23. november 1998

Meddelelse Nr. 406

Gramineers anf-koncept til smågrise

Gramineers anf-koncept til smågrise

SAMMENDRAG

Der er afprøvet en kombination af to lukkede, ikke markedsførte udviklingsblandinger til smågrise. Sammensætningen af forsøgsblandingerne var baseret på det såkaldte ANF-koncept, der går ud på at minimere foderets indhold af en række skadelige stoffer (ANF: Anti Nutritional Factors). ANF-konceptet er udviklet af firmaet Gramineer Feed A/S, der står for udviklingen af nye foderblandinger til DLG´s grønne sortiment. Kombinationen af de to blandinger blev sammenlignet med to kontrolblandinger. Alle blandinger var uden antibiotisk vækstfremmer.

Der indgik følgende forsøgsbehandlinger:

* Kontrolfoder 1 (indtil 10,0 kg) og Kontrolfoder 2 (over 10,0 kg)

* “DLG Grøn Weaner” (indtil 10,0 kg) og “DLG Grøn Starter” (over 10,0 kg)

Alle blandinger blev afprøvet til smågrise i alderen fire-ti uger i én besætning. Der indgik i alt 948 smågrise i afprøvningen fordelt på 16 hold (gentagelser) - i alt 474 smågrise i hver gruppe.

Afprøvningen blev gennemført i samarbejde med Gramineer Feed A/S og DLG, som også leverede de afprøvede blandinger.

Produktionsværdien pr. gris (fire-ti uger) for de enkelte foderblandinger blev beregnet ud fra de opnåede produktionsresultater ved samme pris pr. FEs for alle foderblandingerne.

Samlet viste afprøvningen, at fodring af grisene med “DLG Grøn Weaner” og “DLG Grøn Starter” resulterede i en statistisk sikker lavere produktionsværdi i forhold til kontrolfoderet. Produktionsværdien for kombinationen af de to grønne blandinger var 14,70 kr. pr. gris lavere end for kontrolfoderet. Protein- og lysinforbruget var statistisk sikker lavere i forsøgsblandingerne i hele afprøvningsperioden, hvilket tilsyneladende havde en negativ effekt på produktionsresulaterne i perioden fra 10 kg til afgang.

BAGGRUND

Der er behov for at udvikle foderblandinger, der kan anvendes uden antibiotisk vækstfremmer. Dette kan muligvis gøres ved at øge proteinets fordøjelighed og dermed minimere proteinbelastningen i tyktarmen. Gramineer Feeds har identificeret en gruppe skadelige stoffer (ANF: Anti Nutritional Factors) i råvarer, som virker negativt på grisenes proteinfordøjelse. Ved at minimere foderets indhold af ANF antages således, at der kan opnås den ønskede effekt på proteinomsætningen i relation til regulering af tarmfloraen uden brug af vækstfremmere. Bedre proteinudnyttelse betyder samtidig en nedsat kvælstofudledning, hvilket også vil være af stor betydning for dansk svineproduktion.

Formålet med afprøvningen var at foretage en afprøvning af to lukkede udviklingsblandinger til smågrise, hvor sammensætningen var baseret på Gramineer Feeds ANF-koncept. Foderblandingerne var uden vækstfremmere.

MATERIALER OG METODER

Afprøvningen blev gennemført i én besætning med smågrise i alderen fire-ti uger. Smågrisestaldene var indrettet med otte stier og fuldspaltegulv i hver sektion. Stierne var dimensioneret til 30 grise i hver, hvilket resulterede i et nettoareal på 0,25 kvadratmeter pr. gris. Der indgik i alt 16 hold (gentagelser), og forsøgsenheden var en sti á 24-30 grise. Der indgik således i alt 474 grise pr. gruppe.

