29. oktober 2008

Rapport Nr. 32_b

Styring af poltens første brunst

Undersøgelse viser, at man kan styre brunsttidspunktet. I praksis kræver styring, at der fokuseres på plads, foder, lys, intensiv ornekontakt og viden om besætningsspecifikke forhold.

Litteraturundersøgelsen og de praktiske undersøgelser viser, at det er muligt at påvirke tidspunktet for poltenes første brunst. Ornekontakten er den overordnede faktor, der styrer brunsten. For at ornekontakten kan have effekt, skal følgende forhold være i orden: areal (mindst 1 m2/polt, og mere hvis stien også benyttes til brunstkontrol), foderstyrke (ad libitum), temperatur (18-22 grader celsius) og lys (mindst 100 lux i poltenes opholdszone).

Praktiske undersøgelser viser, at det er meget svært at styre tidspunktet for løbning. I de fleste besætninger kommer poltene i brunst indenfor 20 dage omkring en bestemt alder. Hvis man registrerer alderen ved første brunst i sin egen besætning, kan intensiv ornekontakt 10-15 dage inden poltene når denne alder, få op til halvdelen af poltene til at vise brunst 5-10 dage senere.

Følgende krav skal opfyldes for at kunne styre brunsten:

  1. Polten må ikke være cyklisk
    • Det forudsætter, at man er opmærksom på brunstige polte før start på stimuleringen
  2. Polten skal være tæt på alderen for første spontane brunst
    • Det er alderen og ikke størrelsen, der bestemmer tidspunktet for brunsten
    • Den optimale alder for stimulation varierer meget fra besætning til besætning
  3. Polten kan med fordel udsættes for et miljøskifte
    • Flytning og sammenblanding med nye stifæller fremmer brunsttidspunktet
  4. Polten skal udsættes for ornekontakt
    • Ornen og poltene skal mødes i samme sti. Kontakt via stiadskillelsen er ikke tilstrækkelig
    • Ornen og poltene skal være sammen mindst 15 minutter
    • Kontakten skal gentages hver dag indtil observation af brunst

Såfremt alle disse kriterier opfyldes, forventes det, at 50-70 pct. af poltene kan synkroniseres til at komme i brunst mellem 5 og 10 dage efter start på stimulationen.

I forhold til den traditionelle form for ornekontakt via inventaret, så kræver effektiv ornekontakt, at ornen og polten kommer i direkte kontakt med hinanden i samme sti i mindst 15 minutter. Denne kontakt skal gennemføres mindste én gang daglig indtil poltene kommer i brunst. Ornen skal være mindst 10 måneder gammel.


Baggrund

Optimal udnyttelse af farestalden forudsætter, at farestalden altid er fyldt op. Antallet af fravænnede og løbne søer samt omløbere skal kunne suppleres med løbning af det rigtige antal polte. Løbning i anden brunst giver den bedste økonomi. Da poltene har en cyklus på tre uger, skal første brunst falde præcis tre uger før polten ønskes løbet.


Litteraturundersøgelse

Succeskriterier ved brunststimulering

Ved styring af brunst opnås en succes, når en polt kommer i brunst 5 til 10 dage efter en indsatsfaktor. Manglende succes kan enten skyldes, at polten kommer i brunst senere, eller at polten slet ikke kommer i brunst. I de fleste artikler er det kun muligt at få opgivet, hvor lang tid efter indsatsfaktoren at gruppen af polte i gennemsnit kom i brunst. Her mangler oplysninger om de polte, der først kom i brunst, efter at man valgte at opgive videre brunstkontrol, og de polte som aldrig kom i brunst. Derfor kan man kun sammenligne effekten af forskellige indsatsfaktorer indenfor et forsøg, men skal være forsigtig med at sammenligne imellem forsøg, da mange faktorer er forskellige i forskellige forsøg.

Optimal poltealder ved stimulation til første brunst

Tidspunktet for poltens første brunst bestemmes af både ydre påvirkninger og af indre fysiologiske forandringer. Når polten har haft sin første cyklus, vil den regelmæssigt komme i brunst med 3-ugers interval. Derfor kan brunsttidspunktet ikke styres hos cykliske polte. Poltene skal derfor påvirkes inden de bliver cykliske. I forsøg har man prøvet at stimulere polte til første brunst ved forskellige aldre fra fire til ni måneder.

Det er veldokumenteret, at ornekontakt fremskynder den første brunst. Figur 1 viser, at indtil en vis alder gælder det, at ældre polte hurtigere og mere synkront kommer i første brunst end unge polte, når de introduceres for en orne (VanWettere, 2006; Eastham et al. 1986; Kirkwood & Hughes, 1979). Det ser ud til, at poltene i forsøgene fra før 1987 kom i brunst ved en lavere alder end i forsøget fra 2006. Den højere alder ved pubertet hos nutidens polte kan skyldes, at poltene har et større vækstpotentiale i dag end for 20-30 år siden (Patterson et al., 2002, Whittemore, 1996). Danske erfaringer tyder på, at danske polte først bør stimuleres, når de er 180 dage (6 måneder) gamle, hvilket er i overensstemmelse med de nyeste internationale undersøgelser (se figur 1). På det tidspunkt er poltene kønsmodne og det må forventes, at mellem 20-70 pct. af poltene kommer i brunst inden for syv dage. Dette påvirkes dog af besætningsspecifikke faktorer og af poltematerialet.

