31. juli 2003

Meddelelse Nr. 612

Fravænningsfoder tilsat specialbehandlet korn til forebyggelse af E. coli-associeret fravænningsdiarré

Fodring med fravænningsfoder, der stimulerer et bestemt protein i grisens tarm, havde ifølge en dansk undersøgelse ingen sikker effekt på dødelighed, diarrébehandlinger eller produktivitet. Afprøvningen kunne derfor ikke bekræfte hidtidige svenske forsøg.

Laboratorieforsøg og praktiske forsøg i Sverige angiver at fodring med fravænningsfoder, som stimulerer udskillelsen af et bestemt protein (protein AF) i tarmen hos grise, kan mindske forekomsten af fravænningsdiarré samt forbedre tilvækst og foderudnyttelse.

Afprøvningen blev gennemført i tre besætninger med varierende grader af fravænningsdiarré. I de tre besætninger blev der påvist sygdomsfremkaldende E. colibakterier. Afprøvningen omfattede to grupper med i alt 71 gentagelser og 5.637 grise. Forsøgs- og kontrolgrisene blev fodret med svensk foder de sidste 14 dage i farestalden og 14 dage efter fravænning. De to foderblandinger var identiske bortset fra, at forsøgsfodret var tilsat 6% specialbehandlet hvede, som skulle stimulere udskillelsen af protein AF. Grisene i forsøgsgruppen fik tildelt elektrolyt, som også stimulerede dannelsen af protein AF. Afprøvningen blev afsluttet 4-5 uger efter fravænning.

Resultaterne af denne afprøvning viste, at der ikke var nogen statistisk sikker effekt af dette foder på dødelighed, diarrébehandlinger eller produktivitet i tre danske besætninger med E. coli-fravænningsdiarré.


Baggrund

En dansk undersøgelse i perioden 1976 til 1982 viste, at fravænningsdiarré forekom i ca. 6 pct. af kuldene. Der var stor variation mellem besætninger i diarréforekomst. I de fleste besætninger lå antallet af kuld med diarré under gennemsnittet på 6 pct., medens der i enkelte besætninger var diarré i 30-40 pct. af kuldene. Dødeligheden i kuld med diarré var gennemsnitligt 4,5 gange større end i kuld uden diarré (Svensmark et al., 1989).

I mange besætninger, der har anvendt antibiotika som forebyggelse, er der opstået resistente bakterier. I besætninger, hvor der er opstået resistente bakterier, ophører virkningen af antibiotikaen, og hyppige skift kan være nødvendige. Da resistensgener fra grisebakterier muligvis kan overføres til humane bakterier, udgør de en potentiel fare for den humane sundhed. Effektive alternativer til forebyggelse med antibiotika er dog stadig ønskelige.

Laboratorieforsøg og praktiske forsøg i Sverige angiver at fodring med fravænningsfoder, som stimulerer udskillelsen af et bestemt protein (protein AF) i tarmen hos grise, kan mindske forekomsten af fravænningsdiarré samt forbedre tilvækst og foderudnyttelse (Göransson et al., 1993). Det pågældende protein betegnes som en anti-sekretorisk faktor, det vil sige at udskillelse af dette protein nedsætter udskillelsen af vand fra tarmcellerne ud i tarmen og kan dermed nedsætte væsketabet hos en gris med diarré. Især den diarré, som fremkaldes af et af de toksiner E. colibakterien danner, skulle være påvirkelig af protein AF.

Udskillelsen af protein AF stimuleres af foder tilsat glucose eller aminosyrer (Lönnroth & Lange, 1987). I praksis tilsættes foderet 6% hydrolyseret hvede. Konceptet er patenteret af Svenska Lantmännen.

Afprøvningen havde til formål at vurdere effekten af ad libitum fodring med fravænningsfoder tilsat specialbehandlet korn som en metode til forebyggelse af diarré og dødsfald i besætninger med E. coli-fravænningsdiarré.


Materiale og metoder

Afprøvningen blev gennemført i tre besætninger (se tabel 1) med varierende grader af fravænningsdiarré. I de tre besætninger blev der påvist sygdomsfremkaldende E. colibakterier, som producerer LT toksinet. Afprøvningen omfattede to grupper med i alt 71 gentagelser og 5637 grise.


Tabel 1.