Efter fravænning ved gennemsnitlig 27 dage blev grisene fordelt tilfældigt i de to grupper, så grupperne var ens med hensyn til vægt. Den gennemsnitlige vægt ved indsættelse var 7,2 kg. Én uge før forsøgets afslutning blev antallet af grise i stierne - hvis nødvendigt - reduceret med op til fire grise for at opfylde gældende arealkrav. Proceduren for udvejning af grise var ens for alle grupper i de enkelte hold. De udvejede grise er taget med ved opgørelsen af produktionsresultaterne. Den gennemsnitlige alder ved afslutning af forsøget - inkl. grise som blev vejet ud én uge før de øvrige - var 73 dage, hvor de vejede 25,5 kg. Grise, der blev udsat i løbet af afprøvningen  på grund af sygdom eller dødsfald, indgår ikke i beregningen af den gennemsnitlige alder og vægt ved afgang.

Tabel 1. Forsøgsdesign

Gruppe

1

2

Fravænningsfoder - indtil 10,0 kg

Kontrol - fravænningsblanding

DLG Grøn Weaner

Smågrisefoder - over 10,0 kg

Kontrol - smågriseblanding

DLG Grøn Starter

 

Ingen af de anvendte foderblandinger var tilsat  antibiotisk vækstfremmer.

 

Grisene blev vaccineret med Porsilis® App Vet. mod ondartet lungesyge to gange i løbet af afprøvningsperioden ved henholdsvis seks og ni ugers alder.

Foderet i kontrolgruppen var sammensat, således at indholdet af aminosyrerne: lysin, methionin, treonin og tryptofan lå 5 pct. over den aktuelle norm for at sikre imod udsving i råvarernes indhold af råprotein. Foderets indhold af øvrige næringsstoffer var i henhold til gældende normer, (jf. Fokus på Næringsstofnormer, 5. udgave 1997, Landsudvalget for Svin). Kontrolfoderet (gruppe 1) blev produceret hos Danmarks JordbrugsForskning i Foulum. Forsøgsfoderet (gruppe 2) blev produceret og leveret af DLG. Alt foder var varmebehandlet og pelleteret ved en temperatur på minimum 81 grader celsius. Råvaresammensætningen af kontrolfoderet fremgår af appendiks 1. De leverede forsøgsblandinger var lukkede blandinger, og der foreligger således kun oplysninger om, hvilke kategorier af råvarer der indgår i disse, jf. appendiks 1.

Ved hver levering af foder blev alle foderblandinger analyseret for indhold af energi (EFOS), aminosyrer, calcium og fosfor. Endvidere blev der foretaget en screening for antibiotisk aktivitet i foderet i begge grupper.

I begge grupper blev der udfodret to gange om dagen. Alle grise blev i denne afprøvning fodret efter vægt, således at foderskift blev foretaget, når gennemsnitsvægten i de enkelte stier havde nået 10,0 kg. Denne vægt blev nået efter henholdsvis 19 og 18 dage i de to grupper, jf. tabel 3. Rent praktisk foregik dette ved, at gennemsnitsvægten for de enkelte stier blev registreret ved indsættelse. Derefter gennemførtes to ugentlige kontrolvejninger (tirsdag og fredag) af alle stier, indtil samtlige stier var skiftet til slutfoderet i ­begge grupper (>10,0 kg). Grisene blev fodret efter æde­lyst og havde således fri adgang til foder og drikkevand hele døgnet.

Før fravænning - i farestalden - fik smågrisene et indkøbt startfoder uden vækstfremmere eller andre tilsætningsstoffer (syrer, smags- og aromastoffer m.m.). Der blev ikke tildelt ekstra zink. ­Hvis behandling var nødvendigt på grund af diarré, blev dette udført med antibiotika.

I hele afprøvningsperioden blev foderoptagelse, tilvækst, sygdomsbehandlinger og dødelighed registreret. Effekten måltes på produktionsværdien som primærparameter. De sekundære registreringer omfattede antallet af sygdomsbehandlinger og dødelighed.

