4. november 1998

Meddelelse Nr. 404

Flydende vitaminforblandinger sprøjtet på pelleteret færdigfoder til slagtesvin

Flydende vitaminforblandinger sprøjtet på pelleteret færdigfoder til slagtesvin

SAMMENDRAG

Pelleterede foderblandinger påsprøjtet flydende vitaminforblandinger blev sammenlignet med en blanding tilsat en tør vitaminforblanding. I afprøvningen indgik følgende forsøgsgrupper:

-

Færdigfoder med tør vitaminforblanding - tilsætning svarende til normen (kontrol).

-

Færdigfoder påsprøjtet flydende vitaminforblandinger - tilsætning svarende til henholdsvis 100, 85, 70, 55 og 40 pct. af normen.

 

Afprøvningen blev gennemført i samarbejde med LØVEN AGRO, der leverede alle vitaminforblandinger. Foderet blev afprøvet på slagtesvin i vægtintervallet 30-100 kg. Afprøvningen omfattede 24 hold (gentagelser) pr. forsøgsgruppe svarende til 72 grise pr. forsøgsgruppe, i alt 432 grise.

Analyser af foderet viste, at det kun var for A-, E- og B6-vitamin, der var tale om en reduktion af den genfundne mængde tilsat vitamin i nogle af forsøgsgrupperne sammenlignet med kontrolgruppen. Indholdet af K3-vitamin, B1-vitamin, B2-vitamin, Niacin, Biotin og B12-vitamin var lavere i kontrolgruppen end i forsøgsfoderet fra gruppe 5 og 6.

Genfindingsprocenterne viste, at en stor andel af vitaminerne fra en tør vitaminforblanding bliver ødelagt ved mekanisk bearbejdning, høj temperatur, høj fugtighed og højt tryk som vitaminerne bliver udsat for under blanding, ekspandering og pelletering.

Produktionsværdien af de enkelte blandinger er beregnet ud fra produktionsresultaterne og angivet som dækningsbidrag pr. stiplads pr. år ved samme pris for alle blandinger. Faldende mængde tilsat vitamin via flydende vitaminforblandinger havde ingen effekt på grisene, og produktionsværdien var den samme for alle forsøgsgrupper.

Afprøvningen viste således, at den tilsatte mængde vitamin kan reduceres i forhold til normen, når der anvendes vitaminer fra en flydende vitaminforblanding påsprøjtet pelleteret foder. Afprøvningen viste ingen forskel mellem kontrolgruppen og gruppe 5 og 6, der af forsøgsgrupperne havde de laveste værdier for genfunden, mængde tilsat vitamin. Da det genfundne indhold af flere af vitaminerne var lavest i kontrolgruppen, kan det ikke afgøres, om normen generelt kan reduceres.

Årsagen til, at der ikke blev fundet en effekt af forsøgsbehandlingen, kan skyldes, at det totale indhold af vitaminer - som grisene jo reagerer på - var tilstrækkeligt stort på grund af det naturlige indhold af vitaminer. Det er imidlertid ikke sikkert, at det vil være tilfældet i alle foderblandinger og i alle situationer. Det vil være relevant bl.a. med en bredere undersøgelse af råvarers indhold af naturligt forekommende vitaminer samt tilgængeligheden af disse.

BAGGRUND

Vitaminer bliver i dag udelukkende tilsat færdigfoder i form af tørre vitaminforblandinger, der blandes med de øvrige fodermidler, inden foderet bliver ekspanderet og pelleteret. Ifølge litteraturen er A-vitamin, K3-vitamin og B1-vitamin meget følsomme overfor varme, mens Pantothensyre, Biotin, B6-vitamin og B12-vitamin er svagt følsomme overfor varme. Pantothensyre er meget følsom, og A-vitamin, K3-vitamin og B1-vitamin er svagt følsomme overfor fugt, som bl.a. forekommer i forbindelse med ekspandering af foderet (Jacobsen, 1988, samt Putnam og Taylor, 1997). Af de ovenfor nævnte, tilsatte, samt naturligt forekommende vitaminer, kan det derfor forventes, at kun en reduceret mængde er tilbage, når foderet forlader fabrikken.

Vitaminernes lagerstabilitet synes endvidere at være reduceret, når de har været igennem en ekspanderings- og pelleteringsproces. Den tilbageblevne del reduceres derfor yderligere i perioden, fra foderet er blevet fremstillet, til det bliver forbrugt (Coelho, 1996).

Formålet med afprøvningen var, at undersøge

-

i hvilken udstrækning vitaminer, tilsat slagtesvinefoder via en normal tør vitaminforblanding, blev påvirket af de fremstillingsprocesser, der bruges i foderstofindustrien

-

genfindingsprocent og lagerstabilitet, dels af vitaminer tilsat slagtesvinefoder via tør vitaminforblanding, dels af vitaminer fra en flydende vitaminforblanding påsprøjet slagtesvinefoder efter pelletering og afkøling.

-

produktionsværdien af slagtesvinefoder, indeholdende tør vitaminforblanding (kontrolfoder), sammenlignet med 5 forsøgsblandinger påsprøjtet flydende vitaminforblanding med et aftagende indhold af vitaminer.

 

MATERIALER OG METODER

Forsøgsdesign

Afprøvningen blev gennemført i én besætning med slagtesvin (Forsøgsstation Jylland). Der blev sam­menlignet i alt seks foderblandinger, svarende til seks forsøgsgrupper, jf. tabel 1. Kontrolblandingen blev produceret på traditionel vis med en tør vitaminblanding, der blev tilsat og blandet med de øvrige fodermidler inden ekspandering og pelletering. I de fem forsøgsgrupper blev vitaminerne tilsat ved påsprøjtning på det pelleterede foder - den tilsatte mængde vitaminer svarede til fra 100 til 40 pct. af normen jf. Fokus på Normer for Næringsstoffer, 1998. Alle vitaminer blev leveret af LØVEN AGRO, Vejen. Foderet blev produceret af KFK, Ålborg.

Tilsætning af vitaminer

Den tørre vitaminforblanding indgik med 0,2 pct. af foderet. Væskerne med de opløste vitaminer blev sprøjtet på det pelleterede foder ved hjælp af et “micro fluid system” type MFS-prototype, fra Sprout-Matador, Esbjerg. Doseringssystemet bestod af en række moduler: Et doseringsanlæg med cellehjul, vejeenhed (båndvægt) til bestemmelse af den aktuelle materialemængde, spraykammer, dyseunits og pumpeunits, hvorfra væsken blev doseret i mængder svarende til den målte materialemængde. Systemet er udviklet til påsprøjtning af mikrostoffer som enzymer, vitaminer, bakteriekulturer, olier, aromastoffer, opløste mineraler, pigmenter m.v. De flydende forblandinger var blandet med henblik på, at de skulle indgå i foderet med 0,2 pct. Forblandingerne blev påsprøjtet i en mængde svarende til 0,23 pct. af foderet, fordi forundersøgelser og -analyser indikerede, at 15 pct. af den påsprøjtede væske ikke ramte det pelleterede foder.

Der blev ikke påsprøjtet et olie-/fedtlag på det pelleterede foder efter påsprøjtning af vitaminer selvom det formodes at ville beskytte vitaminerne.

Tabel 1. Forsøgsdesign

Gruppe

1 (kontrol)

2

3

4

5

6

Planlagt vitamin tilsætning

Norm

Norm

85 %

af norm

70 %

af norm

55 %

af norm

40 %

af norm

Doseringsmetode

Iblandet før ekspan-

dering og pelletering

---------- Påsprøjtet efter pelletering ----------

 

Foderblandinger og -analyser

Foderblandingerne i de seks forsøgsgrupper tog udgangspunkt i samme blanding - Bacona, Ideal fra KFK - og havde samme råvaresammensætning, pånær type og mængde af vitaminer. Foderblandingernes sammensætning fremgår af appendiks 1. Foderet blev produceret ad to gange. Fra hver foderleverance blev der udtaget prøver af færdigfoderet. Foderprøverne blev udtaget på foderfabrikken ved hjælp af et automatisk prøveudtagningsudstyr og bestod af en delmængde af hvert parti foder. Prøverne gennemgik en fuld foderstofanalyse inkl. aminosyrer. Antallet af FEs blev bestemt ved en dobbeltanalyse. Indholdet af calcium, fosfor og kobber blev bestemt, og foderet blev screenet for indhold af antibiotiske vækstfremmere.

Vitaminanalyser

Vitaminanalyser blev gennemført for at bestemme vitaminniveauerne mellem forsøgsgrupperne, det naturlige indhold i råvarerne, lagerstabilitet samt effekt af ekspandering og pelletering på naturligt forekommende vitaminer, samt vitaminer fra tør forblanding. Der blev udtaget prøver af såvel den tørre, som de flydende vitaminforblandinger umiddelbart efter fremstillingen, samt 8 uger efter. Der blev endvidere udtaget prøver af færdigfoder før og efter ekspandering samt efter pelletering. Vitaminanalyseplanen fremgår af appendiks 2. Genfindingsprocenten blev brugt til at vurdere effekten af de ovenfor nævnte parametre.

