29. august 2002

Meddelelse Nr. 570

Afprøvning af Full Farmer Konceptet til smågrise

Full Farmer Konceptet kan ud fra denne afprøvning kun anbefales i besætninger, der har problemer med fravænningsdiarre, da resultatet af denne afprøvning viser en negativ effekt på produktiviteten.

I afprøvningen indgik en fravænningsblanding produceret efter Full Farmer Konceptet fra Hejsager Smede og Maskinforretning. Full Farmer Konceptet er hvede valset sammen med tilskudsfoder under tilsætning af damp. Blandingen blev anvendt i de tre første uger efter fravænning. I samme periode fik kontrolholdet en kontrolblanding, der i sammensætning og råvarer ikke var identisk med den blanding, der blev anvendt i Full Farmer Konceptet. Tre uger efter fravænning skiftede alle grise til kontrolblanding (9-30 kg). Afprøvningen blev gennemført i én besætning med 344 grise pr. gruppe fordelt på 26 gentagelser pr. gruppe.

Gruppe 1:   Kontrol.
Gruppe 2:   Full Farmer Konceptet - de første tre uger efter fravænning herefter kontrolfoder.

Analyserne af næringsstofindholdet i blandingerne viste, at de overholdt næringsstofnormerne på nær indholdet af calcium, der var ca. 20 pct. under normen i smågriseblandingen til kontrolholdet. Resultaterne tyder dog på, at der har været en reduceret fordøjelighed af aminosyrerne i Full Farmer foderblandingen, og dermed en reel underforsyning af aminosyrer. Den reducerede fordøjelighed af aminosyrerne kan skyldes opvarmningen under forklistrings- og valsningsprocessen.

Der var statistisk sikker færre diarrébehandlinger i gruppen fodret efter Full Farmer Konceptet, men der var ikke statistisk sikker forskel i dødelighed.

Der var signifikant lavere produktionsværdi ved anvendelse af Full Farmer Konceptet i forhold til kontrolgruppen, selvom denne blanding kun blev anvendt i de tre første uger efter fravænning.

Full Farmer Konceptet kan ud fra denne afprøvning kun anbefales i besætninger, der har problemer med fravænningsdiarre, da resultatet af denne afprøvning viser en negativ effekt på produktiviteten.


Baggrund

Der markedsføres til stadighed nye produkter og blandinger, hvor det er ønskeligt at få produktionsværdien belyst under danske produktionsforhold. Det er nødvendigt at kende produkterne og blandingernes effekt på produktionsresultaterne for at kunne vurdere det økonomiske udbytte.

Full Farmer Konceptet bygger på, at landmanden selv kan fremstille et fravænningsfoder, efter dagsbehov, som anvendes de første tre uger efter fravænning. Målet med at anvende blandingen er at begrænse forekomsten af diaré.

Formålet med at afprøve konceptet til smågrise var at fremskaffe dokumentation for konceptets effekt på grisenes produktionsværdi under danske produktionsforhold. Effekten blev primært målt på produktionsværdien, der blev beregnet på baggrund af produktionsresultaterne: daglig tilvækst og foderudnyttelse. Som sekundære parametre blev registreret sygdomsbehandlinger og dødelighed.


Materialer og metoder

Afprøvningen blev gennemført på Forsøgsstation Grønhøj, hvor grisene blev fodret ad libitum og havde fri adgang til vand hele døgnet. Grisene blev fravænnet ved 4-ugers alderen og indsat i forsøg ved en gennemsnitlig vægt på 8,5 kg. Den gennemsnitlige vægt ved mellemvejning/foderskift var 12,1 kg og ved afgang 32,3 kg. Afprøvningen blev gennemført i to forskellige smågrisesektioner med henholdsvis store og små stier. I afprøvningen indgik 344 grise pr. gruppe. Gruppeinddelingen fremgår af tabel 1. Afprøvningen blev gennemført med 26 gentagelser. I de små stier blev der indsat 18 hold af 7-8 grise pr. sti. Stierne var indrettet med delvist spaltegulv og en langkrybbe i forværket, og der var en drikkeventil i hver sti. I de store stier blev der indsat 8 hold af 25 grise. Disse stier var indrettet med fuldt eller delvist spaltegulv, med en foderautomatmed fire ædepladser og én drikkekop pr. sti. Kontrolgruppen i denne meddelelse er den samme, der er anvendt i Meddelelse 562, Landsudvalget for Svin.

