14. maj 1996

Meddelelse Nr. 332

Luftkvalitetens indflydelse på sundhed og produktion

Luftkvalitetens indflydelse på sundhed og produktion

SAMMENDRAG

Luftkvalitetens indflydelse på sundhed og produktion hos slagtesvin blev undersøgt i et klimalaboratorium med to klimakamre. Luftkvaliteten blev styret af luftskiftet, der svarede til en typisk vinter- og sommerventilation, henholdsvis 19 og 52 m³/time pr. gris. Undersøgelsen blev gennemført med slagtesvin indkøbt fra en besætning smittet med mycoplasma lungesyge, ondartet lungesyge (Ap6) samt nysesyge.

Et stort luftskifte havde i forhold til et lille en positiv indflydelse på luftkvaliteten. Der blev behandlet signifikant færre grise med luftvejssymptomer ved god luftkvalitet. Slagteriregistreringerne viste, at god luftkvalitet medførte færre grise med symptomer på nysesyge. Derimod var der ingen sammenhæng mellem luftkvalitet og forekomsten af brysthindear og lungebetændelse.

Grise med almindelig lungesyge havde lavere daglig tilvækst afhængig af graden af lungesyge. Hver forøgelse af omfanget af lungebetændelsen med én procentenhed medførte en reduktion i den daglige tilvækst på 5 g.

Den gennemførte undersøgelse underbygger antagelsen om, at en del af den årstidsvariation i sundhedstilstand og produktionsresultater, der ses i mange slagtesvinebesætninger, kan forklares ved årstidsvariationen i luftkvalitet. Det må således forventes, at forbedring af luftkvaliteten i slagtesvinebesætninger, hvor der er tydelige problemer med luftvejssygdomme, vil medføre forbedret sundhed og produktion. Omvendt kan forbedring af luftkvaliteten ikke forventes at forbedre produktionsresultater i besætninger med en høj sundhedsstatus.


Institution: Landsudvalget for Svin, Videncenter for Svineproduktion, Den rullende Afprøvning

Forfatter: Poul Pedersen, Poul Bækbo

Udgivet: 14. maj 1996

Dyregruppe: Slagtesvin

Fagområde: Sundhed/Veterinært