Beskrivelse af de tre besætninger, der deltog i afprøvningen

Besætning

1

2

3

Antal fravænnede grise pr. uge

100

90

75

Smågrisestalden

to-klima

klima

to-klima

Antal sektioner (stier indenfor sektion)

8 (4-8)

8 (2)

4 (6)

Stitype

Delvis spalter

Delvis spalter

Delvis spalter

Antal grise pr. sti

46 (20-82)*

52 (31-75)

23 (20-25)

Gns. vægt/alder ved fravænning

6,2 kg v. 27 dage

7,1kg v. 30 dage

9,1kg v. 28 dage

Ved forsøgets slutning:
Gns. alder
Gns. vægt

57 dage
10,8 kg

63 dage
13,7 kg

56 dage
18,4 kg

* = gennemsnit (minimum-maksimum)

Afprøvningsperioden

Afprøvningen omfattede perioden fra 2 uger før fravænning indtil 4-5 uger efter fravænning.

Grupper

Fordeling af kuldene til forsøgs- og kontrolgrupper skete i farestalden, inden tildeling af foder til pattegrisene startede.

Gruppe 1:

Kontrolfoder, svensk fravænningsfoder

Gruppe 2:

Forsøgsfoder, svensk fravænningsfoder tilsat 6% hydrolyseret hvede, som erstatter de 6% alm. hvede i kontrolfoder.

Kuldudjævning var tilladt indenfor samme gruppe i farestalden. Det var også tilladt at flytte mellem ugehold inden for samme gruppe. Grise, som blev kuldudjævnet, skulle inden de blev fravænnet have fået fravænningsfoder i ca. 14 dage.

Tabel 2.

Oversigt over fodring i forsøgs- og kontrolgrupper

Stald

Farestald

Smågrisestalden

Leveuge

1 og 2

3 og 4

5 og 6

7

8

Kontrol


Pattegrise ad libitum
kontrolfoder

ad libitum
kontrolfoder

glidende
skift

ad libitum
smågrisefoder

Forsøgsfoder tilsat 6% specialbehandlet hvede


Pattegrise ad libitum
forsøgsfoder

ad libitum
forsøgsfoder

glidende
skift

ad libitum
smågrisefoder


I forbindelse med fravænning blev smågrisene fra henholdsvis forsøgskuld og kontrolkuld samlet i stier, som var udpeget til henholdsvis forsøgsgruppe og kontrolgruppe. Sortering af grise skete efter størrelse, således at de største grise fra hver af de to grupper blev indsat i hold 1, de næststørste i hold 2 osv.

Foder

Som startblanding (2-6 ugers alder) i kontrol- og forsøgsgruppen blev i alle tre besætninger anvendt et kommercielt svensk standardfoder (fra Svenska Lantmännen). Baggrunden herfor var, at det forud for afprøvningen ikke lykkedes at stimulere udskillelsen af anti-sekretorisk faktor (målt ved blodprøver) ved brug af et dansk standardfoder tilsat det svenske produkt (6% specialvarmebehandlet hvede). Brug af det svenske startfoder stimulerede produktionen af antisekretorisk faktor i pilotforsøg forud for afprøvningen.

Slutblandingerne (fra 6 ugers alderen) var ens i begge grupper og identisk med besætningernes sædvanlige foderblanding. Sammensætningen af de forskellige blandinger kan ses i Appendiks 2.

I smågrisestalden (efter fravænning) blev alle grise fodret efter ædelyst, det vil sige, at grisene

havde adgang til foder døgnet rundt (dog måtte automaterne gerne køres tomme én gang i døgnet).

Registreringer

I smågriseperioden blev der registreret: sygdomsbehandlinger, udtagne og døde grise, foderoptagelse og daglig tilvækst.

Sygdomsbehandlinger

Så snart der var diarré i en sti blev alle grisene i stien tilbudt elektrolyt. Grise i forsøgsgruppen fik en speciel svensk elektrolytopløsning (Salt Balans Gris+, Svenska Lantmännen) som ifølge producenten også skulle stimulere dannelsen af anti-sekretorisk faktor. Grise i kontrolgruppen fik almindelig elektrolytopløsning. Kun grisene i besætning 1 og 2 fik elektrolyt.

Der blev ikke behandlet forbyggende med antibiotika. Som udgangspunkt blev alle syge grise behandlet individuelt. Hvis der var mere end 50 pct. af grisene i en sti, som havde behandlingskrævende diarré, var medicinering via foder eller drikkevand - af den pågældende sti - tilladt.