Produktionsværdien blev beregnet som: (kg tilvækst * kr. pr. kg tilvækst) - (antal FEs * kr. pr. FEs). Tilvækstværdien (5,45 kr. pr. kg tilvækst) blev beregnet på basis af den gennemsnitlige indsættelses- og afgangsvægt i hele afprøvningen (gennemsnit over alle grupper) og de seneste 12 måneders gennemsnitlige notering for 7 kg’s MS-grise (206 kr. pr. gris, +/- 6,78 kr. pr. kg) samt 30 kg’s MS-grise (329 kr. pr. gris, +/- 4,66 kr. pr. kg). Den anvendte foderpris (fravænningsfoder: 1,73 kr. pr. FEs; slutfoder: 1,45 kr. pr. FEs) er indhentet fra ét firma på basis af kontrolblandingens sammensætning.

Endvidere blev det totale protein- og lysinforbrug pr. kg tilvækst i forsøgsperioden beregnet ud fra det målte foderforbrug og det analyserede indhold af totalprotein i foderet. Formålet med beregningerne var at anvende disse som indirekte mål for udnyttelsen af protein i foderet. Udnyttelsen af protein afspejles i, hvor meget der aflejres i form af tilvækst i forhold til den mængde protein, der optages via foderet.

Data blev analyseret ved en variansanalyse i SAS under proceduren GLM. Statistisk sikre forskelle er angivet på 5 procentniveau.

RESULTATER OG DISKUSSION

Foderanalyser

De kemiske analyser af foderet er vist i appendiks 2.

Analyserne af fravænningsfoderet (indtil 10,0 kg) var i begge grupper i rimelig overensstemmelse med det beregnede indhold. Dog lå energiindholdet i kontrolfoderet (gruppe 1) 3 FEs under det beregnede indhold. I forsøgsgruppen lå indholdet af protein 1,3 pct. enheder under det garanterede indhold. Desuden lå indholdet af lysin i forsøgsfoderet - DLG Grøn Weaner - 8 pct. under det garanterede indhold. Det var ikke muligt at beregne indholdet af fordøjeligt lysin, da DLG Grøn Weaner var en lukket blanding og fordøjeligheden af lysin dermed ikke kendt. Det var således ikke muligt at se, hvordan det analyserede indhold i blandingen lå i forhold til den aktuelle norm for lysin til smågrise efter fravænning.

Analyserne af smågrisefoderet (over 10,0 kg) viste i begge grupper god overensstemmelse med det beregnede indhold.

Screeningsanalyserne af foderet viste ingen antibiotisk aktivitet i de fire foderblandinger.

Sygdomsbehandlinger og døde

Der var ikke forskel mellem grupperne i antallet af døde grise og grise udtaget på grund af sygdom.

Dødsfald som følge af diarré forekom næsten alle (15 ud af 16) i den ene ud af i alt fire adskilte staldrum (K-11), hvori afprøvningen blev gennemført. Dødeligheden lå på 2,8 pct. som gennemsnit for hele afprøvningen. Døde og udtaget på grund af sygdom lå på 4,4 pct. som gennemsnit for hele afprøvningen.

Behandlingsfrekvensen mod sygdomme (især diarré, ikke-specificerede sygdomme og benproblemer) lå på 11,6 pct. som gennemsnit over begge grupper. Der var ikke forskel mellem grupperne i behandlingsfrekvensen af de enkelte sygdomme.

Produktionsresultater

Produktionsresultaterne fremgår af tabel 2. Resultaterne er angivet for perioden fra fravænning til 10,0 kg og fra 10,0 kg til afgang samt for hele afprøvningsperioden samlet (fire-ti uger).