Signoret et al. (1990) fandt, at transportstress og ornekontakt havde større effekt på polte, der var mellem 181 dage (6 måneder) og 194 dage gamle (6,5 måneder) end på yngre polte. Data fra Hughes & Cole (1976), Kirkwood & Hughes (1979), Paterson et al. (1989a) og Eastham et al. (1986) viser, at den hurtigste første brunst opnås, når poltene er 160 dage (5½ måneder) gamle ved første stimulering. VanWettere et al. (2006) viste, at ornekontakt fra dag 182 (6 måneder) gav kortere interval til første brunst, end ornekontakt til polte der kun var 161 dage (5½ måneder) gamle. Brunsten styres bedst ved indsats lige inden poltene alligevel ville blive cykliske, derfor kan man ikke vente for længe. Der kan derfor være betydelig forskel imellem det optimale tidspunkt for fremkaldelse af brunst og så den optimale alder at løbe poltene. Ud fra besætningsdata fra 54 hollandske besætninger fandt Schukken et al. (1994), at den økonomisk optimale løbealder er 200-220 dage. Nye danske undersøgelser viser, at hvis polten løbes i anden brunst, så betyder alderen ved løbning meget lidt. Derfor er rådet at finde den alder, hvor besætningens polte kommer i brunst, sætte ind med synkroniseringen 10 til 15 dage før denne alder, og så løbe poltene i anden brunst.

InfoSvin/rapp32a1476.tif

Figur 1. Dage fra første ornekontakt til første brunst i forhold til poltens alder ved ornekontakten.
Den blå graf viser, at den bedste effekt blev opnået, hvis poltene var 6 måneder ved ornekontakt (Kirkwood & Hughes (1979a), Broks & Smith (1980), Eastham et al. (1986), Hughes og Cole (1976)). Den lilla graf er fra et nyere forsøg. Her blev det bedste resultat opnået ved første ornekontakt ved en alder på 6,5 måneder. (Van Wettere et al. 2006). Billede 1476


Ornekontakt

En lang række undersøgelser viser, at ornekontakt er den vigtigste faktor, når tidspunktet for første brunst skal styres. Effekten påvirkes af ornens alder og libido, samt af formen, varigheden, frekvensen og intensiteten af ornekontakten. Dette er belyst i en række undersøgelser.

Ornen skal være mindst 10 måneder gammel
Ornens feromonproduktion har betydning for stimulationen. Det har vist sig, at ornens spytkirtler (Glandula  submaxillaris) først udskiller tilstrækkeligt feromon, når ornen er cirka 10 måneder gammel (Levis, 1997).

Der er ingen nyere undersøgelser, der beskæftiger sig med ornens alder ved introduktion til poltene. Kirkwood & Hughes (1981) viste med polte, der var 165 dage gamle, at ornens alder har betydning for, hvor hurtigt poltene kommer i første brunst. Orner på henholdsvis 11 måneder og to år fik stimuleret poltene i brunst lige tidligt (18 dage efter første ornekontakt), mens polte, der ikke fik ornekontakt (39 dage), og polte, der havde kontakt med 5-6 måneder gamle orner (42 dage), var signifikant længere tid om at komme i brunst. Selv om datamaterialet ikke er ret stort, er der sammenfald imellem kendskabet til modningen af spytkirtlerne ved en alder på 10 måneder og forsøgsresultaterne med 11 måneder gamle orner. Det må anbefales, at den orne, der benyttes til at stimulere poltene, er mindst 10 måneder gammel.

Ornekontakt i sti er bedre end kontakt via inventaret
Det har stor betydning, hvordan ornen introduceres for poltene. Patterson et al. (2002) viste, at flytning af polte til ornesti eller flytning af orne til poltesti to gange dagligt af 10–15 minutters varighed påvirkede tidspunktet for første brunst lige godt. Begge strategier var statistisk sikkert bedre end ornekontakt gennem åbent inventar (se figur 2). Direkte fysisk kontakt mellem polt og orne har således stor betydning for synkroniseringen af poltens første brunst.

InfoSvin/rapp32b1475.tif

Figur 2. Dage til første brunst, hvis polten fik ornekontakt to gange daglig i 10-15 minutter i ornens sti eller i poltestien. Effekten målt som ”dage til første brunst” Patterson et al. (2002). Billede 1475


Ornekontakten skal vare i 15-30 minutter

Kirkwood & Hughes (1980) fandt ingen forskel mellem 30 minutters daglig ornekontakt og konstant ornekontakt, hvor poltene i begge tilfælde kun havde mulighed for trynekontakt gennem inventaret. Poltene kom statistisk sikkert hurtigere i første brunst i begge disse grupper (p<0,01) end kontrolgruppen som ingen ornekontakt havde. Poltene blev introduceret for ornen fra dag 165.

InfoSvin/rapp32c1474.tif

Figur 3. Effekt af varighed af ornekontakt på antal dage til brunst (Lilla: Caton et al., 1986. Rød: Kirkwood & Hughes, 1980). Konstant og Konstant Inventar = konstant orne kontakt gennem inventar. Inventar + 15 min. = konstant orne kontakt gennem inventar og 15 minutter ornekontakt i poltestien. Inventar + 30 min = 30 minutter orne kontakt gennem inventar om dage.  Min. = minutters ornekontakt om dagen i poltenes sti. Billede 1474.

Caton et al. (1986) fandt ingen forskel på poltes alder ved første brunst ved konstant ornekontakt sammenlignet med grupper af polte, som blev udsat for ornekontakt fra 5 til 30 minutter dagligt. Den manglende forskel mellem grupperne kan skyldes, at metoderne var lige gode eller at ornerne kun var seks måneder gamle. Poltene blev introduceret for orne fra dag 180, og har muligvis været cykliske før introduktionen.

Figur 3 viser resultaterne fra Kirkwood og Hughes (1980) og Caton et al. (1986). Det ses, at alle former for ornekontakt havde en positiv effekt på poltens første brunst i forhold til kontrolgruppen, der ikke havde ornekontakt. Der var ikke den store forskel i antal dage til første brunst imellem konstant ornekontakt og ornekontakt i 5-30 minutter. Forskelle mellem undersøgelserne kan skyldes forskellig alder på poltene ved forsøgenes start.

Caton et al, (1986) så på, hvor stor en procentdel af poltene, der kom i brunst inden 30 dage efter stimulering. Konstant ornekontakt gennem inventar gav ikke så god effekt som 15 minutters ornekontakt i ornestien.  30 minutters dagligt ornekontakt i ornens sti var betydeligt bedre, mens konstant ornekontakt via inventar sammen med 15 minutter daglig ornekontakt i ornestien gav det bedste resultat (se figur 4).