Obduktioner

Fra alle besætninger blev der løbende indsendt døde grise til laboratoriemæssig undersøgelse.

Foderanalyser

I alle tre besætninger blev der løbende i afprøvningsperioden udtaget prøver af alle foderblandingerne. De indsendte prøver blev undersøgt for energi (FEs), aminosyre, calcium, fosfor, zink, syrebindingsevne og der blev screenet for antibiotika.

Statistik

Dødelighed blev analyseret ved logistisk regression (Proc Logistic, SAS Institute). Værdier for dødelighed og sygdomsbehandlinger er angivet som ukorrigerede gennemsnit. Sygdomsbehandlinger blev analyseret ved variansanalyse (Proc Mixed, SAS Institute). Der blev undersøgt for vekselvirkninger mellem behandlingsgruppe og besætning. Besætning og indsættelsesvægten indgik som forklarede variable ved analyse af dødelighed og sygdomsbehandlinger. Hold indgik som tilfældig effekt ved analyse af sygdomsbehandlinger og ved analyse af dødelighed. I Proc Logistic blev der anvendt p-scale og aggregate=(besætning gruppe hold sti).

De opnåede produktionsresultater (tilvækst og foderforbrug) blev samlet i en produktionsværdi. Produktionsværdien for smågrise blev beregnet som: (kg tilvækst x kr. pr. kg tilvækst) ÷ (antal analyserede FEs x kr. pr. FEs). I beregningen af produktionsværdien for smågrise blev anvendt følgende prissæt, som er et gennemsnit for de seneste 5 år (1. september 1997 - 1. september 2002):

*

Tilvækstværdi: 7,47 kr. pr. kg tilvækst, der blev beregnet udfra:
- prisen på 7 kg’s grise på 225 kr. pr. gris ± 7,47 kr. pr. kg

*

Foderpris:
- fravænningsfoder: 2,34 kr. pr. FEs
- smågrisefoder: 1,51 kr. pr. FEs


Bemærk, at der ved beregning af produktionsværdien er anvendt samme foderpris i begge grupper - det vil sige, at prisen for det afprøvede produkt ikke er indregnet. Den beregnede værdi udtrykker således alene værdien af grisenes produktionsresultat (tilvækst og foderforbrug).

Produktivitetsdata blev analyseret ved en variansanalyse (Proc GLM, SAS Institute). I modellen indgik hold og gruppe som forklarende parametre. Resultaterne blev ikke korrigeret for vægt ved indsættelse, da opdeling i grupper blev foretaget 14 dage før fravænning. Statistisk sikre forskelle er angivet på 5 pct. niveau.


Resultater og diskussion

Dødelighed i alt efter fravænning

Der var ikke vekselvirkning mellem besætning og behandlingsgruppe, så den totale dødelighed blev derfor analyseret samlet for de tre besætninger. Der var en numerisk forskel i dødeligheden før mellemvejning, men forskellen var ikke statistisk sikker. I alle tre besætninger var der cirka ét procentpoint lavere dødelighed i forsøgsgruppen inden mellemvejningen (to uger efter fravænning). Men efter mellemvejningen var dødeligheden højere i forsøgsgruppen, så den samlede effekt blev mindre. Resultaterne og de tilhørende medianer, minimum og maksimum værdier fremgår af tabel 3 nedenfor. De viste minimums- og maksimumsværdier er på stiniveau, og det ser ud som om, at dødeligheden i den enkelte sti ikke når samme højde i forsøgsgruppen som i kontrolgruppen. Antallet af stier med meget høj dødelighed var få. Dødeligheden i den øverste 10% fraktil lå fra 12-30% i kontrolgruppen og fra 9-18,5% i forsøgsgruppen. Samlet viste afprøvningen, at der ikke var statistisk sikker forskel i dødelighed mellem kontrol- og forsøgsgruppen. Brug af foder med specialbehandlet hvede (fra Svenska Lantmännen) var således uden målbar effekt.


Tabel 3.