Tabel 2. Produktionsresultater

Gruppe

1

2

Produkt

Kontrol

DLG Grøn Weaner /

DLG Grøn Starter

Antal hold

Antal grise indsat

Antal grise ved afgang

7,2 - 10,0 kg

Daglig foderoptagelse, FEs

Daglig tilvækst, g

FEs pr. kg tilvækst

Antal dage på fravæningsfoder:

16

474

450

 

 

0,31

176

1,78

 

19

16

474

457

 

 

0,32

183

1,73

 

18

 

Fra 10,0 kg til afgang

Daglig foderoptagelse, FEs

Daglig tilvækst, g

FEs pr. kg tilvækst

 

1,01

599

1,69

 

0,92

476

1,94

 

Hele perioden

Daglig foderoptagelse, FEs

Daglig tilvækst, g

FEs pr. kg tilvækst

Alder ved 30 kg

 

0,71

422

1,69

77

 

0,69

360

1,90

83

 

Ud fra de opnåede produktionsresultater er produktionsværdien beregnet ved samme pris for alle foderblandinger. Produktionsværdien for de to grupper fremgår af tabel 3.

Tabel 3. Produktionsværdi

Gruppe

1

2

Produkt

Kontrol

DLG Grøn Weaner /

DLG Grøn Starter

Produktionsværdi  1):

Kr./gris

Indeks

 

61,6 a

100

 

46,9 b

76

 

1)

Ved sammenligning af produktionsværdien skal der være en forskel på minimum 2,48 kr./gris eller minimum 4 indekspoints, for at der er tale om en statistisk sikker forskel. Værdier i samme række markeret med forskelligt bogstav (a, b) er statistisk sikker forskellige.

 

Som det fremgår af tabel 4 resulterede kombinationen af de to forsøgsblandinger (“DLG Grøn Weaner” og “DLG Grøn Starter”) i en statistisk sikker lavere produktionsværdi ­i sammenligning med kontrolfoderet  (p<0,001). Produktionsværdien for forsøgsblandingerne var 14,70 kr./gris lavere end kontrolgruppen. Resultatet skyldtes en bedre foderudnyttelse og en højere daglig tilvækst alene i perioden efter mellemvejning. I perioden før mellemvejning var der ikke forskel mellem grupperne til trods for, at det analyserede indhold af lysin i forsøgsfoderet (“DLG Grøn Weaner”) lå 8 pct. under det deklarerede indhold.

I et af staldrummene (K-9) var temperaturstyringen ude af funktion den første uge efter indsættelse. En genberegning af produktionsresultaterne og produktionsværdien uden den pågældende sektion havde ingen indvirkning på konklusionen af afprøvningen.

Protein- og lysinforbrug

Det totale protein- og lysinforbrug pr. kg tilvækst er vist i tabel 4. En høj udnyttelse af protein afspejles i et lavt proteinforbrug pr. kg tilvækst. Proteinforbrug pr. kg tilvækst angiver forbruget til total tilvækst, men udtrykker ikke, om det omsatte protein reelt bruges til aflejring eller anvendes til energiomsætning. Hvis proteinet indgår i energiomsætningen, vil kvælstofdelen udskilles via urinen og hermed belaste miljøet. Denne belastning minimeres ved at anvende råvarer af høj kvalitet, herunder en høj fordøjelighed og optimal aminosyresammensætning. Proteinforbrug pr. kg tilvækst kan kun opfattes som et produktionsmål for den totale aflejring.

Et bedre mål for proteinudnyttelsen er proteinforbrug pr. kg kødtilvækst, der angiver, hvor godt proteinet udnyttes til kødaflejring, og dermed er et indirekte udtryk for udledningen af kvælstof  til det omgivende miljø. Da der ikke er målt kødprocent på grisene i denne afprøvning, er denne parameter ikke beregnet.