Samlet viser disse artikler, at poltene skal have ornekontakt hver dag i mindst 15-30 minutter om dagen. Hvis det er muligt, bør ornen stå i stien ved siden af poltene resten af døgnet, hvilket sparer meget tid til flytning af ornen.  

InfoSvin/rapp32d1473.tif

Figur 4. Forskellige intensiteter af daglig ornekontakt og hvor mange procent af poltene der viste første brunst indenfor 30 dage (Caton et al., 1986). Inventar = konstant ornekontakt gennem inventar. Min. = minutters ornekontakt om dagen. Billede 1473


Ornekontakt én til tre gange dagligt

Det er blevet undersøgt, om frekvensen af daglig ornekontakt påvirker tidspunktet for poltens første brunst. I en undersøgelse fandt Hughes (1994), at 2 x 30 minutters ornekontakt var lige så godt som en times ornekontakt, men at 3 x 20 minutters ornekontakt var statistisk sikkert bedre. Hughes & Thorogood (1999) fandt, at ornekontakt to gange dagligt i 20 minutter var signifikant bedre end én gang af 20 minutter. De viste samtidig, at tidspunktet på dagen, hvor ornen bliver introduceret, ikke har nogen betydning. I begge undersøgelser var poltene 160 dage ved første ornekontakt.

Figur 5 viser, at antallet af ornekontakter pr. dag har en positiv indflydelse på poltenes alder ved første brunst. Ornekontakt havde i alle tre undersøgelser en positiv effekt på tidspunktet for poltens første brunst i forhold til kontrolgruppen uden ornekontakt. Ornekontrakt én gang dagligt i 20 eller 60 minutter var lige godt. I to undersøgelser var to daglige kontakter bedre end én, mens der ikke var forskel i den sidste undersøgelse (Hughes, 1994). I disse forsøg havde alle polte samme alder ved forsøgsstart, men dage til brunst er forskellige imellem de enkelte undersøgelser. Dette kan skyldes forskelle i andre faktorer i forsøgene. Ornekontakt en gang daglig er mest realistisk i danske besætninger. Hvis man har problemer med at få poltene i brunst, bør man overveje ornekontakt 2-3 gange dagligt i 20-30 minutter pr. gang.

InfoSvin/rapp32e1472.tif

Figur 5. Søjlediagram over antallet af ornekontakt om dagen og dage til første brunst. De lilla og bordeaux søjler er resultater fra to forskellige undersøgelser af Hughes i 1994. De gule søjler er fra Hughes & Thorogood, 1999. Antallet af minutter = tid med ornekontakt. Billede 1472

Ornekontakt hver dag
I ældre forsøg har man undersøgt, hvor mange dage poltene skal have ornekontakt. I et forsøg af Paterson et al. (1989b) fik poltene enten ingen ornekontakt (1), eller ornekontakt i en halv time i enten en enkelt dag (2), i 10 dage (3) eller alle dage indtil brunst (4). Daglig kontakt (4) eller ornekontakt i 10 dage (3) fik statistisk sikkert poltene tidligere i første brunst end kontrolpoltene (1), der ikke havde ornekontakt. Polte, der kun fik ornekontakt i én dag (2) var længere om at komme i brunst, end poltene, der fik ornekontakt hver dag i 10 dage (3) eller indtil brunst (4), men forskellen var kun statistisk sikker i forhold til gruppen, der fik ornekontakt daglig indtil brunst (4). Paterson et al. (1989c) undersøgte også, hvilken effekt intensiteten af ornekontakt henover ugen havde på den første brunst. Behandlingerne var ”ingen ornekontakt” (a), ornekontakt i en halv time to dage om ugen (b), fem dage om ugen (c) eller syv dage om ugen (d). Resultatet var, at ornekontakt (b,c,d) var statistisk sikkert bedre end ingen ornekontakt (a), og at ornekontakt fem eller syv dage om ugen (c,d) var bedre end to dage om ugen (b).

Konklusion på ornekontakt
Ornen skal være mindst 10 måneder gammel for at kunne stimulere poltene optimalt. Ornekontakten skal gennemføres hver dag med mindst 15 minutters kontakt. Ved ornekontakten skal orne og polt være i samme sti.

Transportstress kan fremkalde første brunst

Tidspunktet for den første brunst kan påvirkes ved brug af forskellige stressfaktorer såsom sammenblanding, flytning eller transport. Hughes et al. (1997) undersøgte kombinationen af forskellige frekvenser af ornekontakt pr. dag og transport (transport hver dag i 10 dage, 20 minutter ved 70 km/t=23 km transport), hvor hver ornekontakt varede 20 minutter. I dette forsøg blev der observeret en statistisk sikker interaktion mellem frekvensen af ornekontakt og transport. Ornekontakt tre gange dagligt kombineret med transport af polte medførte en statistisk sikkert lavere alder ved første brunst sammenlignet med de andre behandlinger i forsøget. Resultaterne fra Hughes et al. (1997) er vist i figur 6. Poltene var 160 dage ved forsøgsstart. 

InfoSvin/rapp32f1471.tif

Figur 6. Søjlediagram over dage til første pubertet og behandlingen af polte. De blå søjler er behandlinger uden transport. De bordeaux søjler er behandlinger med transport.  Trans. = transport i trailer 20 min om dagen. Orne = Ornekontakt (Hughes et al., 1997). Billede 1471

Signoret et al. (1990) viste, at 160 km transport og omgruppering af polte havde en positiv påvirkning af første brunst og de fandt ingen sæsonvariation af dage til første brunst. Transportstress og ornekontakt havde størst effekt på polte, der var mellem 181 og 194 dage gamle.

