17. september 1998

Meddelelse Nr. 401

Jernpasta til pattegrise

Jernpasta til pattegrise

SAMMENDRAG

Der er gennemført en sammenlignende undersøgelse af fire jernpastaprodukters effekt som jernkilde. De undersøgte produkter var FEOMIN®, FeOral® og Ferroplus® fra ChemVet dk A/S og Neoglobin fra Kruuse. Produkterne blev sammenlignet med jerninjektion. Undersøgelsen blev gennemført i to sobesæt­ninger, og der indgik grise fra 36 kuld. Derudover blev effekten af jernpastaproduktet SamaBac fra SamaVet A/S undersøgt på grise fra syv kuld i én af besætningerne.

FEOMIN®, FeOral®, Ferroplus® og Neoglobin tildeltes på tredje levedøgn og SamaBac tildeltes indenfor første levedøgn. Alle produkter var lette at tildele og leverandørernes anvisninger blev fulgt.

Alle fem produkter medførte et statistisk sikkert lavere indhold af hæmoglobin i blodet på de behandlede grise sammenlignet med jerninjektion. Dette kan skyldes selve pastaproduk­terne, eller at den anviste tildelingsmetode ikke er tilstrækkelig sikker.

En visuel vurdering af grisene før blodprøverne blev udtaget, viste at enkelte grise var blege. Resultaterne af blodprøverne viste, at 15 - 20 pct af grisene burde have været blege, men det var ikke tilfældet.

Samabac adskilte sig fra de øvrige produkter, da 92 pct. af de behandlede grise havde over 90 g hæmoglobin pr. l. blod. Dette produkt vil derfor kunne anvendes som jernkilde med stort set samme resultat som almindelig jerninjektion.

Brug af FEOMIN®, FeOral®, Ferroplus® eller Neoglobin kræver supplerende jerntildeling for af dække pattegrises behov for jern.

Eventuelle effekter af jernpastaernes stabiliserende stoffer blev ikke vurderet i denne afprøvning.

BAGGRUND

De første 3 uger efter fødslen firedobles pattegrisenes vægt, så pattegrisene skal danne meget blod i denne periode. Da pattegrisenes daglige jernbehov (ca. 7 mg) er væsentlig større end tilførslen fra somælken (ca. 1 mg), er det medfødte jerndepot (ca. 50 mg) op­brugt efter ca. 1 uge.

For at undgå jernmangel, skal pattegrisene have et ekstra tilskud af jern, indtil forbruget af jern kan dækkes via optagelsen gennem foderet. Tilskud af jern kan gives ved injektion eller oralt. Hæmoglobinindholdet i blod skal være ca. 90 g /l for ikke at begrænse grisenes vækstkapacitet.

Der udbydes en række jernpastaprodukter til spædgrise. Produkternes primære formål er at forsyne spædgrise med jern i form af chelaterede jernforbindelser eller jerndextran. Derudover indeholder produkterne også andre næringsstoffer bl.a. mælkesyrebakterier, immunglobuliner, mineraler, vitaminer og forskellige fedttyper.

Produkterne leveres færdigblandet i tuber. Konsistensen er pasta og indgives gennem munden. Gevinsten ved at bruge disse produkter er, at pattegrisene får tilført stabiliseren­de stoffer sammen med jern. De stabiliserende stoffer reducerer, i følge leverandørerne, muligheden for at uønskede patogener koloniserer i spædgrisenes tarmsystem. Derudover undgås injektionsskader og smitterisikoen for bl.a. ledbetændelse begrænses. Produkterne er dyrere end injektionsjern, men indeholder også en række stabiliserende stoffer.

Flere praktiserende dyrlæger (Ø-VET, veterinær rådgivning) og svineproducenter mener, at pastaprodukterne ikke giver samme sikkerhed for, at pattegrisene får dækket deres jernbehov, som hvis de får injektionsjern eller andre kendte orale jernkilder, derfor bør produkternes evne som jernkilde undersøges nærmere.

Det var afprøvningens formål at undersøge om anvendelsen af jernpastaprodukter, udført efter leverandørernes brugsanvisning, sikrede at pattegrisene fik dækket deres jernbehov.

MATERIALE OG METODE

Undersøgelsen blev gennemført i to sobesætninger, hvor pattegrisene fik smågrisefoder på gulv fra de var ca. 2 uger gamle. I undersøgelsen indgik fire jernpastaprodukter - FEOMIN®, FeOral®, Ferroplus® og Neoglobin, som blev sammenlignet med jerninjektion. Der skulle indgå ca. 20 kuld fra hver besætning i undersøgelsen. Efter fødslen udvalgtes 10 grise pr. kuld, som deltes tilfældigt i fem grupper af to grise. Hvis der var flere end 10 grise i kuldet fik de resterende grise jerninjektion. Der blev brugt Uniferon som jernpræ­parat.