Tabel 1.

Gruppeinddeling og forsøgsdesign

Gruppe

1

2

Firma

Kontrol

Hejsager Smede og Maskinforretning

Fravænningsfoder, 4-7 uger

Kontrol

Full Farmer Konceptet

Smågrisefoder, 7-12 uger

Kontrol

Kontrol

Foderblandingerne til kontrolholdet var optimeret, således at indholdet af aminosyrerne: lysin, methionin, cystin, treonin og tryptofan var 5 pct. over den aktuelle norm for at sikre imod udsving i råvarernes indhold af råprotein. (jf. "FOKUS PÅ Normer for næringsstoffer", Landsudvalget for Svin, 2001). Alle kontrolblandinger blev produceret ad to gange hos Aarhusegnens Andel i Brædstrup. Kontrolblandingerne blev varmebehandlet og pelleteret ved en temperatur på minimum 81 grader celsius. Foderet til gruppe 2 blev produceret og leveret tre gange ugentligt, for at sikre, at foderet var så friskt som muligt. Ved hver levering blev foderet i trugene vejet retur og friskt foder blev tildelt. Ifølge fodermesteren var sammensætningen og udseendet af det foder, der blev vejet retur, den samme som det foder, der blev leveret.

Full Farmer foderblandingen bestod af 70 pct. hvede og 30 pct. af en tilskudsfoderblanding fra KFK. Full Farmer Konceptet blev kun anvendt i de tre første uger efter fravænning. I samme periode fik kontrolholdet en kontrolblanding, der i sammensætning og råvarer ikke var identisk med den blanding, der er anvendt i Full Farmer Konceptet (der blandt andet indeholdte mælkesyre). Tre uger efter fravænning skiftede alle grise til kontrolblanding (9-30 kg).

Anlægget består af en coater beholder, hvor kornet bliver befugtet og tilsat tilskudsfoder i melform. Efter at tilskudsfoderet er coatet på hvedekernerne, doseres blandingen ned i en ekstruderingsroller, hvor hvedekernerne forklistres og tilskudsfoderet valses ind i hvedekernerne. Under processen opstår der varme og damp, som bevirker, at hveden bliver forklistret.

Foderets sammensætning fremgår af appendiks 1. Produktbeskrivelse fremgår af appendiks 2. Ved hver leverance af Full Farmer foderblandingen blev udtaget en prøve. Prøverne er samlet i to portioner – en pr. runde. Ved hver af de to leverancer af kontrolfoderet blev der udtaget en prøve til analyse. Alle foderblandinger blev analyseret for indhold af energi, råprotein, lysin, methionin, cystin og treonin samt for indhold af calcium, fosfor og zink samt screenet for indhold af antibiotika.

De første tre uger efter fravænning (4-7 ugers alderen) fik grisene tildelt fravænningsfoder. I vækstperioden 7-12 uger fik de smågrisefoder. I begge perioder blev foderoptagelse, tilvækst, sygdomsbehandlinger og dødelighed registreret.

Produktionsværdien blev beregnet som: (kg tilvækst × kr. pr. kg tilvækst) - (antal analyserede FEs × kr. pr. FEs). Tilvækstværdien (5,62 kr. pr. kg tilvækst) blev beregnet dels på basis af den gennemsnitlige indsættelses- og afgangsvægt i hele afprøvningen og dels på basis af den gennemsnitlige notering i de seneste 5 år (1. september 1996 - 1. september 2001) for 7 kg’s grise (229 kr. pr. gris, ± 7,41 kr. pr. kg) samt 30 kg’s grise (363 kr. pr. gris, ± 4,97 kr. pr. kg). De anvendte priser på foder er gennemsnittet af de seneste 5 år (1. september 1996 - 1. september 2001), fravænningsfoder: 2,19 kr. pr. FEs og smågrisefoder: 1,51 kr. pr. FEs.