Genfindingsprocenten af tilsatte vitaminer blev beregnet ved at trække værdien for foderets naturlige vitaminindhold (bestemt på prøve udtaget før tilsætning af vitaminforblanding) fra værdien for foderets totale vitaminindhold (bestemt på prøve udtaget efter tilsætning af vitaminforblanding) og blev brugt til at vurdere, hvor meget af den tilsatte mængde vitamin, der var i foderet. Ved denne beregning anvendtes værdien for den aktuelt tilsatte mængde vitaminforblanding ved den givne leverance samt forblandingens garanterede vitaminindhold. Genfindingsprocenten kan ligeledes bruges til at beregne hvor meget af et givent vitamin, der skal tilsættes, for at man kan genfinde den ønskede mængde i foderet.

Forblandinger og pelleteret færdigfoder blev analyseret for totalindhold, samt naturligt indhold af 11 vitaminer: A-vitamin, D-vitamin, E-vitamin, K3-vitamin, B1-vitamin, B2-vitamin, B6-vitamin, Pantothensyre, Panthenol (en flydende form for Pantothensyre), Niacin, Biotin og B12-vitamin. Indholdet af Panthenol blev kun bestemt i forblandingerne, da der ikke findes en metode til at bestemme de relativt små mængder i færdigfoderet.

Trods mange forsøg med forskellige metoder ved forskellige analyseinstitutter, er det ikke lykkedes at bestemme foderets indhold af D-vitamin. D-vitamin er derfor udeladt fra afprøvningen.

Analysesikkerheden ved genfinding af vitaminer i koncentreret form f.eks. i forblandinger, er relativt god. Derimod kan det være forbundet med relativt stor usikkerhed at analysere for en række af vitaminerne i færdigfoder, hvilket medfører, at åbenlyst afvigende resultater må/kan tilrettes eller udelades. Årsagen til den større analyseusikkerhed i færdigfoder er dels den lave koncentration, dels forekomsten af andre stoffer, som kan påvirke analyseresultatet

Følgende tilrettede værdier er brugt ved beregning af genfindingsprocenten. For K3-vitamin drejer det sig om analyseresultatet for det naturlige indhold ved første leverance. Analyseresultatet viste et naturligt indhold på 1,9 mg pr. kg - et indhold på niveau med normen. Da K3-vitamin er syntetisk, og derfor ikke findes naturligt, er den tilrettede værdi 0,0. Ved B1-vitamin er der tilrettet tre værdier, fordi disse værdier var meget afvigende i forhold til andre værdier i en analyseserie. Analyseresultatet for grp. 1, første leverance, indhold i pelleteret kontrolfoder ved uge 0 er rettet fra 2,6 til 5,0 mg pr. kg. Analyseresultatet for grp. 1, første leverance melfoder er rettet fra 2,5 til 5,0 mg pr. kg. Analyseresultatet for det naturlige indhold i pelleteret foder ved første leverance og uge 0 er rettet fra 1,7 til 3,0 mg pr. kg.

For A-vitamin er genfindingsprocenten beregnet på tilrettede værdier. Det naturlige indhold blev ved fire analyser fundet til at være under detektionsgrænsen på 1000 i.e. pr. kg. Da det forventes, at der altid vil være A-vitamin tilstede, er disse værdier sat til 500 i.e. pr. kg.

Der indgik 3 pct. fedt i foderblandingerne. Ved første produktion blev der tilsat 1 pct. i horisontalblanderen og 2 pct. i kaskadeblanderen, efter at prøven af melfoder blev udtaget. Ved anden produktion blev alle 3 pct. tilsat i kaskadeblanderen. Melprøver fra første henholdsvis anden produktion indeholder derved kun 1 henholdsvis 0 pct. animalsk fedt, medens ekspandat og pilleprøve indeholder 3 pct. naturligt, og dermed også totalt analyseret indhold af fedtopløselige vitaminer - A og E - kan være påvirket af dette forhold.

Det kan ikke udelukkes, at ekspandering og pelletering medvirker til forskellige kemiske processer, som forøger det analyserbare indhold af nogle af de naturligt forekommende vitaminer.

For de anvendte analysemetoder foreligger der nogle relative standardafvigelser, som er brugt til at bestemme, om eventuelle forskelle mellem analyseresultater indbyrdes samt i relation til garanteret/beregnet indhold var reelt forskellige eller udtryk for den usikkerhed, der er på analysemetoden, appendiks 3. Eventuelle forskelle mellem analyseresultater er beskrevet som sikre, hvis forskellen var større end to gange den relative standardafvigelse. I forhold til garanteret indhold er der kun regnet med én gang den relative standardafvigelse. Den relative standardafvigelse er for A- og E-vitaminanalysernes vedkommende afhængig af koncentrationen. Bioteknologisk Institut, Kolding stod for vitaminanalyserne.

Forsøgsfaciliteter

Grisene blev indkøbt fra en besætning med konventionel sundhedsstatus, uden PRRS og blev indsat i afprøvningen ved en gennemsnitsvægt på 31 kg. Før levering var grisene blevet vaccineret med Porsilis mod ondartet lungesyge.

Der indgik i alt 432 grise i forsøget fordelt på 24 hold (gentagelser) pr. forsøgsgruppe, i alt 72 grise pr. forsøgsgruppe. Der var tre sogrise eller tre galtgrise i hver sti. Stierne med sogrise og galtgrise var fordelt ligeligt på forsøgsgrupperne - 12 hold med sogrise og 12 hold med galtgrise.

Slagtesvinestalden var delt i to sektioner. Stierne var med fast gulv og rensegang. Der blev anvendt halmstrøelse. Der var én simpel tørfoderautomat, 40 cm bred med to ædehuller, og én drikkekop pr. sti. Foderautomaterne blev fyldt manuelt to-tre gange om ugen. Grisene blev fodret efter ædelyst. Der var overbrusnings- og iblødsætningsanlæg over alle stier.

Registreringer

Foderoptagelse, tilvækst, sygdomsbehandlinger og slagtedata blev registreret på stiniveau. Grisene blev mellemvejet ca. 6 uger efter indsættelse i afprøvningen.

Resultaterne er angivet som gennemsnitstal korrigeret til samme vægt ved indsættelse, mellemvejning og levering.

Procesdata - temperatur, tryk osv. - fra foderfremstillingen blev registreret ved begge foderproduktioner. Temperaturen blev målt manuelt ved dysen på feed processoren.

Mængden af vitaminforblanding blev bestemt, dels ved vejning af den mængde tør vitaminforblanding der blev brugt, dels ved at veje opbevaringsbeholdere med de flydende vitaminforblandinger før og efter dosering havde fundet sted.

Statistik

Data blev statistisk analyseret ved en variansanalyse i GLM-proceduren i SAS. DB/stiplads­/år blev beregnet ud fra de målte produktionsresultater korrigeret til samme vægt ved indsættelse og samme slagtevægt. Følgende klassevariable indgik i den statistiske model: Køn, hold inden for køn og gruppe. Alle seks blandinger blev sammen­lignet indbyrdes. Der blev Bonferroni-korrigeret for 15 parvise sammenligninger. Statistisk sikre forskelle angives på 5 pct. niveau. Der blev endvidere testet for lineær og kvadratisk sammenhæng.

Produktionsværdien, angivet som dækningsbidrag pr. stiplads pr. år, blev beregnet. Produktionsværdien beregnes ud fra de opnåede produktionsresultater (daglig tilvækst, FEs pr. kg tilvækst og kødprocent) ved en foderpris på 1,17 kr. pr. FEs for alle grupper. Den anvendte foderpris er prisen på kontrolblandingen.  Den gennemsnitlige købspris for 30 kg’s grise og afregningsprisen inklusiv efterbetaling for det seneste år indgår desuden i beregningen af produktionsværdien.

RESULTATER OG DISKUSSION

Procesdata

Temperaturen i feed processoren (ekspanderen) var ved første foderproduktion mellem 95 og 103 grader celcius, og ved anden mellem 94 og 104. Dette er i underkanten af hvad der var tiltænkt, og hvad der ofte bruges i praksis ved fremstilling af færdigfoder. Foderet til de 6 forsøgsgrupper blev ved begge leverancer produceret ved sammen gennemsnitlige temperatur (indenfor 1-2 grader celcius).

Doseringsnøjagtighed

Der blev ved begge leverancer først produceret foder til gruppe 6, derefter fulgte gruppe 5, gruppe 4 osv. Som det fremgår af tabel 2, blev doseringen mere sikker efterhånden som doseringsanlægget blev kørt ind, men det viser også samtidigt, at det er nødvendigt med en præcis bestemmelse af den doserede mængde vare, og at doseringen ofte kontrolleres og evt. justeres.

Det var forventet, at brug af det anvendte doseringsanlæg (prototype) ville medføre, at en mindre del af den flydende vitaminforblanding ville sætte sig på doseringsanlæggets sider eller svæve bort som aerosoler. På baggrund af indledende undersøgelser var det forventet, at tabet ville være 15 pct. Det blev tilstræbt at tilsætte 0,23 pct. flydende vitaminforblanding, således at 0,2 pct. ville ende på foderet. Det er efterfølgende beregnet og vurderet, at et tab i størrelsesordenen 7 pct. er mere korrekt. Der er regnet med et tab på 7 pct. ved bestemmelse af den påsprøjtede mængde vitaminforblanding i foderet - genfindingsprocenten.

Den aktuelt tilsatte mængde vitaminforblanding set i forhold til norm og efter korrektion for doseringsnøjagtigheden, samt 7 pct.’s tab, er vist i tabel 3. De aktuelt tilsatte mængder stemte i gennemsnit rimeligt godt overens med den planlagte tilsætning.

