16. september 2009

Rapport Nr. 36

Økonomien ved levering af slagtesvin fra den sydlige del af Danmark til tyske slagterier i 2008

ForordSeks slagtesvineproducenter, hovedsagelig fra LandboSyds område, har stillet deres afregninger til rådighed for analysen.Analysemetoden og de faglige forudsætninger er afstemt med de normalt anvendte forudsætninger for

Forord


Seks slagtesvineproducenter, hovedsagelig fra LandboSyds område, har stillet deres afregninger til rådighed for analysen.

Analysemetoden og de faglige forudsætninger er afstemt med de normalt anvendte forudsætninger for produktion af tunge grise.

Producenterne har en produktion, der er baseret på at levere slagtesvinene til tyske slagterier. Det forudsættes derfor, at staldkapaciteten udnyttes fuldt ud til denne produktionsform. Sammenligningen af økonomien ved at levere slagtesvin til et tysk eller dansk slagteri er således baseret på, at produktionen ændres fra tungsvineproduktion (91 kg slagtevægt) til almindelig slagtesvineproduktion (81 kg slagtevægt). Ved fuld kapacitetsudnyttelse vil antal DE falde ved almindelig slagtesvineproduktion, når udgangspunktet er tungsvineproduktion.

Analysen er udarbejdet af Jacob Dall, svineøkonom, LandboSyd.

Rapporten er udarbejdet for Dansk Svineproduktion. Dens indhold og forudsætninger er drøftet med Finn K. Udesen, Dansk Svineproduktion og Hans Aarestrup, Foreningen af Danske Svineproducenter.

Sammendrag


I 2008 har der været mange forlydender om, at der var penge at tjene ved at sende slagtesvin til et tysk slagteri, i forhold til at levere til Danish Crown. I denne undersøgelse er disse forhold nærmere undersøgt, ligesom niveauet er søgt fastlagt ved hjælp af et større antal afregninger for svin leveret til Tyskland, fordelt på flere leverandører og eksportører.

Da datamaterialet ikke er helt homogent fordelt over året, og der er tale om stikprøver, er resultatet korrigeret, så det afspejler den gennemsnitlige forskel mellem noteringerne over året 2008 mellem Danish Crown og den tyske ZMP notering.

Det beregnede resultat for disse leverandører viser, at de i 2008 tjente ca. 135 kr. mere pr. stiplads ved at eksportere slagtesvinene til et tysk slagteri, end hvis de havde leveret til Danish Crown. Det skal her tages i betragtning, at antal dyreenheder falder ved at omlægge produktionen fra tungsvin til almindelig slagtesvineproduktion.

Såfremt sammenligningen overføres til leverandører, der hidtil har leveret til Danish Crown, vil disse være begrænset (i det mindste på kort sigt) af deres produktionstilladelse, målt som dyreenheder. I så fald ville den potentielle gevinst, ved i 2008 at have leveret til tyske slagterier, have været ca. 120 kr. pr. stiplads.

Producenterne opnåede en merpris på 32 øre pr. kg slagtekrop ved eksport i 2008, hvilket næsten forklarer hele fordelen ved at eksportere slagtesvinene. Hvis afregningsprisen havde været den samme hos Danish Crown og i Tyskland, ville der stadig, ved at levere til Tyskland, have været en positiv forskel på ca. 31 kr. pr. stiplads ved fuld udnyttelse af produktionsapparatet, og ca. 16 kr. pr. stiplads, såfremt produktionen er underlagt begrænsning på dyreenhederne. Der er således en lille tungsvinefordel på 5-8 kr. pr. gris, hovedsagelig som følge af et mindre arbejdsforbrug pr. stiplads ved tungsvineproduktion, samt mindre omkostning til smågrisen pr. kg slagtekrop. Jo højere smågriseprisen er, jo større bliver denne fordel.

Analysen viser for svineproducenter i det sydjyske område, at ZNP noteringen i gennemsnit skal være 1,83 kr. højere end Danish Crown noteringen, førend de opnår den samme afregningspris. Afregningsprisen ved levering til Danish Crown er 25 øre højere end noteringen ved 60 øre i efterbetaling og 7 øre i produktionsafgift, hertil skal lægges eksportomkostninger på 107 øre, samt tab i afregningsmaskerne på 45 øre og produktionsafgift på 6 øre, samlet 25+107+45+6, i alt 183 øre.


