26. februar 1997

Nr. 11

Produktion af tunge grise og specialgrise

Produktionsomkostningerne er gennemsnitligt 0,30 kr. (20-40 øre) lavere pr. kg slagtekrop ved en slagtevægt på 90 kg end ved 75 kg slagtevægt.
Slagtevægten er i alle europæiske lande, undtagen England og Irland, over 80 kg. 65 procent af Danmarks eksport indenfor Europa går til lande, hvor slagtevægten er over 80 kg. Detailhandlen og forarbejdningsindustrien i disse lande er således vant til at anvende svinekød fra tunge grise. Set i det lys burde der være et stort marked for tunge slagtesvin.

Årsagen til den højere slagtevægt i de øvrige europæiske lande er i høj grad styret af produktionsomkostningerne pr. kg svinekød, som er lavere, når svinene vejer 85-90 kg ved slagtning end 70-75 kg, samtidig er spisekvaliteten ofte bedre hos de tunge svin.

Produktionsomkostningerne er gennemsnitligt 0,30 kr. (20-40 øre) lavere pr. kg slagtekrop ved en slagtevægt på 90 kg end ved 75 kg slagtevægt. Fordelen afhænger af hvor meget foderforbruget stiger og kødprocenten falder, efter at produktionen er ændret til tungsvineproduktion. For besætninger der indkøber smågrise, er fordelen desuden afhængig af prisen på smågrisene. Jo højere prisen er, jo større er fordelen ved at producere tunge grise, fordi “smågriseomkostningen” bliver fordelt på flere kg. For besætninger med egne smågrise er tungsvinefordelen ikke afhængig af smågriseprisen.

Afhængig af afregningsprisen pr. kg tungsvin i forhold til almindelige slagtesvin, giver tunge grise  mulighed for en bedre produktionsøkonomi. Ved forskellige former for mærkevaregrise afhænger den produktionsøkonomiske fordel, udover en eventuel tungsvinefordel, af afregningsprisen i forhold til almindelig slagtesvineproduktion samt de øgede produktionsomkostninger.

Baggrund

I denne manual er samlet de væsentligste resultater og erfaringer ved tungsvineproduktion fra de sidste 4-5 års forsøg, samt erfaringer med produktionsstrategier hos de producenter, der producerer EU-grise.

Når grisenes slagtevægt øges med 10-15 kg og den levende vægt øges med 15-20 kg, stilles der nye krav til grisenes arvelige anlæg, produktionssystemets indretning, samt fodrings- og produktionsstrategien.

Forhold som dyrenes genetiske niveau, krydsningskombination, besætningens sundhedsniveau, fodringsprincip, foderstrategi, samt belægningsgrad i relation til stiudformning, er forskellig fra besætning til besætning og påvirker produktiviteten forskelligt i intervallet 75-90 kg slagtevægt. Det er derfor ikke muligt at forudse, hvordan daglig tilvækst, foderudnyttelse og kødprocent vil blive, når slagtevægten øges med 10-,15 kg.

Producentmanualen er derfor tænkt som et hjælpeværktøj til kontrol og optimering af produktionsøkonomien for besætninger, der allerede producerer tunge grise. For nye producenter der planlægger at begynde produktion af tunge grise, kan denne manual anvendes som et beslutningsgrundlag. Manualen omfatter indledningsvis de senere års forsøgsresultater og erfaringer med produktion af tunge grise under forskellige produktionsforhold. På baggrund heraf er der foretaget økonomiske modelberegninger til at anskueliggøre de økonomiske konsekvenser ved produktion af tunge grise. Endelig er der en tabeloversigt, der viser de øgede produktionsomkostninger ved forskellige velfærdskrav. Endvidere er der en checkliste, der skal hjælpe producenten til at udrede, hvad der kan være årsag/årsager til manglende optimal produktion - som eksempel kan nævnes mulige årsager til for lav kødprocent - og mulige løsninger!

Total økonomi for producenter og slagterier

De sparede produktionsomk. skal korrigeres for forskellen i afregningspris mellem tunge grise og alm. baconsvin, før det er muligt at se, om der er gevinst eller tab ved at producere tunge grise.

Tabel 1.

Sparede produktionsomk. pr. kg svinekød ved tungsvineproduktion

Besætningstype

Indkøb af smågrise

Egne smågrise

Foderpris, kr. pr. kg

1,30

1,30

1,30

1,30

1,30

Smågrisepris ved 30 kg, kr.

306

350

392

435

370

Sparede omk. øre/kg

FEs pr. kg tilvækst + 0,10

25

27

34

42

30

FEs pr. kg tilvækst + 0,15

19

21

28

36

24

Foderforbruget øges typisk med 0,10 FEs pr. kg tilvækst, ved slagtefaktor 1,31. For besætninger der indkøber smågrise, vil produktionsomkostningerne dermed være 21-39 øre lavere pr. kg svinekød ved tungsvineproduktion end ved baconproduktion, afhængig af smågriseprisen. For besætninger der producerer egne smågrise, er produktionsomkostningerne ca. 30 øre lavere pr. kg svinekød. Der er taget hensyn til, at kapacitetsomkostningerne er ca. 14 øre højere pr. kg svinekød ved tungsvineproduktion end ved baconproduktion og det er forudsat, at den gennemsnitlige daglige tilvækst er ens for både tunge og lette grise.

For besætninger der indkøber smågrise afhænger produktionsomkostningerne i høj grad af smågriseprisen og dermed noteringen. Det skyldes, at smågriseprisen ved 313 kr. pr. gris udgør en omkostning på 4,17 kr. pr. kg ved 75 kg slagtevægt, mod 3,56 kr. pr. kg ved 88 kg slagtevægt, en reduktion i smågriseomkostningen på 61 øre pr. kg. Tilsvarende ved en smågrisepris på 442 kr. der udgøre smågriseomkostningen 5,89 pr. kg ved 75 kg slagtevægt mod 5,02 kr. pr. kg ved 88 kg slagtevægt, altså en reduktion i smågriseomkostningen på 87 øre pr. kg. Det vil sige, at jo højere smågriseprisen er, jo større er fordelen ved at få omkostningerne fordelt på flere smågrise.

Totaløkonomi

Produktion af tunge grise er kun interessant på længere sigt, hvis der er en økonomisk gevinst for både producenter og slagterier, ved denne produktionsform. I tabel 2 er vist den forventede gevinst ved tungsvineproduktion, når alle forhold hos producenter og slagterier er optimale.

Tabel 2.

Totaløkonomi

 

Besparelse, øre pr. kg

Produktionsomkostninger

30

Slagteomkostninger

25

Indtægter i alt

55

Lavere kødprocent

-10

Mindre opskæringsudbytter og øget dryptab

-20

Prisdifference

?

I alt udgifter

-30

Netto resultat

25

Forudsætningen for de lavere slagteomkostninger er et rationelt indrettet slagteri, hvor hele slagteriet kører efter tungsvinekonceptet. Det vil sige flambering i stedet for svidning, mindre køling samt midtflækning af slagtekroppene.

Produktionsresultater ved tungsvineproduktion

Der er fra 1992-1995 gennemført tre forsøg, hvor tungsvineproduktion er sammenlignet med produktion af baconsvin. Forsøg I og II er udført under Den rullende Afprøvning. Forsøg III er udført af Afd. for Avl og Opformering, men omfattede almindelige produktionssvin.

Tabel 3.

Ændring i produktivitet ved produktion af tungsvin i forhold til alm. slagtesvineproduktion (alm. slagtesvineproduktion = 0)

Forsøg

I

II

Fodringsstrategi

Restriktiv

Ad lib.

Restriktiv

Ad lib.

Daglig tilvækst, g¹

0

36

-10

16

FEs pr. kg tilvækst¹

0,05

0,07

0,13

0,13

Kødprocent

÷0,6

÷0,10

÷0,3

÷1,3

¹ Slagtefaktor 1,31

Ved restriktiv fodring kan der normalt ikke forventes en højere daglig tilvækst hos tungsvin end hos baconsvin. Foderforbruget vil normalt øges med ca. 0,1 FEs pr. kg tilvækst og kødprocenten vil falde med ca. 0,5 procentenhed.

Ved ad lib. fodring øges den daglige tilvækst ca. 20 gram og foderforbruget øges med ca. 0,1 FEs pr. kg tilvækst. Til gengæld falder kødprocenten med ca. 1,2 procentpoint.