Tabel 2. Doseringsnøjagtighed - tilsat mængde vitaminforblanding i forhold til det planlagte, pct.

Forsøgsgruppe

1

2

3

4

5

6

Første leverance

98

101

98

93

88

80

Anden levering

98

96

94

94

96

103

 

Tabel 3. Aktuelt tilsat mængde vitaminforblanding, procent af norm - efter korrektion for doseringsnøjagtighed og et tab på 7 pct.

Forsøgsgruppe

1

2

3

4

5

6

Planlagt tilsætning, pct.

100

100

85

70

55

40

Aktuelle tilsætning - første leverance, pct.

98

108

90

70

51

34

Aktuelle tilsætning - anden leverance, pct.

98

103

86

71

56

44

Aktuelle tilsætning - gennemsnit, pct.

98

106

88

70

54

39

Vitaminanalyser

Færdigfoderets totale indhold af vitaminer fremgår af tabel 4.

Normerne for vitaminer angiver de tilsatte mængder, uden at der tages hensyn til foderets naturlige indhold af vitaminer. Det skyldes, at det naturlige indhold varierer meget, samtidig med at man ikke kender tilgængeligheden af de naturligt forekommende vitaminer.

Normer for vitaminer omfatter det fysiologiske minimumsbehov samt en sikkerhedsmargin, der er skønnet ud fra en vurdering af de forhold, der påvirker behovet.

Norm: Behov + sikkerhedsmargin

Behov: Eksperimentelt bestemt minimumsbehov

Sikkerhedsmargin: Vurdering af faktorer som påvirker behov og vitaminer.

Tabel 4. Færdigfoderets totale indhold af vitaminer (gns. af begge leverancer)

Gruppe

1

2

3

4

5

6

A-vitamin, i.e. pr. kg.

3850

5150

4300

3900

3100

2550

E-vitamin, mg pr. kg. *)

53,5

67,5

60,0

51,0

41,0

40,5

K3-vitamin, mg pr. kg.

0

1,2

0,7

0,7

0,2

0,3

B1-vitamin, mg pr. kg.

4,0/5,2 **)

6,2

5,8

5,9

6,0

6,3

B2-vitamin, mg pr. kg.

1,6

3,0

2,6

2,4

2,2

2,3

B6-vitamin, mg pr. kg.

4,4

5,9

5,0

4,9

3,7

3,8

Pantothensyre, mg pr. kg. ***)

13,9

-

-

-

-

-

Niacin, mg pr. kg.

75,0

85,5

83,0

81,0

77,5

76,0

Biotin, mg pr. kg.

0,20

0,24

0,24

0,22

0,22

0,24

B12-vitamin, mcg pr. kg.

10

28

24

21

18

21

*)

Planlagt tilsætning - 100 pct. svarer til 57,8 mg pr. kg foder

**)

Værdi fra vitaminanalyse / Tilrettet værdi jf. afsnit om materialer og metoder samt appendiks 9

***)

Indholdet er kun bestemt i gruppe 1. I de øvrige forsøgsgrupper er der brugt pantenol.

 

Tabel 5. Genfunden mængde tilsat vitamin i færdigfoder (gns. af begge leverancer)

Gruppe

1

2

3

4

5

6

Aktuelle tilsætning - gns., pct.

98

106

88

70

54

39

A-vitamin, i.e. pr. kg

2450 *)

3750

2900 *)

2500 *)

1700 *)

1150 *)

Mgd. i procent af norm

60

89

69

60

40

27

E-vitamin, mg pr. kg. **)

37,5  *)

51,5

44,0 *)

35,0 *)

25 *)

24,5 *)

Mgd. i procent af norm

66

89

76

61

43

42

K3-vitamin, mg pr. kg.

0 *)

1,2 *)

0,7 *)

0,7 *)

0,2 *)

0,3 *)

Mgd. i procent af norm

0

57

33

33

10

14

B1-vitamin, mg pr. kg. ***)

0,5/1,0 *)

2,7/2,0

2,3/1,6

2,4/1,7

2,5/1,8

2,8/2,1

Mgd. i procent af norm

24/51

126/93

110/76

114/81

117/83

133/100

B2-vitamin, mg pr. kg.

0,3 *)

1,6 *)

1,3 *)

1,1 *)

0,8 *)

0,9 *)

Mgd. i procent af norm

12

76

60

50

38

43

B6-vitamin, mg pr. kg

1,5 *)

2,9

2,1 *)

1,9 *)

0,7 *)

0,9 *)

Mgd. i procent af norm

47

92

65

60

22

27

Pantothensyre, mg pr. kg

3,8 *)

-

-

-

-

-

Mgd. i procent af norm

37

-

-

-

-

-

Niacin, mg pr. kg

9,5 *)

20,0

17,5

15,5 *)

12,0 *)

12,0 *)

Mgd. i procent af norm

46

95

83

74

57

50

Biotin, mg pr. kg

0  *)

0,03 *)

0,03 *)

0,005 *)

0,01*)

0,03 *)

Mgd. i procent af norm

0

57

57

10

19

57

B12-vitamin, mcg pr. kg

0 *)

18

14 *)

11 *)

8 *)

11 *)

Mgd. i procent af norm

0

86

64

52

36

52

*)

Den genfundne mængde tilsat vitamin var under normen, når man tager hensyn til analysens relative standardafvigelse, appendiks 3

**)

Planlagt tilsætning - 100 pct. svarer til 57,8 mg pr. kg foder

***)

Værdi fra vitaminanalyse / Tilrettet værdi jf. afsnit om materialer og metoder samt appendiks 9

 

Genfunden mængde tilsat vitamin

I tabel 5 er vist, hvor meget vitaminforblanding, der aktuelt blev tilsat, hvor meget af den tilsatte mængde vitaminer, der blev genfundet, samt den genfundne mængde tilsatte vitaminer i forhold til normen. Som det fremgår mangler hovedparten af de tilsatte vitaminer i foderet i gruppe 1. Alle vitaminer i gruppe 1 er genfundet i mængder, der er væsentligt under normen, og for K3-vitamin, Biotin og B12-vitamin blev der ikke genfundet noget. Foderet i gruppe 2 havde - på nær K3- og B2-vitamin samt Biotin - den planlagte tilsatte mængde vitaminer. Foderet i grupperne 3, 4, 5 og 6 havde generelt et indhold af vitaminer, der som planlagt var faldende med indholdet i gruppe 6, som det laveste. Det er dog ikke lykkedes at opnå præcist de planlagte mængder/reduktioner. Med hensyn til B1-vitamin var den genfundne tilsatte mængde i gruppe 6 højere end i de øvrige grupper. Den laveste genfundne mængde tilsatte vitaminer (som flydende vitaminforblanding) blev fundet i gruppe 5 og 6, hvor de genfundne tilsatte mængder var mellem 10 og 57 pct. af normen.

Hvis værdierne for foderets totale indhold af vitaminer i tabel 4 sammenholdes med værdierne for de genfundne mængder tilsat vitamin i færdigfoder i tabel 5 ses det, at der er en stor difference, der skyldes foderets naturlige indhold af vitaminer.

Naturligt indhold af vitaminer

Indholdet af naturlige vitaminer i det anvendte foder er for f.eks. B1-vitamin, Biotin, Niacin mange gange større end den mængde, der er tilsat. Spørgsmålet er, om det fundne indhold kan være en tilfældighed. Beregning af det naturlige indhold ved hjælp af tabelværdier fra NRC, 1998, viser, at det fundne indhold af E- og B12-vitamin, Pantothensyre, Niacin og Biotin er på niveau med eller over de beregnede værdier. B1-vitaminindholdet ligger stort set på niveau med tabelværdierne, hvorimod indholdet af B2- og B6-vitamin ligger væsentligt under tabelværdierne. Beregnes indholdet af naturligt forekommende vitaminer i en foderblanding, der er brugt som kontrolfoder i tidligere afprøvninger, og som primært består af byg, hvede og sojaskrå, finder man de i tabel 6 viste værdier. Ifølge NRC, 1998 bidrager råvarerne i disse blandinger med en for nogle vitaminers vedkommende betragtelig mængde vitaminer. Det er imidlertid ikke afklaret, om det gælder generelt i alle foderblandinger, om bidraget altid er af tilsvarende størrelse, samt om grisene kan udnytte det naturlige indhold.

Tabel 6. Naturligt indhold af vitaminer i det anvendte melfoder før pelletering og beregnet indhold (værdi fra NRC, 1998) i den anvendte blanding samt i en foderblanding, der er anvendt som kontrolfoder i tidligere afprøvninger (afpr. kontrol

Vitamin

A-

vitamin

E-

vitamin

B1-

vitamin

B2-

vitamin

B6-

vitamin

Pantothen-

syre

Niacin

Biotin

B12-

vitamin

Analys indhold i melfoder

- *)

13,5

4,6

1,1

2,9

11,0

66,5

0,20

12

Beregnet indh. i melfoder

611

10,2

5,1

2,0

5,0

10,4

60,8

0,25

0

Beregnet indh. i “afpr. kontrol”

662

10,2

5,3

1,6

4,4

13,6

47,7

0,15

0

 

*)

Begge analyser var under detektionsgrænsen på 1.000 i.e. pr. kg

 

Effekt af ekspandering og pelletering

De naturligt forekommende vitaminer var ikke påvirkede af ekspanderings- og pelleteringsprocessen, appendiks 6-15.

