1. februar 1983

Meddelelse Nr. 51

Jern-o-pect til smågrise

Jern-o-pect er et kombineret mineral- og vitaminpræparat opblandet i steriliseret hvede sammen med forskellige former for pektiner. Det gives til smågrise, specielt med henblik på, at dække deres jernbehov.

Jern-o-pect er et kombineret mineral- og vitaminpræparat opblandet i steriliseret hvede sammen med forskellige former for pektiner. Det gives til smågrise, specielt med henblik på, at dække deres jernbehov. Præparatet blev givet til smågrisene fra 3 dage efter fødsel til 3 ugers alderen og igen fra fravænning til ca. 10. dagen efter fravænning sammen med en jerninjektion umiddelbart efter fødsel. Denne behandling blev sammenlignet med en jerninjektion ca. 3. dagen efter fødslen og ved 3 ugers alderen. Der blev ikke fundet nogen effekt på alder ved 25 kg, vægt ved fravænning, dødelighedsprocent eller diarréfrekvensen før og efter fravænning.

Der blev givet ca. 200 g Jern-o-pect pr. gris svarende til en udgift på ca. 2,10 kr., hvilket skal sammenlignes med en jerninjektion som koster ca. 0,70 kr. pr. gris. Merudgiften pr. gris har således været ca. 1,40 kr. ved at anvende Jern-o-pect, og dertil kommer, at det er et større arbejde dagligt at tildele grisene Jern-o-pect end at give dem en jerninjektion.


Afprøvningsplan

Afprøvningen er gennemført over en periode på ca. 1/2 år i 2 sobesætninger, hvor smågrisene blev fravænnet ved ca. 5 ugers alderen. Grisene i kontrolgruppen fik en jerninjektion ca. 3 dage efter fødslen og igen ca. 3 uger efter fødslen. Forsøgsgruppen fik en jerninjektion umiddelbart efter fødslen, og fra 3 - 4 dages alderen blev de tilbudt Jern-o-pect efter en udleveret brugsanvisning fra firmaet Evos. Det vil sige, at der blev givet en lille håndfuld pr. kuld pr. dag i starten stigende til 3 håndfulde pr. kuld pr. dag indtil grisene var ca. 3 uger gamle. Fra 3 ugers alderen indtil fravænning ved ca. 5 ugers alderen blev der ikke givet Jern-o-pect. Ved fravænning blev tildelingen genoptaget med ca. 3 håndfulde om dagen i 10 dage. I forbindelse med diarréproblemer blev der anvendt ca. dobbelt så meget Jern-o-pect pr. dag pr. kuld, og derudover blev der ikke anvendt forebyggende midler mod diarréforekomster.

Jern-o-pect

Jern-o-pect forhandles af firmaet Evos A/S, som stillede produktet til rådighed for afprøvningen.

Sammensætningen og indholdet fremgår af tabel 1.

Som det fremgår af tabel 1. indeholder Jern-o-pect 43 pct. pektinstoffer og 45 pct. lettere fordøjeligt energi i form af glucose og steriliseret hvede.

Tabel 1. Sammensætning

Sammensætning

Pct.

Kartoffelpulp, tørret

Æblerasp, tørret

Citruspektin, tørret

Glucose

Hvede, steriliseret

Jern II, fumarat og sulfat

Mineraler og vitaminer

17

20

6

10

35

10

2

Indhold pr. kg

 

FEs

Råprotein, pct.

Råfedt, pct.

Træstof, pct.

Jern

Zink

Mangan

Kobber

Vitamin A

Vitamin D

Vitamin E

Vitamin C

55

6

1

9

30.000 mg

800 mg

750 mg

200 mg

500.000 ie

50.000 ie

250 mg

2.000 mg


Produktionsresultater

Som det ses af tabel 2. har der ikke været nogen nævneværdig forskel mellem de to grupper i perioden indtil fravænning. I perioden efter fravænning, har der været en tendens til diarre i flere kuld i gruppen der fik Jern-o-pect end i kontrolgruppen.

At der ikke har været nogen forskel i resultaterne indtil fravænning skyldes, at smågrisene har fået deres jernbehov dækket via Jern-o-pect ligeså godt som ved en jerninjektion. Den højere frekvens af diarre efter fravænning, viser at Jern-o-pect ikke har forebygget diarréforekomster på tilfredsstillende måde. Det har heller ikke været muligt at kurere grise der havde fået diarre ved at øge tildelingen af Jern-o-pect til ca. det dobbelte jvf. afprøvningsplanen.

Tabel 2. Produktionsresultater

Jern-o-pect

+

-

Antal kuld

Kuldstørrelse

Døde grise i diegivningsperioden, pct.

Vægt ved fravænning, kg.

Diarré før fravænning, pct.

Alder ved 25 kg, dage

Døde grise efter fravænning, pct.

Diarré efter fravænning, pct.

237

10,3

10,8

9,4

12,0

83

4,4

9,7

253

10,4

11,2

9,5

12,0

82

4,4

5,7


Afslutning

Under afprøvningen konstateredes det at der var tendens til forstoppelse, hvis grisene fik Jern-o-pect efter at de havde haft diarre, og derved måske fået en del af tarmepithelet ødelagt. Årsagen hertil kan skyldes det forholdsvis høje indhold af pektiner og det høje træstofindhold på 9 procent da begge dele virker væskeopsugende. De grise, som havde været værst angrebet af diarre, blev derved i en periode hæmmet i deres vækst.

I diegivningsperioden blev det konstateret at grisene gerne ville æde Jern-o-pect, og var interesseret i det allerede ved 3-4 dages alderen. På trods af at grisene gerne åd Jern-o-pect, havde det ingen effekt på diarréforekomsterne i diegivningsperioden.


Institution: Landsudvalget for Svin, Videncenter for Svineproduktion, Den rullende Afprøvning

Forfatter: Orla Grøn Pedersen, Finn K. Udesen

Udgivet: 1. februar 1983

Dyregruppe: Smågrise, Pattegrise

Fagområde: Ernæring