Tabel 4. Total protein- og lysinforbrug pr. kg tilvækst

Gruppe

1

2

Produkt

Kontrol

DLG Grøn Weaner /

DLG Grøn Starter

7,2 - 10,0 kg

Total protein, g

Indeks

Total lysin, g

Indeks

 

336 a

100

22,3 a

100

 

266 b

79

17,3 b

78

 

Fra 10,0 kg til afgang

Total protein, g

Indeks

Total lysin, g

Indeks

 

326 a

100

20,2 a

100

 

287 b

88

19,0 b

94

 

Hele perioden

Total protein, g

Indeks

Total lysin, g

Indeks

 

325 a

100

20,5 a

100

 

283 b

87

18,7 b

91

 

Værdier i samme række markeret med forskelligt bog­stav (a, b) er statistisk sikker forskellige.

 

Det fremgår af tabel 4, at forbruget af protein pr. kg tilvækst i perioden indtil 10 kg var 21 pct. (21 indekspoint) lavere end i kontrolgruppen. Indholdet af protein i DLG Grøn Weaner var lavere end i kontrolfoderet, uden at dette påvirkede foderudnyttelse og tilvækst negativt. Dette antyder, at proteinet i forsøgsfoderet tilsyneladende blev udnyttet bedre end i det tilsvarende kontrolfoder. Tilsvarende fandtes i perioden fra 10 kg til afgang, at proteinforbruget pr. kg tilvækst i forsøgsgruppen var 12 pct. (12 indekspoint) lavere end i kontrolgruppen. Til gengæld var foderudnyttelse og tilvækst påvirket negativt i forhold til kontrolgruppen.

Af tabel 4 fremgår også forbruget af lysin pr. kg tilvækst, som i alle perioder ligeledes var statistisk sikkert lavere i forsøgsblandingerne. Det skal dog bemærkes, at der i kontrolfoderet var tilsat 5 pct. lysin ekstra udover den aktuelle norm. I perioden indtil 10 kg var lysinforbruget i forsøgsgruppen 22 pct. (22 indekspoint) lavere end i kontrolgruppen og uden negativ påvirkning af produktionsresultaterne. I perioden fra 10 kg til afgang var lysinforbruget i forsøgsgruppen 6 pct. (6 indekspoint) lavere pr. kg tilvækst end i kontrolgruppen. Til gengæld var foderudnyttelse og tilvækst for samme periode påvirket negativt i forhold til kontrolgruppen, hvilket tyder på, at indholdet af protein/aminosyrer har været begrænsende for grisenes vækst.

Resultatet for hele perioden viser, at protein- og lysinforbrug pr. kg tilvækst er statistisk sikker lavere i forsøgsgrupperne (jf. tabel 4). Til gengæld er produktionsresultaterne påvirket statistisk sikker i negativ retning (jf. tabel 2 og 3). Resultatet tyder på, at indholdet af protein/aminosyrer har været for lavt i forsøgsfoderet i forhold til grisenes behov.

Samlet viste afprøvningen, at fodring af grisene med “DLG Grøn Weaner” og “DLG Grøn Starter” resulterede i en statistisk sikker lavere produktionsværdi i forhold til kontrolfoderet. Protein- og lysinforbruget var statistisk sikker lavere i forsøgsblandingerne i hele afprøvningsperioden, hvilket tilsyneladende havde en negativ effekt på produktionsresulaterne i perioden fra 10 kg til afgang.

APPENDIKS

appendiks 1

Fravænningsblandinger (7,2-10,0 kg), råvaresammensætning i pct.

Gruppe

1

2

Blanding

Kontrol

DLG Grøn Weaner

Hvede

71,38

Sojaskrå, toasted

11,49

Korn

LT Fiskemel

5,00

Produkter af fisk

Kartoffelprotein konc.

4,37

Produkter og biprodukter af olieholdige frø

Animalsk fedt

3,93

Olie og fedtstoffer

L-lysin, HCl 99 pct.

0,46

Produkter og biprodukter af sukkerproduktion

DL-Methionin 40 pct.

0,22

Sukker

L-Treonin 50 pct.