Gennemsnitlig effekten i tre besætninger af specialbehandlet hvede på dødelighed og antal behandlinger efter fravænning

Kontrol

Forsøg

Døde, %

Gennem-
snit

Median

Min-maks pr. sti

Gennem-
snit

Median

Min-maks pr. sti

Før mellemvejning

4,2

2,1

0-30

3,3

2,1

0-17

Efter mellemvejning

1,8

0

0-29

2,2

0

0-25

I alt

6,0a

4,2

0-35

5,5a

3,2

0-30

Diarrébehandlinger, (antal/gris)







Før mellemvejning

1,8

1,1

0-8,6

1,9

1,1

0-8,9

Efter mellemvejning

0,1

0

0-2,2

0,1

0

0-1,9

I alt

1,9a

1,3

0-8,6

2,0a

1,3

0-8,9

a: ingen statistisk sikre forskelle

Resultaterne af den logistiske regression er vist som Odds Ratio (OR) i tabel A i Appendiks 4. En OR større end 1 betyder, at der er en større risiko for at dø i kontrolgruppen end i forsøgsgruppen, som fik specialbehandlet hvede. Hvis 95% konfidens intervallet ikke indeholder 1, er effekten statistisk sikker. Af tabel A fremgår at ingen af de fundne forskelle var statistisk sikre.

Antallet af døde grise pr. dag efter fravænning er vist i Appendiks 1, figur 4-6. I besætning 1 og 2 er det tidsmæssige forløb af dødeligheden nogenlunde ens i de to grupper. I alle tre besætninger er dødeligheden efter fravænning størst 4-14 dage efter fravænning. Dette er et typisk tidspunkt for fravænningsdiarré i mange besætninger, og den periode hvor forsøgsgrisene fik tilbudt specialbehandlet hvede. Dødeligheden i den enkelte besætning er vist i tabel B i Appendiks 4.

Diarrébehandlinger

Der blev foretaget logaritmisk transformation af sygdomsbehandlinger for at kunne lave analyserne. Der var ingen vekselvirkning mellem antal behandlinger for diarré og besætning, og resultaterne vises derfor samlet for de tre besætninger (se tabel 3). Der var ingen statistisk sikre forskelle mellem de to grupper.

I Appendiks 1 (figur 1-3) er vist antallet af grise behandlet for diarré pr. dag efter fravænning. I alle tre besætninger lå de fleste behandlinger for diarré 4-14 dage efter fravænning. I denne periode er det almindeligt, at grisene har fravænningsdiarré og endvidere er perioden sammenfaldende med at forsøgsgrisene får tilbudt specialbehandlet korn.

Laboratoriefund

I besætning 2 blev der påvist ødemsyge i nogle af de undersøgte grise. Men da den anvendte serumbehandling i besætningen beskytter næsten 100% mod ødemsyge blev afprøvningen ikke afbrudt i besætningen. I de indsendte grise blev der løbende påvist kataralsk hæmorragisk enteritis (diarré) og colibakterier af typerne: O8, O20, O138, O141 og O149. Øvrige laboratoriefund gav ikke anledning til bemærkninger. I alt blev ca. 75 grise undersøgt fra de tre besætninger.

Foderanalyser

Analyseresultater fremgår af Appendiks 3. I det svenske startfoder (kontrol og forsøg) viste analyserne et overindhold af energi i forhold til det deklarerede indhold - afvigelsen (3-4 FEs) var dog på samme niveau i begge blandinger. Indholdet af aminosyrer var ligeledes marginalt lavere end deklareret, men på samme niveau i begge grupper, og dermed uden indvirkning på afprøvningens resultat. Analyserne af slutfoderet (ens i kontrol og forsøg, men forskellig i hver besætning) stemte i alle tilfælde stort set overens med det deklarerede indhold.

Produktivitet
Den beregnede produktionsværdi fremgår af tabel 4. I beregningen indgår kun besætning 1 og 2. I besætning 3 blev produktionsresultaterne ikke registreret. Der var ikke statistisk sikker vekselvirkning mellem besætningerne og effekten af forsøgsfoderet, og resultaterne vises derfor samlet for de to besætninger.

Tabel 4.

Effekt af specialbehandlet hvede på produktiviteten efter fravænning

Kontrol

Forsøg

Antal grise indsat

2109

2239

Antal hold

44

44

Før mellemvejning, 4 - 6 uger
Foderstyrke, FEs/dag
Daglig tilvækst, g
Foderforbrug, FEs/kg tilvækst


0,16
46
3,48*


0,16
37
4,32 *

Efter mellemvejning, 6 - 9 uger
Foderstyrke, FEs/dag
Daglig tilvækst, g
Foderforbrug, FEs/kg tilvækst


0,52
279
1,89


0,51
276
1,88

Hele perioden, 4 - 9 uger
Foderstyrke, FEs/dag
Daglig tilvækst, g
Foderforbrug, FEs/kg tilvækst


0,36
173
2,10


0,35
167
2,15

Produktionsværdi, kr./gris
Indeks

21,8
100

20,8
95

*

I en række stier i begge besætninger var der negativ tilvækst de første 14 dage efter fravænning, og foderudnyttelsen kunne derfor ikke beregnes på stiniveau i denne periode. Den angivne værdi er foderudnyttelsen på gruppeniveau.

