20. november 2003

Nr. 0354

Tommelfingerregler for variation i foderforbrug og råprotein pr. FEs. Til forebyggelse af fejl ved gødningskorrektion, type 2

Konklusion

Anbefalingen er:

I gødningsregnskabet for den enkelte bedrift beregnes kvælstofindholdet i husdyrgødningen normalt efter normtal. Beregningen kan imidlertid korrigeres efter bedriftens aktuelle tal - læs her hvordan.

Sammendrag


I gødningsregnskabet for den enkelte bedrift beregnes kvælstofindholdet i husdyrgødningen normalt efter normtal. Beregningen kan imidlertid korrigeres efter bedriftens aktuelle tal. Ved en såkaldt type 2 korrektion beregnes en korrektionsfaktor på baggrund af besætningens aktuelle produktionsniveau plus foderforbrug og foderets indhold af råprotein.

Korrektionsmetoden er beskrevet i Plantedirektoratets vejledning, afsnit 7.3 og i Info Svin, notat nr. 0210.

Som hjælp til at undgå fejl ved type 2 korrektion i gødningsregnskaber er nedenfor givet et bud på nedre grænser for henholdsvis foderforbrug og gram råprotein pr. foderenhed til søer, smågrise og slagtesvin. Tommelfingerreglerne angiver minimum under normale forhold, samt i parentes en ”mulig” nedre grænse.

Generelt må det anbefales at få lavet datagrundlaget hos en svinerådgiver, som er vant til at vurdere P-rapporter. Dette er specielt en god idé, hvis tallene ligger under de normale nedre grænser, som tommelfingerreglerne angiver.

På indlægssedler for foderblandinger oplyses normalt ikke ”råprotein pr. FEs”, men der oplyses råprotein i pct. og ”ford. råprotein pr. FEs”. Til gødningskorrektion skal råprotein pr. FEs beregnes på baggrund af pct. råprotein i blandingen:

Råprotein, g pr. FEs  =  råprotein % x 10 / FEs pr. kg

Hvis man ønsker at lave en kontrol i forhold til fordøjelig råprotein pr. FEs, vil fordøjeligheden i blandinger som tommelfingerregel ligge i intervallet fra 81 til 86 pct. (I det nye fodervurderingssystem bliver intervallet fra 83 til 88 %).

Bemærk at hjemmeblandet foder skal være beregnet efter tabelværdierne i Plantedirektoratets vejledning.

Med hensyn til foderforbrug vil almindelige produktionsbesætninger typisk ligge i ”normal”-området, mens fx avlsbesætninger kan komme længere ned i det ”mulige” område. Bemærk at lave ind- og afgangsvægte i forhold til normtallene medfører lavere foderforbrug pr. kg tilvækst og omvendt.

Tommelfingerreglerne kan bruges til både gamle foderenheder (FEs) og nye foderenheder (FEsv/FEdr).

I Bedriftsløsning Svin kan der nederst på foderforbrugsudskriften udskrives forbrugte FEs og forbrugt råprotein i kg pr. dyrgruppe i perioden.

Referencer:


-

Tybirk, Per: (2002). Korrektion af normer for svinegødningens indhold. Notat nr. 0210, Landsudvalget for Svin.

-

Plantedirektoratets hæfte: Vejledning og skemaer (2003/04).

Tommefingerregel for variation i foderforbrug og indhold af råprotein



 

Normal nedre grænse
(mulig nedre grænse)

 

Normtal

Antal årssøer

_______

stk.

 

FE pr. årsso

>1175 (>1075)

FE

1.390

g total råprotein pr. FE til søer

> 125 (>120)

g/FE

147,5

Smågrise produceret,  7,2 – 30 kg

_______

stk.

 

FE pr. kg tilvækst

>1,65 ( >1,5)

FE

2,06

FE pr. produceret gris

_______

FE

47,0

g total råprotein pr. FE

>160 ( >155)

g/FE

166,0

Slagtesvin produceret , 30 – 102 kg

_______

stk.

 

FE pr. kg tilvækst

>2,55 ( >2,4)

FE

2,88

FE pr. produceret gris

_______

FE

207,4

g total råprotein pr. FE

>150 (>140)

g/FE

158,6




Institution: Landsudvalget for Svin, Dansk Landbrugsrådgivning, Landscentret | Svin

Forfatter: Else Vils

Udgivet: 20. november 2003

Fagområde: Ernæring