Soede et al. (2006) fandt ingen effekt af omgruppering af polte hverken på alder ved første brunst, ovulationsrate eller på antal levende fostre på dag 33 efter løbning. Poltene var 225 dage gamle ved forsøgsstart, og var udvalgt blandt polte med brunstmangel. I undersøgelsen blev alle polte transporteret til forsøgsstationen, så omgrupperingen har ikke betydet ret meget, i forhold til den effekt, som transporten af poltene medførte.

Transport af poltene medfører en kortvarig stressreaktion, der sandsynligvis fører til udskillelse af angsthormonet adrenalin. Det kortvarige stress kan ofte få polte til at komme i brunst. Det antages, at langvarigt stress, der fører til udskillelse af cortisol, vil forhindre poltene i at komme i brunst. Negativt stress, kan fremkaldes af f. eks. sult, overbelægning og ses hos de svageste polte i en gruppe. Der er publiceret enkelte mindre undersøgelser om langvarigt stress hos polte, men , hvor effekten har ofte været begrænset.

Konklusion på litteraturundersøgelsen

Ud fra ovenstående kan der laves en prioriteringsliste over de realistiske tiltag, der har størst effekt på poltenes brunst og synkronisering. 

Polten skal være fysiologisk moden inden man kan påvirke dens brunst og dermed synkroniseringen. Derfor har poltenes alder meget stor betydning for synkroniseringen.

  • Polten må ikke være cyklisk allerede.
  • Den optimale alder for stimulering er 180 dage. Der kan være besætningsvariationer.
  • Ornen skal være mindst 10 måneder gammel, før den kan påvirke poltene optimalt.
  • Når ornen introduceres for poltene skal det ske i poltenes eller ornens sti. Det virker meget bedre end kontakt gennem inventar.
  • Det er vigtigt, at ornen når rundt til alle poltene i stien. Ud fra denne litteraturundersøgelse er det optimalt med ornekontakt i 15-30 minutter hver dag.
  • Det kan være en fordel at flytte poltene eller blande grupper af polte i forbindelse med første ornekontakt

Disse seks anbefalinger er det vigtigste for en god synkronisering af poltene.

Hvis der er problemer med at få poltene i brunst og det fysiske miljø ellers er optimalt, kan man anvende nogle af de andre tiltag. Det første, der kan gøres, er at øge ornekontaktens varighed. Næste skridt vil være at introducere ornen 2-3 gange om dage. Hvis ingen af disse tiltag virker, kan man flytte, omgruppere eller transportere poltene for at påvirke dem.      


Afprøvninger

Del 1:    Synkronisering af brunsttidspunktet. En afprøvning i to besætninger.
Del 1A:  Test af intensiv ornekontakt i de samme to besætninger.
Del 2:    Afprøvning af ornekontakt gennem inventar eller i poltestien.
Del 3:    Poltenes alder ved første brunst. Afprøvning i tre besætninger.


Resultater og diskussion (praktiske afprøvninger)

Del 1.

Baggrund
I praksis er det svært at få poltene løbet, så de farer samtidig med søerne. En optimal styring af farestalden forudsætter, at alle faringerne sker i samme periode. Dette er særlig vigtigt, hvis besætningen gennemfører 2- eller 3-ugers holddrift.

Materiale og metoder
Data for polteløbninger et år før og et år efter optimering af polteholdet er sammenlignet.

Besætning 1.
Besætning 1 havde 2-ugers holddrift. Der var cirka 900 årssøer. Der blev indkøbt polte hver 10. uge. Poltene var cirka 13 eller 23 uger ved levering. Poltene gik i karantænestald i 7-8 uger, hvorefter de blev flyttet til poltestalden.

Før perioden
Polte, der vejede over 130 kg og hvor første brunst var observeret, blev flyttet til løbesektionen i samme poltestald. Polte, der vejede over 130 kg (øjemål) men uden brunstregistrering, blev blandet med nye polte i løbesektionen, og blev først løbet i anden observerede brunst. Ornen kom ind i stien ved brunstkontrol, men interesserede sig mest for ad libitum-automaterne. Der var kun 75 lux i løbestierne. Der var ikke kapacitet til at fodre poltene ad libitum i polteløbestalden.

Efter perioden
Der blev opsat mere lys og kalket i staldene, så der var over 100 lux i poltenes opholdszone. Der blev ændret på flytteprocedurerne, så poltene blev flyttet til so-løbestalden ved en lavere alder, og herefter tilbage til polteløbestalden cirka én uge senere. Der blev fortsat først løbet i anden brunst. Der blev indsat ekstra foderkasser i polteløbestalden, så poltene kunne fodres ad libitum (flushing). For at opfylde kravet til flushing måtte man fylde automaterne op flere gange dagligt.

Besætning 2.
Besætning 2 var på 600 årssøer, og der blev gennemført skiftevis 2-ugers-, 2ugers- og 3-ugers drift. Poltene blev produceret i besætningen med hjælp fra Kernestyring.

Før perioden
Ved 80 kg kom poltene til en mørk gammel poltestald, hvor de gik tæt. Ved 7½ måned blev de flyttet til løbestalden på ad libitum-fodring. Her var der over 100 lux. Det blev tilstræbt, at poltene var 8½ måned ved løbning.

Efter perioden
Poltene blev opstaldet i den tidligere polteløbestald. Ved cirka 6 måneder blev de flyttet til fire kontrolstier med hver 12 stipladser i gyltestalden, der blev indrettet til polteløbestald. Der blev gennemført brunstkontrol to gange dagligt uden brug af ornen. Ved brunst blev poltene mærket med ”ugens farve”. Poltene blev herefter flyttet til otte stier med hver syv stipladser. En uge før forventet anden brunst blev poltene flushed og løbet ved observation af brunst. Ornen var kun med til brunstkontrollen omkring de store løbedage. Hvis der manglede polte til ugeholdet, kom ornen ind til poltene, og ellers gik den udenfor stien. Afhængigt af brugen af ornen, tog brunstkontrollen 15-45 minutter pr. dag.