Genfindingsprocenten i forblandingerne (analyseret indhold i forhold til det garanterede) var for alle vitaminer på nær K3-vitamin og Biotin højere i de flydende vitaminforblandinger end i den tørre vitaminforblanding, tabel 7 og appendiks 4.

I pelleteret foder blev der for alle vitaminer genfundet en større mængde af de vitaminer, der var tilsat via en flydende vitaminforblanding sammenlignet med vitaminer fra en tør forblanding. Dette indikerer, at vitaminindholdet allerede fra start (ved tilsætning/påsprøjtning) er mere reduceret i de tørre vitaminforblandinger end i de flydende, og at vitaminer fra tørre vitaminforblandinger i højere grad end vitaminer fra flydende forblandinger ødelægges i tidsrummet, fra de bliver tilført foderet, og til foderet bliver leveret.

Forskellen i genfindingsprocent mellem de to typer vitaminforblandinger kan skyldes, at det er lettere at analysere for de “flydende” vitaminer, eller at mængden af vitaminer i den tørre forblanding faktisk har været lavere end i de flydende forblandinger. Det er dog mere sandsynligt, at den højere reduktion af vitaminer, tilsat i tør form, skyldtes tab ved ekspandering og pelletering. Genfindingsprocenten for mel, ekspanderet og pelleteret foder med tør vitaminforblanding tyder på, at der for Biotin, A-, K3-, B2- og B6-vitamin sker en reduktion i forbindelse med ekspanderings- og pelleteringsprocessen, mens det tilsyneladende ikke er tilfældet for de andre vitaminer, tabel 7.

Tabel 7. Genfunden mængde vitamin i forblanding ift. forblandingernes garanterede indhold samt genfunden mængde tilsat vitamin i færdigfoder i procent af aktuelt tilsat

---------- Tør vitaminforblanding ----------

Flyd. vitaminforbland.

Genfindingspct.

Forblanding*)

Melfoder*)

Ekspand. foder *)

Pellet. foder*)

Forbland.**)

Pellet.foder ***)

A-vitamin

80

85

53

60

83

79

E-vitamin

94

60

66

66

100

89

K3-vitamin

105

85

10

0

72

38

B1-vitamin

60

51

44

51

70

144

B2-vitamin

94

27

24

12

98

78

B6-vitamin

77

71

29

47

92

71

Pantothensyre

77

29

65

37

99

-

Niacin

88

44

53

46

94

105

Biotin

97

19

39

0

79

61

B12-vitamin

50

0

10

0

93

86

*)

Gennemsnit af begge leverancer

**)

Gennemsnit af forblanding til gruppe 2 og 4 samt af begge leverancer

***)

Gennemsnit for grupperne 2 til 6 samt af begge leverancer

 

Effekt af lagertid

Vitaminernes holdbarhed over 6 ugers lagertid blev undersøgt for naturligt forekommende vitaminer samt syntetiske vitaminer i forblandinger og færdigfoder.

Naturligt forekommende B6-vitamin var påvirket af lagertiden (appendiks 11), mens de øvrige vitaminer ikke var påvirket af lagertid.

For forblandingernes vedkommende var det kun i den tørre, der blev fundet effekt af lagertid. Det var indholdet af K3-vitamin, der blev reduceret jf. appendiks 4.

Tabel 8. Effekt af lagertid vurderet på genfunden mængde tilsat vitamin i pelleteret færdigfoder, pct.

----- Tør vitaminforblanding -----

Flydende vitaminforblanding *)

Lagertid, uger

0

2

4

6

0

2

4

6

A-vitamin

60

58

72

66

85

73

85

74

E-vitamin

66

59

58

65

85

71

79

85

K3-vitamin

0

0

0

18

51

14

0

2

B1-vitamin

51

51

2

36

104

33

17

0

B2-vitamin

12

15

19

17

72

64

83

80

B6-vitamin

47

52

34

42

87

75

55

73

Pantothensyre

37

37

60

66

-

-

-

-

Niacin

46

53

34

49

98

85

91

70

Biotin

0

39

19

29

34

14

23

41

B12-vitamin

0

0

7

10

78

34

50

42

*)

Gennemsnit for gruppe 2 og 4

 

Den genfundne mængde tilsatte vitamin i pelleteret foder med vitaminer fra en tør forblanding viste, at B1-vitamin var påvirket af lagertiden, jf. tabel 8. Tilsvarende blev der for pelleteret foder, påsprøjtet flydende vitaminforblanding, fundet effekt af lagertiden for K3-, B1-, B6- og B12-vitamin samt Niacin. Den større effekt af lagertid på vitaminer fra flydende forblandinger skyldes sandsynligvis, at disse vitaminer sidder yderst på pillerne, og derved er mere udsat for fugt, oxidation, lys mv. De genfundne mængder tilsat vitamin efter 6 uger var dog for alle vitaminer  - på nær K3- og B1-vitamin - større i færdigfoder påsprøjtet flydende forblanding end i færdigfoder med en tør forblanding.

Effekt af lagertid på vitaminer i færdigfoder kunne ikke afgøres for K3-vitamin, Biotin og B12-vitamin fra tør forblanding, da disse vitaminer ikke kunne genfindes i de prøver af pelleteret færdigfoder, der blev udtaget straks efter produktion.

Sygdomsbehandlinger

Før mellemvejningen var der to grise i gruppe 5 og 6, der blev behandlet mod diarré, 2-4 grise i hver gruppe blev behandlet mod ledbetændelse, og 2-4 grise i gruppe 3, 4 og 6 der blev behandlet mod luftvejslidelser. Efter mellemvejningen blev 6-10 grise i hver gruppe behandlet mod luftvejslidelser. Der var ingen sikker forskel mellem forsøgsgrupperne med hensyn til antal behandlede grise.

Døde eller udtagne grise

Der blev udtaget én gris fra henholdsvis gruppe 3 og 4 på grund af andet end fordøjelsesforstyrrelser. I løbet af afprøvningen døde to gris i gruppe 1 og én gris i gruppe 2 og 4 på grund af andet end fordøjelsesforstyrrelser.

Foderanalyser

Foderblandingernes råvaresammensætning fremgår af appendiks 1. Det garanterede og analyserede indhold af næringsstoffer fremgår af appendiks 5. Der var generel rimelig god overensstemmelse mellem foderblandingernes garanterede og analyserede indhold af næringsstoffer. En screening af foderet viste ingen spor af antibiotiske vækstfremmere.

Produktionsresultater

Produktionsresultaterne er angivet både før og efter mellemvejning og samlet for hele forsøgsperioden jf. tabel 9. Den gennemsnitlige vægt ved indsættelse, mellemvejning og levering var henholdsvis 31, 69 og 99 kg.

Tabel 9. Produktionsresultater korrigeret til samme vægt ved indsættelse, mellemvejning og levering

Forsøgsgruppe

1

2

3

4

5

6

Antal hold

Antal grise leveret

24

70

24

71

24

71

24

70

24

72

24

72

31-69 kg:

Daglig foderoptagelse, FEs

Daglig tilvækst, g

FEs pr. kg tilvækst

 

2,29

951

2,40

 

2,30

971

2,37

 

2,32

983

2,36

 

2,25

973

2,32

 

2,20

972

2,27

 

2,31

979

2,36

69-99 kg:

Daglig foderoptagelse, FEs

Daglig tilvækst, g

FEs pr. kg tilvækst

 

3,10

997

3,13

 

3,06

987

3,12

 

3,12

991

3,16

 

3,12

1008

3,10

 

3,01

985

3,07

 

3,18

1039

3,07

31-99 kg:

Daglig foderoptagelse, FEs

Daglig tilvækst, g

FEs pr. kg tilvækst

Kødprocent

 

2,63

968

2,71

58,6

 

2,62

980

2,68

58,5

 

2,66

987

2,70

59,0

 

2,62

988

2,65

58,7

 

2,54

980

2,59

59,4

 

2,68

1006

2,67

58,7

 

Tabel 10. Produktionsværdi

Forsøgsgruppe

1

2

3

4

5

6

Produktionsværdi:

DB/stiplads/år 1), kr.2)

Indeks 2)

 

830

100

 

846

102

 

864

104

 

872

105

 

899

108

 

880

106

1)

Med tilvækst og foderforbrug korrigeret til samme vægt ved indsættelse og slagtevægt. Med købspris for 30 kg's grise på 375 kr. afregningspris inkl. efterbetaling på 10,43 kr./kg, foderpris 1,17 kr. pr. FEs.

2)

Statistisk sikker forskel (på 5 pct. niveau) ved parvis sammenligning: DB/stiplads/år: minimum 105 kr. Indeks: minimum 13 indekspoints.

 

Produktionsværdien i form af DB/stiplads/år fremgår af tabel 10. Der var ikke statistisk sikker forskel i produktionsværdien af foderblandingerne.

Faldende mængde tilsat vitamin via flydende vitaminforblandinger havde ingen effekt på grisene, og produktionsværdien var den samme for alle forsøgsgrupper. Analyser af foderet viste, at det kun var for A-, E- og B6-vitamin, der var tale om en reduktion af den genfundne mængde tilsat vitamin i nogle af forsøgsgrupperne sammenlignet med kontrolgruppen. Indholdet af K3-vitamin, B1-vitamin, B2-vitamin, Niacin, Biotin og B12-vitamin var lavere i kontrolgruppen end i forsøgsfoderet fra gruppe 5 og 6.