0,12

Mineralstoffer

Kridt

0,80

Mælkeprodukter

Fodersalt

0,36

Organiske syrer

Monocalciumfosfat

1,47

Forblanding1)

Vitaminer + mineraler

0,40

L-Lysin, HCl

L-Treonin 50%, hvedeklid 50%

DL-Methionin

1)

Grise-Vit 1507156 er opblandet i hvedestrømel tilsat antioxidanten Endox og tilfører de under garantien anførte mængder tilsætningsstoffer

Smågriseblandinger (10,0 kg til afgang), råvaresammensætning i pct.

Gruppe

Blanding

1

Kontrol

2

DLG Grøn Starter

Hvede

63,12

Byg

10,00

Korn

Sojaskrå, toasted

13,98

Produkter af fisk

LT Fiskemel

8,00

Produkter og biprodukter af rodfrugter

Animalsk fedt

1,83

Produkter og biprodukter af olieholdige frø

L-lysin, HCl 99 pct.

0,37

Olie og fedtstoffer

DL-Methionin 40 pct.

0,12

Produkter og biprodukter af sukkerproduktion

L-Treonin 50 pct.

0,11

Kødbenmel

Kridt

0,74

Mineralstoffer

Fodersalt

0,28

Sukker

Monocalciumfosfat

1,05

Organiske syrer

Vitaminer + mineraler

0,40

Forblanding1)

L-Lysin, HCl

L-Treonin 50%, hvedeklid 50%

DL-Methionin

1)

Grise-Vit 1507156 er opblandet i hvedestrømel tilsat antioxidanten Endox og tilfører de under garantien anførte mængder tilsætningsstoffer

appendiks 2

Beregnede og analyserede indhold af næringsstoffer i fravænningsfoder (frav. - 10 kg)

- to produktioner i løbet af afprøvningen

Gruppe

1

2

Blanding

---------- Kontrol ----------

----- DLG Grøn Weaner -----

Beregn. analyseret  1)

Beregnet

Analyseret

Garanti

Analyseret

FEs pr. 100 kg  2)

120

117

122

122

Råprotein, pct.  2)

22,2

22,2

20,1

18,8

Lysin, g/kg

14,6

14,7

13,6

12,5

Methionin, g/kg

4,7

5,0

-

4,5

Treonin, g/kg

8,6

9,0

-

8,3

Calcium, g/kg

9,0

9,4

-

5,1

Total-fosfor, g/kg

7,3

7,7

6,5

6,4

Zink, mg/kg

231

205

-

220

Antibiotika screening

-

Negativ

-

Negativ

 

1)

Analyserede indhold angives på basis af to analyser, hvis ikke andet er oplyst.

2)

Gennemsnit af otte analyser.

3)

Jf. nærmere forklaring i teksten.

Beregnede og analyserede indhold af næringsstoffer i slutfoder (10 kg - afgang)

 - to produktioner i løbet af afprøvningen

Gruppe

1

2

Blanding

---------- Kontrol ----------

----- DLG Grøn Starter -----

Beregn. analyseret 1)

Beregnet

Analyseret

Garanti

Analyseret

FEs pr. 100 kg  2)

115

115

118

118

Råprotein, pct. 2)

21,9

22,2

17,8

17,4

Lysin, g/kg

13,7

13,8

11,6

11,5

Methionin, g/kg

4,3

4,6

-

4,1

Treonin, g/kg

7,9

8,4

-

8,2

Calcium, g/kg

8,6

8,2

-

7,9

Total-fosfor, g/kg

7,2

7,3

6,6

7,0

Zink, mg/kg

236

200

-

215

Antibiotika screening

-

Negativ

-

Negativ

 

1)

Analyserede indhold angives på basis af to analyser, hvis ikke andet er oplyst.

2)

Gennemsnit af fire analyser.

Arkiv nr. 4523


Institution: Landsudvalget for Svin, Videncenter for Svineproduktion, Den rullende Afprøvning

Forfatter: Jes Callesen

Udgivet: 23. november 1998

Dyregruppe: Smågrise

Fagområde: Ernæring