6. december 2012

Rapport Nr. 39

Løbeafdeling til løsgående søer

Når søer opstaldes i grupper i løbestalden, belastes nogle af søerne, ved at andre søer springer på dem. Opspringene kan betyde, at reproduktionsresultaterne forringes og at søer må udtages af flokken. Der er behov for yderligere forsøg for at belyse konsekvenserne.

Søer, der går løse i grupper i løbeafdelingen, vil udvise seksuel adfærd, når de kommer i brunst. Adfærden ses blandt andet i form af opspring på andre søer. Det er primært de højtrangerende søer, der udfører opspringene og de rangsvage søer, der modtager opspring.

Undersøgelser viser, at der er en spredning i tidspunktet for brunstens indtrædelse mellem de enkelte søer. De ældre søer kommer typisk tidligere i brunst efter fravænning end unge søer, og ældre søer har en længere brunst end unge søer. Denne spredning i tidspunkt for, hvor søerne er i brunst, kan føre til, at søer er udsat for opspring, mens de ikke selv er brunstige. Opspring på ikke-brunstige søer kan udgøre en stressor og føre til, at reproduktionsresultaterne forringes, og medføre at nogle søer må udtages af flokken på grund af benskader.

I tidligere forsøg er belastningen som følge af opspring forsøgt løst ved at:  

  • Sortere søerne efter størrelse
  • Søerne har fri adgang til æde-/insemineringsbokse
  • Søerne har ro i to timer efter inseminering
  • Søerne opstaldes i boks i opsprings- og løbeperioden (fra dag 3 efter fravænning og indtil flytning til drægtighedsstalden cirka tre dage efter løbning).

Som det fremgår af dette litteraturstudiet, er der kun få personer/institutioner, der har gennemført forsøg i løbestalde med løsgående søer og ingen af disse forsøg er gennemført i store flokke svarende til nuværende danske produktionsforhold. Mere specifikt mangler der viden, der afdækker betydning af:

  • Social stimulering mellem søer holdt i store grupper, herunder hvordan permanent fysisk kontakt med brunstige søer påvirker brunsten hos ikke-brunstige søer
  • Opspring fra dominerende søer på unge søer, mens de endnu ikke selv er brunstige
  • Formodet nedsat seksuel adfærd hos rangsvage søer holdt i grupper
  • Dominanshierarkiets betydning på søers brunstforløb
  • Sortering efter alder som strategi for at mindske belastningen af unge søer
  • Skjul som flugtmulighed.

Det er de rangsvage (formodentlig unge) søer, der er mest udsatte for belastning ved opstaldning i flok i løbeafdelingen. Hvordan denne belastning mindskes mest muligt, således at reproduktionsresultater og udtagningsfrekvens ikke nedsættes, er endnu ikke afklaret.

Tilskud

Projektet har fået tilskud fra Svineafgiftsfonden samt EU og Fødevareministeriets Landdistriktsprogram og har Projekt ID: 084-401610 samt journalnr.: 32101-U-12-00197”

Støtte af Fødevareministeret og EU

Institution: Videncenter for Svineproduktion

Forfatter: Lisbeth Ulrich Hansen, Flemming Thorup, Sarah-Lina Aagaard Schild

Udgivet: 6. december 2012

Dyregruppe: Søer

Fagområde: Stalde og Miljø