Baggrund

Gennem længere tid har der i landmandskredse været interesse for eksport af slagtesvin til tyske slagterier, fordi afregningsprisen de senere år har været højere end i Danmark.

Ved levering af svin til tyske slagterier kan det være vanskeligt at gennemskue, hvad afregningsprisen bliver. Det skyldes andre afregningsmasker og andre rutiner og forhold omkring indlevering, vejning og måling af kødprocent, og at den optimale slagtevægt i Tyskland afviger væsentligt fra det niveau, vi kender i Danmark.

Samtidig er der en – muligvis flere - mellemhandlere involveret i den enkelte eksport, ligesom der er særlige veterinære omkostninger forbundet med at eksportere svin.

Derfor er der gennemført en analyse, som omfatter flere leverandører med udgangspunkt i realiserede leveringer og afregning af svin via et udvalg af eksportører og tyske slagterier.


Formål

Gennem bearbejdning af konkrete afregninger for svin, leveret til Tyskland i 2008, er det undersøgelsens formål at belyse forhold omkring afregning af svin i Tyskland, omkostningerne til eksport af levende slagtesvin og effekten af produktionsformen.

Samtidig belyses også, med udgangspunkt i de konkrete leveringer til slagterier i Tyskland, hvad afregningsprisen ville være ved levering til Danish Crown. Ud fra de fundne afregningspriser er forskellen i den samlede produktionsøkonomi beregnet ved at levere svin til hhv. Danish Crown og tyske slagterier i 2008.

[PageBreak]

Metode og materiale

Fra seks leverandørbesætninger er rekvireret slagteriafregninger og oplysninger om fratrukne omkostninger for transport m.m.

Enkelte af leverandørerne foretager en såkaldt splitlevering mellem Tyskland og andet slagteri således, at et mindre antal svin fra disse leverandører er leveret til et andet dansk slagteri. Dette vurderes dog ikke at påvirke resultatet væsentligt i rapporten, fordi splitlevering burde have resulteret i en væsentlig højere slagtevægt for de svin, der er leveret til Tyskland, end tilfældet er, og i et større antal producerede svin end beregnet.

Alle leverandører på nær én er placeret i Sønderjylland – den sidste i Midtjylland/øst.

For tre af leverandørerne er der foretaget stikprøver, hvor alle leverede svin i første uge i hver måned (12 måneder), er medtaget. For andre leverandører, der ikke har leveret svin til Tyskland i hele kalenderåret, er der tale om færre afregninger, hvor der efter samme princip er udtaget stikprøver for en kortere periode. Enkelte leverandører, der kun i en kort periode (<½ år) har leveret svin til Tyskland, indgår med alle afregninger for den periode de har leveret til Tyskland.

Figur 1 viser, ud over noteringsniveauerne i hhv. Danmark og Tyskland (ZMP), fordelingen af afregninger over året.

Da datamaterialet ikke er helt homogent fordelt over året, og der er tale om stikprøver, er resultatet korrigeret for afvigelser fra den gennemsnitlige notering over året 2008 for hhv. Danish Crown og den tyske ZMP notering.

Leverandørernes afregningsmodel svinger fra fuldt fradrag/tillæg for kød/vægt, til 100 pct. fastpris aftale vedr. både slagtevægt og kødprocent.

Der indgår i alt 71 afregninger med tilsammen ca. 10.000 leverede svin.

Der indgår data fra seks kendte eksportører (ukendt for nogle leverancer), hvor en enkelt er repræsenteret med flest leverancer (42 pct.).

Der er ni slagterier repræsenteret, hvor tre dog udgør mere end 67 pct. af leveringerne. For et mindre antal afregninger er slagteriet ukendt.

Se i øvrigt bilag vedr. beskrivelse af beregningsmodellen.

I beregningen af produktionsøkonomien er det forudsat, at staldkapaciteten har været den begrænsende faktor, og at der ved levering til Tyskland har været fuld staldudnyttelse. Der er indregnet otte tomdage til udlevering af grisene og vask af sektionerne mellem hvert hold grise.

