­ger fremgår af tabel 3.

Der var ikke statistisk sikker forskel (på 5 pct.'s niveau) på dækningsbidraget pr. gris mellem de 6 blandinger. Dette betyder, at prisen pr. FEs skal ligge på samme niveau for alle blandingerne for at opnå samme økonomiske resultat i smågrisestalden.

Da prisen pr. FEs skal være den samme for de afprøvede blandinger, skal prisen pr. kg foder modsvare blandingernes indhold af FEs. I tabel 4 er prisen pr. 100 kg beregnet alene ud fra forskelle i blan­dingernes energiindhold (bestemt ved EFOS-metoden), og altså ved helt identi­ske produktions­værdier.



Tabel 3.

Produktionsværdi beregnet ud fra de opnåede produktionsresulta­ter ved samme pris pr. FEs for henholdsvis fravænningsfoder og smågrise­foder

Firma

Kontrol

RA

DLG

ØA

KFK

BAF

Dækningsbidrag/gris, kr. *)

Indeks

40,5

100

38,9

96

38,2

94

38,9

96

40,0

99

36,4

90

*)Dækningsbidrag/gris er beregnet som:

(kg tilvækst x kr. pr. kg tilvækst) - (antal FEs x kr. pr. FEs)

Der skal være en forskel i DB/gris på minimum 8,1 kr. eller minimum 20 indekspoints, for at der er statistisk sikker forskel mellem 2 forskellige blandinger.



Tabel 4. Forskel i foderpris

Firma

Kon­trol

RA

DLG

ØA

KFK

BAF

Prisforskel *)

Fravænningsfoder, kr. pr. 100 kg

Smågrisefoder, kr. pr. 100 kg

 

0

0

 

+ 8

- 1

 

+ 2

- 1

 

- 2

- 4

 

+ 8

- 4

 

0

+ 3

*) Den angivede prisforskel er den, der må være på de forskellige firmablandinger set i

   forhold til kontrolfoderets pris for at opnå mindst samme dækningsbidrag/gris som i

   kontrolgruppen, når der regnes på helt identiske produktions­værdier. Prisforskellen

   modsvarer alene forskellen i blandin­ger­nes energiindhold (bestemt ved EFOS-metoden).

Tallene i tabel 4 viser den forskel, der skal være over til kontrolfoderets pris. F.eks. ses af tabellen, at fravænnings­foderet fra KFK må være 10 kr. (8 + 2 kr.) dyrere pr. 100 kg foder end foderet fra ØA, og at prisen pr. 100 kg for smågrisefoderet fra de 2 nævnte firmaer skal være den samme.

Til orientering er de faktiske ind­købs­pri­ser, som foderet er indkøbt til i septem­ber/oktober måned vist i tabel 5. De fakti­ske priser an­vendes ikke i beregningerne i tabel 3 og 4.



Tabel 5. Priser, som foderet er indkøbt til i september/oktober måned 1994 (kr. pr. 100 kg)

Firma

Fravænningsfoder, 4-6 uger *)

Smågrisefoder, 6-10 uger *)

RA

375

169 / 173

DLG

441

184 / 187

ØA

292

179 / 170

KFK

315

186 / 203

BAF

340

192 / 200 **)

*) Fravænningsfoderet er indkøbt som sækkevarer og smågrisefoderet som løsvarer. For

   smågrise­fo­deret er prisen for henholdsvis 1. og 2. levering angivet.

**) 2. levering af smågrisefoderet fra BAF blev købt i sække.

Det skal fremhæves, at de priser fo­deret er indkøbt til, ikke uden videre kan sam­men­lignes med, hvad der hos andre svine­pro­ducenter gives for det samme foder, da priserne ikke er renset for for­skellige kontraktperioder, leveran­cestørrel­ser, kvantums­rabatter, m.m.

Samlet viser afprøvningen af firmablandin­ger solgt på Sjælland, Lolland-Falster og Bornholm, at der ikke var statistisk sikker forskel i produktions­værdien på de fem afprøvede firmablandinger og kontrolfo­deret.

Det betyder, at blandingernes pris pr. FEs skal være ens, og at prisen pr. 100 kg alene skal modsvare forskellen i blandingernes energiindhold.