Produktionsværdien blev analyseret som primær parameter med vægt ved indsættelse som covariabel. I modellen indgik følgende variable: hold, stald og gruppe. Data blev undersøgt for normalfordeling og forekomst af outliers samt analyseret ved en variansanalyse i SAS under proceduren GLM. Statistisk sikre forskelle angives på 5 procentniveau. Resultaterne er vist som korrigeret gennemsnit for hver gruppe.


Resultater og diskussion

Produktionsomkostninger

Beregningen af omkostningen ved at producere foder efter Full Farmer Konceptet er baseret på en anlægspris på 128.000 kr., en afskrivningsperiode på fem år, og forrentning af investeringen på 8 pct. Vedligeholdelsesomkostningen anslås at være 3000 kr./år ved en daglig produktion på 300 kg og strømforbruget 36kW svarende til 18 kr./ton foder. Produktionsprisen for foderet bliver i alt 34 øre pr. kg foder. Den samlede foderomkostning vil så afhænge af den pris, der skal betales for tilskudsfoderet, den værdi, kornet tillægges eller indkøbes til og mængden af foder, der producers dagligt.

Foderanalyser

Analyserne af fravænningsblandingen til kontrolgruppen og Full Farmer foderet viste, at indholdet af næringsstoffer overholdt normerne (jf. "FOKUS PÅ Normer for næringsstoffer", Landsudvalget for Svin, 2001). Beregningerne blev gennemført under forudsætning af, at næringsstofferne i Full Farmer foderet havde samme fordøjelighed som beregnet for kontrolfoderet. Indholdet af zink i Full Farmer foderet var i gennemsnit 295 mg/kg. I henhold til foderstofloven må indholdet af zink højest være 250 mg/kg. Begge fravænningsblandinger blev screenet for indhold af antibiotika, og begge prøver var negative. Analyserne af smågriseblandingen (kontrolblanding) viste, at indholdet af FEs var højere end beregnet og at alle næringsstofnormer på nær calcium var overholdt. I smågriseblandingen til kontrolholdet var indholdet af calcium ca. 20 pct. under normen (appendiks 3). Da smågriseblandingen blev anvendt i begge grupper i perioden efter foderskift, kan det lavere calciumindhold i blandingerne ikke have påvirket afprøvningens konklusion.

Sygdomsforhold

Antallet af behandlingsdage for diarré var signifikant lavere for grisene, der blev fodret med Full Farmer foderet, sammenlignet med kontrolgruppen (tabel 2). Der var ikke forskel imellem grupperne i dødelighed. I gennemsnit var dødeligheden 1,2 pct. og der blev i gennemsnit udtaget 1,7 pct. på grund af sygdom. For at kunne opnå en signifikant forskel mellem de to grupper i dødelighed skulle der være 2,6 gange så mange døde i den ene gruppe.

Tabel 2.

Diarrébehandlinger

Gruppe

1 Kontrol

2 Full Farmer

Antal behandlingsdage før foderskift

1,3a

0,5b

Indeks, behandlingsdage

100

39

Pct. behandlinger

55

23

ab:

Værdier markeret med forskellige bogstaver er signifikant forskellige.
Der er ikke beregnet statistik på pct. behandlinger          


Årsagen til den lavere forekomst af diarré kan være, at Full Farmer foderet samtidig med, at det indeholdt mælkesyre, også har haft en fremmende effekt på væksten af mælkesyreproducerende bakterier. Et stort antal af mælkesyrebakterier og et højt indhold af mælkesyre i mave-tarm-kanalen kan bevirke, at antallet af coliforme bakterier reduceres som følge af øget konkurrence om næringsstofferne og fordi mælkesyre virker hæmmende på væksten af coliforme bakterier.

Produktionsresultater

Produktionsresultaterne fremgår af tabel 3. Resultaterne er angivet for alderen 4-7 uger og 7-12 uger samt for hele afprøvningsperioden (4-12 uger).


Tabel 3.