Resultater
Figur 7 viser, at der ikke var ret stor forskel på tidspunktet for løbning før og efter ændringerne. Årsagen er sandsynligvis, at det ikke blev sikret, at poltene kom i løbestalden på det optimale tidspunkt i forhold til deres kønsmodenhed, og at ornekontakten ikke var intensiv nok i forhold til den foregående litteraturundersøgelse.

InfoSvin/rapp32g1470.tif

        

InfoSvin/rapp32h1469.tif

Figur 7a og 7b. Procentdel af poltene, der blev løbet på de enkelte ugedage. Dag 0 er dagen for første løbning af flest af søerne i løbeholdet. Billede 1470


InfoSvin/rapp32i1468.tif

Figur 8. Antal polteløbninger pr. måned i de to besætninger før og efter optimal brug af polteløbestalden. Billede 1478


I besætning 1 steg den gennemsnitlige alder ved løbning fra 254 til 264 dage (fra 8½ til 9 måneder), mens den faldt fra 283 til 234 dage (9½ til 8 måneder) i besætning 2. Denne udvikling var ønsket i begge besætninger, og blev opnået, da der kom fokus på polteholdet. I besætning 1 steg alderen ved løbning. Samtidig steg kuldstørrelsen fra 13,8 til 14 totalfødte grise. Dette er mindre end de 0,3 grise, som antal totalfødte grise steg med i samme periode som følge af avlsfremgangen. I besætning 2 faldt alderen ved løbning med i gennemsnit 1½ måned. Samtidig faldt kuldstørrelsen med 0,7 grise fra 14,4 totalfødte grise til 13,7 totalfødte grise. Dette er ikke tilfredsstillende, når der samtidig blev fokuseret betydeligt mere på både løbealder og på at sikre flushing.

Del 1A. Effekt af ornekontakt i poltestien

Denne undersøgelse blev gennemført i de samme to besætninger. Ved ornekontakt kom ornen ind i poltenes sti i mindst 10 minutter én gang daglig i mindst syv dage. Det blev ikke sikret med blodprøver, om poltene allerede var cykliske ved første ornekontakt.

Resultater
Der blev observeret brunst kort tid efter første ornekontakt hos henholdsvis 85 af 113 polte og hos 26 af 99 polte. Intervallet fra første ornekontakt til observation af brunst ses i figur 9.

I besætning 1 blev der ikke opnået nogen styring af tidspunktet for brunst hos poltene. Poltene har sandsynligvis allerede været cykliske ved første ornekontakt. Dette kan forklare, at de fleste polte observeres i løbet af de første 21 dage efter ornekontakt, hvorefter kurven knækker. Ornekontakten blev således gennemført for sent i denne besætning.

I besætning 2 blev brunst kun registreret hos en fjerdedel af de polte, der fik ornekontakt. De polte, der blev observeret, blev fundet i brunst mellem dag 4 og 10 efter ornekontakten. Sandsynligvis var de fleste polte ikke gamle nok til at reagere på ornekontakt.

InfoSvin/rapp32j1467.tif

Figur 9. Pct. af poltene fundet brunstige de enkelte dage efter ornekontakt. Dag 30 omfatter alle de polte, der blev registreret i brunst i undersøgelsen. Billede 1467

Del 2. Afprøvning af ornekontakt gennem inventar eller i poltenes sti

Der indgik oprindeligt 74 polte i undersøgelsen. Poltene var i gennemsnit 175 dage gamle (6 måneder) Heraf blev 57 polte blodprøvet, og ni viste sig at være cykliske. Disse ni udgik af afprøvningen. 17 polte, der ikke blev blodprøvet indgik alle i afprøvningen. Afprøvningen omfattede herefter 65 polte. 27 polte fik ornekontakt ved at blive drevet hen udenfor ornens sti i 15 minutter (kontrol). 38 polte fik intensiv ornekontakt ved at ornen kom ind i poltenes sti i 15 minutter (forsøg). Dette blev gennemført i 10 dage i træk. Første observation af stående brunst blev registreret.

Resultater
Der blev observeret brunst indenfor 15 dage hos 40 pct. af kontrolpoltene og hos 68 pct. af forsøgspoltene. Denne forskel var ikke statistisk sikker. Figur 10 viser antal dage til observation af brunst. Poltene med intensiv ornekontakt kom hyppigt i brunst 7-10 dage efter første ornekontakt.

InfoSvin/rapp32k1466.tif

Figur 10. Effekt af ornekontakt gennem forværk (mørkeblå kurve) eller af at ornen kom ind til poltene (lilla kurve) på antal dage til første brunstobservation. Billede 1466

  
Del 3. Poltens alder ved første brunst

I tre besætninger indgik henholdsvis 360, 280 og 190 polte i et forsøg. Blodprøver viste, at under 2 pct. af poltene var cykliske ved levering. Der blev gennemført brunstkontrol dagligt. Under brunstkontrollen havde ornen trynekontakt gennem inventaret. Poltenes alder ved første observation af brunst fremgår af figur 11. I de tre besætninger var halvdelen af poltene fundet i brunst ved en alder på henholdsvis 190 dage, 205 dage og ved 230 dage.

For alle tre besætninger gælder, at cirka 80 pct. af poltene viste første brunst mellem 20 dage før og 20 dage efter besætningens gennemsnitlige alder for brunst. Det viser, at besætningsspecifikke faktorer har stor betydning for poltenes alder ved første brunst, og at der findes en besætningsspecifik alder, hvor størstedelen af poltene vil komme i brunst. Sandsynligvis opnås den bedste effekt af brunststimulation, hvis flytning, høj fodertildeling og intensiv ornekontakt indsættes lige inden poltene ville komme i brunst af sig selv. Dette er sandsynligvis ved den alder, hvor 10-20 pct. af poltene allerede er kommet i brunst.