Appendiks

Appendiks 1

Fravænningsblandinger (4-6 uger), råvaresammensæt­ning (ifølge indlægs­sedler)



-

RA

DLG

Kontrol

Guf Start

Grisette

Hvede:

68,49

Hvede:

49,14

Korn

Sojaskrå:

15,0

Havregryn:

15,0

Produkter af fisk

Fiskemel:

9,7

Fiskemel:

10,0

Mælkeprodukter

Fedt:

3,42

Skummetmælkspulver:

7,5

Olie og fedtstoffer

Vit./mineral:

2,46

Fedt:

4,5

Prod. og biprod. af

olieholdige frø

L-lysin:

0,85

Sojaprotein:

4,0

L-lysin, HCl 40

DL-methionin:

0,08

Dextrose:

4,0

Prod. og biprod.

af rodfrugter

Carbadox

 

Sojabønner:

3,11

Vitaminer/mineraler

 

Vit./mineral:

2,0

Orthofosforsyre

 

L-lysin 100:

0,38

L-treonin

 

L-treonin 50:

0,12

L-tryptofan

 

DL-methionin 100:

0,05

DL-methionin

 

Digest Acid:

0,1

Carbadox

 

Porzym:

0,1

 

 

Olaquindox

 

 



ØA

KFK

BAF

Halekrøl

Hurtig Start Ideal

Topstart

Hvede:

45,69

Korn

Hvede:

53,30

Fiskehelmel:

11,90

Prod. og biprod. af

olieholdige frø

Sojaskrå:

10,20

Byg:

10,00

Produkter af fisk

Kærnemælkspulver:

10,0

Sojaskrå afskal.:

8,0

Mælkeprodukter

Fiskemel:

7,50

Majs trykkogt:

7,0

Olie og fedtstoffer

Fedt:

5,0

Skm.mælkspulver:

5,5

Prod. og biprod.

af rodfrugter

Byg:

5,0

Fedt:

4,22

Vit./mineraler

Druesukker:

3,5

Havre:

4,0

L-lysin HCl

Kartoffelprot.:

2,0

Druesukker:

2,0

Mælkesyre

Lysin 40:

0,8

Vit./mineral:

1,22

Orthofosforsyre

Vit./mineraler:

2,45

L-lysin HCl:

0,22

L-treonin

Methionin 40:

0,2

Digest Acid:

0,2

Tylosinfosfat

Treonin:

0,05

Sugar Ade:

0,05

 

Olaquindox

 

Olaquindox

 

 

 

Appendiks 2

Smågriseblandinger (6-9 uger), råvaresammensætning (ifølge indlægssedler)



-

RA

DLG

Kontrol

Startpiller

Startpiller

Hvede:

54,1

Hvede:

54,14

Korn

Byg:

10,0

Byg:

10,0

Prod. og biprod. af

olieholdige frø

Sojaskrå:

22,0

Sojaskrå:

17,83

Prod. af fisk

Fiskemel:

8,0

Fiskemel:

8,0

Olie og fedtstoffer

Fedt:

2,54

Fedt:

4,1

Vit./mineraler

L-lysin 40:

0,4

Melasse sukkerroe:

2,50

L-lysin 40

Vit./mineraler:

2,96

Vit./mineraler:

3,15

DL-methionin 40

Carbadox

 

L-lysin 100:

0,26

L-treonin 50

 

DL-methionin 100:

0,02

Carbadox

 

Olaquindox

 

 

Smågriseblandinger (6-9 uger), råvaresammensætning (ifølge indlægssedler) - fortsat



ØA

KFK

BAF

Startpiller 6

Kvik Start Ideal

Startpiller

Hvede:

48,69

Hvede:

50,0

Hvede:

42,83

Byg:

15,0

Sojaskrå:

17,76

Byg:

20,00

Sojaskrå:

22,6

Byg:

16,0

Sojaskrå:

19,65

Fiskemel:

7,0

Fiskemel:

8,0

Fiskemel:

7,50

Fedt:

3,4

Fedt:

4,0

Fedt:

5,06

Vit./mineraler:

3,1

Vit./mineraler:

3,75

Vit.mineraler:

3,69

L-lysin 78:

0,2

L-lysin:

0,38

Melasse sukkerroe:

1,00

DL-methionin:

0,01

DL-methionin:

0,06

Lysin 100:

0,25

Olaquindox

 

L-treonin:

0,05

Methionin 100:

0,02

 

Tylosinfosfat

 

Olaquindox

 

Appendiks 3



Fravænningsfoderets analyserede indhold af næringsstoffer

Firma

-

RA

DLG

Blanding

Kontrol

Guf Start

Grisette

Analyseret/garanteret

indhold

Beregnet

Analyse

Garanti

Analyse

Garanti

Analyse

Råprotein, pct.