Produktivitet

Gruppe

1 Kontrol

2 Full Farmer

Antal stier

26

26

Antal grise indsat

344

344

Fravænning til mellemvejning 4-7 uger

Daglig tilvækst, g

193

132

Daglig foderoptagelse, FEs

0,33

0,32

Foderforbrug, FEs/kg

1,71

2,47

Mellemvejning til afgang 7-12 uger

Daglig tilvækst, g

645

610

Daglig foderoptagelse, FEs

1,25

1,15

Foderforbrug, FEs/kg

1,94

1,89

Hele vækstperioden 4-12 uger

Daglig tilvækst, g

459

415

Daglig foderoptagelse, FEs

0,87

0,81

Foderforbrug, FEs/kg

1,90

1,96


Produktionsværdien blev beregnet ud fra de opnåede produktionsresultater. Produktionsværdien ved 5-års priser fremgår af tabel 4.

Tabel 4.

  Produktionsværdi ved 5-års priser

Gruppe

1

2

Firma

Kontrol

Full Farmer

Produktionsværdi ved 5-års priser ¹) kr./gris

64,1a

55,5b

Indeks

100

87

¹)

Ved sammenligning af produktionsværdien mellem grupperne skal der være en forskel i produktionsværdien på minimum 3,9 kr./gris eller minimum 6 indekspoint for, at der er tale om en statistisk sikker forskel.

Produktionsværdien var signifikant lavere for grisene, der fik Full Farmer foderet i de første tre uger efter fravænning. Grisene, der fik Full Farmer foderet havde en produktionsværdi, der var 13 pct. lavere end kontrolholdet, på trods af, at de i begge grupper fik den samme foderblanding de sidste fem uger efter foderskiftet. Den lavere produktionsværdi skyldes en lavere daglig tilvækst og en ringere foderudnyttelse i de første tre uger efter fravænning. Grisene har i perioden efter foderskiftet ikke kunne kompensere for den manglende tilvækst i de første tre uger før fravænning, hvilket blandt andet skyldes, at grisene i gruppe 2 var 1,4 kg lettere end kontrolgrisene ved foderskift. Resultaterne tyder på, at der muligvis har været en reduceret fordøjelighed af aminosyrerne i Full Farmer foderblandingen, og dermed en reel underforsyning af aminosyrer. Den reducerede fordøjelighed af aminosyrerne kan skyldes opvarmningen under forklistrings- og valsningsprocessen. Hermed er antagelsen om samme fordøjelighed af aminosyrerne i kontrol og Full Farmer foderet ikke korrekt, men den reelle fordøjelighed kendes ikke, og kan kun fastlægges ud fra egentlige fordøjelighedsforsøg. En anden mulig forklaring kunne være, at foderet har afblandet, hvorved proteindelen er vejet retur ved foderskift. Dette kræver dog, at grisene har foretrukket hveden frem for tilskudsfoderet, der indeholdt både fiskemel, vallepulver og sojaproteinkoncentrat. Ifølge fodermesteren havde det foder, der blev vejet retur fra trugene, det samme udseende og indhold som det friske foder, der blev tildelt.


Konklusion

Samlet kan det konkluderes, at produktionsværdien var signifikant lavere ved at anvende Full Farmer Konceptet. Derimod var der en signifikant lavere behandlingsfrekvens for grisene, der blev fodret efter Full Farmer Konceptet.

Full Farmer Konceptet kan ud fra denne afprøvning kun anbefales i besætninger, der har problemer med fravænningsdiarre, da der ud fra denne afprøvning er fundet en negativ effekt på produktiviteten.

Deltagere: Tommy Nielsen og Jens Ove Hansen, Landsudvalget for Svin.
Afprøvning nr.: 704

[PageBreak]

Appendiks 1

Fravænningsfoder (4-7 uger), råvaresammensætning i pct.