Der var ikke statistisk sikker forskel i produktionsværdien mellem kontrol- og forsøgsgruppen. Tilvækstniveauet i begge grupper var meget lavt i de første 14 dage efter fravænning, hvilket antagelig skyldtes det meget lave energiindhold og underforsyning med aminosyrer i startfoderet (kommerciel svensk startblanding henholdsvis med og uden indhold af specialbehandlet hvede). Baggrunden for at anvende dette foder, var, som nævnt, at det kun var lykkedes at påvise en stimulering af protein AF (i blodprøver) ved brug af det svenske foder - det var ikke lykkedes, når firmaproduktet blev tilsat en gængs dansk startblanding til smågrise.

[PageBreak]

Konklusion

Resultaterne af denne afprøvning viste, at der ikke var nogen statistisk sikker effekt af det undersøgte svenske fravænningsfoder på dødelighed, diarrébehandlinger eller produktivitet i tre danske besætninger med E. coli-fravænningsdiarré.

Deltagere
Peter Nøddebo Hansen, Ernst Nielsen og Svend Borg.

Referencer:


Göransson, L., Martinsson, K., Lange, S. & Lönnroth, I. (1993).
Feed induced Lectins in Piglets, feed induced lectins and their effects on post-weanng diarrhoea, daily weight gain and mortality. J. Vet. Med. B 40 (7): 478-484.

Lönnroth, I. & Lange, S. (1987). Intake of monosaccharides or aminoacids induces pituitary gland synthesis of proteins regulating intestinal fluid transport. Biochimica et Biophysica Acta 925: 117-123.

Svensmark, B., Jorsal, S.E., Nielsen, K. & Willeberg, P. (1989).Epidemiological studies of piglet diarrhoea in intensively managed Danish sow herds. I. Pre-weaning diarrhoea. Acta.Vet.Scand. 30: 43-53.

[PageBreak]

Appendiks 1

Besætning 1: 902 kontrolgrise og 956 forsøgsgrise, Besætning 2: 1207 kontrolgrise og 1283 forsøgsgrise og Besætning 3: 657 kontrolgrise og 632 forsøgsgrise)


[PageBreak]

Appendiks 2

Sammensætning af startblanding (4-6 uger) (I alle tre besætninger blev nedenstående startfoder anvendt.

Gruppe 1
Trygge
(fra Svenska Lantmännen)

Gruppe 2
Trygge m/ SPC*
(fra Svenska Lantmännen)

Byg
Hvede
Havre
Hvedefodermel
Vallepulver
Fiskemel
Mineraler
Aminosyrer
Premix (vitaminer, mikromineraler, syrningsmiddel, smags- og aromastof)

Byg
Hvede
Havre
Hvedefodermel
Vallepulver
Fiskemel
SPC
Mineraler
Aminosyrer
Premix (vitaminer, mikromineraler, syrningsmiddel, smags- og aromastof)

* SPC = specially processed cereal (= specielt varmebehandlet hvede)

Sammensætning af slutblanding (6-11 uger)

Slutfoderet var identisk i kontrol- og forsøgsgruppen, men forskellig i de tre besætninger.

Besætning 1
Biostart 5 (fra SAB)

Besætning 2
Organica Unikmax (fra KFK)

Besætning 3
Prima 9 Acid F1 (fra DLG) *

54,40% Hvede
20,00% Byg
10,00% Fiskemel, askefattigt
8,00% Sojaskrå, toasted
3,20% Animalsk fedtstof
1,20% Monocalciumfosfat
1,00% Melasse, sukkerroe
0,80% Calciumcarbonat (kridt)
0,45% Fodersalt
0,40% Vitaminforblanding *
0,29% L-Lysin, HCl
0,20% Bio Pro (organisk syre)
0,04% L-treonin
0,01% DL-methionin
0,01% Aroma

