23. december 1999

Meddelelse Nr. 458

Lavtryk olieudsprøjtningsanlæg i en farestald og en slagtesvinestald

SAMMENDRAG Et lavtryk olieudsprøjtningsanlæg fra fabrikken Unni A/S er afprøvet i en: - farestald med delvis spaltegulv og tørfoder - slagtesvinestald med fuldspaltegulv.

SAMMENDRAG

Et lavtryk olieudsprøjtningsanlæg fra fabrikken Unni A/S er afprøvet i en:

- farestald med delvis spaltegulv og tørfoder

- slagtesvinestald med fuldspaltegulv.

Ved udsprøjtning af 8 gram olie pr. sti daglig i farestalden var der en signifikant sikker reduktion af den totale og respirable støvkoncentration på henholdsvis 33 procent og 40 procent.

Ved udsprøjtning af 2-3 gram olie pr. gris daglig i slagtesvinestalden var der en signifikant sikker reduktion af den totale og respirable støvkoncentration på henholdsvis 45 procent og 50 procent.

I slagtesvinestalden var støvkoncentrationen på alle måledage mindre end 3 gram/m3, hvilket er Arbejdstilsynets grænseværdi. I farestalden var der enkelte dage, hvor støvkoncentrationen var højere.

I farestalde kan det anbefales at placere rørstrengen over spalterne og montere dyserne over stiadskillelserne ved hver anden sti. På denne måde vil eventuelle dryp ikke være til gene for dyr og mennesker. I slagtesvinestalde kan det anbefales at montere en dyse over hver sti.

Der er stadig behov for forbedring af lavtryk olieudsprøjtningsanlæg, derfor kan det anbefales at:



-

indkøbe et dobbelt sæt dyser, således at dyserne kan udskiftes og afkalkes i forbindelse med rengøring af en sektion

-

firmaerne udvikler/fremskaffer dyser med en mere ensartet spredebillede, mindre risiko for dryp, og hvor der skal bruges mindre tid på afkalkning

-

forbedre udstyret med henblik på mere nøjagtig dosering af olie til vandet. I dette forsøg blev der anvendt en medicinblander.

BAGGRUND

Den hidtil bedste metode til at begrænse koncentrationen af støv i luften i svinestalde er ved at udsprøjte en blanding af vand og rapsolie. Rapsolien lægger sig som en hinde over grise, inventar og gulv, hvorved mængden af ophvirvlet støv reduceres.

Der findes to typer anlæg, der kan udsprøjte olie/vand-blandingen. De to anlægstyper benævnes henholdsvis “lavtryksanlæg” og “højtryksanlæg”.  Ved lavtryksanlægget udsprøjtes olie/vand-blandingen ved 5 bar genereret ved hjælp af en vandpumpe, og ved højtryksanlægget anvendes en højtryksrenser, som ved et tryk på 140- bar forstøver olie/vand-blandingen ud i staldrummet.

Olieudsprøjtningsanlæggene er afprøvet i smågrise- og slagtesvinestalde med fast gulv og anvendelse af strøelse (Meddelelse nr. 220 fra Landsudvalget for Svin og Prøverapport nr. 883 fra Forskningscenter Bygholm). I de tidligere afprøvninger blev der anvendt 5 gram olie pr. gris dagligt. Men anvendes denne dosering i slagtesvinestalde med fuldspaltegulv, hvor der ikke anvendes strøelse, bliver gulvene relativt fedtede.

I farestalde har det ikke tidligere været undersøgt, hvilken støvreduktion der kan opnås ved anvendelse af et olieudsprøjtningsanlæg.

Det var afprøvningens formål at  undersøge støvreduktionen ved brug af et lavtryk olieudsprøjtningsanlæg i en farestald og en slagtesvinestald med fuldspaltegulv.

MATERIALE OG METODE

Afprøvningen blev gennemført i en sektioneret farestald og en sektioneret slagtesvinestald med alt-ind alt-ud produktion. Staldindretning og produktionsforhold fremgår af tabel 1.