InfoSvin/rapp32l1465.tif

Figur 11. Pct. af besætningens polte fundet i brunst ved stigende alder. Der indgår resultater fra tre besætninger. Billede 1465


Konklusion

Baseret på litteraturundersøgelsen kan flytning af acykliske polte og intensiv ornekontakt få poltene til at komme i brunst. De praktiske resultater viser, at det er svært at opnå en tilfredsstillende synkronisering i praksis. Nogle af resultaterne tyder på, at man kan samle brunsterne indenfor en 5-dages periode, hvis man stimulerer poltene ved den optimale alder, og herefter gennemfører en optimal ornekontakten.

Optimal ornekontakt forudsætter, at ornen og poltene kommer ind i samme sti i mindst 15 minutter mindst én gang daglig indtil poltene kommer i brunst. Samtidig skal fodring og lys- og opstaldningsforhold være optimale.

Referencer

[1]

Archibong, A.E., England, D.C. & Stormshak, F. (1987): Factors contributing to early embryonic mortality in gilts bred at first estrus. J. Anim. Sci. 64:474-478.

[2]

Archibong, A.E., Maurer, R.R., England, D.C. & Stormshak, F. (1992): Influence of sexual maturity of donor on in vivo survival of transferred porcine embryos. Biol. Repro. 47:1026-1030.

[3]

Ashworth, C. (2006): Reproduction. In: Science and practice of pig production. Third edition. Eds. Kyriazakiz, I. & Whittemore, C.T. Blackwell publishing. p 104.

[4]

Aumaitre, A.L., Dourmad, J.Y. & Dagorn, J. (2000): management systems for high productivity of sows in Europe. Pig news inf. 21:89-98.

[5]

Beltranena. E., Aherne, F.X., Foxcroft, G.R. and Kirkwood, R.N. (1991): Effect of pre- and post pubertal feeding on production traits at first and second estrus in gilts. J. Anim. Sci. 69:886-893.

[6]

Brooks, P.H. & Smith, D.A. (1980): The effect of mating age on the reproductive performance, food utilisation and live weight change of the female pig. Livest. Prod. Sci. 7:67-78.

[7]

Caton, J.S., Jesse, G.W., Day B.N. & Ellersieck, M.R. (1986): The effect of duration of boar exposure on the frequency of gilts reaching first estrus. J. Anim. Sci. 62:1210-1214.

[8]

Cole, D.J.A., Dyck, G.W. & Nathan, S. (1982): Reproduction in the gilt. The effect of rearing gilts with contemporary castrated males or intact males on the attainment of puberty. Animal Production. 35:171-175.

[9]

Eastham, P.R. & Cole, D.J.A. (1987): Reproduction in the gilt. Exposure of young gilts to the same mature boar and relocation: effects on the attainment of puberty. Animal Production. 44:435-441.

[10]

Eastham, P.R., Dyck, G.W. & Cole, D.J.A. (1984): Reproduction in the gilt. The effect of the presence of the mature male during rearing on puberty attainment. Animal Production. 39:277-282.

[11]

Eastham, P.R., Dyck, G.W. & Cole, D.J.A. (1986): The effect of age at stimulation by relocation and first mature boar contact on the attainment of puberty in the gilt. Anim. Repro. Sci. 12:31-38.

[12]

Hughes, P.E. & Cole, D.J.A. (1976): Reproduction in the gilt. 2. the influence of gilt age at boar introduction on attainment of puberty. Anim. Prod. 23:89-94.

[13]

Hughes, P.E. (1994): The role of contact frequency in modifying the efficacy of the boar effect. Anim. Repro. Sci. 35:273-280.

[14]

Hughes, P.E., Philip, G. & Siswadi, R. (1997): The effects of contact frequency and transport on efficacy of boar effect. Anim. Repro. Sci. 46:159-165.

[15]

Hughes, P.E. & Thorogood, K.L. (1999): A note on the effects of contact frequency and time of day of boar exposure on the efficacy of the boar effect. Anim. Repro. Sci. 57:121-124.

[16]

Kirkwood, R.N. & Hughes, P.E. (1979): The influence of age at first boar contact on puberty attainment in the gilt. Anim. Prod. 29:231-238.

[17]

Kirkwood, R.N. & Hughes, P.E. (1979): A note on the efficacy of continuous V. limited boar exposure on puberty attainment in gilt. Anim. Prod. 31:205-207.

[18]

Kirkwood, R.N. & Hughes, P.E. (1980): A note on the influence of boar effect component stimuli on puberty attainment in gilt. Anim. Prod. 31:209-211.

[19]

Kirkwood, R.N. & Hughes, P.E. (1981): A note on the influence of boar age on its ability to advance puberty in the gilt. Anim. Prod. 32:211-213.

[20]

Levis, D.G. (1997): Management of replacement gilts for efficient reproduction. University of Nebraska Cooperative Extension EC 97-274-A. Lincoln, NE. pp 1-18.

[21]

Menino, A.R., Archibong, A.E., Li, J.-R., Stromshak, F. & England, D.C. (1989): Comparison of in vitro development of embryos collected from the same gilts at first and third estrus. J. Anim. Sci. 67:1387-1393.

[22]

Paterson, A.M. (1989a): Age at mating and productivity of gilts. In: Barnet, J.L. & Hensey, D.P. (Eds), Manipulating pig production II. Australian Pig Science Association Press, pp 310-314.

[23]

Paterson, A.M., Hughes, P.E. & Pearce, G.P. (1989b): The effect of limiting the number of days of contact with boars, season and herd origin on attainment of puberty in gilts. Anim. Repro. Sci. 18:293-301.

[24]

Paterson, A.M., Hughes, P.E. & Pearce, G.P. (1989c): The effect of season, frequency and duration of contact with boars on attainment of puberty in gilts. Anim. Repro. Sci. 21:115-124.

[25]

Paterson, A.M. & Lindsay, D.R. (1980): Induction of puberty in gilts. 1. The effects of rearing conditions on reproductive performance and response to mature boars after early puberty. Animal Production. 31:291-297.