Forventet produktivitet

Produktiviteten vil variere over tid og mellem besætninger. I figur 1. er vist foderforbrug og kødprocent ved forskellige slagtevægte, som må forventes på baggrund af de hidtidige forsøg med tungsvin.

Figur 1.

Produktivitet i forhold til slagtevægt

De viste ændringer i produktiviteten forudsætter, at foderforbruget er beregnet ud fra en beregnet levendevægt ved at gange slagtevægten med 1,31. Hvis der anvendes andre former for registreringer på de levende grise, skal resultaterne sammenlignes med det totale antal foderenheder og foderdage fra 30 kg til den registrerede slutvægt. Tallene fremgår endvidere af Appendix 1.

Jo højere slagtevægten er, jo større fald må der alt andet lige forventes i foderudnyttelse og kød-procent. Forskellige årsager, som fx grisenes krydsningskombination, slutfoderstyrke, foderets aminosyreniveau og foderspild, kan medføre, at det opnåede resultat bliver bedre eller dårligere end det forventede. En forøgelse i foderforbruget ud over den angivne variation kan forekomme på grund af øget foderspild, hvilket især ses ved ad lib. fodring, hvis foderautomaterne ikke bliver justeret, se checklisten.

Sammenhæng mellem daglig tilvækst og kødprocent

I besætninger med høj daglig tilvækst kan der alt andet lige ikke forventes samme kødprocent som i besætninger med en lav daglig tilvækst. I figur 2. er vist den forventede kødprocent afhængig af den daglige tilvækst for grise slagtet ved henholdsvis 75 kg og 90 kg slagtevægt.

Sammenhængen mellem daglig tilvækst og kødprocent gælder kun under forudsætning af, at det er grise med samme genetiske egenskaber. Hvis den daglige tilvækst øges, alene på grund af en øget daglig foderoptagelse, medfører det en faldende kødprocent. Den daglige tilvækst er desuden afhængig af krydsningskombination, sundhedsniveau og det genetiske niveau, se checklisten.

Figur 2.

Sammenhæng mellem daglig tilvækst, slagtevægt og kødprocent

Kønsvis opdeling af tungsvin

Faldet i kødprocenten ved stigende slagtevægt skyldes især, at galtgrisenes kødprocent falder. Af tabel 4. ses kødprocenten for henholdsvis so- og galtgrise ved forskellig slagtevægt.

Tabel 4.

Kødprocent for so- og galtgrise i tre forsøg

 

Sogrise

Galtgrise

Slagtevægt, kg

75

90

75

90

Forsøg 1, kødprocent¹

58,9

58,1

57,5

55,8

Forsøg 2, kødprocent¹

60,5

59,5

58,5

57,3

Forsøg 3, kødprocent²

59,5

59,0

57,5

56,7

¹ Ved ad lib. Fodring
² Ved restriktiv fodring

Kødprocentniveauet og ændringer i kødprocent ved stigende slagtevægt har været forskelligt i de tre forsøg. Alle tre forsøg viser, at sogrisenes kødprocent falder mindre end galtgrisenes kødprocent. Gennemsnitligt falder sogrisenes kødprocent med 0,5 kødprocentenheder, hvorimod galtgrisenes kødprocent falder med 1,2 kødprocentenheder. Det vil derfor være en fordel, hvis so- og galtgrise kønssorteres, således at galtgrisene kan fodres restriktivt i den sidste del af vækstperioden.

Ved kontraktproduktion, hvor kødprocenten har en væsentlig økonomisk betydning, kan det derfor være en fordel, at sortere grisene i galt- og sogrise, således at der kan anvendes forskellig foderstrategi til so- og galtgrise i den sidste del af vækstperioden.

Det kan også komme på tale, at levere galtene som bacongrise og sogrisene som tungsvin. Det må imidlertid forventes, at sogrisene vil være 4-5 dage længere om at nå en slagtevægt på 90 kg end galtgrisene. Sogrisene vil derved lægge beslag på stien/sektionen 3-4 uger længere end galtgrisene. Denne produktionsform er derfor kun relevant, hvis galtgrisene sælges, eller galt- og sogris indsættes i hver sin sti/sektion.

Krydsningskombinationer

Tidligere produktionstilpasningsforsøg og krydsningsforsøg har vist, at der stort set kan forventes identiske resultater i slagtesvineproduktionen ved brug af D-, HD- og YD-orner. Kødprocenten øges, hvis der anvendes Pietrainorner eller krydsningsorner med 50 procent Pietrain, fx PD- eller PY-orner, men denne effekt vil normalt blive modsvaret af en lavere daglig tilvækst og mere stressfølsomme grise med risiko for en højere dødelighed og dårligere kødkvalitet.

I perioden 1986-1989 blev der gennemført fem produktionstilpasningsforsøg. De gennemsnitlige resultater fra disse forsøg ses i tabel 5.

Tabel 5.

Produktivitet og produktionsøkonomi (1986-1989)

Ornerace

Y

D

H

YD

HD

Levende fødte grise

10,2

10,6

10,2

10,4

10,7

Daglig tilvækst, g

740

800

790

770

790

FEs pr. kg tilvækst

2,80

2,75

2,75

2,75

2,75

Kødprocent

58,1

57,6

58,4

57,9

57,6

Forskel i produktionsøkonomi til Y, kr. pr. gris

Sohold, kr. pr. gris

0

12

0

6

15

Slagtehold, kr. pr. gris

0

8

14

7

7

Anvendelse af ornelinierne Duroc og HD gav en bedre produktionsøkonomi end de øvrige ornelinier. Et senere produktionstilpasningsforsøg afsluttet i 1996, se tabel 7., viste, at det økonomiske forhold mellem de tre danske ornelinier D, HD og YD ikke har ændret sig væsentligt de sidste 10 år.

Pietrain orner

Tyske Pietrain-orner blev sammenlignet med danske Duroc-orner. Forsøget blev gennemført i ti besætninger. Der blev registreret levendefødte, alder ved slagtning og kødprocent. Desuden blev dødeligheden og foderudnyttelsen registreret i slagtesvineperioden i tre besætninger. Resultaterne ses i tabel 6.

Tabel 6.

Produktivitet og produktionsøkonomi for Duroc- og Pietrain-orner (1994)

Ornerace

D

P

Levende fødte grise

10,9

11,2

Slagtevægt, kg

80,5

81,6

Alder ved slagtning, dage

184

197

FEs pr. kg tilvækst

3,04

3,07

Døde og kasserede, pct.

1,6

3,5

Kødprocent

60,8

62,8

Forskel i produktionsøkonomi til D, kr. pr. gris

0

-6

Produktionstilpasningsforsøg

I 1996 blev der gennemført et Produktionstilpasningsforsøg med HD, DD, YD, KRUSTA (Stamboek), L416 (PIC). I forsøget blev der sammenlignet fem ornelinier, som var HD, DD og YD fra det danske avlssystem, KRUSTA fra Stamboek International i Holland og PIC L416 i Tyskland.

LY-søer i fire besætninger blev løbet med i alt 126 orner fra de fem linier. En so- og galtgris fra hvert kuld blev overført til en klimastald på Bøgildgård. Ved 30 kg blev grisene sat i forsøg og  slagtet som tungsvin ved en levendevægt på ca. 115 kg. Grisene blev på forsøgsstationen behandlet præcist på samme måde som afkomstprøvegrise.

På de resterende grise i produktionsbesætningerne blev der målt alder fra fødsel til slagtning samt kødprocent. De opnåede resultater fra produktionsbesætningerne samt på forsøgsstationen fremgår af tabel 7.

Tabel 7.

Produktionsresultater for EU-grise

 

Produktion

Forsøgsstation

Ornelinie

Kødpct.

Alder, fødsel til slagtning

Kødpct.

Alder, fødsel til slagtning

FEs/ kg tilv. 30-115 kg

Prod.økonomisk forskel til HD, kr./gris

HD

60,1

191

58,6

164

2,84

0

DD

60,1

190

58,3

163

2,80

6,91

YD

60,4

194

58,5

164

2,84

1,30

KRUSTA

58,9

188

57,4

161

2,99

25,85

PIC L416

60,4

194

58,5

164

2,92

12,03

Som det ses af tabellen var kødprocenten højere i produktionsbesætningerne, end på forsøgsstationen. Det skyldes, at alder ved slagtning var væsentlig højere, nemlig ca. 27 dage. Denne forskel i alder betyder, at grisene i produktionsbesætningerne har haft en daglig tilvækst, der er næsten 200 g mindre end grisene på forsøgsstationen.