Genfindingsprocenterne viste, at en stor andel af vitaminerne fra en tør vitaminforblanding bliver ødelagt ved mekanisk bearbejdning, høj temperatur, høj fugtighed og højt tryk som vitaminerne bliver udsat for under blanding, ekspandering og pelletering.

Afprøvningen viste således, at den tilsatte mængde vitamin kan reduceres i forhold til normen når der anvendes vitaminer fra en flydende vitaminforblanding påsprøjtet pelleteret foder. Afprøvningen viste ingen forskel mellem kontrolgruppen og gruppe 5 og 6, der af forsøgsgrupperne havde de laveste værdier for genfunden mængde tilsat vitamin. Da det genfundne indhold af flere af vitaminerne var lavest i kontrolgruppen, kan det ikke afgøres, om normen generelt kan reduceres.

Årsagen til, at der ikke blev fundet en effekt af forsøgsbehandlingen, kan skyldes, at det totale indhold af vitaminer - som grisene jo reagerer på - var tilstrækkeligt stort på grund af det naturlige indhold af vitaminer. Det er imidlertid ikke sikkert, at det vil være tilfældet i alle foderblandinger og i alle situationer.

Det vil være relevant, bl.a. med en bredere undersøgelse af råvarers indhold af naturligt forekommende vitaminer, samt tilgængeligheden af disse.

Selvom der i høj grad anvendes samme type vitamin, vil det alligevel være relevant at undersøge andre fabrikater af tørre vitaminforblandinger, for bl.a. at afklare om ekspanderings- og pelleteringsproces mv. har samme effekt på disse blandinger.

REFERENCER

NRC (National Researh Council) (1998): Nutrient requirements of swine. Tenth revised Edition, 1998.

Den rullende Afprøvning. Fokus på Næringsstoffer, 1998.

Putnam, Michael og Alan Taylor, 1997. Vitamins in feeds - the critical factors. Feed Tech, vol. 1, nr. 1, pp 39-

43.

Jacobsen, E.E., 1988, Bioteknologisk Institut, meddelelse nr. 3 og 4.

Coelho, Michael, 1996, Stability of vitamins affected by feed processing. Feedstuffs pp 9-14.

APPENDIKS

Appendiks 1

Råvaresammensætning af foderblandinger, pct.

Foderleverance

----- 1. levering -----

----- 2. levering -----

Forsøgsgruppe

Gruppe 1

Gruppe 2 - 6

Gruppe 1

Gruppe 2 - 6

Byg, pct.

46,04

46,09

46,42

46,46

Hvede, pct.

20,00

20,00

20,00

20,00

Sojaskrå, toastet, pct.

14,37

14,37

14,66

14,66

Rapsskrå, dobbeltlav, pct.

5,00

5,00

5,00

5,00

Hvedeklid (pellets), pct.

5,00

4,72

4,30

4,08

Solsikkeskrå, afskallet, pct.

3,50

3,50

3,50

3,50

Animalsk fedt, pct.

3,00

3,00

3,00

3,00

Dicalciumfosfat, pct.

1,03

1,02

1,03

1,03

Foderkridt, pct.

0,98

0,98

0,98

0,98

Fodersalt, pct.

0,50

0,50

0,50

0,50

L-lysin, pct.

0,19

0,19

0,18

0,18

DL-methionin, pct.

0,12

0,12

0,12

0,12

L-treonin, pct.

0,07

0,07

0,06

0,06

Tør Vitamin-/mikromineral-bland., pct.

0,2

-

0,2

-

Mikromineralblanding, pct.

-

0,2

-

0,2

Flydende vitaminblanding, pct.

-

0,23

-

0,23

 

Appendiks 2

Planlagte vitaminanalyser gennemført ved første og anden foderproduktion, antal vitaminer analyseret *)

Lagertid, uger

0

2

4

6

8

Vit. konc

Tør vitaminforblanding

Grp. 1

11

0

0

0

11

Flydende vitaminforblanding

Grp. 2

11

0

0

0

11

Flydende vitaminforblanding

Grp. 4

11

0

0

0

0

Kontrol - Tør forbland.

Mel tilsat vitamin

Grp. 2

11

0

0

0

0

Ekspandat tilsat vitamin

Grp. 2

11

0

0

0

0

Piller tilsat vitamin

Grp. 2

11

11

11

11

0

Forsøg - Flyd. forbland.

Mel uden tilsat vitamin

Grp. 4

11

0

0

0

0

Ekspandat uden tilsat vitamin

Grp. 4

11

0

0

0

0

Piller uden tilsat vitamin

grp. 4

11

11

11

11

0

Piller m. 100 pct. af norm

Grp. 2

11

11

11

11

0

Piller m. 85 pct. af norm

Grp. 3

11

0

0

0

0

Piller m. 70 pct. af norm

Grp. 4

11

11

11

11

0

Piller m. 55 pct. af norm

Grp. 5

11

0

0

0

0

Piller m. 40 pct. af norm

Grp. 6

11

0

0

0

0

*)

Der blev ikke lavet analyser for indhold af D-vitamin grundet problemer med analysemetoden. Derfor efterfølgende kun resultater for 10 forskellige vitaminer

 

Appendiks 3

Anvendte vitamin-analyser og analysernes relative standardafvigelse

Vitamin

Analysereference

Enhed

Interval

Relativ standardafvig.

A-vitamin

LMBG 49,00-3, 1985

i.e. pr. g

0 - 99

100 - 999

1.000 - 10.000

> 10.000

15,3 pct.

5,7 pct.

4,0 pct.

3,6 pct.

E-vitamin

Plantedir. BTV 120842

mg pr. kg.

0 - 10

> 10

11,0 pct.

7,6 pct.

K3-vitamin

Analytical Proceedings,

June 93 vol. 30

mg pr. kg.

> 0,05

10,0 pct.

B1-vitamin

LST AV 0042

mg pr. kg.

> 1

8,0 pct.

B2-vitamin

LST AB 187,2

mg pr. kg.

> 0,1

10,2 pct.

B6-vitamin

LST AB 269,1

mg pr. kg.

> 1

9,7 pct.

Pantothensyre

LST AB 267,1

mg pr. kg.

> 0,2

11,0 pct.

Panthenol

(mikrobiologisk)

AOAC 1996, p. 30

mg pr. kg.

> 10

15,0 pct.

Niacin

LST AB 228,1

mg pr. kg.

> 5

12,6 pct.

Biotin

LST AB 266,1

mg pr. kg.

> 0,01

26,6 pct.

B12-vitamin

Deutsche L. Rundchau

10 (1990)

mcg pr. kg.

> 1

10,0 pct.

 

Appendiks 4

Genfunden mængde vitamin i forblanding i forhold til det garanterede indhold samt effekt af lagertid (gns. af begge leverancer), pct.

--- Tør vitaminforblanding ---

--------- Flydende vitamin­­forblanding ---------

------- Forsøgsgruppe 1 -------

--- Forsøgsgrup­pe 2 ---

Forsøgsgrup. 4

Ved

produktion **)

Effekt af

lagertid ***)

Ved

produktion **)

Effekt af

lagertid ***)

Ved

produktion **)

A-vitamin

80 *)

100

81*)

99

84 *)

E-vitamin

94

100

98

97

102

K3-vitamin

105

66 *)

63 *)

91

81*)

B1-vitamin

60 *)

113

70 *)

120

70 *)

B2- vitamin

94

96

97

98

99

B6-vitamin

77 *)

106

95

85

88 *)

Pantothensyre

77 *)

105

100

98

99

Niacin

88

99

93

105

95

Biotin

97

100

91

98

68 *)

B12-vitamin

50 *)

100

88 *)

91

97

*

Sikker forskel mellem det garanterede og det analyserede indhold (analyserede indhold mindre end det garanterede)

**

Det analyserede indhold i forblanding ved produktion i forhold til det garanterede indhold

***

Det analyserede indhold i forblanding 8 uger efter produktion i forhold til det analyserede indhold ved produktion

 

Appendiks 5

Blandingernes garanterede og analyserede indhold af næringsstoffer (gns. af første og anden foderleverance)

Garant./Analys.indhold

Garanteret

------------------------- Analyseret -------------------------

Gruppe

-

1

2

3

4

5

6

FEs pr. 100 kg

105

106

105

106

105

105

106

Råprotein, pct.

17,0

17,6

17,6

17,5

17,5

17,4

17,5

Lysin, g pr. kg

9,0

9,2

9,3

9,5

9,6

9,3

9,2

Methionin, g pr. kg

2,9

3,1

3,0

2,8

3,0

2,9

3,0

Cystin, g pr. kg

3,1

3,4

3,5

3,6

3,4

3,5

3,5

Treonin, g pr. kg

6,1

6,6

6,4

6,3

6,4

6,4

6,4

Calcium, g pr. kg

7,4

7,6

7,3

7,7

7,2

7,4

7,9

Total-fosfor, g pr. kg

6,0

6,9

6,9

6,8

6,7

6,8

6,9

Kobber, mg pr. kg

27

31

30

30

34

30

30

 

Appendiks 6 - A-VITAMIN

Genfunden, tilsat mængde i forhold til planlagt tilsat

Det totale indhold i foderet var i forsøgsgruppe 1 på niveau med den planlagt tilsat mængde, mens det i forsøgsgrupperne 2-6 lå væsentligt over det planlagt tilsatte - 100 - 40 pct. af normen. Det skyldes at det totale indhold foruden det tilsatte også omfatter foderets naturlige indhold af A-vitamin. Korrigerer man for det naturlige indhold var der ingen sikker forskel mellem den planlagt tilsatte mængde og det genfundne tilsatte A-vitamin for grupperne 2, 4 og 6, figur 1. Genfunden tilsat var mindre end planlagt tilsat i gruppe 1, 3 og 5.