Gruppe 1 - kontrol

Gruppe 2 - Full Farmer sammensætning oplyst af firmaet

Korn
(70%)

Tilskuds
foder (30%)

Foder-
blanding

Hvede

57,67

Hvede

70

15,45*

74,64

Antigenfrit sojaprotein HP 300

13,02

Antigenfrit sojaprotein HP 300

-

14,00

4,20

Fiskemel LT/A

8,80

Fiskemel A

-

30,50

9,15

Byg

7,00

Vallepulver

-

21,00

6,30

Vallepulver

5,00

Animalsk fedt/veg. olie

-

9,20

2,76

Svinefedt DAKA 

3,67

Monocalciumfosfat

-

2,00

0,60

Melasse

1,80

Foderkridt

-

1,90

0,57

Monocalciumfosfat

0,91

L-Lysinhydrochlorid

-

1,38

0,41

Foderkridt

0,64

Mælkesyre

-

1,20

0,36

L-Lysinhydrochlorid

0,40

vitaminer og mineraler

-

1,15

0,35

Vitamin og mineral

0,35

Fodersalt

-

0,75

0,23

Fodersalt

0,31

DL-Methionin 40pct.

-

0,43

0,13

DL-Methionin 40pct.

0,20

L-Treonin 50pct.

-

0,75

0,23

L-Treonin 50pct.

0,18

 

 

 

 

L-Tryptofan 40 pct.

0,05

 

 

 

 

 

* hvede specialbehandlet

    

Smågrisefoder (7-12 uger), råvaresammensætning i pct.

Råvarer

Gruppe 1+2

Hvede

50,06

Byg 

15,00

HP Sojaskrå

10,07

Sojaskrå, toasted

10,07

Fiskemel, alm. DS

6,00

Svinefedt DAKA 

3,63

Melasse

7,00

Foderkridt

1,04

Monocalciumfosfat

1,03

L-Lysinhydrochlorid

0,31

Fodersalt

0,29

Vitaminer og mineraler

0,21

DL-Methionin 40pct.

0,17

L-Treonin 50pct.

0,12



[PageBreak]

Appendiks 2

Produktbeskrivelse angivet på baggrund af oplysninger fra firmaet

Produkt

Full Farmer Konceptet

Leverandør

Hejsager Smede og Maskinforretning
Hejsagervej 43
6100 Haderslev
Tlf.: 74 57 11 11
Fax: 74 57 10 15
e-mail: fullfarmer@mail.tele.dk

Indhold

Foder fremstillet efter Full Farmer Konceptet

Pris

Produktionspris 34 øre pr. kg foder ved en daglig produktion på 300 kg.
Herudover kommer pris for tilskudsfoder og hvede.

    


Appendiks 3

Fravænningsfoderets beregnede (kun kontrol) og analyserede indhold af næringsstoffer

Gruppe

Gruppe 1

Gruppe 2 - ej deklareret

 

Beregnet

Analyse ¹)

Beregnet

Analyse ¹)

FEs pr. 100 kg

120

122

-

121

Råprotein, pct.

21,4

20,8

-

19,6

Lysin, g/kg

15,0

14,0

-

14,7

Methionin, g/kg

4,8

4,6

-

5,1

Meth.+cyst., g/kg

8,1

7,7

-

8,0

Treonin, g/kg

8,8

8,4

-

9,1

Calcium, g/kg

8,3

8,1

-

8,2

Total-fosfor, g/kg ²)

7,2

6,6

-

6,5

Zink mg/kg ²)

234

221

-

293

Antibiotika ³)

-

neg

-

neg

¹). Gennemsnit af fire analyser, hvis ikke andet er oplyst.
²). Gennemsnit af to analyser.
³). Screening af 1. leverance.


Smågrisefoderets beregnede/garanterede og analyserede indhold af næringsstoffer.

Gruppe

 

Gruppe 1+2

 

Beregnet

Analyse ¹)

FEs pr. 100 kg

115

119

Råprotein, pct.

20,2

20,7

Lysin, g/kg

13,2

13,5

Methionin, g/kg

4,1

4,0

Meth.+cyst., g/kg

7,4

7,3

Treonin, g/kg

7,8

8,1

Calcium, g/kg

9,8

8,1

Total-fosfor, g/kg ²)

7,2

6,7

Zink mg/kg ²)

179

185


Institution: Landsudvalget for Svin, Videncenter for Svineproduktion, Den rullende Afprøvning

Forfatter: Hanne Maribo

Udgivet: 29. august 2002

Dyregruppe: Smågrise

Fagområde: Ernæring