KRUSTA havde en produktionsøkonomisk værdi, som var 25-30 kr. mindre pr. slagtesvin, end HD, DD og YD. PIC L416 havde en produktionsøkonomisk værdi, der var 12-18 kr. lavere end HD, DD og YD. De krydsningskombinationer der både tilgodeser grise pr. årsso og produktiviteten i slagtesvineholdet er YL/LY-søer løbet med Duroc- eller HD-orner. Som alternativ mulighed kan der anvendes YD-orner.

Kravsspecifikationer for de fem krydsningskombinationer

Der blev for krydsningskombinationerne opstillet en række kravsspecifikationer, hvoraf de væsentligste var:

  1. En slagtevægt på 80-100 kg
  2. Vægt af Japan-kam skulle være over 3,5 kg
  3. Kødprocenten skulle være i et interval på 58 til 61 procent
  4. PSE i kam måtte maksimalt være 4 pct. og i skinke 8 procent
  5. Intramuskulært fedt skulle være i intervallet 1-2,5 målt i kam
  6. pH i skinke skulle være i intervallet 5,6-5,9
  7. Farve i kam, bedømt på en “Japan-skala”, skulle være fra 3-5.

Afvigelser i forhold til kravsspecifikationerne medførte et kvalitetsfradrag.

Anvendelsesværdien blev vurderet på følgende måde:

  1. Hjembragt pris = prisen pr. kg slagtekrop, som en given slagtekrop kan sælges til, udskåret til et givet produktsortiment. Priserne er uafhængige af kvalitet
  2. Kvalitetsafvigelser i forhold til kravsspecifikation
  3. Anvendelsesværdi, er den hjembragte pris korrigeret for kvalitetsafvigelser.

Af tabel 8. ses hjembragt pris, kvalitetskorrektion samt anvendelsesværdien.

Tabel 8.

Anvendelsesværdi for EU-grise

Ornelinier

HD

DD

YD

KRUSTA

PIC L416

Hjembragt pris pr. gris

14,69

-0,06

-0,05

-0,22

0,12

Kvalitetskorrektion

-0,25

-0,13

-0,11

-0,14

-0,22

Anvendelsesværdi

14,44

0,06

0,09

-0,11

0,15

KRUSTA havde den laveste og PIC L416 den højeste hjembragte pris. HD og PIC L416 havde de største kvalitetsfradrag, som dog ikke indgår i afregningen af slagtesvinene.

Kødkvalitet for de fem krydsninger

Af tabel 9. fremgår det, hvorledes kravsspecifikationen for PSE i kam og pH2 i inderlår blev opfyldt af de fem krydsningskombinationer.

Tabel 9.

Opfyldelse af kravsspecifikation for EU-grise

Ornelinier

HD

DD

YD

KRUSTA

PIC L416

PSE i kam, pct.

90

98

96

99

85

pH2 i inderlår (5,6-5,9), pct.

34

58

57

61

46

Som det ses af tabel 9., havde både HD og PIC L416 problemer med PSE i kammen og pH2 i skinken. Dette er årsagen til, at netop disse to krydsningskombinationer får væsentligt større kvalitetskorrektioner end de tre øvrige krydsningskombinationer.

Opstart af tungsvineproduktion

Staldanlæget skal være tilpasset den produktionsform der ønskes gennemført. Når produktionen ændres fra almindelig slagtesvineproduktion til tungsvineproduktion, bliver produktionstiden pr. gris øget med 2-3 uger, når slagtevægten øges med 10-15 kg. Det medfører væsentlige ændringer i antal svin, der kan produceres årligt i et bestående produktionsanlæg. I en slagtesvinestald med 1.000 stipladser ændres den årlige produktion af slagtesvin fra ca. 4.000 til 3.200 stk., hvis grisene indsættes i slagtesvinestalden ved 30 kg og den daglige tilvækst er 800 gram. Ved ændring af produktionstrategien i slagtesvinestalden skal følgende spørgsmål derfor overvejes:

1. Staldkapaciteten

Skal antal grise tilpasses produktionsanlægets kapacitet, eller skal anlæget tilpasses produktionen af det samme antal grise, som der produceres ved almindelig slagtesvineproduktion?

2. Staldens indretning

Er stiernes indretning egnet, og kan inventaret holde til de større grise?

3. Produktionsstrategi

Hvilken leveringsstrategi skal der vælges. Kan produktionsstrategien omlægges til alt ind-alt ud på sti-, sektions- eller stald-niveau?

Mulighederne for at tilpasse staldanlægets kapacitet til produktionens størrelse afhænger af, om det er en lukket besætning med egne smågrise eller grisene indkøbes.

For en lukket besætning vil det være nødvendigt at sælge smågrise svarende til den mindre kapacitet, såfremt staldanlæget ikke udvides.

For en besætning der indkøber grise skal der ved kontinuerlig drift indkøbes færre grise pr. uge. Ved holddrift kan indkøb af grise undlades i 2-4 uger, afhængig af, hvilken holddriftsform der anvendes. Hvis produktionen ønskes fastholdt på samme antal grise, skal staldanlæget udvides med den manglende kapacitet.

Staldanlægets kapacitet

Ved en vurdering af staldanlægets kapacitet kan der anvendes forskellige indgange. I tabel 10. kan der ud fra en forventet slagtevægt og indsættelsesvægt, samt den produktionstid der er til rådighed pr. hold/omgang ses, hvilket krav der er til den daglige tilvækst.

I tabel 11. ses konsekvensen på slagtevægten, hvis den daglige tilvækst eller indsættelsesvægten afviger fra det forventede.

Tabel 10.

Dimensionering ved holddrift

 

Slagtevægt på 75 kg

Slagtevægt på 85 kg

Produktionstid i alt, uger

12

13

14

15

13

14

15

16

Dage til rengøring og tømning

6

6

6

6

8

8

8

8

Gns. antal dage pr. gris

78

85

92

97

83

90

97

104

Indsættelsesvægt, kg

Krav til daglig tilvækst

25

936

859

793

753

1024

944

876

817

30

871

800

739

701

963

889

825

769

35

808

741

685

649

904

833

773

721

Hvis der ønskes en slagtevægt på 85 kg og indsættelsesvægten er 30 kg, er kravet til den daglige tilvækst fra 769-963 gram, afhængig af den produktionstid, der er til rådighed pr. hold/omgang. Hvis kravet til den daglige tilvækst er urealistisk ud fra den tilvækst, der normalt opnås i besætningen, er det nødvendigt at øge produktionstiden, enten ved at udvide staldanlæget eller ved at reducere antal grise, der indsættes i stalden.

Tabel 11.

Forventet slagtevægt afhængig af daglig tilvækst og indsættelsesvægt

Indsæt. vægt, kg

25

30

35

25

30

35

25

30

35

25

30

35

Produktionstid, uger

13

13

13

14

14

14

15

15

15

16

16

16

Daglig tilvækst, g

Gennemsnitlig slagtevægt, kg

700

64

68

71

67

71

75

71

75

78

75

79

82

750

67

71

74

70

74

78

74

78

81

78

82

85

800

70

74

77

73

77

81

77

82

85

82

86

89

850

71

75

78

77

81

84

81

86

89

86

90

94

900

76

80

83

81

85

88

85

90

93

90

94

98

  • Hvis den forventede daglige tilvækst eller indsættelsesvægten ikke overholdes, får det konsekvenser for slagtevægten
  • Hvis den daglige tilvækst bliver 50 gram lavere end forventet, bliver slagtevægten 4 kg mindre end forventet
  • Hvis inds.vægten øges med 5-6 kg, kompenserer det for et fald i den dgl. tilv. på 50 g.

Grisenes størrelse

Grisenes længde og bredde øges naturligt nok med vægten. Sammenhængen mellem vægt og dimension ses af figur 3.

Figur 3.

Grisenes mål ved forskellig vægt

Grisenes størrelse øges proportionalt således, at 10 procent øget vægt medfører, at grisenes længde og bredde ligeledes øges med 10 procent. Ved anvendelse af foderautomater med skulderadskillelse skal der være plads til den største gris. Ved restriktiv fodring, er det grisenes gennemsnitlige vægt og dimension, der er afgørende for, om der er plads nok til dem. Ved tungsvineproduktion, hvor den gennemsnitlige levendevægt øges med ca. 20 kg, skal arealet pr. gris øges med ca. 0,1 m² fra 95 kg levendevægt og indtil levering.