Der er i simuleringen af resultat ved levering til Danish Crown foretaget fradrag for farvede hårsække, ulæselige mærkninger, muskeldegeneration og for hel og delvise kassationer. Der er således ikke beregnet fradrag for eventuelle yderligere fejl og mangler ved de leverede svin. Der er heller ikke medregnet eventuelt gebyr for afhentningstidspunkt (06-18), bestemt klokkeslæt, tom/ren bil, første læs på dagen, første læs mandag eller dårlige tilkørselsforhold.

[PageBreak]

Resultater og diskussion

I materialet er ZMP basisnoteringen 2,22 kr. pr. kg (1,25-2,94 kr. pr. kg), højere end Danish Crowns notering. Den reelle forskel har for hele 2008 været 2,15 kr. pr. kg, hvilket der er korrigeret for.

I opgørelsen har der for Danish Crown været indregnet en restbetaling på 0,60 kr. pr. kg leveret.

InfoSvin/Rap36a1938.tif

Figur 1.

Den ”rå” forskel mellem de offentliggjorte noteringer ZMP og Danish Crown. Billede nr. 1938

    
Gevinsten ved at levere svin til et tysk slagteri i 2008 opgøres her til gennemsnitligt ca. 135 kr. pr. stiplads pr. år (denne værdi er et vægtet gennemsnit for at undgå, at store leverancer på et tidspunkt med særlig høj eller lav noteringsforskel påvirker resultatet). Dog har der været forholdsvist store udsving, beregnet pr. leverance hvilket fremgår af fig. 2.

InfoSvin/Rap36b1939.tif

Figur 2.

Absolutte værdier. Den større spredning på det beregnede resultat pr. stiplads ved levering til Tyskland skyldes overvejende, at der her er regnet med den realiserede slagtevægt ved levering til det tyske slagteri. Indkøb af grise samt stykomkostninger er estimeret og grundlaget er ens for alle beregningerne. Ved de simulerede værdier for slagtning hos Danish Crown er gennemsnitsvægten for en leverance altid 81 kg, hhv. 88 kg for bacon- og tungsvin. Se i øvrigt bilag vedr. beskrivelse af beregningsmodellen. Billede nr. 1039

    
Disse udsving afhænger af leverandørens evne til at producere og levere slagtesvin, der giver mindst mulig vægt- og kødprocent fradrag i de tyske afregningsmasker.

For at opnå den bedste pris i Tyskland er det afgørende at levere med en tilstrækkelig høj slagtevægt, uden at kødprocenten (hvis der reguleres for kødprocent) bliver for lav.

Der indgår enkelte leverancer, hvor beregningen viser, at det ville have været en fordel at have leveret til Danish Crown, i stedet for at levere til Tyskland. Disse leverancer kendetegnes ved enten at være svin, der er slagtet ved en forholdsvis lav vægt (84-89 kg slagtevægt), eller små partier (10-70 svin).

Den optimale slagtevægt ved levering til tyske slagterier vurderes at ligge omkring gennemsnit 92-94 kg (den vægtede gennemsnitlige slagtevægt i opgørelsen for kalenderåret 2008 er 91,3 kg).

Dette betyder, at grisene gennemsnitligt skal veje ca. 116-118 kg levende ved levering. Det er dog værd at bemærke, at ved beregning af produktionsomfang, som fx dyreenheder og lugtbelastning i Danmark, vil dette svare til en beregnet levendevægt på ca. 120-123 kg. Det skyldes, at der ved beregning af produktionseffektivitet bruges samme omregningsfaktor fra slagtevægt til levende vægt.

InfoSvin/Rap36c1940.tif

Figur 3.

Absolutte værdier. De realiserede resultater samt de tilhørende simulerede værdier ved levering til Danish Crown ved 81 kg, vist i forhold til den i Tyskland leverede slagtevægt (parvis). Billede nr. 1940

    
Produktionsomfang ved levering til Danish Crown i forhold til Tyskland

I beregningen indgår gennemsnitligt 11 pct. flere producerede dyr ved baconsvineproduktion til Danish Crown og 2 pct. flere producerede dyr ved tungsvineproduktion til Danish Crown. Hvis en Danish Crown leverandør vil skifte til at levere til Tyskland, vil produktionsomfanget oftest være begrænset af dyreenhederne, alternativt kræve en ændret tilladelse ved kommunen. Hvis der i forvejen leveres slagtesvin til Tyskland vil antal dyreenheder blive reduceret ved at ændre produktionen til almindelig slagtesvineproduktion.