Gruppe 1 fik en injektion med 200 mg jerndextran (Uniferon) på tredje levedøgn, mens de fire øvrige grupper tildeles jernpasta i henhold til leverandørens brugsanvisning for det pågældende produkt. Grisenes gruppenummer blev styret ved øremærkning. Tildelingen blev foretaget af samme person, som efterfølgende også lavede en beskrivelse af selve tildelingsforløbet og anvendeligheden af det medfølgende udstyr. Tidsforbrug ved behandling blev registreret. Grisene blev hos samme so i hele dieperioden.

I den ene besætning blev grisene i syv kuld behandlet med jernpastaproduktet SamaBac. Dette produkt adskilte sig fra de øvrige, da det skulle tildeles indenfor første levedøgn, og jernkilden er jerndextran. Effekten af dette produkt på hæmoglobin var således mere usikkert bestemt end for de øvrige pastaprodukter, da der var færre gentagelser.

På 21. levedøgn blev der udtaget en blodprøve pr. behandlet gris til bestemmelse af indhold af hæmoglobin. Der blev ikke indsamlet produktionsdata.

Analyser

Blodprøverne blev sendt til Statens Veterinære Serumlaboratorium, afd. for Biokemi og Toksikologi til analyse for indhold af hæmoglobin.

Statistik

Den primære måleparametre var hæmoglobin, som blev testet med en variansanalyse ved hjælp af proceduren GLM i SAS. Besætning, so og gruppe indgik i modellen. Der var 38 gentagelser for FEOMIN®, FeOral®, Ferroplus® og Neoglobin, mens der kun var syv gentagelser for SamaBac.

RESULTATER OG DISKUSSION

Der blev brugt samme tid på en behandling med jernpasta og en behandling med jernin­jektion. Arbejdsmæssigt var jernpasta at foretrække, da arbejdsstillingen var mere komfortabel. Brugsvejledningen og den medfølgende pumpe var brugervenlig.

FeOral® var mere tyndtflydende end SamaBac, FEOMIN® og Ferroplus® og derfor nemmest at trykke ud af tuben. Neoglobin var mest tyktflydende, derfor skulle der trykkes rimeligt hårdt på tuben, hvilket resulterede i et vist efterløb fra tuben.

Neoglobin afveg fra de øvrige produkter, da nogle grise skulle tvinges til at indtage det. Dette sås ikke for de øvrige produkter og må skyldes forskelle i smag.

Blodprøverne viste samme niveau af hæmoglobin i de to besætninger, derfor er resultater­ne fra begge besætninger slået sammen i tabel 1.

Tabel 1. Hæmoglobin i g/l blod

Produkt

Injektion

FEOMIN®

FeOral®

Ferroplus®

Neoblobin

SamaBac

Hæmoglobin

Antal

Gns.

Antal

Gns.

Antal

Gns.

Antal

Gns.

Antal

Gns.

Antal

Gns.

Under 70 g/l

0

0

12

65

15

64

14

62

10

64

0

0

70 - 80 g/l

0

0

17

76

20

76

18

76

16

76

1

74

80 - 90 g/l

1

87

23

86

16

86

19

85

12

84

5

88

Over 90 g/l

89

116

17

106

18

104

17

101

29

102

70

112

Gennemsnit

90

116A

69

85B

69

83B

68

82B

67

87B

76

110C

 

Injektion med jerndextran medførte et signifikant højere niveau af hæmoglobin i forhold til alle de undersøgte produkter. Dette kan skyldes selve pastaprodukterne, eller at den anbefalede tildelingsmetode ikke er tilstrækkelig sikker.

Brug af SamaBac medførte, at det gennemsnitlige indhold af hæmoglobin i de behandlede grise var tilfredsstillende.

Tidligere undersøgelser har vist, at der skal være et indhold på over 90 g hæmoglobin pr. liter blod for at det ikke påvirker pattegrisenes daglige tilvækst. Kun ca. 25 pct. af de grise, som blev behandlet med FEOMIN®, FeOral® og Ferroplus®, havde mere end 90 g hæmoglobin pr. liter blod. Ca. 43 pct. af de grise, som fik Neoglobin, havde over 90 g hæmoglobin pr. liter blod. Når der blev brugt SamaBac havde 92 pct. af de behandlede grise mere end 90 g hæmoglobin pr. liter blod. Omkring 99 pct. af grisene, som fik jerninjektion, havde over 90 g hæmoglobin pr. liter blod.