Foderautomater

Når slagtesvinene fodres i automater, er foderspild ofte et problem. Samtidig skal man være opmærksom på, at foderautomater med skulderadskillelse skal være tilpasset de større svin. Skulderbredden hos tungsvin er 3-4 cm større end hos baconsvin, hvilket betyder, at foderautomater med skulderplader ofte er for smalle. Øvrige typer foderautomater til slagtesvin vil normalt kunne bruges uden problemer, men kræver mere tilsyn og justering i slutningen af vækstperioden.

Belægning i forskellige stityper til slagtesvin

En god funktion af de forskellige stityper uden svineri i lejet er afhængig af, at stierne benyttes med en korrekt belægning. Ved tungsvineproduktion må det fx anbefales, at der indsættes 15 grise i en sti med delvist drænet gulv. Når de tre største grise har nået en slagtevægt på 70-75 kg leveres de. Tre uger senere tømmes stien.

Ved at benytte denne leveringsstrategi til tungsvineproduktion sikres en god funktion af stien samtidig med, at stien udnyttes optimalt.

Af tabel 12. fremgår vejledende belægninger for de forskellige stityper, som erfaringer har vist er optimale, for at få stierne til at fungere med færrest mulige problemer.

Tabel 12.

Vejledende netto stiareal pr. gris

Stitype

Fulddrænet gulv

Delvist drænet gulv

Fast gulv

Dybstrøelse

Gns. vægt, 30-85 kg

0,55

0,60

0,65

0,80

Antal grise pr. sti á 9 m²

16

15

14

11

Gns. vægt, 85-115 kg

0,70

0,75

0,80

1,00

Antal grise pr. sti á 9 m²

13

12

11

9

Stidimension

Der kan blive passageproblemer med tungsvin i smalle stier og dermed et øget svineri i stier med fast gulv. Slagtesvinestier med vådfodring i langkrybber bør derfor være minimum 2 m brede og stier med ad lib. fodring bør være minimum 2,2 m brede til tungsvineproduktion. Endvidere må man forvente, at tungsvineproduktion giver øget belastning af inventar, især stisider, foderautomater og drikkekopper.

Arbejde

Det daglige arbejde med tungsvin er stort set det samme som med almindelige slagtesvin, men det tager længere tid at veje svinene og drive tungsvin til udleveringsrum/vognmand.

Produktionsstrategi

Produktionsstrategien ved tungsvineproduktion afhænger af den staldkapacitet, der er til rådighed, samt den formodede optimale slagtevægt. Samtidig skal de kontraktmæssige forhold vedrørende slagtevægt være overholdt.

Staldkapaciteten skal af hensyn til produktionsøkonomien udnyttes optimalt ved tungsvineproduktion. I tabel 13. er der foretaget en sammenligning af produktionsøkonomien mellem almindelig slagtesvineproduktion og tungsvineproduktion ved at indsætte samme antal grise pr. sti, hhv. reducere antal grise pr. sti med 13 procent.

Tabel 13.

Produktionsøkonomi ved forskellig produktionsstrategi

Produktionsform

Bacon

Tungsvin

Tungsvin

Antal grise pr. sti á 9 m², stk.

15

15

13

Produktionstid pr. omgang, uger

13

16

16

Indsættelsesvægt, kg

30

30

30

Gns. slagtevægt, kg

75

88

90

Solgte kg kød pr. sti årlig, kg

4.376

4.097

3.632

Omkostninger pr. sti årligt

Indkøb af smågrise, kr.

22.256

17.760

15.392

Indkøb af foder, kr.

15.459

15.968

14.356

Døde og kasserede, kr.

1083

960

832

Veterinære omk. og produktionsafgift, kr.

782

624

541

Stykomkostninger, i alt kr.

39.580

35.312

31.121

Energi , arbejde og vedligehold, kr.

2.250

2.250

2.250

Forrentning af besætning, kr.

795

885

767

Forrentning og afskrivning af stalde, kr.

4.095

4.095

4.095

Samlede omkostninger, kr.

46.720

42.542

38.233

Omkostninger pr. kg kød, kr.

10,67

10,38

10,53

Difference til 75 kg slagtevægt

0

-0,29

-0,14

Som det ses af tabel 13., er det forbundet med et tab på 15 øre pr. kg, at sænke belægningen i stierne i hele vækstperiode. Antal producerede grise pr. 1.000 stipladser er henholdsvis 4.000, 3.200 og 2.775 stk. ved de tre produktionsformer.

Produktionsstrategi

Produktionsstrategien med samme antal grise pr. sti i stierne ved tungsvineproduktion, som ved baconproduktion medfører, at der skal leveres 10-15 procent af grisene, når gennemsnitsvægten er oppe på ca. 90 kg levende vægt. Når de resterende grise har en gennemsnitlig vægt på 110-120 kg tømmes stien. Stierne bør tømmes ad så få gange som muligt - helst kun to gange. Derved opnås en optimal udnyttelse af stiens areal samtidig med, at grisenes produktivitet og stiens funk­tion påvirkes mindst muligt. Normalt vil stien eller sektionen kunne tømmes over 3-4 uger fra 1. levering.

Ved at levere de mindste grise som små bacongrise, udnyttes vækstpotentialet bedst hos de grise, der har en høj daglig til vækst. De mindste grise vil dog ofte være sogrise, som har den højeste kødprocent. Hvis der er problemer med at holde en rimelig kødprocent hos de tunge grise, bør det derfor være galtgrise, der leveres som baconsvin. Der vil dog ofte være 1-2 grise pr. sti, som ikke når over 80 kg slagtevægt, hvis stien tømmes ad en eller to gange.

Figur 4.

Optimal slagtevægt

Optimal slagtevægt

Den optimale slagtevægt hænger dels sammen med afregningssystemet for tungsvinene og dels med den staldkapacitet, der er til rådighed. I figur 4. er den optimale slagtevægt vist ud fra den forventede produktivitet der er vist i tabel 4., samt afregningssystemet vist i tabel 14.

Som det kan ses i figur 4., er resultatet pr. kg stort set konstant fra 80-90 kg slagtevægt. Den gennemsnitlige slagtevægt skal mindst være 83 kg for at overholde kontraktbetingelserne. Der er dog stadig et optimalt område på ca. 7 kg slagtevægt, som svarer til mere end en uges vækstperiode.

Økonomi

De sparede omkostninger ved at producere tungere grise skal sammenholdes med den mindre afregningspris, man får hjem for de tunge grise i forhold til baconsvin.

Kontrakt

Tungsvineproduktion er en kontraktproduktion, som i øjeblikket kun gennemføres af Slagteriselskabet DANISH CROWN.

De væsentligste vilkår i kontrakten er i oktober 1996 følgende:

  • Andelen af svin over 83 kg skal udgøre over 50 procent
  • Andelen af svin over 83 kg skal udgøre over 85 procent ved delt produktion
  • Kødprocenten skal gennemsnitlig være over 58 procent
  • Besætninger i salmonella-niveau 3 kan ikke levere tungsvin. Der ydes tre ugers kompensation for overvægt
  • Kontrakten kan opsiges med 6 måneders varsel.

Afregningsform for tungsvin

Afregningsformen for EU-grise og Landsnoteringen er vist i tabel 14.

Tabel 14.

Afregningsform oktober, 1996

Almindelig slagtesvineproduktion

EU-grise

Vægtregulering:

Vægtinter. 64-77,9: (Basisnotering)

Vægtinter. 78-87,9: (÷0,10 kr. pr. kg interv)

Vægtinter. 59,0-63,9: (÷0,10 kr. pr. kg interv)

Vægtinter. u. 59 og o. 87,9 kg, intet yderlig fradrag

Vægtregulering:

Vægtinter. under 83: Landsnotering

Vægtinter. 83-104,9: (÷0,30 kr. pr. kg)

Vægtinter. 105,0-109,9: (÷1,20 kr. pr. kg)

Vægtinter. over 109,9: (sonotering)

Kødprocent regulering: Basis 59,0

Under Basis: (÷0,10 kr. pr. pct. point)

59-65: (+0,10 kr. pr. pct. point)

Kødprocent regulering: Basis 59,0

48-55,9: (÷0,15 kr. pr. pct. point)

56-58,9: (÷0,10 kr. pr. pct. point)

59-65: (+0,10 kr. pr. pct. point)

Diverse tillæg i alt

Mængde/udleveringsrum gns.: 8 kr. pr. gris

Efterbetaling: ? kr. pr. kg

Diverse tillæg i alt

Mængde/udleveringsrum gns.: 8 kr. pr. gris

Efterbetaling: ? kr. pr. kg

Diverse fradrag i alt

Produktionsafgift: 6,30 kr. pr. gris

Diverse fradrag i alt

Produktionsafgift: 6,30 kr. pr. gris

Tungsvinene fradrages 30 øre pr. kg hvilket, sammen med en lavere kødprocent, samlet giver en lavere afregningspris end for almindelige slagtesvin. Overvægtsfradragene vil imidlertid være noget mindre for tungsvinene og det kan ikke umiddelbart vurderes, hvor meget mindre den faktiske afregningspris bliver, uden at foretage en beregning.