Eksportomkostninger og krav til noteringsforskel

Omkostningerne ved eksport (inkl. omkostninger til kassationer ved grænsen) opgøres til mellem 0,87 og 1,63 (gns. 1,07) kr. pr. kg.

Da der ifølge den danske Klassificeringskontrol på nogle slagterier i Tyskland fraskæres en lidt større del af grisen inden vejning end i Danmark, kan en øget tysk notering på mellem 0,08 og 0,19 kr. pr. kg alene tilskrives dette forhold.

Umiddelbart kan der på denne baggrund konkluderes, at forskellen i afregningspris gennemsnitligt skal være ca. 1,07 kr. pr. kg, svarende til en forskel i noteringerne Danish Crown ekskl. efterbetaling / ZMP på ca. 1,83 kr. pr. kg (restbetaling 0,60 kr. pr. kg) for at kompensere for omkostninger til transport og eventuelle forskelle mellem fremgangsmåde omkring vejning på danske og tyske slagterier.

Korrigeres der for eksportomkostningen og efterbetaling og antages det, at der ikke er begrænsning i produktionstilladelse, kan der opstilles følgende ”tommelfingerregel” for svineproducenter i det sydjyske område.

De første ca. 1,83 kr. pr. kg forskel på noteringerne er til dækning af ekstra omkostninger ved eksporten.

Derefter gælder:

Pr. stiplads:    Ca. 300 kr./stiplads/år pr. 1 kr. forskel i notering (ZMP-DC) over 1,83 kr./kg
Pr. prod.svin:  Ca. 91 kr./prod. svin pr. 1 kr. forskel i notering (ZMP-DC) over 1,83 kr./kg

I tilfælde hvor det ikke er muligt at øge produktionstilladelsen, vil gevinsten være ca. 280 kr. pr. stiplads pr. år pr. 1 kr. forskel i notering (ZMP-DC) over 1,83 kr. pr. kg.

Afregningsmaske

Der er i Tyskland adskillige afregningsmasker. Der er i opgørelsen ikke gjort forsøg på at klarlægge disse forskellige masker, idet det blot er det faktisk afregnede beløb fra dels det tyske slagteri, dels det udbetalte beløb fra eksportøren, der indgår i beregningerne.

På tværs af slagterier og masker kan der opgøres et gennemsnitligt ”tab i afregningsmasken” samt diverse omkostninger til fx Vorkosten i Tyskland. Indtransport i Danmark er reelt også en del af Danish Crowns afregningsmaske via et fradrag af forskellig størrelse, afhængig af antal grise og læsseomkostninger. Nedenstående opgørelser viser, hvad slagterierne reelt har betalt pr. kg sammenlignet med deres notering.

Korrigeret

DC/Bacon

Tyskland/ZMP

Notering for besætningerne i opgørelsen

9,82

12,04

Notering for hele 2008

9,55

11,70

Restbetaling

0,60

0,00

Notering inkl. restbetaling

10,15

11,70

Afregnet netto inkl. prod.afgift

9,80

10,12

Brutto afv. fra basisnotering (inkl. restbet.)

0,35

1,58

Heraf produktionsafgift

0,07

0,06

Eksportomkostning

-

1,04

Øremærker ved eksport

-

0,03

Afvigelse afregningspris - notering

0,25

-1,58

Producenterne, der er med i denne undersøgelse, fik i gennemsnit et fradrag på 1,58 kr. så deres afregningspris, inkl. eksportomkostningerne, var 1,58 kr. pr. kg lavere end ZMP noteringen. Tilsvarende ville afregningsprisen ved levering til Danish Crown have været 25 øre højere end Danish Crowns notering. Den samlede forskel, der således skulle være mellem Danish Crown og ZMP noteringen, for at opnå samme afregningspris ved 60 øre i efterbetaling, var dermed 1,83 kr. pr. kg.

Dette kan også udtrykkes på flg. måde:

 

Afvigelse fra notering

Krav:

 

Tyskland

Danmark

Noteringsforskel Tyskland/Danmark

Omkostninger v. eksport (afh.tidspkt. inkl.)