Korn
Produkter og biprod. af olieholdige frø
Produkter af fisk *
Olie og fedtstoffer *
Mineralstoffer
Forblanding - Formi TM (organisk syre)
Produkter og biprod. af sukkerproduktion
Forblanding **
L-lysinhydrochlorid
DL-methionin
L-threonin
Enzymer ***

47,65% Hvede
20,00% Byg
8,50% Sojaskrå, toasted
6,50% Sojaskrå, afskallet, toasted
6,00% Fiskemel
4,80% Animalsk fedtstof
2,00% Sukkerrørmelasse
1,00% Calciumformiat
0,84% Monocalciumfosfat
0,79% L-Lysin, HCl, 60%
0,74% Calciumcarbonat (kridt)
0,41% Stensalt
0,40% Grise-Vit 190 **
0,23% L-treonin 50%, hvedeklid 50%
0,10% DL-methionin
0,03% Fytaseenzym
0,01% Smags- og aromastoffer ***

* De garanterede vitaminer og mikromineraler er alle tilsatte. Mikromineraler tilsættes iform af: Jern(II)sulfat heptahydrat, zinkoxid, mangan(II)oxid, Kobber(II)sulfat pentahydrat, kaliumjodid, natriumselenit.

* Stabiliseret med ethoxyquin.

** Indeholder vitaminer, buthyl- hydroxytoluen (BHT), enzymer og mikromineralerne: Kobber (II) sulfat pentahydrat, Natrium-selenit

*** Endo-1,4-beta-xylanase (300 FXU/kg)

Endo-1,4-beta-glucanase (27 FBG/kg)

* Blandingen havde varierende råvaresammensætning i løbet af afprøvningsperioden. Ligeledes blev der i starten af perioden anvendt en blanding fra et andet firma, som dog havde en lignende råvaresammensætning.

** Grise-Vit 190 er opblandet i hvedestrømel tilsat antioxidanten Endox, samt smags- og aromastoffer og tilfører blandingen de under garantien anførte mængder tilsætningsstoffer.

*** Naturlige smags- og aromastoffer opblandet i E562. Produktet er patentanmeldt.


[PageBreak]

Appendiks 3

Startblanding (2-6 uger), indhold af næringsstoffer

Gruppe 1
Trygge
(fra Svenska Lantmännen)

Gruppe 2
Trygge m/ SPC*
(fra Svenska Lantmännen)

Beregnet / Analyseret1

Ber.

Analyseret

Ber.

Analyseret

FEs pr. 100 kg2

102**

106

102**

105

Råprotein, pct.2

14,5

14,4

14,5

14,4

Råfedt, pct.2

5,7

5,5

5,7

5,4

Lysin, g/kg

10,0

9,3

10,0

9,4

Methionin, g/kg

3,6

3,3

3,6

3,4

Methionin+cystin, g/kg

6,5

6,2

6,5

6,2

Treonin, g/kg

5,9

5,6

5,9

5,7

Tryptofan, g/kg3

-

1,8

-

1,8

Isoleucin, g/kg3

-

6,3

-

6,4

Leucin, g/kg3

-

10,6

-

10,6

Valin, g/kg3

-

7,6

-

7,4

Fenylalanin, g/kg3

-

6,3

-

6,3

Tyrosin, g/kg3

-

4,1

-

4,4

Histidin, g/kg3

-

3,5

-

3,4

Calcium, g/kg

6,0

7,0

6,0

6,5

Total-fosfor, g/kg

5,5

5,7

5,5

5,3

Zink, g/kg

-

192

-

194

Kobber, mg/kg

-

23

-

24

Screening for antibiotika

-

Negativ

-

Negativ

Syrebindingskapacitet, meq syre/kg foder tørstof4

-

483

-

472

*

SPC = specially processed cereal (= specielt varmebehandlet hvede)

**

Energiindhold var angivet som 13,2 MJ/kg. Det antages at være tale om fordøjelig energi (DE) svarende til 1,02 FEs/kg

1

Alle resultater er angivet på basis af fem analyser, hvis ikke andet er oplyst.

2

Gennemsnit af ni analyser.

3

Gennemsnit af to analyser.

4

Gennemsnit af tre analyser.


Slutblanding (fra 6 uger), indhold af næringsstoffer

Besætning 1
Biostart 5
(fra SAB)

Besætning 2
Organica Unikmax
(fra KFK)

Besætning 3
Prima 9 Acid F1
(fra DLG)3

Beregnet / Analyseret1

Ber.