[26]

Patterson, J.L., Willis, H.J., Kirkwood, R.N. & Foxcraft, G.R. (2002): Impact of boar exposure on puberty attainment and breeding outcomes in gilts. Theriogenology 57:2015-2025.

[27]

Pearce, G.P. & Hughes, P.E. (1985): The influence of daily movement of gilts and the environment in which boar exposure occurs on the efficacy of boar-induced precocious puberty in gilts. Animal Production. 35:161-167.

[28]

Pedersen, P. N. 1998. Løbning af sopolte ved 8 eller 9 måneders alderen. Meddelelse nr. 389 fra Landsudvalget for Svin.

[29]

Schukken, Y.H., Buurman, J., Huirne, R.B.M., Wilemse, A.H., Vermooy, J.C.M., van den Broek, J. & Verheijden, J.H.M. (1994): Evaluation of optimal age at first conception in gilts from data collected in commercial swine herds. J. Anim. Sci. 72:1387-1392.

[30]

Signoret, J.P., Martinat-Botte, F., Bariteau, F. Forgerit, Y., Macar, C., Moreau, A. & Terqui, M. (1990): Control of oestrus in gilts I. Management-induced puberty. Anim. Repro. Sci. 22:221-225.

[31]

Soede, N.M., van Sieuwen, M.J.W., Molenaar, R., Rietveld, F.W., Schouten, W.P.G., Hazeleger, W., & Kemp, B. (2006): Influence of repeated regrouping on reproduction in gilts. Anim. Repro. Sci. 96:133-145.

[32]

Thorup, F. 1992. Tidspunkt for løbning af sopolte. Meddelelse nr. 238 fra Landsudvalget for Svin.

[33]

Van Wettere, W.H.E.J, Revell, D.K., Mitchell, M. & Hughes, P.E. (2005): Increasing the age of gilt at first boar contact improves the timing and synchrony of the pubertal litter size. Anim. Repro. Sci. 95:97-106.

[34]

Whittemore, C.T. (1996): Nutrition reproduction interactions in primiparous sows. Livest. Prod. Sci. 46:65-83.

[35]

Young, L.G., King, G.J., Walton, J.S., McMillan, I. & Klevorick, M. (1990a): Age, weight, back fat and time of mating effects on performance of gilts. Can, J. Anim. Sci. 70:469-481.

[36]

Young, L.G., King, G.J., Walton, J.S., McMillan, I. & Klevorick, M. (1990b): Reproductive performance over four parities of gilts stimulated to early estrus and mated at first, second and third observed estrus. Can, J. Anim. Sci. 70:469-481.


Deltagere
Agronom Anne Marie Hedeboe, Dansk Svineproduktion.
Landbrugstekniker Jens Martin Strager, Dansk Svineproduktion.
Landbrugstekniker Erik Bach, Dansk Svineproduktion.
Landbrugstekniker Jens Ove Hansen, Dansk Svineproduktion.
Driftsleder Poul Hansen, Dansk Svineproduktion.

Afprøvning: 894

[PageBreak]

Appendiks

Oversigt over de citerede polteforsøg


Forfatter

Behandling

N

Polte-
alder

Dage til
puber-
tet

Fodring

Polte i pubertet, %

Ovulati-
onsrate

Total-
fødte

Brooks and Smith, 1980

Ornekontakt fra dag 160

 

32

 

160

 

10,7

Restriktivt

 

 

 

8,6

 

Dag 200

32

200

16

 

 

 

9,5

VanWettere et al., 2006

Ornekontakt fra dag 161

 

60

 

161

 

18,9a

Restriktivt

 

 

 

15,1

 

 

Dag 182

54

182

10,6b

 

 

151,

 

 

Dag 203

54

203

8,3b

 

 

15,4

 

Kirkwood & Hughes 1981

2 årig orne

6

165

18,8a

 

 

13,2

 

 

11 måned orne

6

165

18,3a

 

 

13

 

 

6,5 måned orne

6

165

42,4b

 

 

12,4

 

 

Kontrol

6

165

39,4b

 

 

12,3

 

Eastham et al., 1986

Alder ved orne

34

160

17,3a

 

 

 

 

 

introduktion og

34

180

11,9b

 

 

 

 

 

flytning af polte

(stresfaktoren)

34

200

6,8b

 

 

 

 

Young et al., 1990a & b

1. østrus

109

140

29,5

Ad libitum

 

 

9,6

 

2. østrus

113

140

25,9

 

 

 

10,1

 

3. østrus

127

140

26,6

 

 

 

9,5

Patterson et al., 2002

Direkte ornekontakt

30

160

21,8a

 

Ad libitum

 

 

 

 

 

Direkte ornekontakt i poltesti

31

160

24ab

 

 

 

 

 

 

Ornekontakt gennem inventar

28

160

32b

 

 

 

 

Kirkwood & Hughes, 1980

30 min. ornekontakt

10

 

165

33a

 

 

 

15,2

 

 

Konstant ornekontakt

10

165

29a

 

 

15

 

 

Kontrol

10

165

67b

 

 

15,3

 

Caton et al., 1986

30 min. ornekontakt

19

 

180

 

20

 

52,6

 

 

 

15 min. ornekontakt

20

 

180

13

 

35

 

 

 

 

5 min. ornekontakt

20

180

16

 

40

 

 

 

Konstant orne via inventar og 15 min. ornekontakt

20

180

14

 

65

 

 

 

Konstant orne-kontakt

20

180

17

 

10

 

 


Forfatter

Behandling

N

Polte-
alder

Dage til
puber-
tet

Fodring

Polte i pubertet, %

Ovulati-
onsrate

Total-
fødte

Hughes et al., 1997

Ingen transport eller ornekontakt

14

160

40a

 

Ad libitum

 

 

 

 

Transport, igen ornekontakt

16

160

45a

 

 

 

 

 

Ingen transport, ornekontakt

16

160

40a

 

 

 

 

 

 

Transport, en ornekontakt

16

160

36a

 

 

 

 

 

 