Naturligt indhold

Der blev fundet et naturligt indhold af A-vitamin på 1400 i.e. pr. kg i pelleteret foder.

Lagertid

Hverken det naturlige indhold af A-vitamin eller A-vitamin fra de anvendte forblandinger var påvirket af en lagertid på op til 6 uger, figur 2.

Ekspandering og pelletering

A-vitamin er ifølge litteraturen meget varmefølsom, hvilket analyseresultaterne fra 1. leverance viste.  Indholdet af A-vitamin blev reduceret ved både ekspandering og pelletering. Der var ikke tilstrækkeligt med analyseresultater over detektionsgrænsen på 1000 i.e pr. kg til at afgøre om det naturligt forekommende A-vitamin blev påvirket.

Analyseresultater vedr. A-vitamin angivet i i.e. pr. kg. Gennemsnit af 2 analyser. Relative standardafvigelse ~ 15,3 pct.

Lagertid, uger

0

2

4

6

Naturligt indhold i melfoder

0 (500*)

-

-

 

Naturligt indhold i ekspanderet foder

1300 (900**)

-

-

 

Naturligt indhold i pelleteret foder

1400

1350

1400 (950**)

1400

Gruppe 1, melfoder tilsat tør vitaminforbland.

4000

-

-

-

Gruppe 1, ekspanderet foder tilsat tør vitaminforbland.

3100

-

-

-

Gruppe 1, pelleteret foder tilsat tør vitaminforbland.

3850

3750

3900

4100

Gruppe 2, pelleteret foder tilsat flyd. vitaminforbland.

5150

4250

4900

4500

Gruppe 3,  pelleteret foder tilsat flyd. vitaminforbland.

4300

-

-

-

Gruppe 4, pelleteret foder tilsat flyd. vitaminforbland.

3900

3750

3350

3700

Gruppe 5, pelleteret foder tilsat flyd. vitaminforbland.

3100

-

-

-

Gruppe 6, pelleteret foder tilsat flyd. vitaminforbland.

2550

-

-

-

*)

Ingen analyseresultater over detektionsgrænsen - tilrette værdi 500 er brugt til beregning af genfindingsprocent

**)

Kun et analyseresultat over detektionsgrænsen - tilrette værdi er brugt til beregning af genfindingsprocent

 


Figur 1.

 


Figur 2.

Appendiks 7 - E-VITAMIN

Genfunden, tilsat mængde i forhold til planlagt tilsat

Det totale indhold lå pånær i gruppe 1 væsentligt over den planlagt tilsatte mængde - 100 - 40 pct. af normen, figur 1. Det skyldes, at det totale indhold også omfatter foderets naturlige indhold af E-vitamin. Korrigerer man for det naturlige indhold var der ingen sikker forskel mellem det planlagt tilsatte og det genfundne tilsatte E-vitamin i gruppe 2, 3, 4, og 6. Efter korrektion for naturligt forekommende E-vitamin var genfunden tilsat E-vitamin i gruppe 1 væsenligt under den planlagt tilsatte mængde.

Naturligt indhold

Der blev fundet et naturligt indhold af E-vitamin på 16,0 mg pr. kg i pelleteret foder.

Lagertid

Hverken det naturlige indhold af E-vitamin eller E-vitamin fra de anvendte forblandinger var påvirket af en lagertid på 6 uger, figur 2.

Ekspandering og pelletering

Naturligt E-vitamin er ifølge litteraturen svagt følsom overfor fugt og varme, mens E-vitamin (-acetat) som tilsættes foderet ikke er følsom. Der blev ikke fundet sikker forskel på indholdet i foderet fra gruppe 1, mel, ekspanderet eller pelleteret foder eller på det naturlige indhold.

Analyseresultater vedr. E-vitamin angivet i mg pr. kg. Gennemsnit af 2 analyser. Relative standardafvigelse ~ 7,6 pct.

Lagertid, uger

0

2

4

6

Naturligt indhold i melfoder

13,5

-

-

-

Naturligt indhold i ekspanderet foder

12,0

-

-

-

Naturligt indhold i pelleteret foder

16,0

15,5

14,5

14,5

Gruppe 1, melfoder tilsat tør vitaminforbland.

47,5

-

-

-

Gruppe 1, ekspanderet foder tilsat tør vitaminforbland.

49,5

-

-

-

Gruppe 1, pelleteret foder tilsat tør vitaminforbland.

53,5

49,0

47,5

51,5

Gruppe 2, pelleteret foder tilsat flyd. vitaminforbland.

67,5

58,0

66,0

77,0

Gruppe 3,  pelleteret foder tilsat flyd. vitaminforbland.

60,0

-

-

-

Gruppe 4, pelleteret foder tilsat flyd. vitaminforbland.

51,0

44,5

44,5

41,5

Gruppe 5, pelleteret foder tilsat flyd. vitaminforbland.

41,0

-

-

-

Gruppe 6, pelleteret foder tilsat flyd. vitaminforbland.

40,5

-

-

-

 


Figur 1.

 


Figur 2.

Appendiks 8 - K3-VITAMIN

Genfunden, tilsat mængde i forhold til planlagt tilsat

Det totale indhold i foderet lå for alle gruppers vedkommende væsentligt under den planlagt tilsatte mængde - 100 - 40 pct. af normen. For gruppe 2, 3, 4 og 6 skyldes det primært et meget lavt indhold i 2. leverance. For de øvrige grup­per var indholdet lavt eller der blev ikke fundet noget K3-vitamin i nogen af leverancerne.

Naturligt indhold

Da K3-vitamin er syntetisk burde det ikke være muligt at finde dette vitamin i færdigfoder, der ikke er tilsat vitaminforblanding. At der trods dette er fundet K3-vitamin i 5 af 12 foderprøver uden vitamintilsætning kan skyldes at andre stoffer i foderet har påvirket analyseresultatet.

Lagertid

Der var mange analyseresultater under detektionsgrænsen (<0,05) samt stor spredning på de øvrige resultater, hvilket gør det vanskeligt at fastslå om K3-vitaminindholdet var påvirket af lagertid, figur 2. Analyseresultater fra gruppe 2 og 4 (1. leverance) viser et fald i indholdet “flydende” vitaminer efter 2 uger på henholdsvis 86 og 75 pct. Ved 2. leverance steg indholdet for de to grupper i løbet af de 6 uger.

Ekspandering og pelletering

Indholdet af K3-vitamin var påvirket af pelleteringsprocessen. Ved begge leverancer af foder fra gruppe 1 var der K3-vitamin i melfoder, men intet i det pelleterede foder.



Analyseresultater vedr. K3-vitamin angivet i mg pr. kg. Gennemsnit af 2 analyser. Relative standardafvigelse ~ 10 pct.

Lagertid, uger

0

2

4

6

Naturligt indhold i melfoder

0

-

-

-

Naturligt indhold i ekspanderet foder

0,05

-

-

-

Naturligt indhold i pelleteret foder

0 *)

0

0,355

­0,420

Gruppe 1, melfoder tilsat tør vitaminforbland.

1,745

-

-

-

Gruppe 1, ekspanderet foder tilsat tør vitaminforbland.

0,250

-

-

-

Gruppe 1, pelleteret foder tilsat tør vitaminforbland.

0

0

0,195

0,800

Gruppe 2, pelleteret foder tilsat flyd. vitaminforbland.

1,170

0,150

0,545

0,500

Gruppe 3,  pelleteret foder tilsat flyd. vitaminforbland.

0,690

-

-

-

Gruppe 4, pelleteret foder tilsat flyd. vitaminforbland.

0,740

0,300

0,235

­0,420

Gruppe 5, pelleteret foder tilsat flyd. vitaminforbland.

0,150

-

-

-

Gruppe 6, pelleteret foder tilsat flyd. vitaminforbland.

0,300

-

-

-

*)

Analysen fra første leverance viste et indhold på 1,9 mg/kg denne værdi er der set bort fra - da det ikke er sandsynligt, at K3-vitamin kan findes i så store mængder i naturen.

 


Figur 1.

 


Figur 2.

Appendiks 9 - B1-VITAMIN

Genfunden, tilsat mængde i forhold til planlagt tilsatte

Det totale indholdet i foderet lå for alle forsøgsgruppers vedkommende væsentligt over de planlagt tilsatte mængde - 100 - 40 pct. af normen, figur 1. Det skyl­des, ­at det totale indhold foruden det tilsatte også omfatter foderets naturlige indhold af B1-vitamin. Kor­rigerer man for det naturlige indhold af B1-vitamin var der ingen sikker forskel mellem det planlagt tilsatte og det genfundne tilsatte B1-vitamin i gruppe 2, 3, 4, 5 og 6. Sammenholdt med analysens relative standardafvigelse er det sandsynligt, at genfunden tilsat B1-vitamin er mindre end planlagt tilsatte i gruppe 1.

Naturligt indhold

Der blev fundet et naturligt indhold af B1-vitamin på 3,5 (1,7-5,3) mg pr. kg i pelleteret foder.