Analyseret

Ber.

Analyseret

Ber.

Analyseret

FEs pr. 100 kg2

114

113

-

112

117

113

Råprotein, pct.2

18,5

18,7

19,6

20,4

18,5

19,1

Råfedt, pct.2

6,0

5,9

5,0

5,2

7,5

6,6

Lysin, g/kg

12,1

11,9

12,9

13,5

14,0

13,5

Methionin, g/kg

3,7

3,9

3,9

3,3

4,1

4,4

Methionin+cystin, g/kg

6,7

6,5

7,0

6,3

7,0

7,5

Treonin, g/kg

7,0

7,2

7,4

7,9

-

8,0

Calcium, g/kg

8,5

6,9

8,3

9,1

9,5

9,5

Total-fosfor, g/kg

6,9

6,3

7,3

8,1

6,2

5,5

Zink, g/kg

200

216

-

243

-

223

1

Alle resultater er angivet på basis af henholdsvis to analyser (besætning 1 og 2) eller tre analyser (besætning 3).

2

Gennemsnit af henholdsvis fire analyser (besætning 1 og 2) eller tre analyser (besætning 3).

3

Blandingen havde varierende råvaresammensætning i løbet af afprøvningsperioden. Ligeledes blev der i starten af perioden anvendt en blanding fra et andet firma, som dog havde en lignende råvaresammensætning.


[PageBreak]

Appendiks 4

Tabel A.

Effekt af specialbehandlet hvede på dødeligheden efter fravænning i kontrolgruppen i forhold til forsøgsgruppen

Odds Ratio

95% CI*

P-værdi

Døde før mellemvejning i kontrolgruppen

1,20

0,83-1,75

0,34

Døde før mellemvejning i forsøgsgruppen

1

-

-

Døde efter mellemvejning i kontrolgruppen

0,88

0,58-1,34

0,56

Døde efter mellemvejning i forsøgsgruppen

1

-

-

Døde i alt i kontrolgruppen

1,08

0,78-1,48

0,65

Døde i alt i forsøgsgruppen

1

-

-

* CI= konfidens interval

Tabel B.

Effekten i tre besætninger af specialbehandlet hvede (ASF) på dødelighed og antal behandlinger efter fravænning

Kontrol

Forsøg

Besætning 1

Gennemsnit

Min-maks

Gennemsnit

Min-maks

Døde, %




Før mellemvejning, 27-41 dage

6,1

0-30

5,0

0-18

Efter mellemvejning, 41-57 dage

3,9

0-29

5,6

0-25

I alt

10,0

0-35

10,6

0-30

Diarrébehandlinger, antal/gris




Før mellemvejning, 27-41 dage

1,6

0,7-3,6

1,4

0-3,8

Efter mellemvejning, 41-57 dage

0,2

0-1,3

0,1

0-1,9

I alt

1,8

0,7-3,6

1,5

0-3,8

Besætning 2





Døde, %




Før mellemvejning, 30-44 dage

4,9

0-18

4,2

0-15

Efter mellemvejning, 44-63 dage

2,2

0-6

1,7

0-7

I alt

7,1

0-21

5,9

0-17

Diarrébehandlinger, antal/gris





Før mellemvejning, 30-44 dage

1,0

0-8,6

0,9

0-8,9

Efter mellemvejning, 44-63 dage

0,0

0-0,1

0,0

0-0,0

I alt

1,0

0-8,6

0,9

0-8,9

Besætning 3





Døde, %





Før mellemvejning, 28-42 dage

2,2

0-15

1,3

0-5

Efter mellemvejning, 42-56 dage

0,0

0

0,2

0-5

I alt

2,2

0-15

1,5

0-10

Diarrébehandlinger, antal/gris





Før mellemvejning, 28-42 dage

2,6

0-6,8

3,1

0-6,3

Efter mellemvejning, 2-56 dage

0,1

0-0,3

0,1

0-2,2

I alt

2,7

0-6,8

3,2

0-7,4


Institution: Landsudvalget for Svin, Videncenter for Svineproduktion, Den rullende Afprøvning

Forfatter: Markku Johansen, Jes Callesen

Udgivet: 31. juli 2003

Dyregruppe: Smågrise

Fagområde: Sundhed/Veterinært