Tabel 1. Produktionsforhold og staldindretning

Farestald

Slagtesvinestald

Antal identiske sektioner

Sektionernes mål, m

Loftskonstruktion

Antal stier pr. sektion

Stidimensioner

Antal grise pr. sti

Antal grise pr. sektion

Fodringsmetode

Fodringsstrategi

Ventilation

Varmetilførsel

Luftindtag

Gulvudformning

Gødningssystem

Kummedybde

Strøelse

6

17,6 x 6,2

22

2,6 x 1,6

22 søer + pattegrise

Pelleteret foder

Restriktiv

Undertryk

Varmelamper + gulvvarme

Skov vægventiler

Delvist spaltegulv

Rørudslusning

40 cm

Snittet halm + spåner ¹

10

19,2 x 10,8

Gitterspær

16

5,0 x 2,4

17

272

Vådfoder

Restriktiv

Undertryk

Ingen

100 mm Glasuld 42

Fuldspaltegulv

Rørudslusning

60 cm

Ingen

¹

Inden og umiddelbart efter faring blev tildelt snittet rughalm, og efterfølgende blev der tildelt spåner i 10 dage

Det anvendte lavtryksanlæg blev leveret og monteret af Fabrikken Unni A/S. På figur 1 er vist en principskitse af anlægget. I teknikrummet eller i umiddelbar nærhed af staldsektionerne ophænges en blandesløjfe, hvor olien tilsættes vandet. I blandesløjfen er et parallelløb med to magnetventiler. Når den ene magnetventil er åben (8a) og den anden er lukket (8b) strømmer der rent vand ud til staldsektionerne, hvilket benyttes ved iblødsætning af sektionerne. Ved modsat åbningsforhold (8a lukket og 8b åben) strømmer der en blanding af rapsolie og vand -som har en støvdæmpende virkning - ud i staldsektionerne. Ved større anlæg kan det anbefales at montere vandur og manometer, så vandforbrug og tryk kan kontrolleres. Ved hver enkelt sektion er monteret en ventil. Ventilerne kan enten være magnetventiler tilkoblet styringen eller on/off drejehaner. Førstnævnte vælges ved større anlæg, mens sidstnævnte kan anvendes ved mindre anlæg, hvor pumpen kan yde et tilstrækkeligt tryk til alle dyser på en gang. I praksis vil det sige anlæg med mindre end 40 dyser.

Figur 3. Støvkoncentration i slagtesvinestalden med lavtryk olieudsprøjtningsanlæg ved udsprøjtning af 0, 1, 2, 3 og 4 gram olie pr. gris daglig (444 registreringer). Niveauerne er korrigeret til en udetemperatur på 7 °C og en belægning på 70 kg/gris.
Figur 1. Principskitse af lavtryk olieudsprøjtningsanlæg


0: Koldtvandsforsyning, 1: Kontraventil (forhindrer tilbageførsel af olie til vandforsyningen), 2: Filter, 3: Vandur (tjek af vandforbrug og olie/vand blandeforhold), 4: Pumpe, 5: Manometer (kontrol af pumpetryk), 6: Medicinblander, 7: Dunk med olie tilsat emulgator, 8: Magnetventiler, 9: Styring, 10: Fremløb af olie/vand-blandingen til staldsektionerne, 11: Magnetventil tilkoblet styring eller on/off drejehane, 12: dyse

Udsprøjtningsmængder

Den udsprøjtede olie/vand-blanding bestod af 3 procent rapsolie tilsat en emulgator samt 97 procent vand.

Indledende forsøg i farestalden viste, at der kunne udsprøjtes 8 gram olie pr. sti daglig uden at det var til gene for søer og pattegrise, og i afprøvningen blev støvreduktionen undersøgt ved denne dosering. Der blev udsprøjtet 8 gange daglig i 4 sekunder.

I slagtesvinestalden  blev der foretaget en sammenligning af støvkoncentrationen i staldsektioner uden olieudsprøjtning og i staldsektioner med henholdsvis 1, 2, 3 og 4 gram olie pr. gris daglig. I forsøget blev olie/vand-blandingsforholdet fastholdt, således at det kun var udsprøjtningstiden der varierede ved de forskellige behandlinger. Ved udsprøjtning af 1,2,3 og 4 gram olie pr. gris daglig var udsprøjtningstiden henholdsvis 13, 25, 38 og 50 sekunder, og der blev udsprøjtet 4 gange daglig.

I afprøvningen blev mængderne indstillet ved at sætte en vægt under oliedunken. Vægten kunne veje op til 50 kg med en nøjagtighed på 100 gram. I produktionsbesætninger vil man ikke indkøbe en så præcis vægt for at vælge udsprøjtningsintervaller og udsprøjtningstider. I stedet kan det i forbindelse med indstilling af anlæg anbefales at benytte en køkkenvægt og en mindre dunk, som medicinblanderen kan suge fra.