÷1,04

-

1,04

Øremærker

÷0,03

-

0,03

Produktionsafgift

÷0,06

÷0,07

÷0,01

Afvigelse maske

÷0,45

÷0,28

0,17

Restbetaling

-

0,60

0,60

Resultat

÷1,58

0,25

1,83

Leverandører

Tre leverandører indgår i opgørelsen med leverancer til Tyskland i hele perioden januar - december 2008, hvorfor disse tre umiddelbart kan sammenlignes. Disse tre er nr. 1, 2, og 3.

For disse tre leverandører ses, at selv om slagtevægten har ligget lidt under optimum, har resultatet alligevel været væsentligt bedre, end hvis de i samme periode havde leveret til Danish Crown.

For disse tre leverandører kan forskellen opgøres som en fordel på ca. 110 kr. pr. stiplads pr. år (korrigeret til kalenderårets noteringsforhold).

De øvrige leverandører indgår med leveringer i en kortere periode.

InfoSvin/Rap36d1941.tif

Figur 4.

Samtlige data vedr. besætningerne er vist i nedenstående tabel. Billede 1941

    

Landmand

 

8

7

1

2

3

4

Antal leverancer

 

16

10

20

10

8

7

Antal leverede i opgørelsen

 

1610

1568

3231

1571

1076

608

Grundoplysninger

DC basisnotering

kr./kg

10,13

9,69

9,62

9,66

9,70

10,27

DC basisnotering inkl. e.bet.

kr./kg

10,73

10,29

10,22

10,26

10,30

10,87

ZMP basisnot. på faktiske lev.

€/kg

1,65

1,60

1,58

1,59

1,62

1,73

Brutto afregnet tysk afsætn.

kr./kg

12,27

11,89

11,75

11,83

12,07

12,86

Simulering

Foderpris

 

1,34

1,34

1,34

1,34

1,34

1,34

Realiseret

Antal leveret, gns./levering

stk.

101

157

162

157

135

87

Slagtevægt, gns

kg

92,9

89,0

92,8

91,9

88,0

89,4

Kødpct., gns.

%

56,1

55,5

54,8

54,8

57,1

55,8

Brutto afregnet/leveret

kr./stk.

1094

1022

1061

1024

1030

1101

Brutto afregnet/kg

kr./kg

11,75

11,47

11,44

11,14

11,71

12,32

Omk. inkl. prod.afg.

kr./stk.

104

89

91

105

108

121

Omk. inkl. prod.afg.

kr./kg

1,12

1,00

0,99

1,14

1,23

1,35

Netto afregnet/leveret

kr./stk.

990

933

970

919

921

981

Netto afregnet/kg

kr./kg

10,63

10,47

10,46

10,00

10,47

10,97

Simuleret DC bacon

Slagtevægt

kg

81

81

81

81

81

81

Korr.kødpct., gns.

%

61,0

60,2

59,7

59,6

61,7

60,5

Netto afregnet/leveret

kr./stk.

838

803

796

803

818

849

Netto afregnet/kg

kr./kg

10,35

9,91

9,83

9,92

10,10

10,48

Simuleret DC tung

Slagtevægt

kg

88

88

88

88

88

88

Korr. kødpct., gns.

%

60,7

59,9

59,4

59,2

61,4

60,2

Netto afregnet/leveret

kr./stk.

898

860

851

855

874

907

Netto afregnet/kg

kr./kg

10,21

9,77

9,67

9,72

9,94

10,31

Anvendt kurs ved omregning: Hvor både beløb i DKK og € fremgår af afregningen fra eksportøren, er den faktisk anvendte kurs anvendt i beregningerne. Alternativt 7,445 DKK/€


Eksportører

Selv om der har været varierende antal leverancer og forskellige tidsmæssige sammenhænge, kan det konkluderes, at med hensyn til omkostninger til eksport, Vorkosten m.m. er der forskelle mellem eksportørerne. Alle ligger i et niveau omkring 0,84-1,60 kr. pr. kg afregnet. Hertil skal lægges udgiften til øremærker ved eksport, svarende til ca. 0,03 kr. pr. kg.

For de leverancer, hvor omkostningen til transport og eksport har været højest, er der tale om leverancer med få svin. Billigst er transporten, når en lastbil fyldes helt op – hvilket vil svare til ca. 175-180 svin.

