18. august 2016

Rapport Nr. 51

Studietur til England 5. - 10. juni 2016

Studieturen for konsulenter, landbrugsskolelærere og dyrlæger gik i 2016 til England. Indtryk og billeder er samlet i denne rapport.

Den engelske svineproduktion består af 400.000 søer samt 10 mio. slagtesvin og er koncentreret i Øst- og Sydengland.  40 % af søerne går udendørs, mens 60 % af slagtesvinene opstaldes i halmbaserede stalde og kun 25 % går i stalde med fulddrænet gulv.

92 % af søerne befinder sig i 1.600 besætninger og den gennemsnitlige besætningsstørrelse er 233 årssøer, og 30 selskaber ejer 55 % af slagtesvineproduktionen. Langt størstedelen af svineproduktionen er privatejet, men der findes også integratorer. Den største af de integrerede virksomheder er British Quality Pork (BQP), som er ejet af Tulip. BQP ejer 10 % af de engelske søer. Cranswick er det næststørste og ejer 5 % af søerne.

Mange soholdere ejer både smågrise og slagtesvin, men ikke staldene, de produceres i. Princippet kaldes ’Bed and Breakfast’ (B&B). Personen, der ejer stalden får løn for at passe grisene, og skal sørge for strøelse, mens ejer kommer med grisene og betaler for foder, dyrlæge samt medicin/vacciner. Skønsmæssigt koster det 120-140 kr. at have en gris i B&B, hvilket er forholdsvis attraktivt.

Svineproducenten afsætter typisk smågrise/slagtesvin gennem mellemhandlere, der sælger slagtesvinene til slagterierne, formidler B&B og bistår producenten med gratis rådgivning. Kun ganske få producenter sælger direkte til slagteriet. Afregningsprisen er relateret til grisens kvalitet samt de velfærdskriterier, som detailhandlen sætter.  I England arbejder slagterierne tæt sammen med detailkæderne, der hver især har egne mærker for at differentiere sig i markedet.

Indtjeningen i den engelske svineproduktion er ikke god for tiden. Afregningsprisen i 2016 har været den laveste i nyere tid. Der produceres med underskud svarende til 9 pence pr. kg svinekød (90 øre/kg). Det er svært at vurdere, om indtjeningen i svineproduktionen har været god bagudrettet, idet regnskabstal ikke er tilgængelige i det omfang, vi kender i Danmark.

Bygningsmassen er langt fra prangende set med danske øjne, og typisk inddrages alle bygninger, der kan huse grise. Det kan skyldes, at det er svært at låne penge. Der er kun bygget stalde, når der er tjent i produktionen. Den engelske svineproduktion er kendetegnet ved stor egenfinansiering og dermed stor egenkapital.

I gennemsnit spiser hver englænder 24,4 kg svinekød årligt mod danskernes 53,4 kg/person/år.  Selvforsyningsgraden i England med hensyn til svinekød ligger på 54 %, men det til trods er der en stor eksport af svinekød fra England til primært Australien og Korea. For nylig er også Kina blevet et stort eksportmarked for griseører, -hoveder og -tæer. Engelsk svinekød forventes fortsat at kunne eksportere til andre markeder end EU efter Brexit. Hidtil har Danmark årligt eksporteret for 4,1 mia. kr. til Storbritannien, men hvordan denne eksport påvirkes fremover, kan der kun gisnes om.


Institution: Videncenter for Svineproduktion

Forfatter: Line Hummelmose Diness, Nina Charles Christensen, Nikolaj Kleis Nielsen, Dorthe Poulsgård Frandsen

Udgivet: 18. august 2016

Dyregruppe: Slagtesvin, Smågrise, Søer

Fagområde: Avl og genetik, Ernæring, Stalde og Produktionssystemer, Rådgivningsaktivitet, Produktionsøkonomi