9. oktober 2003

Notat Nr. 0346

Rensning af staldluft med udstyr fra Scan-Airclean ApS, Status oktober 2003

De hidtil målinger viser, at der kan opnås en betydelig ammoniakreduktion ved Scan-Airclean ApS. Lugtmålingerne har i perioder vist positive, men med varierende resultater. Der kræves fortsatte registreringer for at fastslå effektiviteten.

I samarbejde med firmaet Scan-Airclean ApS undersøges, om det er muligt at rense afgangsluften fra stalde ved at lade luften passere lameller, som konstant overrisles med en svovlsyreopløsning.

De hidtil opnåede resultater viser, at der kan opnås en betydelig ammoniakreduktion. Lugtmålingerne har i perioder vist positive, men varierende resultater, og kræver derfor fortsatte registreringer for at fastslå effektiviteten.

Da de anførte resultater er foreløbige, skal man være opmærksom på, at der kan forekomme mindre ændringer i den endelige rapport, når målinger afsluttes ved udgangen af 2003.

Baggrund

Reduktion af ammoniak og lugtstoffer inddrages i større og større udstrækning ved myndighedernes behandling af tilladelser til etablering og drift af svineproduktionsenheder.

Der pågår derfor betydelige udviklings- og afprøvningsaktiviteter for at reducere emissionen til omgivelserne.

Materialer og metode

Luftrensningen med Scan-Airclean’s anlæg er baseret på, at afgangsluften fra stalden passerer et sæt lameller, der konstant overbruses med en svovlsyreopløsning, som opsamler støv, ammoniak og lugtstoffer.

Rensningsanlægget er opbygget som et decentralt anlæg, hvor luftbehandlingen finder sted i enheder, der er påmonteret afgangsskorstenene. Svovlsyreopløsningen fra flere renseenheder behandles centralt, hvor der tilsættes syre til en fastlagt pH-værdi, og hvor der udtages et kvælstofkoncentrat.

En prototype af anlægget blev sat i drift primo 2002. Sideløbende med, at anlægget blev videreudviklet, blev der af Landsudvalget for Svin, Danske Slagterier, foretaget registreringer af ammoniak- og lugtkoncentration før og efter luftens passage af filteret. Derudover er der foretaget registrering af  den opsamlede kvælstofmængde.

Fra foråret 2003 er disse registreringer fortsat på den anlægstype, som firmaet Scan-Airclean ApS markedsfører. Disse målinger vil danne baggrund for den endelige rapport.

Figur 1.

Anlægget til kemisk luftrensning er opbygget med en centralt placeret tank med doserings- og kontrolenhed, og herfra pumpes svovlsyreopløsningen til afgangsskorstenene og returneres efterfølgende til tanken.


Foreløbige resultater

Ammoniakreduktion

Luftens indhold af ammoniak er registreret kontinuert med automatisk udstyr, og desuden er der foretaget manuelle målinger i forbindelse med udtagning af luftprøver for lugtanalyse.

De manuelle målinger gennemført i perioden april – september 2003 har, som det fremgår af figuren, vist en reduktion af staldluftens indhold af ammoniak på over 90 pct. De kontinuerlige målinger viser et lignende resultat, men vil blive analyseret yderligere. Det skal bemærkes, at resultaterne er foreløbige og registreringerne fortsættes til udgangen af 2003.

De hidtil gennemførte registreringer og analyser af den opsamlede kvælstofmængde er i god overensstemmelse med den målte ammoniakreduktion.

Lugtreduktion

Der er foretaget analyse af anlæggets lugtreducerende virkning efter olfaktometermetoden. Resultaterne af lugtanalyserne har i perioder været positive, men meget varierende. Det er derfor endnu ikke muligt at vurdere, i hvilket omfang anlægstypen med den nuværende udformning og driftsform er i stand til at reducere luftens lugtindhold.

Figur 2.

 


Institution: Landsudvalget for Svin, Danske Slagterier

Forfatter: Børge Mortensen, Erik Damsted

Udgivet: 9. oktober 2003

Fagområde: Stalde og Produktionssystemer, Eksternt miljø