Ingen transport, tre ornekontakt

16

160

37a

 

 

 

 

 

Transport, tre ornekontakt

16

160

25b

 

 

 

 

Kirkwood & Hughes 1979

Optimal polte alder

4

125

54

Restriktivt

 

13,7

 

 

 

4

132

42

 

 

13

 

 

 

4

139

27

 

 

12

 

 

 

4

146

22

 

 

14

 

 

 

4

153

28

 

 

13,3

 

 

 

4

160

19

 

 

12,5

 

 

 

4

167

12

 

 

13,5

 

 

 

4

174

25

 

 

12,5

 

 

 

4

181

16

 

 

14,7

 

Hughes & Cole 1976

Orne introduktion ved

8

135

34a

Restriktivt

 

 

9,83

 

en vægt på 73 kg

11

160

19b

Restriktivt

 

 

9,29

 

 

10

190

15b

Restriktivt

 

 

9,38

Beltranena et al. 1991

 

43

 

187

Restriktiv

 

11,6

 

 

 

41

 

184

Restriktivt

 

12,7

 

 

 

46

 

170

Ad libitum

 

13,3

 

Cole et al. 1982

Polt + polte fra dag 70-159

24

 

160

 

8,9a

 

Restriktivt

 

 

10,3*

 

 

 

Polte + galte

16

160

7,1b

 

 

9,4*

 

 

Polte + ornegrise

19

160

7,4b

 

 

10*

 

Eastham et al. 1984

Kontrol fra dag 70-pubertet

40

 

160

 

8,3

 

Restriktivt

 

85

 

9,3*

 

 

 

Orne: Lugt og syn

40

160

7,4

 

90

10,3*

 

Eastham et al. 1986

Kontrol (dag 70-159)

48

 

160

 

15,9

 

Restriktivt

80

 

9,8*

 

 

 

Ornekontakt gennem inventar

48

 

160

 

16,7

 

 

75

 

9,9*

 

 

 

Orne: Lugt og syn

48

160

13,8

 

85

8,8*

 



Forfatter

Behandling

N

Polte-
alder

Dage til
puber-
tet

Fodring

Polte i pubertet, %

Ovulati-
onsrate

Total-
fødte

Eastham & Cole 1987

Forsøg 1: Ingen ornekontakt    

24

 

160

 

10,5

 

Restriktivt

 

 

 

11,6

 

 

Ornekontakt

24

160

15,8

 

 

11,5

 

 

Forsøg 2: Ukendt orne

31

 

160

 

20,2a

 

 

80

 

 

 

 

Trans., ukendt orne

31

160

89,3b

 

38

 

 

Paterson & Lindsay 1980

Forsøg 1: Galt (fra dag 70-159) + ingen orne

16

160

11,8a

Ad libitum

 

 

 

 

Orne + ingen orne

16

160

11a

 

 

 

 

 

Galt + orne

16

160

10,4a

 

 

 

 

 

Orne + orne

16

160

10,7a

 

 

 

 

 

Forsøg 2: Isoleret

27

158

52b

 

 

 

 

 

Ornekontakt

41

160

16c

 

 

 

 

Pearce & Hughes 1985

Kontrol

12

165

58a

Restriktivt

36

 

 

 

Ornekontakt i ornesti

12

165

32b

 

80

 

 

 

Ornekontakt i anden poltesti

12

 

165

 

29b

 

 

75

 

 

 

 

Sti skift

12

165

72a

 

42

 

 

 

Sti skift til ornesti

12

165

61a

 

45

 

 

Hughes, P.E. & Thorogood, K.L. 1999

Kontrol

16

160

45a

 

0,7

 

 

 

Ornekontakt mogen

16

160

32b

 

87a

 

 

 

Ornekontakt eftermiddag

16

 

160

 

28b

 

 

60b

 

 

 

Ornekontakt begge gange

16

160

16c

 

87a

 

 

Hughes, P.E. 1994, del 1

Kontrol

16

160

>60c

 

0

13*

 

 

Hver anden dag af 20 min.

16

 

160

 

34,9a

 

 

55

 

13*

 

 

 

1 gang om dagen af 20 min.

16

160

26,9a

 

60

13*

 

 

2 gange om dagen af 20 min.

16

160

12,9b

 

100

13*

 

Hughes, P.E. 1994, del 2

Kontrol

16

160

>60c

 

92

 

 

 

1 gang i 60 min.

16

 

160

 

27b

 

 

0

 

 

 

 

2 gange i 30 min.

16

 

160

 

35b

 

 

80

 

 

 

 

3 gange i 20 min.

16

160

17,8a

 

100

 

 



Forfatter

 

Behandling

N

Polte-
alder

Dage til
puber-
tet

Fodring

Polte i pubertet, %

Ovulati-
onsrate

Total-
fødte

Paterson et al. 1989b

0 dage ornekontakt

30

 

160

 

50a

 

 

100

 

 

 

 

1 dag

30

160

42a,b

 

75

 

 

 

10 dage ornekontakt

30

160

30b

 

100

 

 

 

Daglig ornekontakt

30

160

14c

 

100

 

 

Paterson et al. 1989c

0 gange om ugen

25

 

175

 

46

 

 

40

 

 

 

 

2 gange om ugen

26

 

175

 

34

 

 

88

 

 

 

 

5 gange om ugen

25

 

175

 

28

 

 

96

 

 

 

7 gange om ugen

25

175

18

 

92

 

 




a,b,c,d

=

angiver statistisk sikkert forskellige værdier

N

=

antal

Polte

=

alder ved ornekontakt

Dage

=

dage til løbning

%

=

farings %

TF

=

totalfødte

*

=

embryoner




 


Institution: Dansk Svineproduktion, Videncenter for Svineproduktion, Den rullende Afprøvning

Forfatter: Flemming Thorup, Kristian M. Knage Rasmussen

Udgivet: 29. oktober 2008

Dyregruppe: Polte, Søer

Fagområde: Reproduktion