Når grise ikke tildeles jern i dieperioden, vil de efter 21 dage have et indhold på ca. 65 g hæmoglobin pr. liter blod. Dette niveau sås hos mellem 15 og 20 pct. af grisene, som havde fået FEOMIN®, FeOral®, Ferroplus® eller Neoglobin. I besætningerne var der ingen grise, som havde opkastninger, men noget af pastaen blev selvfølgeligt i mundhulen. Dette sås for alle fem præparater.

Der var ingen grise med et lavt niveau af hæmoglobin, når de fik SamaBac.

En visuel vurdering af grisene, før blodprøverne blev udtaget, afslørede enkelte blege grise, men ikke et niveau på 15-20 pct., som forventet ud fra blodprøverne.

Sideeffekterne af jernpastaernes stabiliserende stoffer blev ikke vurderet.

På baggrund af denne afprøvning må det konstateres, at SamaBac er en lige så brugbar jernkilde som jerninjektion. Brug af FEOMIN®, FeOral®, Ferroplus® eller Neoglobin medfører en stor variation i hæmoglobinindhold blandt de behandlede grise og vil derfor ikke kunne anvendes som eneste jernkilde.

REFERENCER

Den rullende Afprøvning, Meddelelse nr. 203 “Jern til smågrise”, 1991.

Den rullende Afprøvning, Meddelelse nr. 231 “Ferpect til pattegrise”, 1992.

Den rullende Afprøvning, Meddelelse nr. 340 “Super Femax til pattegrise”, 1996.

APPENDIKS

Forhandlerne har oplyst følgende om de fem afprøvede produkter:

 

PRODUKT 1

Navn og forhandler:

FEOMIN® fra ChemVet dk A/S.

Produktbeskrivelse:

Aminosyrekelateret jern i pasta. Indeholder også zink, mangan og kobber som aminosyrekelat; mælkesyrebakterier og A, D3 og E vitaminer. Dosis 1,5 ml pr. gris.

Brugsanvisning:

Tempereres til 20-25 grader celsius før anvendelse. Gives til grisene på tredje til femte levedøgn. Bør ikke gives umiddelbart efter grisene har diet.

Pris:

En behandling koster kr. 1,38.

PRODUKT 2

Navn og forhandler:

FeOral® fra ChemVet dk A/S.

Produktbeskrivelse:

Aminosyrekelateret jern i pasta. Indeholder også levende mælkesyrebakteri­er, samt A, D3 og E vitamin. Dosis er 1,5 ml pr. gris.

Brugsanvisning:

Tempereres til 20-25 grader celsius før anvendelse. Gives til grisene på tredje til femte levedøgn. Bør ikke gives umiddelbart efter grisene har diet.

Pris:

En behandling koster kr. 1,38.

PRODUKT 3

Navn og forhandler:

Ferroplus® fra ChemVet dk A/S.

Produktbeskrivelse:

Aminosyrekelateret jern i pasta. Indeholder også immun-globuliner specifik­ke imod en række stammer af E. coli. Indeholder desuden A, D3 og E vitaminer.

Brugsanvisning:

Tempereres til 20-25 grader celsius før anvendelse. Gives til grisene på tredje til femte levedøgn. Bør ikke gives umiddelbart efter grisene har diet.

Pris:

En behandling koster kr. 1,38.

 

PRODUKT 4

Navn og forhandler:

Neoglobin fra Kruuse.

Produktbeskrivelse:

Aminosyrekelateret jern i pasta.

Brugsanvisning:

Produktet opbevares ved stuetemperatur 20-25 grader celsius før brug. Behandlings­dosis er 2 ml pr. gris.

Pris:

Produktet sælges ikke p.t. i Danmark.

PRODUKT 5

Navn og forhandler:

SamaBac fra SamaVet A/S.

Produktbeskrivelse:

Jerndextran med mælkesyreproducerende bakterier (enterococcus faecium M-74) og A, D, E vitaminer i pastaform, produktet opbevares køligt ved 8 grader celcius - og lægges ved farestien eller i forrummet et døgn før brug.

Brugsanvisning:

Behandlingsdosis er 1,5 ml pr. gris. Doseres på bagerste halvdel af tungen indenfor første levedøgn, efter pattegrisen har fået råmælk.

Pris:

En behandling koster kr. 1,35 ved 48 x 80 gram.

Arkiv nr. 452


Institution: Landsudvalget for Svin, Videncenter for Svineproduktion, Den rullende Afprøvning

Forfatter: Gunner Sørensen

Udgivet: 17. september 1998

Dyregruppe: Pattegrise

Fagområde: Ernæring