23. april 1998

Meddelelse Nr. 389

Løbning af sopolte ved 8 eller 9 måneders alderen

Løbning af sopolte ved 8 eller 9 måneders alderen

SAMMENDRAG

I tre besætninger blev det undersøgt om produktionsresultaterne i form af kuldstørrelse og faringsprocent blev påvirket ved at løbe sopoltene enten ved 8 eller 9 måneders alderen. Der indgik henholdsvis 275 og 323 sopolte i hver gruppe.

Kuldstørrelsen steg signifikant sikkert 0,6 grise pr. kuld ved løbning ved 9 måneder i forhold til løbning ved 8 måneder. Derimod sås der ingen ændring i faringsprocenten. Vægten af søerne ved første fravænning steg med 4 pct., når løbningen var sket ved 9 måneder i forhold til løbning ved 8 måneder.

Der blev ikke fundet forskel i kuldstørrelse og faringsprocent i andet kuld.

Den forøgede kuldstørrelse ved løbning ved 9 måneder i forhold til løbning ved 8 måneder er så begrænset, at totaløkonomisk kan det næppe betale sig at løbe sopoltene ved 9 måneder. Årsagen er, at effekten i første kuld er begrænset, samt at der er risiko for, at søernes vægt  og dermed også kravet til vedligeholdelsesfoder stiger.

Det anbefales derfor at løbe sopolte ved 8 måneders alderen.

BAGGRUND

Forskellige løbetidspunkter af sopolte er senest blevet offentliggjort i Meddelelse 238 og Meddelelse 256 fra Den rullende Afprøvning. Sopoltene blev løbet i mindst anden brunst, og der blev fundet en statistisk sikker større kuldstørrelse i både første og andet kuld ved løbning ved 8 måneder sammenlignet med løbning ved 7 måneder. Sammenlagt blev forskellen til fordel for de ældste sopolte 1,6 flere fødte grise i de to første kuld. Der var ingen forskel i faringsprocenten eller på søernes holdbarhed.

Ved indsættelse i løbeafdelingen viste blodprøver, at cirka halvdelen af sopoltene i begge grupper allerede havde været i brunst. Der var tendens til, at sopolte, som havde været i brunst før indsættelse i løbeafdelingen, fik større kuldstørrelse end sopolte, der ikke havde været i brunst før indsættelsen. Dette bekræfter, at kuldstørrelsen kan øges ved at brunststimulere sopoltene så tidligt som muligt, så de gennemgår flest mulige brunstcykler, inden de bliver løbet.

Økonomiske beregninger viser, at for hver dag løbningen udsættes, koster det cirka 6,50 kr. til dækning af foder, staldleje og arbejde. Ved at forlænge tidspunktet for løbning med f.eks. 30 dage skal kuldstørrelsen derfor i de to første kuld i alt stige med knap én gris, for at det er økonomisk rentabelt.

Det var derfor relevant at undersøge, om produktionsresultaterne yderligere ville stige ved at udsætte løbealderen fra 8 måneder til 9 måneder, så det kunne være økonomisk rentabel.

MATERIALE OG METODE

Afprøvningen blev gennemført i tre produktionsbesætninger med egen produktion af sopolte, hvor kun krydsningssopolte indgik i afprøvningen. Før løbningen blev sopoltene ved 5-6 måneders alderen tilfældigt opdelt i to grupper, således at sopoltene skiftevis blev opmærket med hver sit gruppenummer.

Sopoltene blev herefter gående i stien og overflyttet til løbeafdelingen umiddelbart før den yngste gruppe af sopolte skulle løbes. De to grupper af sopolte blev planlagt til at skulle løbes henholdsvis  omkring 240 og 270 dages alderen. Gruppen af sopolte, der skulle løbes omkring 270 dages alderen, blev enten gående i løbeafdelingen for sopolte eller overflyttet til et andet staldafsnit.

Kuldresultaterne blev rutinemæssigt indsamlet fra første og andet kuld. Desuden blev behandlinger for farefeber registreret i første kuld. Der blev kun medtaget sopolte i analysen, hvor løbealderen indenfor hver gruppe ikke afveg mere end +/¸ 15 dage omkring det planlagte løbetidspunkt. I to af besætningerne blev søerne vejet ved første fravænning, og en mindre del blev vejet efter anden fravænning. Resultaterne blev analyseret ved en variansanalyse.

RESULTATER OG DISKUSSION

Som forventet udfra de tidligere afprøvninger, steg kuldstørrelsen jo ældre sopoltene var ved løbning (tabel 1). I første kuld var der en signifikant stigning i kuldstørrelse (p=0,01). Ligeledes ses i tabel 1, at vægten af søerne ved første fravænning var cirka 4 pct. (p=0,0001) højere ved løbning ved 9 måneder i forhold til løbning ved 8 måneder.

Tabel 1. Resultater ved løbning af sopolte ved 8 eller 9 måneder

Alder ved løbning, måneder

8

9

Antal sopolte løbet

Alder ved indsættelse i løbeafdelingen, dage

Alder ved løbning, dage

Faringsprocent 1. kuld

Totalfødte i 1. kuld

Farefeberbehandlinger, pct.

Soens vægt ved fravænning, kg

Fravænning til 1. løbning til 2. kuld, dage

Faringsprocent 2. kuld

Totalfødte i 2. kuld

275

217

240

91

11,1a

16,4

183a

 

6,6

85

12,4

323

218

267

87

11,7b

17,1

191b

 

6,1

82

12,7

a, b; værdier med forskelligt bogstav er statistisk sikker forskellig (p<0,05)

 

I andet kuld var der ingen forskel mellem de to grupper. Efter andet kuld blev der kun foretaget 30 vejninger af søerne i hver gruppe, derfor er vægtresultaterne ikke angivet, da de er for usikre.

Afprøvningen viste således, at kuldstørrelsen fortsat stiger, når alderen øges ved første løbning. I forhold til de tidligere undersøgelser er stigningen dog aftagende. Den forøgede kuldstørrelse ved løbning ved 9 måneder i forhold til løbning ved 8 måneder er så begrænset, at totaløkonomisk kan det næppe betale sig at løbe sopoltene ved 9 måneder. Årsagen er, at effekten i første kuld er så begrænset, samt at der er risiko for, at søernes vægt og dermed også kravet til vedligeholdelsesfoder stiger. Det anbefales derfor at løbe sopolte ved 8 måneders alderen

REFERENCER

Meddelelse nr. 238, “Tidspunkt for løbning af sopolte”. Den rullende Afprøvning. Landsudvalget for Svin. 1992.

Meddelelse nr. 256, “Effekten af alder ved løbning af sopolte på frugtbarheden i 3. og 4. kuld”. Den rullende Afprøvning. Landsudvalget for Svin. 1993.

Arkiv nr. 342


Institution: Landsudvalget for Svin, Videncenter for Svineproduktion, Den rullende Afprøvning

Forfatter: Per Nyby Pedersen

Udgivet: 23. april 1998

Dyregruppe: Polte

Fagområde: Reproduktion