16. oktober 2003

Notat Nr. 0350

Aloe Vera er tilladt at bruge, men effekten er ikke dokumenteret, og Aloe Vera må ikke markedsføres som ”vidundermiddel”.

Aloe Vera er tilladt at bruge, men effekten er ikke dokumenteret, og Aloe Vera må ikke markedsføres som ”vidundermiddel”.

Det er ved en fejl blevet meldt ud, at det var ulovligt at anvende Aloe Vera til svin. Den information havde LU fået fra Plantedirektoratet.

Meldingen fra Plantedirektoratet er, at der ikke er hjemmel til at forbyde anvendelsen af Aloe Vera til svin, idet det betragtes som et fodermiddel (da det er et planteekstrakt). Som svineproducent har man dog et ansvar for, at det, man fodrer grisene med, ikke påvirker deres sundhed eller velfærd negativt eller påvirker slagtekroppens kvalitet negativt.

Aloe Vera er ikke tilladt at sælge/forhandle med en påstand om, at det virker fx. konserverende på foderet (tilsætningsstof), fremmende på tilvæksten (vækstfremmer) eller hæmmende på sygdomme (medicinsk præparat), idet det ikke er godkendt, hverken som tilsætningsstof eller lægemiddel. En fejlagtig markedsføring kan føre til indgreb fra Plantedirektoratet. Dette gælder uanset, om man har erfaringer fra egen besætning eller anden dokumentation.

Hvis man forhandler et fodermiddel kræver det, at man er registreret og at produktet er deklareret som et fodermiddel. Derudover har man som forhandler også et produktansvar.

Det har ikke været muligt at opdrive videnskabelig dokumentation for de påståede positive effekter af Aloe Vera, og produktet har ikke været afprøvet af Landsudvalget for Svin.




Institution: Landsudvalget for Svin, Danske Slagterier

Forfatter: Hanne Maribo

Udgivet: 16. oktober 2003

Fagområde: Ernæring