Støvmålinger

I farestalden blev støvkoncentrationen målt 2 gange ugentlig. De første målinger blev foretaget 4 dage efter alle søer havde faret, og sidste måledag var umiddelbart inden sektionen blev tømt.

I slagtesvinestalden blev støvmålingerne påbegyndt en uge efter sektionen var fyldt med grise, og når de første grise var leveret til slagteri, blev støvmålingerne for det enkelte hold afsluttet.

Støvkoncentrationen blev målt i to punkter på gangarealet 1,6 meter over gulv. I hvert punkt måltes både den totale og respirable støvkoncentration ved filtermetoden (Arbejdstilsynets standardprocedure), og på måledagene blev støvet opsamlet i perioden kl. 7.30 - 15.30. Målingerne blev ikke foretaget på dage, hvor der var kastration af pattegrise og vejning af slagtesvin.

I månederne juni, juli, august og september blev der ikke foretaget støvmålinger, idet støvkoncentrationen i disse måneder er relativ lav på grund af et højt luftskifte.

Udover de ugentlige støvmålinger blev der hver uge foretaget registreringer af ammoniak- og kuldioxidkoncentration samt lufttemperaturer i staldrum og udendørs. Endelig blev størrelsen af de udsprøjtede væskepartikler samt dysernes spredevinkel målt.

Statistik

De primære registreringsparametre var den totale og respirable støvkoncentration. Registreringer foretaget i slagtesvinestalden blev testet med proceduren GLM i SAS med korrektion for grisenes vægt og udetemperatur.

I den sektionerede farestald blev data i stedet opgjort ved en parret T-test, idet besætningen havde ændret driftsform fra ugedrift til to-ugers-drift, således at der udover ens staldindretning var ens varmeproduktion og støvfrigivelse i de to sektioner som blev sammenlignet.

RESULTATER OG DISKUSSION

Figur 1. Principskitse af lavtryk olieudsprøjtningsanlæg
Figur 2. Støvkoncentration registreret i farestald henholdsvis med og uden lavtryk olieudsprøjtningsanlæg (82 registreringer). I sektionen med lavtryksanlæg blev udsprøjtet 8 gram olie pr. sti daglig. Under målingerne var den gennemsnitlige udetemperatur 4°C

Støv i farestald

I figur 2 ses to grafer, som illustrerer den totale og respirable støvkoncentration i farestalden.

Der var en statistisk sikker reduktion i støvkoncentrationen ved udsprøjtning af 8 gram olie pr. sti daglig. Den totale støvkoncentration blev reduceret med 33 procent (p=0,0001), mens den respirable støvkoncentration blev reduceret med 40 procent (p=0,0001).

Støv i slagtesvinestald

I figur 3 ses to grafer, som illustrerer den totale og respirable støvkoncentration i slagtesvinestalden.

Der var en statistisk sikker forskel på støvkoncentrationen ved udsprøjtning af 0 og 2 gram olie pr. gris daglig, mens der ikke er forskel på udsprøjtning af 2 og 4 gram olie pr. gris daglig. Ved udsprøjtning af 2 gram olie pr. gris daglig blev den totale og respirable støvkoncentration reduceret med henholdsvis 45 procent (p=0,0020) og 50 procent (p=0,0078).

En klimatekniker fra Den rullende Afprøvning, driftlederen og besætningsejeren vurderede, at det kunne tillades at udsprøjte op til 3 gram olie pr. gris daglig, mens gulvet blev for fedtet, når der blev udsprøjtet 4 gram olie pr. gris daglig.

Figur 2. Støvkoncentration registreret i farestald henholdsvis med og uden lavtryk olieudsprøjtningsanlæg (82 registreringer). I sektionen med lavtryksanlæg blev udsprøjtet 8 gram olie pr. sti daglig. Under målingerne var den gennemsnitlige udetemperatur 4 °C.
Figur 3. Støvkoncentration i slagtesvinestalden med lavtryk olieudsprøjtningsanlæg ved udsprøjtning af 0, 1, 2, 3 og 4 gram olie pr. gris daglig (444 registreringer). Niveauerne er korrigeret til en udetemperatur på 7°C og en belægning på 70 kg/gris