Sammenligning af afregningsprisen

Med udgangspunkt i afregningssystemet vist i tabel 14. er der i tabel 15. foretaget en sammenligning af den hjembragte pris pr. kg for almindelige slagtesvin, der afregnes efter Landsnoteringen og tungsvin der afregnes efter “tungsvinereglerne”.

Tabel 15.

Sammenligning af netto afregningspris pr. kg

Produktionsform

Alm. slagtesvin

Tungsvin

Gns. slagtevægt, kg

75

86

Gns. kødprocent

60,0

59,2

Basisnotering, kr. pr. kg

10,00

10,00

Vægtfradrag, kr. pr. kg

-0,15

-0,27

Kødprocentregulering, kr.

0,10

0,02

Sygdomme og kassation, kr.

-0,02

-0,02

Mængde- og udleveringstillæg, kr.

0,11

0,10

Produktionsafgift, kr.

-0,08

-0,07

Nettopris, kr.

9,96

9,76

Difference

 

-0,20

Netto-afregningsprisen for tungsvin bliver, med de afregningsregler der er vist i tabel 14., ca. 20 øre mindre pr. kg end for almindelig slagtesvineproduktion. For både almindelig slagtesvineproduktion og tungsvineproduktion er det forudsat, at stierne tømmes ad to gange. Der er valgt samme leveringsstrategi i begge grupper for at have samme staldudnyttelse. En leveringsstrategi med to tømninger pr. sti vil normalt medføre et overvægtsfradrag på 10-20 øre pr. kg for almindelige slagtesvin. Når der ses bort fra kødprocentbetalingen, er alle øvrige fradrag og tillæg stort set ens for almindelig slagtesvineproduktion og tungsvin.

Det er vigtigt løbende at sammenligne nettoafregningsprisen med landsnoteringsprisen. Dette gøres ved at indsætte de aktuelle tal i ovenstående tabel. De eneste tal der ikke kan læses direkte af afregningen er vægtreguleringer og fradrag for sygdomme, som tilnærmelsesvis findes på følgende måde:

Afregningspris pr. kg - (± kødprocentregulering + tillæg for udleveringsrum og mængderabat ÷ produktionsafgift ÷ basisprisen) = fradrag for over-/undervægt samt kassationer/sygdommme.

Forudsætninger og metode

I de økonomiske beregninger er der anvendt nedenstående forudsætninger og metoder, og produktionsøkonomien udtrykkes som produktionsomkostninger pr. kg slagtekrop, for at have en entydig enhed for de forskellige produktionsformer:

Produktionsomkostninger pr. kg slagtekrop = (produktionsprisen for smågrisen (30 kg) + (kg foder i perioden 30 kg til 90 kg slagtevægt x pris pr. kg foder) + tab ved døde og kasserede. + energi + veterinære omkostninger + arbejde + vedligeholdelse + husleje (renter + afskrivninger) / slagtevægt kg.

Til beregning af produktionsomkostningerne er anvendt forudsætningerne i tabel 16.

Tabel 16.

Prisforudsætninger

Stykomkostninger:

Pris pr. kg FEs 1,30 kr.

Veterinære omkostninger 4 kr. pr. gris

Kapacitetsomkostninger:

Arbejdstid pr. stiplads årligt ¾ time á 115 kr. pr. time, 86 kr. pr. stiplads årligt

Energi 34 kr. pr. stiplads årligt

Vedligehold 30 kr. pr. stiplads årligt

Husleje 273 kr. pr. stiplads årligt, ved en pris pr. stiplads på 2200 kr. og en rente på 9 pct.

Rente af besætning 9 pct.

Produktionsomkostninger pr. kg ved indkøb af grise

For besætninger der producerer egne smågrise, er produktionsomkostningerne pr. kg kød de samlede omkostninger i sohold og slagtesvinehold. Derved bliver smågriseprisen reelt den samme som produktionsomkostningerne pr. gris i soholdet. I tabel 17. er der foretaget en sammenligning af produktionsomkostningerne ved henholdsvis 75 og 88 kg slagtevægt ved forskellige smågrisepriser.

Tabel 17.

Produktionsomkostninger pr. kg ved indkøb af grise

Slagtevægt

75

75

75

88

88

88

Tilvækst pr. gris, kg

68,3

68,3

68,3

85,3

85,3

85,3

Daglig tilvækst, g

800

800

800

800

800

800

FEs pr. kg tilvækst

2,90

2,90

2,90

3,00

3,00

3,00

Kødprocent

60,0

60,0

60,0

59,0

59,0

59,0

DB pr. gris

156

156

156

202

202

202

Produktionstid inkl. dage til klargøring

91

91

91

114

114

114

Prod. grise pr. stiplads årligt

4,01

4,01

4,01

3,20

3,20

3,20

Kg solgt svinekød pr. stiplads årligt

292

292

292

273

273

273

Notering inkl. efterbetaling, kr.

9,00

10,0

12,00

9,00

12,00

12,00

Smågrisepris

306

370

435

306

370

435

Foderudgift, kr.

257

257

257

332

332

332

Veterinær- og produktionsafgift, kr.

13

13

13

13

13

13

Døde/kasserede, kr.

18

18

18

20

20

20

Stykomkostninger pr. gris, kr.

601

658

723

671

735

800

Stykomkostninger pr. stiplads, kr.

2.410

2.639

2.899

2.147

2.352

2.560

Energi, arbejde og vedligehold, kr.

150

150

150

150

150

150

Rente af besætning

53

53

53

59

59

59

Kapacitetsomkost./stiplads årligt, kr.

273

273

273

273

273

273

Omkostninger pr. stiplads årligt, kr.

2.886

3.115

3.375

2.629

2.834

3.042

Omkostninger pr. kg svinekød, kr.

9,88

10,67

11,56

9,63

11,38

11,14

Forskel i forhold til 75 kg slagtevægt

0

0

0

0,25

0,29

0,42

Som det ses af tabel 17, øges forskellen i produktionsomkostningerne med stigende smågrisepris. I virkeligheden er det et udtryk for, at smågriseprisen ved tungsvineproduktion burde stige eller falde mere ved denne produktionsform end ved 75 kg slagtevægt.

Produktionsøkonomi ved forskellig produktions- og foderstrategi

Foderstrategien i den sidste del af vækstperioden påvirker produktiviteten og dermed produktionsøkonomien. I tabel 18. ses udviklingen i daglig tilvækst, foderforbrug og kødprocent i forhold til en slagtevægt på 75 kg, samt den økonomiske påvirkning af produktivitetsændringerne.

Under de nuværende afregningsforhold vil produktionsomkostningerne formentlig kun være lidt større ved ad lib. fodring end ved restriktiv fodring. Ved den øgede foderstyrke forventes det, at foderforbruget stort set er uændret, tilvæksten øges med 15-20 gram og kødprocenten falder med 0,3-0,4 kødprocentenheder i forhold til restriktiv fodring. Ved vådfodring ad lib., uden muligheder for begrænsning i foderoptagelsen, må det dog forventes, at foderforbruget stiger og kødprocenten falder yderligere. Under disse forhold vil det sjældent kunne betale sig at producere galtgrise som tungsvin.

Foderprisen påvirker tungsvinefordelen således, at en høj foderpris alt andet lige reducerer tungsvinefordelen. En forskel i foderpris pr. FEs på 1,30 ± 20 øre pr. FEs, ændrer tungsvine-fordelen med ± 5 øre pr. kg slagtekrop.

Ved produktion af tungsvin skal man især være opmærksom på foderforbruget og kødprocenten. Foderforbruget må maksimalt stige med 0,15 FEs pr. kg og samtidig må kødprocenten ikke falde mere end 1,0 procentpoint. Ved mindre fald i kødprocenten kan der accepteres et lidt større foderforbrug, men generelt er der ikke plads til forringelser af produktiviteten eller afregningsforholdene, før produktionsøkonomien ved tungsvin bliver dårligere end ved almindelig slagtesvineproduktion.

