Forord til rapporten
Produktion af intakte hangrise har flere fordele. Særligt undgåelsen af kastration er en fordel, som forbedrer dyrevelfærden samtidig med, at der spares smertelindring, lokalbedøvelse og arbejdstid. Hangrise har desuden et lavere foderforbrug og en højere kødprocent sammenlignet med galte.
Hangrisenes produktivitet er positivt for klimaet og landmandens økonomi sammenlignet med galte. Der er imidlertid også udfordringer forbundet med hangriseproduktion; særligt risikoen for hangriselugt, som primært skyldes skatol og androstenon. De to stoffer giver en ubehagelig lugt og smag i kødet og øger risikoen for frasortering på slagteriet. Derudover kan hangrise vise en øget aggressivitet i den sidste del af vækstperioden sammenlignet med galte, hvilket sænker dyrevelfærden og kan resultere i skader på slagtekroppen.
Et alternativ til hangrise og galte er immunokastrerede hangrise. Immunokastrerede hangrise bliver vaccineret to gange med Improvac® for at undgå hangriselugt. Første vaccination tildeles ved ca. 30 kg og 2. vaccination 4-6 uger før slagtetidspunktet. Fordelen ved immunokastrater er, at de fysiologisk og adfærdsmæssigt er sammenlignelige med hangrise frem til 2. vaccination. Herefter ophører testikel-hormon-syntesen helt, hvormed det anabolske potentiale fra kønshormonerne ophører og adfærden ændrer sig. Dette resulterer i en øget foderoptagelse og en doven adfærd, som man kender fra galte. Litteraturen viser, at produktiviteten for immunokastrater placerer sig intermediært mellem galte og hangrise.