Dysernes spredevinkel og diameter af udsprøjtede væskepartikler

Tabel 2. Diameter af udsprøjtede væskepartikler

Lodret afstand

fra dyse (cm) ¹

 

--------------- Dråbediameter (mikrometer) ² ---------------

Minimal

(gennemsnit af 10% mindste dråber)

Maksimal

(gennemsnit af 10% største dråber)

Gennemsnit af alle dråber

20

75

111

87

30

75

129

92

40

97

163

119

50

143

199

165

60

170

215

189

70

211

233

220

80

240

254

245

90

263

275

270

100

276

286

280

110

292

302

295

1:

Målingerne blev foretaget i en lodret afstand af 1 m fra dysen

2:

Diameter angivet ved et dysetryk på 4 bar

Dyserne gav ikke et ensartet spredebillede, og der kunne være problemer med dryppende dyser. Der er behov for at firmaet fremover opsætter dyser med et mere ensartet spredebillede.

I tabel 2 er dråbestørrelsen angivet. Partikler mindre end 7 mikrometer er respirable, og som det fremgår af tabellen, er de udsprøjtede væskepartikler betydeligt større. Ved lavtryk olieudsprøjtningsanlæg er det derfor tilladeligt at gå ind i staldrummet umiddelbart efter udsprøjtning.

Afsluttende bemærkninger:



-

Det kan anbefales at udsprøjte 8 gram olie pr. sti daglig i farestalde med delvis spaltegulv

-

Det kan anbefales at udsprøjte 2-3 gram olie pr. gris daglig i slagtesvinestalde med fuldspaltegulv

-

I farestalde kan det anbefales at placere rørstrengen over spaltegulvet og montere dyserne over stiadskillelserne ved hver anden sti. På denne måde vil eventuelle dryp ikke være til gene for dyr og mennesker

-

Det er vigtigt, at rørstrengen i staldsektionen hænger vandret. Hvis ikke den gør det, vil dysen placeret lavest dryppe efter udsprøjtning.

-

I slagtesvinestalde kan det anbefales at montere en dyse over hver sti

-

Det kan anbefales at indkøbe et dobbelt sæt dyser, således at dyserne kan udskiftes og afkalkes i forbindelse med rengøring af en sektion

-

Der er behov for udvikling af dyser med en mere ensartet spredevinkel, mindre risiko for dryp, og hvor der skal bruges mindre tid på afkalkning

-

Der er behov for en medicinblander med mere ensartet dosering

¨-

Olieudsprøjtningen medførte at støvkoncentrationen i slagtesvinestalden på alle måledage var mindre end 3 gram/m3, hvilket er Arbejdstilsynets grænseværdi. I farestalden var der enkelte dage, hvor støvkoncentrationen var højere. Hertil skal tilføjes, at støvkoncentrationen blev målt på dage uden kastration eller vejning af slagte-svin, dvs. på dage uden ekstra høj støvbelastning.

-

Det diffuse loft blev ikke tilsvinet af olie

-

Udsprøjtning af olie øger tiden til rengøring med højtryksrenser, hvis ikke stalden sættes i blød inden højtryksrensning påbegyndes

Deltagere

Erik Damsted, Thomas Lund Sørensen

REFERENCER

Meddelelse nr. 220, Den rullende Afprøvning 1992, Reduktion af støv ved udsprøjtning af rapsolie i svinestalde

KEW-støvbindingsanlæg, Statens Jordbrugstekniske Forsøg, Prøverapport nr. 883, 1993

APPENDIKS

Bilag 1. produktionsresultater

Afprøvningen var designet med henblik på at undersøge olieudsprøjtningens indflydelse på støvkoncentrationen. I slagtesvinestalden blev der foretaget supplerende registeringer af produktionsresultaterne; jævnfør tabel 3.

Tabel 3. Produktionsresultater

Slagtesvinestald

Hold

Antal indsatte

16

5103

Vægt ved indsættelse, kg

Vægt ved afgang, kg

29

98,7

Daglig tilvækst, gram

Foder pr. svin daglig, FEs

Foder pr. kg tilvækst, FEs

Bem. for brysthindear, pct.

Fradrag for lungelidelser, pct.

Døde og kasserede, pct.

830

2,35

2,84

 

12

 

 

Arkiv nr. 668 / Afp. nr. 456


Institution: Landsudvalget for Svin, Danske Slagterier

Forfatter: Merete Lyngbye

Udgivet: 23. december 1999

Fagområde: Management