Tabel 18.

Produktionsøkonomi ved forskellig foderstrategi

Foderstrategi

Konv.

Restriktiv

Ad lib.

Uger pr. omgang

13

15

16

15

16

Gns. slagtevægt, kg

74,8

83,5

86,4

85,0

88,0

Grise over 83 kg, pct.

5

52

74

55

76

Tilvækst pr. gris, kg¹

68,3

79,4

83,2

81,4

85,3

Daglig tilvækst, g

800

810

800

830

820

FEs pr. kg tilvækst

2,90

2,96

3,00

2,98

3,02

Kødprocent

60,0

59,6

59,4

59,2

58,8

DB pr. gris, kr.

156

189

202

187

197

Prod. grise pr. stiplads årligt

4,01

3,48

3,26

3,48

3,26

Kg solgt svinekød pr. stiplads årligt

292

282

276

284

278

Smågrisepris, kr.

370

370

370

370

370

Foderudgift, kr.

257

306

330

311

335

Veterinær- og produktionsafgift, kr.

13

13

13

13

13

Døde/kasserede

18

19

20

19

20

Stykomkostninger pr. gris, kr.

658

708

733

713

738

Stykomkostninger pr. stiplads, kr.

2.639

2.464

2.390

2.481

2.406

Energi, arbejde og vedligehold, kr.

150

150

150

150

150

Rente af besætning

53

57

59

57

59

Kapacitetsomk. pr. stiplads årligt, kr.

273

273

273

273

273

Omkostninger pr. stiplads årligt, kr.

3.115

2.944

2.872

2.961

2.888

Omkostninger pr. kg svinekød, kr.

10,67

10,44

10,40

10,43

10,39

Forskel i prod.omk. i forhold til 75 kg sl.vægt

0

-0,23

-0,27

-0,24

-0,28

Forskel i afregningspris til 75 kg slagtevægt

0

-0,16

-0,20

-0,18

-0,24

Resultat pr. kg, kr.

0

0,07

0,07

0,06

0,05

¹ Tilvækst pr. gris er beregnet som ((slagtevægt × 1,31) ÷ 30 kg))

Besætningsøkonomien

Før svineproducenten tager beslutning om tungsvineproduktion bør der foretages grundige overvejelser over de driftsmæssige forhold og konsekvensberegninger.

De økonomiske beregninger kræver, at der opstilles både produktivitetsmæssige og økonomiske  forudsætninger, samt at der tages stilling til produktionsstrategien. For besætninger der gennemfører holddrift, kan det være produktionsteknisk umuligt at ændre produktionen til tungsvineproduktion, fordi der ikke er produktionstid nok til rådighed.

Såfremt tungsvinepro­duktionen medfører, at staldkapaciteten skal udvides, er det vigtigt, at de økonomiske beregninger foretages for både almindelig slagtesvineproduktion og for tungsvineproduktion ved samme staldkapacitet. Det er samtidig vigtigt, at der foretages konsekvensberegninger, hvor der varieres på smågriseprisen (ved indkøb af smågrise), foderudnyttelse og afregningspris, som forventes ved  almindelig slagtesvineproduktion. På den måde foreligger der et beslutningsgrundlag, som løbende kan sammenholdes med de konstaterede produktionsresultater og priser.

I tabel 19. er der vist et eksempel på en sammenlignende beregning af økonomien ved henholdsvis almindelig slagtesvineproduktion og tungsvineproduktion.

Specialproduktioner

Specialproduktioner er en produktionsform, hvor der stilles særlige krav til grisenes fodring og opvækstbetingelser. De meromkostninger der er forbundet ved de mange forskellige krav til søernes, smågrisenes samt slagtesvinenes fodring, pasning og opvækstforhold kan være vanskelige at vurdere for den enkelte besætningsejer og afhænger af, hvilke krav produktionssystemet opfylder i forvejen.

Tabel 19.

Sammenlignende beregning af besætningsøkonomien

Produktionsform

Almindelig produk.

Tungsvineproduk.

Forventet slagtevægt, kg

75

88

Forventet afregningspris, kr. pr. kg

10,50

10,30

Indsættelsesvægt, kg

30

30

FEs pr. kg/FEs pr. produceret gris

198

256

Dødelighed, pct.

3

3

Produktionstid, uger inkl. dage til rengøring

13

16

Grise pr. stiplads årligt

4,00

3,25

Antal grise pr. sti ved start

16

16

Solgte grise, årligt

62,08

50,44

Købte grise, årligt

64

52

Producerede grise, antal

63,04

51,22

Indtægter årligt, kr.

48.888

45.719

Indkøb af smågrise årligt, kr.

23.680

19.240

Foderudgift årligt, kr.

16.226

17.046

Veterinære udgifter årligt, kr.

252

208

Energi, strøelse, arbejde og vedligehold årligt, kr.

2.400

2.400

Tabt DB fra døde og kasserede grise årligt, kr.

285

307

Forrentning af besætning årligt, kr.

848

944

Husleje årligt, kr.

4.368

4.368

Resultat årligt, kr.

829

1.206

Resultat pr. kg kød

(1206-829) = 377: 4.439 kg = 8 øre pr. kg

For det første er det afgørende, om produktionsanlæget indretningsmæssigt kan opfylde de stillede krav. Dernæst er det et spørgsmål om, hvorvidt en tilpasning af bedriften og kapaciteten i hele produktionssystemet, fodring, ændrede driftsforhold herunder fravænningsalder samt pasning, kan gennemføres uden for store investeringer. Den merbetaling der ydes ved de forskellige specialproduktioner, rækker normalt ikke til at dække meromkostninger ved nybyggeri eller ændringer af produktionsanlæget.

I tabel 20. ses de økonomiske konsekvenser ved ændrede produktionsforhold - der er taget udgangspunkt i, at resultatet på bundlinien, for hele produktionssystemet som minimum, skal kunne fastholdes.

Tabel 20.

Økonomiske konsekvenser ved ændrede produktionsforhold

Krav

Konsekvens

Pris/gris,
kr.

Øre/kg kød
ved 80 kg
slagtevægt

Ingen vækstfremmere

Smågrise, foderforbrug og daglig tilv. ÷5 pct.

Slagtesvin, foderforbrug og daglig tilv. ÷2 pct.

8

5

10

5

Adgang til udeareal

Øget pris pr. stiplads kr. 200

8

10

Øget arealkrav

Mgl. oms./DB - svarer relativt til øget arealkrav

Smågrise (20 pct. øget arealkrav)

Slagtesvin (20 pct. øget arealkrav)

   

9

21

    

10

25

Halmtildeling til smågrise og slagtesvin

10 g halm dagligt á 50 øre pr. kg:

Smågrise

Slagtesvin

    

2,50

5,00

   

5

5

Fuldspaltegulv må ikke anvendes

Øget arbejde og mgl. mulighed for brug af vådfodring, 10 pct. øget areal:

Arbejde smågrise

Arbejde slagtesvin

Areal slagtesvinestier

    

   

2

4

10

    

    

2

5

10

Halekupering ikke tilladt

Fuldspaltegulv kan ikke anvendes:

Arbejde øges med 2 min. pr. gris

Halmtildeling nødvendig

20 pct. mere areal

    

4

7

30

   

5

10

35

Løsgående diegivende søer

Prisen pr. faresti øges med ca. kr. 1.200

1 times ekstra arbejde pr. so pr. år

80 kg halm pr. so pr. år

5 pct. øget pattegrise-dødelighed i dieperioden

2

5

2

17

30

Løsgående drægtige søer

÷½ gris pr. årsso

5 pct. udsatte søer

1 time ekstra arbejde pr. so

7,50

1,00

6,00

    

   

20

Fravænningsalder

± en uge fravænningsalder = ± 1 gris

15

20

Foderpris

10 øre pr. FEs

30

40

Diverse krav/ulemper

Fx mgl. mulighed for sammenblanding af grise, længere tilbageholdelsestid for beh. grise, ekstra registreringer osv.

?

?

Inden en producent indgår kontrakt om specialproduktion, er det vigtigt at få fuldt overblik over de produktionsmæssige konsekvenser. Det er endvidere vigtigt at gøre sig klart, at kontrakten kan opsiges og ændres, også vedrørende den eventuelle merbetaling der ydes i forhold til almindelig slagtesvineproduktion. Derfor bør der, inden der indgås en kontrakt tages højde for, at der kan være omkostninger forbundet ved at skulle ændre driften til tidligere produktionsform, med almindelig slagtesvineproduktion.