Lagertid

Det naturlige indhold af B1-vitamin var ikke negativt påvirket af en lagertid på op til 6 uger jf. figur 2. Indholdet af naturligt B1-vitamin i pelleteret foder var ved første leverance knapt 40 pct. af det gennemsnitligt fundne naturlige indhold. Det er årsagen til, at det gennemsnitlige indhold er stigende i løbet af lagertiden. I gruppe 1 var der ikke nogen sikker effekt af lagertid. For gruppe 2 steg niveauet efter 6 uger til niveauet ved start efter det var faldet i uge 2 og 4. I gruppe 4 faldet indholdet i løbet af de 6 ugers lagertid (reduktion ca. 30 pct.).

Ekspandering og pelletering

B1-vitamin er ifølge litteraturen meget varmefølsom. Det naturlige indhold i første leverance faldt fra 4,0 til 3,0 mg pr. kg, men der blev ikke set et tilsvarende fald ved anden leverance. For gruppe 1 var der kun ved anden leverance en tendens til et fald i løbet af pelleteringsprocessen.



Analyseresultater vedr. B1-vitamin angivet i mg pr. kg. Gennemsnit af 2 analyser. Relative standardafvigelse ~ 8 pct.

Lagertid, uger

0

2

4

6

Naturligt indhold i melfoder

4,6

-

-

-

Naturligt indhold i ekspanderet foder

4,2

-

-

-

Naturligt indhold i pelleteret foder

3,5 (4,2 *)

4,0

4,3

5,0

Gruppe 1, melfoder tilsat tør vitaminforbland.

4,4 (5,7 *)

-

-

-

Gruppe 1, ekspanderet foder tilsat tør vitaminforbland.

5,1

-

-

-

Gruppe 1, pelleteret foder tilsat tør vitaminforbland.

4,0 (5,2 *)

5,1

4,4

5,7

Gruppe 2, pelleteret foder tilsat flyd. vitaminforbland.

6,2

5,0

4,5

5,6

Gruppe 3,  pelleteret foder tilsat flyd. vitaminforbland.

5,8

-

-

-

Gruppe 4, pelleteret foder tilsat flyd. vitaminforbland.

5,9

4,4

4,7

4,2

Gruppe 5, pelleteret foder tilsat flyd. vitaminforbland.

6,0

-

-

-

Gruppe 6, pelleteret foder tilsat flyd. vitaminforbland.

6,3

-

-

-

*)

Tilrette værdi - anvendt ved beregning af genfindingsprocent

 


Figur 1.

 


Figur 2.

Appendiks 10 - B2-VITAMIN

Genfunden, tilsat mængde i forhold til planlagt tilsatte

Det totale indhold i foderet lå på nær i gruppe 1 væsentligt over den planlagt tilsatte mængde - 100 - 40 pct. af normen. For grupperne 2-6 hænger det bl.a. sammen med, at det totale indhold også omfatter foderets naturlige indhold af B2-vitamin. Efter korrektion for det naturlige indhold var der ingen sikker forskel mellem den genfundne tilsatte mængde og det planlagt tilsatte. Genfunden tilsat B2-vitamin i gruppe 1 var væsentligt lavere end planlagt tilsat, hvilket skyldtes et meget lavt indhold i anden leverance.

Naturligt indhold

Der blev fundet et naturligt indhold af B2-vitamin på 1,4 mg pr. kg i pelleteret foder.

Lagertid

Hverken det naturlige indhold af B2-vitamin eller B2-vitamin fra de anvendte forblandinger var påvirket af en lagertid på op til 6 uger jf. figur 2.

Ekspandering og pelletering

B2-vitamin er ifølge litteraturen stabil overfor varme. Dette forhold afspejltes af analyseresultaterne, der ikke viste nogen sikker effekt af pelleteringsprocessen.



Analyseresultater vedr. B2-vitamin angivet i mg pr. kg. Gennemsnit af 2 analyser. Relative standardafvigelse ~ 10,2 pct.

Lagertid, uger

0

2

4

6

Naturligt indhold i melfoder

1,1

-

-

-

Naturligt indhold i ekspanderet foder

1,1

-

-

-

Naturligt indhold i pelleteret foder

1,4

1,3

1,3

1,4

Gruppe 1, melfoder tilsat tør vitaminforblanding

1,7

-

-

-

Gruppe 1, ekspanderet foder tilsat tør vitaminforbland.

1,6

-

-

-

Gruppe 1, pelleteret foder tilsat tør vitaminforbland.

1,6

1,6

1,7

1,8

Gruppe 2, pelleteret foder tilsat flyd. vitaminforbland.

3,0

2,5

3,2

3,7

Gruppe 3,  pelleteret foder tilsat flyd. vitaminforbland.

2,6

-

-

-

Gruppe 4, pelleteret foder tilsat flyd. vitaminforbland.

2,4

2,4

2,5

2,3

Gruppe 5, pelleteret foder tilsat flyd. vitaminforbland.

2,2

-

-

-

Gruppe 6, pelleteret foder tilsat flyd. vitaminforbland.

2,3

-

-

-

 


Figur 1.



Figur 2.

Appendiks 11 - B6-VITAMIN

Genfunden, tilsat mæng­de i forhold til planlagt tilsat

Det totale indhold i foderet lå for alle gruppers vedkommende væsentligt over den planlagt tilastte mængde - 100 - 40 pct. af normen. Det skyldtes at det totale indhold foruden det tilsatte også omfatter foderets naturlige indhold af B6-vitamin. Korrigerer man for det naturlige indhold af B6-vitamin var der ingen sikker forskel mellem den planlagt tilsatte mængde  og genfunden tilsat B6-vitamin i grupperne 2, 3, 4 og 6, figur 1. Genfunden tilsat mængde B6-vitamin i gruppe 1 og 5 var lavere end planlagt tilsatte når man sammenholder analyseresultaterne med analysens relative standardafvigelse.

Naturligt indhold

Der blev fundet et naturligt indhold af B6-vitamin på 3,0 mg pr. kg i pelleteret foder.

Lagertid

B6-vitamin er ifølge litteraturen svagt følsom overfor lys og meget følsom overfor tungmetaller. Det naturlige indhold af B6-vitamin samt B6-vitamin fra de anvendte forblandinger blev reduceret i løbet af lagertiden jf. figur 2.

Ekspandering og pelletering

B6-vitamin er stabil overfor varme og fugt. Dette forhold blev ikke bekræftet af analyseresultaterne. Både ved første og anden leverance var der en reduktion af indholdet af tørre B6-vitaminer efter ekspandering på i gennemsnit 22 pct. Der blev ikke konstateret en yderligere reduktion i forbindelse med pelleteringen. Der var vekselvirkning med hensyn til pelleteringens effekt på de naturligt forekommende B6-vitaminer. Ved første leverance steg indholdet i foderet i løbet af pelleteringsprocessen, mens indholdet faldt ved anden leverance.



Analyseresultater vedr. B6-vitamin angivet i mg pr. kg. Gennemsnit af 2 analyser. Relative standardafvigelse ~ 9,7 pct.

Lagertid, uger

0

2

4

6

Naturligt indhold i melfoder

2,9

-

-

-

Naturligt indhold i ekspanderet foder

3,1

-

-

-

Naturligt indhold i pelleteret foder

3,0

2,6

2,5

2,2

Gruppe 1, melfoder tilsat tør vitaminforbland.

5,1

-

-

-

Gruppe 1, ekspanderet foder tilsat tør vitaminforbland.

4,0

-

-

-

Gruppe 1, pelleteret foder tilsat tør vitaminforbland.

4,4

4,2

3,6

3,5

Gruppe 2, pelleteret foder tilsat flyd. vitaminforbland.

5,9

5,2

4,5

5,4

Gruppe 3,  pelleteret foder tilsat flyd. vitaminforbland.

5,0

-

-

-

Gruppe 4, pelleteret foder tilsat flyd. vitaminforbland.

4,9

4,2

3,6

3,4

Gruppe 5, pelleteret foder tilsat flyd. vitaminforbland.

3,7

-

-

-

Gruppe 6, pelleteret foder tilsat flyd. vitaminforbland.

3,8

-

-

-

 


Figur 1.

 


Figur 2.

Appendiks 12 - PANTOTHENSYRE

Genfunden. tilsat mængde i forhold til planlagt tilsat

Det totale indhold i foderet lå for gruppe 1 vedkommende væsentligt over den planlagt tilsatte  mængde - 100 pct. af normen. Det skyldtes at det totale indhold foruden det tilsatte også omfatter foderets naturlige indhold af Pantothensyre. Kor­rigerer man for det naturlige indhold af Pantothensyre var der sikker forskel mellem den planlagt tilsatte mængde og den genfundne tilsatte. Der blev ikke gennemført analyser for Pantothensyre i foder fra gruppe 2 til 6 da disse blandinger blev tilsat Panthenol. Der findes ikke pt. en brugbar analysemetode til bestemmelse af Panthenol i de lave niveauer, der findes i foderet.

Naturligt indhold

Der blev fundet et naturligt indhold af Pantothensyre på 10,1 mg pr. kg i pelleteret foder.

Lagertid

Det naturlige indhold af Pantothensyre i foder var aftagende fra 2. til 6. lageruge jf figur 2. I første leverance af foder til gruppe 1 lå indholdet af Pantothensyre ved lager uge 4 over indholdet ved uge 0, 2 og 6. Ved 2. leverance kunne der ikke konstateres et tab over de 6 ugers lagertid.