FEs pr. 100 kg *)

FEs (EFOS) **)

Methionin, g pr. kg

Treonin, g pr. kg

Lysin, g pr. kg

Total fosfor, g/kg

23,5

120

-

4,8

8,3

14,9

6,5

24,6

117

120

5,0

8,5

14,8

9,0

20,9

123

-

4,8

8,5

14,8

7,0

21,1

120

124

4,5

8,2

13,7

9,0

20,9

-

-

-

-

12,4

-

22,0

-

121

4,3

8,2

12,7

6,9

*)  Beregnet ud fra kemisk analyse og opgivet råvaresammensætning

**) Beregnet ud fra kemisk analyse og EFOS-analyse



Fravænningsfoderets analyserede indhold af næringsstoffer - fortsat

Firma

ØA

KFK

BAF

Blanding

Halekrøl

Hurtig Start

Topstart

Analyseret/garanteret

indhold

Garanti

Analyse

Garanti

Analyse

Garanti

Analyse

Råprotein, pct.

FEs pr. 100 kg *)

FEs (EFOS) **)

Methionin, g pr. kg

Treonin, g pr. kg

Lysin, g pr. kg

Total fosfor, g/kg

20,9

120

-

4,7

8,8

14,5

7,2

21,6

118

119

4,4

8,0

13,1

7,1

21,1

120

-

4,6

8,8

14,6

7,2

22,5

-

124

4,2

9,0

13,9

7,6

21,4

122

-

5,1

-

14,8

7,0

22,5

120

120

4,7

7,9

11,7

8,0

*) Beregnet ud fra kemisk analyse og opgivet råvaresammensætning

**)Beregnet ud fra kemisk analyse og EFOS-analyse

Fravænningsfoderet fra BAF overholdt ikke Foderstoflovens grænse for underindhold af lysin

Appendiks 3



Smågrisefoderets analyserede og garanterede indhold af næringsstoffer (gns. for 2 leveringer)

Firma

-

RA

DLG

Blanding

Kontrol

Startpiller

Startpiller

Analyseret/garanteret

indhold

Beregnet

Analyse

Garanti

Analyse

Garanti

Analyse

Råprotein, pct.

FEs pr. 100 kg *)

FEs (EFOS) **)

Methionin, g pr. kg

Treonin, g pr. kg

Lysin, g pr. kg

Total fosfor, g/kg

24,6

116

-

4,4

8,8

14,2

7,5

24,5

115

118

4,0

8,4

13,3

9,5

21,0

115

-

4,1

7,6

13,2

8,0

20,8

116

117

3,9

7,4

12,4

8,8

20,9

-/115

-

-

-

13,1

-

21,7

-

117

4,2

7,8

13,0

7,3

*) Beregnet ud fra kemisk analyse og opgivet råvaresammensætning. 2 forskellige

    værdier under "Garanti" angiver en forskel mellem 1. og 2. levering.

**) Beregnet ud fra kemisk analyse og EFOS-analyse



Firma

ØA

KFK

BAF

Blanding

Startpiller 6

Kvikstart Ideal

Startpiller

Analyseret/garanteret

indhold

Garanti

Analyse

Garanti

Analyse

Garanti

Analyse

Råprotein, pct.

FEs pr. 100 kg *)

FEs (EFOS) **)

Methionin, g pr. kg

Treonin, g pr. kg

Lysin, g pr. kg

Total fosfor, g/kg

20,7

115

-

4,1

8,0

13,2

8,6

22,1

115

115

3,8

8,2

12,8

8,6

20,5

116

-

4,1

7,7

13,3

8,7

20,6

114

115

3,8

7,3

11,6

7,1

21,2

116

-

4,2

-

13,4

8,7

21,3

119

120

3,8

7,5

12,6

9,3

*) Beregnet ud fra kemisk analyse og opgivet råvaresammensætning. 2 forskellige

    værdier under "Garanti" angiver en forskel mellem 1. og 2. levering.

**) Beregnet ud fra kemisk analyse og EFOS-analyse


Institution: Landsudvalget for Svin, Videncenter for Svineproduktion, Den rullende Afprøvning

Forfatter: Lisbeth Jørgensen

Udgivet: 17. november 1994

Dyregruppe: Smågrise

Fagområde: Ernæring