Tabel 20. viser eksempler på de produktionsmæssige konsekvenser kravene medfører og de deraf afledte omkostninger, ved at skulle opfylde forskellige krav til produktionsforhold, som ligger udover de normale krav eller lovgivningen.

Konsekvenserne er beregnet ud fra en alt andet lige betragtning og normale prisforhold. Kravene til produktionsanlægets indretning og drift og de deraf afledte meromkostninger skal vurderes som en helhed, ud fra afvejningen af forskellige kravs indflydelse på produktionsanlægets funktion og kapacitetsudnyttelse.

Når der er foretaget en vurdering af meromkostningerne ved produktion af specialgrise, skal omkostningerne sammenholdes med merbetalingen der ydes fra slagteriet. I den forbindelse skal der samtidig tages hensyn til, at specialproduktionerne ofte afregnes på en måde, som medfører at den optimale slagtevægt er mellem 80-90 kg.

Det er vigtigt at være opmærksom på, om specialgrisene oppebærer den normale efterbetaling og om merbetalingen er betinget af godkendelsesregler. Hvis der er godkendelsesregler, kan det være kompliceret at beregne den forventede merbetaling, hvis de ikke godkendte grise afregnes efter de almindelige afregningsregler. De grise der ikke godkendes, afregnes normalt efter Landsnoteringen, hvilket medfører overvægtsfradrag, som skal modregnes i merbetalingen for de godkendte grise.

Eksempelvis betales Antonius med 1,00 kr. mere pr. kg for de godkendte grise og de ikke-godkendte får det normale overvægtsfradrag. Ved 70 procent godkendte bliver den gennemsnit­lige merbetaling (0,7 x 1,0 ) = 0,70 kr. pr. kg - ( 0,3 x 0,75) = 0,23 øre pr. kg. Den gennemsnitlige merbetaling bliver 0,70 - 0,23 = 47 øre pr. kg. Godkendelsesprocenten får på den måde en meget stor betydning for den gennemsnitlige merbetaling, fordi prisforskellen i gennemsnit er 1,75 kr. pr. kg mellem en godkendt gris og en ikke-godkendt gris.

Tabel 21. Eks. på krav til opstaldning og fodring ved prod. af Antonius grise, maj 1996

      Ingen antibiotiske vækstfremmere til smågrise og slagtesvin

      Øget areal til smågrise og slagtesvin med 20 procent

      Mindst 50 procent af gulvarealet til smågrise og slagtesvin skal være fast gulv

      Der skal anvendes strøelse (smågrise og slagtesvin)

     Ingen rutinemæssig halekupering

     Ingen bundne søer

     Diverse krav til registreringer

Effekten af ikke at anvende antibiotiske vækstfremmere er meget forskellig fra besætning til besætning. Meromkostningerne kan derfor være større eller mindre end angivet i tabel 20. Et øget areal nedsætter staldens kapacitet. Den reelle nedsættelse af kapaciteten i stalde med fuldspaltegulve er ca. 20 procent, hvorimod den reelle nedsættelse af kapaciteten i stalde med fast gulv eller delvist spaltegulv er 10-15 procent. I stalde med dybstrøelse er der ikke tale om nogen kapacitetsnedsættelse.

Ved Antonius-produktion er fuldspaltegulve udelukket. Udelukkelse af fuldspaltegulve, samt krav om anvendelse af strøelse medfører øget arbejde. Kravet om at halekupering ikke må foretages rutinemæssigt, medfører formentlig ikke tab, når det ses i sammenhæng med det øgede areal og strøelse. Kravet om at søerne ikke må være bundne, er ikke sat til nogen meromkostning, fordi det er et lovkrav for nye stalde, og gælder alle stalde inden 1. januar 2006. Diverse krav er fx krav om dokumentation, som medfører øget registreringsarbejde.

Økonomi ved Antoniusproduktion

I tabel 21. er der vist et eksempel på, hvordan økonomien kan sammenlignes mellem almindelig slagtesvineproduktion og produktion af Antonius-grise.

Der er valgt en produktionsstrategi, hvor grisene ved almindelig slagtesvineproduktion har 0,55 m² ved indsættelse i stien, som senere reduceres til 0,65 m². Ved Antonius-produktion er der 0,66 m² ved indsættelse og senere 0,78 m². Derved udnyttes arealet optimalt ved både almindelig slagtesvineproduktion og Antonius-produktion.

I tabel 23. er der kun foretaget en sammenlignende beregning for slagtesvineproduktionen. Produktionskravene til Antonius-grise og andre specialproduktioner omfatter imidlertid også smågriseproduktionen. Kravene til smågrisene er indregnet ved at tillægge smågriseprisen 17 kr. (Ingen vækstfremmere 8 kr. + Øget arealkrav 9 kr. fra tabel 20.). Dermed er økonomien i smågriseproduktionen neutral i forhold til slagtesvineproduktionen. I øvrigt anvendes forudsætningerne fra tabel 3.

Tabel 23.

Eksempel på produktionsøkonomi - produktion af Antonius grise, maj 1996

Produktionsform

Alm. grise

Antonius-grise

Forventet slagtevægt, kg

75

88

Forventet afregningspris, kr. pr. kg

10,50

11,10

Indsættelses vægt, kg

30

30

FEs pr. kg tilvækst

2,90

3,06

FEs pr. kg/FEs pr. produceret gris

198

261

Dødelighed, pct.

3

3

Grise pr. stiplads årligt

4,00

3,19

Antal grise pr. sti ved start

16

13

Solgte grise årligt

62,08

40,2

Købte grise årligt

64,0

41,47

Producerede grise

63,04

40,8

Indtægter årligt, kr.

48.888

39.267

Indkøb af smågrise 370/387 årligt, kr.

23.680

16.049

Foderudgift årligt, kr.

16.226

14.071

Veterinære udgifter årligt, kr.

252

164

Energi, strøelse 10 kg pr. gris, arbejde og vedl.hold årligt, kr.

2.400

2.820

Tabt DB fra døde og kasserede grise, årligt kr.

285

195

Forrentning af besætning årligt, kr.

848

798

Husleje årligt, kr.

4.368

4.368

Resultat årligt, kr.

829

802

Hvis alle forudsætningerne holder, kan der opnås samme økonomi ved at producere Antonius-grise som ved produktion af almindelige slagtesvin.

Checkliste

Problem

Kontrol/årsag

Løsningsforslag

For lav kødpct. under 58 pct.

Ornernes genetiske niveau

Hvis foderet er i orden og der allerede anvendes restriktiv fodring, bør man undersøge, om grisenes genetiske niveau er i orden. Det gøres ved at kontrollere ornernes subindeks for kødprocent. Der bør kun anvendes orner, hvor subindekset for kødprocent er større end gennemsnittet for racen. Hvis der anvendes krydsningsorner, er det nødvendigt, at være opmærksom på indekset hos ornens forældre. Moren til krydsningsorner har ofte et meget lavt indeks.

 

 

Anvend orner, hvor subindeks for kødprocent er over gennemsnit for racen.

 

 

Hvis der bruges X-orner, skal man være opmærksom på subindekset hos ornens forældre.

 

Søernes genetiske niveau

Der findes ingen sikker metode til at kontrollere søerne i den enkelte besætning.

 

 

For indkøbte sopolte: Stil krav til indeks.

 

 

Ved egenproduktion af polte, bør avlsmetoden gennemgås med en produktions- eller avlskonsulent.

 

Aminosyreforsyning

Ved problemer med kødprocenten bør foderets indhold af protein og aminosyrer kontrolleres. Foderets indhold bør overholde de vejledende normer inkl. indholdet af eventuelle syntetiske aminosyrer.

 

Ad lib. Tørfodring / foderoptagelse

Foderoptagelsen kan begrænses ved at lukke for fodertilførslen i så god tid om eftermiddagen, at automaten er tom 8-10 timer før udfodringen starter igen om morgenen.

 

 

Foderautomaterne kan med fordel køres tomme. Derved er det lettere at konstatere, om der står foderrester tilbage i automaten og om skoddets åbning er passende.

 

 

Hvis det ved fyldning af automaterne sikres, at der er foder nok til alle grise, medfører en “tomgangsperiode” normalt ingen adfærdsmæssige problemer med grisene.