Ekspandering og pelletering

Pantothensyre er meget følsom overfor fugt og svagt følsom overfor varme. Dette forhold bekræftes af analyseresultaterne, der var ingen sikker forskel på resultaterne.



Analyseresultater vedr. Pantothensyre angivet i mg pr. kg. Gennemsnit af 2 analyser. Relative standardafvigelse ~ 11,0 pct.

Lagertid, uger

0

2

4

6

Naturligt indhold i melfoder

11,0

-

-

-

Naturligt indhold i ekspanderet foder

9,6

-

-

-

Naturligt indhold i pelleteret foder

10,1

11,3

9,5

8,6

Gruppe 1, melfoder tilsat tør vitaminforbland.

13,9

-

-

-

Gruppe 1, ekspanderet foder tilsat tør vitaminforbland.

16,2

-

-

-

Gruppe 1, pelleteret foder tilsat tør vitaminforbland.

13,9

15,0

15,7

15,3

Gruppe 2, pelleteret foder tilsat flyd. vitaminforbland.

-

-

-

-

Gruppe 3,  pelleteret foder tilsat flyd. vitaminforbland.

-

-

-

-

Gruppe 4, pelleteret foder tilsat flyd. vitaminforbland.

-

-

-

-

Gruppe 5, pelleteret foder tilsat flyd. vitaminforbland.

-

-

-

-

Gruppe 6, pelleteret foder tilsat flyd. vitaminforbland.

-

-

-

-

 


Figur 1.

 


Figur 2.

Appendiks 13 - NIACIN

Genfunden, tilsat mængde i forhold til planlagt tilsat

Det totale indhold i foderet lå for alle gruppers vedkommende væsentligt over den planlagt tilsatte mængde - 100- 40 pct. af normen. Det skyldtes at det totale indhold foruden det tilsatte også omfatter foderets naturlige indhold af Niacin. Korrigerer man for det naturlige indhold, var der ingen sikker forskel mellem det planlagte tilsatte og det genfundne tilsatte Niacin i grupperne 2, 3, 4, 5 og 6, figur 1. Den genfundne tilsatte mængde i gruppe 1 var lavere end det planlagt tilsatte selvom der tages højde for analysens relative standardafvigelse.

Naturligt indhold

Der blev i gennemsnit fundet et naturligt indhold af Niacin på 65,5 mg pr. kg i pelleteret foder.

Lagertid

Hverken det naturlige indhold eller Niacin fra tørre eller flydende forblandinger var påvirket af en lagertid på optil 6 uger, figur 2.

Ekspandering og pelletering

Niacin er ifølge litteraturen hverken følsom overfor varme eller fugt, hvilket bekræftes af analyseresultaterne. Hverken det naturlige indhold eller indholdet af Niacin fra tør forblanding blev påvirket ved pelleteringsprocessen.



Analyseresultater vedr. Niacin angivet i mg pr. kg. Gennemsnit af 2 analyser. Relative standardafvigelse ~ 12,6 pct.

Lagertid, uger

0

2

4

6

Naturligt indhold i melfoder

66,5

-

-

-

Naturligt indhold i ekspanderet foder

65,0

-

-

-

Naturligt indhold i pelleteret foder

65,5

66,5

70,5

71,0

Gruppe 1, melfoder tilsat tør vitaminforblanding

75,5

-

-

-

Gruppe 1, ekspanderet foder tilsat tør vitaminforbland.

76,0

-

-

-

Gruppe 1, pelleteret foder tilsat tør vitaminforbland.

75,0

77,5

77,5

81,0

Gruppe 2, pelleteret foder tilsat flyd. vitaminforbland.

85,5

84,5

95,0

87,0

Gruppe 3,  pelleteret foder tilsat flyd. vitaminforbland.

83,0

-

-

-

Gruppe 4, pelleteret foder tilsat flyd. vitaminforbland.

81,0

79,5

81,0

81,0

Gruppe 5, pelleteret foder tilsat flyd. vitaminforbland.

77,5

-

-

-

Gruppe 6, pelleteret foder tilsat flyd. vitaminforbland.

76,0

-

-

-

 


Figur 1.

 


Figur 2.

Appendiks 14 - BIOTIN

Genfunden, tilsat mængde i forhold til planlagt tilsat 

Det totale indhold i foderet lå for alle gruppers vedkommende væsentligt over den planlagt tilsatte mængde - 100- 40 pct. af normen. Det skyldtes at det totale indhold foruden det tilsatte også omfatter foderets naturlige indhold af Biotin. Korrigerer man for det naturlige indhold er der for grupe 1 sikker forskel mellem den planlagte tilsatte mængde og den genfundne tilsatte mængde Biotin, figur 1.

Naturligt indhold

Der blev fundet et naturligt indhold af Biotin på 0,21 mg pr. kg i pelleteret foder.

Lagertid

Hverken det naturlige indhold af Biotin eller Biotin fra de anvendte forblandinger var påvirket af en lagertid på optil 6 uger jf figur 2.

Ekspandering og pelletering

Hverken det naturlige indhold af Biotin eller Biotin fra den tørre forblanding var påvirket af pelleteringsprocessen.



Analyseresultater vedr. Biotin angivet i mg pr. kg. Gennemsnit af 2 analyser. Relative standardafvigelse ~ 26,6 pct.

Lagertid, uger

0

2

4

6

Naturligt indhold i melfoder

0,20

-

-

-

Naturligt indhold i ekspanderet foder

0,19

-

-

-

Naturligt indhold i pelleteret foder

0,21

0,23

0,22

0,23

Gruppe 1, melfoder tilsat tør vitamin

0,21

-

-

-

Gruppe 1, ekspanderet foder tilsat tør vitaminforbland.

0,21

-

-

-

Gruppe 1, pelleteret foder tilsat tør vitaminforbland.

0,20

0,25

0,23

0,24

Gruppe 2, pelleteret foder tilsat flyd. vitaminforbland.

0,24

0,24

0,25

0,27

Gruppe 3,  pelleteret foder tilsat flyd. vitaminforbland.

0,24

-

-

-

Gruppe 4, pelleteret foder tilsat flyd. vitaminforbland.

0,22

0,23

0,22

0,23

Gruppe 5, pelleteret foder tilsat flyd. vitaminforbland.

0,22

-

-

-

Gruppe 6, pelleteret foder tilsat flyd. vitaminforbland.

0,24

-

-

-

 


Figur 1.

 


Figur 2.

Appendiks 15 - B12-VITAMIN

Genfunden, tilsat mængde i forhold til planlagt tilsat

Det totale indhold i foder lå for grupperne 2 - 6 væsentligt over den planlagt tilsatte mængde - 100 - 40 pct. af normen. Det skyld­tes at det totale indhold foruden det tilsatte også omfatter foderets naturlige indhold af B12-vitamin. Korrigerer man for det naturlige indhold var der ingen sikker forskel mellem den planlagt tilsatte mængde og det genfundne tilsatte B12-vitamin i gruppe 2 og 6, figur 1. Genfunden tilsat mængde B12-vitamin i gruppe 3, 4 og 5 var lavere end den planlagt tilsatte når man sammenholder analyseresultaterne med analysens relative standardafvigelse. Genfunden tilsat mængde var i gruppe 1 ved begge leverancer under halvdelen af det planlagt tilsatte.

Naturligt indhold

Der blev fundet et naturligt indhold af B12-vitamin på 10 mcg pr. kg i pelleteret foder.

Lagertid

B12-vitamin fra flydende forblandinger blev reduceret ved en lagertid på 6 uger jf. figur 2. Hverken det naturlige indhold eller B12-vitamin fra forblanding blev påvirket af lagertiden.

Ekspandering og pelletering

B12-vitamin er ifølge litteraturen svagt følsom overfor varme. Dette forhold bekræftes ikke af analyseresultaterne, der blev ikke fundet effekt af pelleteringsprocessen.



Analyseresultater vedr. B12-vitamin angivet i mcg pr. kg. Gennemsnit af 2 analyser. Relative standardafvigelse ~ 10,0 pct.

Lagertid, uger

0

2

4

6

Naturligt indhold i melfoder

12

-

-

-

Naturligt indhold i ekspanderet foder

8

-

-

-

Naturligt indhold i pelleteret foder

10

8

7

9

Gruppe 1, melfoder tilsat tør vitaminforbland.

8

-

-

-

Gruppe 1, ekspanderet foder tilsat tør vitaminforbland.

10

-

-

-

Gruppe 1, pelleteret foder tilsat tør vitaminforbland.

10

8

8

11

Gruppe 2, pelleteret foder tilsat flyd. vitaminforbland.

28

17

21

21

Gruppe 3,  pelleteret foder tilsat flyd. vitaminforbland.

24

-

-

-

Gruppe 4, pelleteret foder tilsat flyd. vitaminforbland.

21

13

12

13

Gruppe 5, pelleteret foder tilsat flyd. vitaminforbland.

18

-

-

-

Gruppe 6, pelleteret foder tilsat flyd. vitaminforbland.

21

-

-

-

 


Figur 1.

 


Figur 2.

Institution: Landsudvalget for Svin, Videncenter for Svineproduktion, Den rullende Afprøvning

Forfatter: Brian N. Fisker

Udgivet: 4. november 1998

Dyregruppe: Slagtesvin

Fagområde: Ernæring