For enkelte af leveringerne har producenten selv forestået eksporten og selv truffet aftale med uafhængig vognmand om transporten. I disse tilfælde har omkostningerne været marginalt lavere.

Den/de eksportører med højeste eksportomkostning kan angiveligt garantere afsætning af alle svin fra en producent, hvorfor en del af omkostningen kan være at betragte som en forsikringspræmie for afsætningsgaranti. Denne garanti vurderes til at være i størrelsesordenen 0,10-0,26 kr. pr. kg afregnet kød.

InfoSvin/Rap36e1942.tif
Billede 1942

   

Bilag

Modelbeskrivelse

  • Den tyske afregning med generelle oplysninger, herunder omkostninger til fragt m.m. fra afregningen, fra eksportøren, er anvendt
  • Der foretages en beregning pr. svin (simuleringen foretages under den forudsætning, at en leverance aldrig er fuldstændig normalfordelt, men at der altid vil være en tendens til at antallet af dyr over/under middelværdien vil være forskellig)

Slagtevægt

  • Slagtevægten (fordelingskurven) parallelforskydes med det nødvendige antal kg for at nå den slagtevægt, som i beregningen er defineret som den optimale under Danish Crown's afregningsmaske (baconsvin 81 kg, tungsvin 88 kg)
  • Med udgangspunkt i Danish Crown's afregningsmaske for hhv. baconsvin og tungsvin, beregnes afvigelsen fra basisnoteringen for hver enkelt gris på basis af vægt

Kødprocent

  • Den forventede kødprocent beregnes
  • Den realiserede slagtevægt korrigeres i henhold til den tilsvarende forventede, såfremt den samme gris, ved samme vægt, var blevet leveret til Danish Crown (forskellen i slagtesvind Danish Crown -> Tyskland - jf. Jesper Larsen, Klassifikationskontrollen, DMA)
  • Reduktion i kg slagtevægt beregnes
  • På grundlag af en estimeret sammenhæng mellem kødprocent og slagtevægt (tre besætninger, ca. 40.000 slagtede svin; 0,45 procentpoint pr. 10 kg slagtevægt), beregnes den forventede effekt på kødprocenten, alene pga. ændring i slagtevægt
  • Yderligere korrigeres med den på leveringstidspunktet gældende konstant for omregning af kødprocent fra Tyskland til Danmark (iflg. Jesper Larsen, Klassifikationskontrollen, DMA)
  • Med udgangspunkt i Danish Crown's afregningsmaske beregnes den afvigelse fra basisnoteringen, som for hver enkelt gris skyldes kødprocent

Generelt om afregning og omkostninger/fradrag

  • Bruttoprisen ekskl. omkostninger og fradrag beregnes pr. gris
  • Omkostninger til læsning beregnes med udgangspunkt i den aktuelle leverances størrelse. Forbrugt tid bestemmes af en udarbejdet formel for en middelstor besætnings data (der indregnes minimum 15 min. læssetid). Der er ikke medtaget gebyrer for særlige ønsker til tidspunkt m.m.
  • Udleveringsfradrag beregnes med udgangspunkt i den aktuelle leverances størrelse
  • Gennemsnitligt fradrag til noteringen beregnes for farvede hårsække(1), ulæselig mærkning(2), delvise kassationer(2), hele kassationer(3), samt produktionsafgift
  1. Danish Crown gennemsnit for en toårig periode, trukket på Landmandsportalen
  2. Egen vurdering
  3. Den umiddelbare vurdering af normalniveauet i E-kontrollen
  • Den endelige afregnede nettopris for grisen beregnes inkl. efterbetaling

Besparelser ved lavere slagtevægt

  • Desuden vurderes for hver leverance, hvor meget foder og dermed hvor mange kr. der spares på foder ved at gå ned i slagtevægt
  • Foderprisen er fastlagt som forholdet 1:7,1 af den gennemsnitlige notering (kg/kg) inkl. restbetaling for 2008 (svarer til gennemsnitsratioen for perioden 1980'erne til 2007)

Institution: Dansk Svineproduktion

Forfatter: Jacob Dall, Finn K. Udesen

Udgivet: 16. september 2009

Fagområde: Driftsøkonomi