 

 

En for stor åbning af automatens skod øger foderoptagelsen, men også foderspildet. Modsat vil en for lille åbning begrænse foderoptagelsen og foderspild, men samtidig øge risikoen for adfærdsmæssige problemer.

 

 

Pelleteret foder giver en højere foderoptagelse end melfoder og endelig kan foderoptagelsen reguleres ved at sænke energiindholdet i foderet.

 

Ad lib. vådfodring

Foderoptagelsen kan begrænses ved at have en pause om natten i udfodringen. Ved opstart af fodringen om morgenen er det vigtigt, at der udfodres store mængder foder indenfor en relativ kort tid, således at alle grise har haft mulighed for at komme til truget. Fodertruget må aldrig fyldes mere end halvt op. Jo mere foder der står i krybben, jo større er risikoen for foderspild. Truget eller krybben bør endvidere være indrettet med hovedadskillelse fyldt for at begrænse foderspildet.

 

For høj foderstyrke

Ved restriktiv fodring se “ Restriktiv fodring med for høj slutfoderstyrke”.

 

 

Ved ad lib. fodring se “Ad lib. tør- og vådfodring”.

For højt foderforbrug

Fodring i automat med foderspild til følge

Specielt ved tørfodring i automater er der risiko for at foderforbruget øges væsentligt i forhold til forbruget ved baconproduktion. Ofte er det et øget foderspild, som specielt opstår de sidste 2-3 uger, hvor stien tømmes. Årsagen er, at de resterende grise får væsentlig mere tid ved automaten, og derfor begynder at rode foder ud i stien. Det anbefales, at være meget opmærksom på automatens indstilling ved tungsvineproduktion, samt holde en konsekvent leveringsstrategi med tømning af stien over 2-3 gange. Hvis stien tømmes når der er under 75 pct. af grisene tilbage, reduceres risikoen for foderspild.

 

Restriktiv fodring med for høj slutfoderstyrke

Foderstrategien ved restriktiv fodring skal tilpasses ud fra, hvordan kødprocenten og foderudnyttelsen udvikler sig efter overgang til tungsvineproduktion. Som udgangspunkt kan slutfoderstyrken øges med 0,1-0,2 FEs dagligt i forhold til slutfoderstyrken ved almindelig slagtesvineproduktion. Dog bør slutfoderstyrken ikke overstige 2,9-3,0 FEs dagligt.

 

 

Hvis kødprocenten falder eller foderforbruget stiger mere end ønskeligt, kan det skyldes, at slutfoderstyrken er for høj. Reducér slutfoderstyrken med 0,1 FEs dagligt og afvent, om den ønskede effekt opnås. Hvis ikke reduceres slutfoderstyrken med yderligere 0,1 FEs dagligt. Erfaringer viser, at slutfoderstyrken godt kan være fx 2,8 FEs dagligt, som ved almindelig slagtesvineproduktion, uden nogen væsentlig nedgang i den gennemsnitlige daglige tilvækst.

 

Andre forhold

Andre årsager som fejl ved stiindretning, ventilation, foder og sygdomme adskiller sig ikke fra andre former for svineproduktion. Der henvises derfor til Landsudvalget for Svins generelle Checkliste - 900 g daglig tilvækst.

For lav daglig tilvækst

Sundhed, avl, staldmiljø

Årsagerne til for lav daglig tilvækst hos tungsvin adskiller sig ikke fra almindelig slagtesvineproduktion. Der henvises derfor til checklister for almindelig slagtesvineproduktion.

For høj dødelighed

Sundhed, avl, staldmiljø

Årsagerne til for høj dødelighed hos tungsvin adskiller sig ikke fra almindelig slagtesvineproduktion. Dog skal man være ekstra opmærksom, hvis der anvendes fx Pietrain-orner eller andre ornelinier, der er halothanbærere.


Reference

-

Produktionsresultater og producentøkonomi ved LY-søer løbet med Y-, D-, H-, L-, DY- og HD-orner. Meddelelse nr. 170, Landsudvalget for Svin, 1989.

-

Tungsvineproduktion. Meddelelse nr. 254, Landsudvalget for Svin, 1993.

-

Økonomi ved Tungsvineproduktion, Landsudvalget for Svin, 1994.

-

Produktionstilpasningsforsøg. LY-søer løbet med D- og P-orner. Rapport nr. 4, Landsudvalget for Svin, 1994.

-

EUROPA-grise, vækstkurveforsøg, Landsudvalget for Svin, 1995.

-

Checkliste, 900 gram daglig tilvækst, Landsudvalget for Svin 1995.

-

FOKUS PÅ foderingsstrategi til slagtesvin, Landsudvalget for Svin 1995.

-

Sammenligning af baconproduktion med tungsvineproduktion. Meddelelse nr. 325, Landsudvalget for Svin, 1996.

-

Projekt EUROPA-gris. Produktionstilpasningsforsøg. Sammenligning af produktionsegenskaber. Rapport nr. 10, Landsudvalget for Svin, 1996.

-

Projekt EUROPA-gris. Totaløkonomi ved produktion af europagrisen og alternative krydsninger. Rapport nr. 03.457, Slagteriernes Forskningsinstitut. 1996.

Appendix 1

Forventet produktivitet i relation til slagtevægt

Slagtevægt, kg

75

80

82

84

86

88

90

92

94

Levende vægt, kg

98

105

107

110

113

115

118

121

123

Tilv. pr gris, kg¹

68

75

77,5

80

82,5

85

87,5

90,5

93

FEs i alt

197

220

228

237

246

256

265

275

285

Foderdage i alt

85

93

96

99

102

106

109

113

116

Daglig tilvækst, g

800

810

810

805

805

800

800

800

800

FEs pr. kg tilvækst

2,90

2,93

2,95

2,96

2,98

3,00

3,02

3,04

3,06

Kødprocent

60,0

59,6

59,5

59,4

59,2

59,0

58,8

58,6

58,4

¹ Tilvækst pr. gris er beregnet som (slagtevægt × 1,31) ÷ 30 kg)

Appendix 2

Optimal slagtevægt

Slagtevægt

75

80

82

84

86

88

90

92

94

Tilvækst pr. gris, kg

68,3

74,8

77,4

80,0

82,7

85,3

87,9

90,5

93,1

Daglig tilvækst, g

800

810

810

805

805

800

800

800

800

FEs pr. kg tilvækst

2,90

2,93

2,95

2,96

2,98

3,00

3,02

3,04

3,06

Kødprocent

60,0

59,6

59,5

59,4

59,2

59,0

58,8

58,6

58,4

DB pr. gris

156

178

183

190

196

202

208

213

214

Produktionstid inkl. dage til klargøring

91

100

103

106

110

114

118

122

126

Prod. grise pr. stiplads årligt

4,01

3,65

3,54

3,44

3,32

3,20

3,09

2,99

2,90

Kg solgt svinekød pr. stiplads årligt

292

283

282

280

277

273

270

267

264

Smågrisepris, kr.

370

370

370

370

370

370

370

370

370

Foderudgift, kr.

257

285

297

308

320

332

345

358

370

Veterinær- og produktionsafg., kr.

13

13

13

13

13

13

13

13

13

Døde/kass., kr.

18

19

19

19

19

20

20

20

20

Stykomk. pr. gris

658

687

699

710

722

735

748

761

773

Stykomk. pr. stipl.

2639

2508

2475

2442

2397

2352

2311

2275

2242

Energi, arbejde og vedligehold, kr.

150

150

150

150

150

150

150

150

150

Rente af besætning

53

55

56

57

58

59

59

60

61

Kapacitetsomk. pr. stiplads årligt, kr.

273

273

273

273

273

273

273

273

273

Omkostninger pr. stiplads årligt, kr.

3115

2986

2954

2922

2878

2834

2793

2758

2726

Omk./kg svinekød

10,67

10,55

10,48

10,44

10,39

10,38

10,35

10,33

10,33

Forskel i forhold til 75 kg slagtevægt

0

-0,12

-0,19

-0,23

-0,28

-0,29

-0,32

-0,34

-0,34

Forskel i afregn.pris til 75 kg sl.vægt

0

-0,06

-0,11

-0,16

-0,19

-0,22

-0,25

-0,30

-0,35

Resultat pr. kg

0

0,06

0,07

0,07

0,07

0,07

0,07

0,04

-0,01


Institution: Landsudvalget for Svin, Danske Slagterier

Forfatter: Finn K. Udesen

Udgivet: 26. februar 1997

Dyregruppe: Slagtesvin

Fagområde: Management