29. august 2002

Meddelelse Nr. 569

Serologisk screening af slagtesvin for Yersinia enterocolitica serotype O:9

Screeningen viste en lav forekomst (4.2%) af Yersinia O:9-positive slagtesvin, hvilket stemmer overens med serologiske resultater fra avls- og opformeringsbesætninger.

Yersinia enterocolitica serotpype O:3 er almindeligt forekommende i dansk svineproduktion. I de seneste år er der fundet en anden serotype, O:9, i avls- og opformeringsbesætninger, som volder problemer i diagnostikken pga. af krydsreaktion med Brucella. 

Som led i opklaringsarbejdet med Brucella og Yersinia er der gennemført en serologisk screening af danske slagtesvin for Yersinia enterocolitica O:9. Screeningen viste en lav forekomst (4.2%) af Yersinia O:9-positive slagtesvin, hvilket stemmer overens med serologiske resultater fra avls- og opformeringsbesætninger. Det bør undersøges i hvilken grad serotypen O:9 spredes i den danske svineproduktion.


Baggrund

Tidligere undersøgelser har vist at Yersinia enterocolitica er meget udbredt i den danske svinepopulation. Mellem 70 og 90 pct. af slagtesvinebesætninger er seropositive, mens cirka halvdelen af besætningerne er dyrkningspositive. I Danmark ses næsten udelukkende infektioner med serotypen O:3 hos svin, men i resten af Europa forekommer desuden serotype O:9, hvilket inficerer både svin og kvæg. Begge serotyper er humanpatogene, men serotype O:3 dominerer hos mennesker i Danmark. Siden 1996 er der blevet rapporteret 2 til 5 humane O:9 tilfælde om året. I 1997 er serotype O:9 også fundet hos kvæg i Danmark.

I 2001 blev Yersinia enterocolitica serotype O:9 (herefter benævnt Yersinia O:9) fundet i 2 avlsbesætninger. Infektionen giver problemer i avlssystemet, ikke pga. det zoonotiske aspekt, men fordi der opstår serologisk krydsreaktion med Brucella. Avlsorner testes rutinemæssigt for Brucella i både isolationsstalde, eksport-karantæne og på KS-stationer. Mistanke om Brucella medfører offentligt tilsyn (OT) i både avlsbesætningen og isolation/KS-station, med store økonomiske konsekvenser.

Der findes p.t. ingen serologisk test der med 100% sikkerhed skelner mellem Brucella og Yersinia O:9. Der arbejdes derfor på flere fronter for at forbedre Brucella/Yersinia O:9 diagnostikken. Som led i dette arbejde er der gennemført en serologisk screening i en stikprøve af danske slagtesvin med en nyudviklet serologisk test (ELISA) der skelner mellem Yersinia O:3 og O:9. Formålet var, at undersøge om Yersinia O:9 har bredt sig fra avlssystemet til slagtesvineproduktionen.


Materialer og metoder

Undersøgelsen er gennemført på en tilfældig stikprøve af kødsaftprøver udtaget i forbindelse med salmonellaovervågningen. Prøverne er samlet ind over en 3-ugers periode på 19 slagterier. Screeningen er foretaget anonymiseret, det vil sige at prøver ikke kan tilbagespores til besætninger. Der er dog ved indsamlingen sørget for, at fordele prøverne således over dage og uger, at sandsynligheden for, at en besætning optræder mere end 1 gang er meget lille.

Stikprøvestørrelsen er beregnet med henblik på at opnå et så sikkert estimat som muligt når forekomsten af Yersinia O:9 i svinepopulationen er ukendt. Ved beregningen ønskedes en præcision af estimatet af den sande forekomst på 5%. Hertil er en stikprøve på mindst 400 nødvendig. For at øge præcisionen blev det besluttet at udvide stikprøven til 500 kødsaftprøver.

Prøverne blev undersøgt på Danmarks Veterinærinstitut ved hjælp af en Yersinia O:9 LPS-ELISA. Resultatet angives som OD%, hvor en OD%>19 betyder at prøven er positiv.


Resultater og diskussion

Seroprævalensen i slagtesvin var 4.2% (95% konfidensinterval [2.44; 5.96]), dvs. 21 ud af 500 kødsaftprøver var positive for Yersinia O:9. Da der ikke er indsamlet mere end 1 prøve pr. besætning, betyder det at besætningsprævalensen ligeledes er 4.2%.

Resultatet stemmer overens med en undersøgelse af en repræsentativ stikprøve af 221 avls- og opformeringsbesætninger tilhørende DanAvl. Undersøgelsen blev foretaget af Danmarks Veterinærinstitut i 2001, og viste ligeledes en lav forekomst af Yersinia O:9. Fire (1,8%) besætninger var seropositive for Yersinia O:9 og negative for O:3, mens i 2 besætninger fandtes nogle få reagenter for både O:3 og O:9. I efteråret 2001 blev Yersinia O:9 påvist ved bakteriologisk og serologisk undersøgelse i yderligere 2 avlsbesætninger. Dette tyder på, at forekomsten af Yersinia O:9 i avls- og opformeringsbesætninger er mindst 2.7% (6 ud af 221 besætninger).

Ifølge Dansk Zoonosecenters årsberetning er der i 2001 for første gang fundet en Yersinia O:9-positiv prøve ved den rutinemæssige bakteriologiske resistensovervågning af slagtesvin (DANMAP). Prævalensen var 0.2% (1 ud af 411 undersøgte blindtarmsprøver).

Resultaterne af ovenstående undersøgelser viser sammenstemmende en lav forekomst af Yersinia O:9 i dansk svineproduktion. Det bør undersøges om denne serotype spreder sig yderligere i den danske svinepopulation i de kommende år, efter introduktionen i avls- og opformeringsbesætningerne i 2001.


Referencer

-

Yersinia enterocolitica: en faglig-teknisk redegørelse i forbindelse med fund af serotype O:9 i danske husdyr. Statens Veterinære Serumlaboratorium & Danske Slagterier, 1999. København, 33 s.

-

Dansk Zoonosecenter. Årsberetning 2001, s. 23.

-

Danmarks Veterinærinstitut, information nr. 2, April 2002.


Institution: Landsudvalget for Svin, Danske Slagterier

Forfatter: Jaap Boes

Udgivet: 29. august 2002

Fagområde: Sundhed/Veterinært