Sammendrag
I gødningsregnskabet for den enkelte bedrift beregnes kvælstofindholdet i husdyrgødningen normalt efter normtal. Beregningen kan imidlertid korrigeres efter bedriftens aktuelle tal. Ved en såkaldt type 2 korrektion beregnes en korrektionsfaktor på baggrund af besætningens aktuelle produktionsniveau plus foderforbrug og foderets indhold af råprotein.
Korrektionsmetoden er beskrevet i Plantedirektoratets vejledning, afsnit 7.3 og i Info Svin, notat nr. 0210.
Som hjælp til at undgå fejl ved type 2 korrektion i gødningsregnskaber er nedenfor givet et bud på nedre grænser for henholdsvis foderforbrug og gram råprotein pr. foderenhed til søer, smågrise og slagtesvin. Tommelfingerreglerne angiver minimum under normale forhold, samt i parentes en ”mulig” nedre grænse.
Generelt må det anbefales at få lavet datagrundlaget hos en svinerådgiver, som er vant til at vurdere P-rapporter. Dette er specielt en god idé, hvis tallene ligger under de normale nedre grænser, som tommelfingerreglerne angiver.
På indlægssedler for foderblandinger oplyses normalt ikke ”råprotein pr. FEs”, men der oplyses råprotein i pct. og ”ford. råprotein pr. FEs”. Til gødningskorrektion skal råprotein pr. FEs beregnes på baggrund af pct. råprotein i blandingen:
Råprotein, g pr. FEs = råprotein % x 10 / FEs pr. kg
Hvis man ønsker at lave en kontrol i forhold til fordøjelig råprotein pr. FEs, vil fordøjeligheden i blandinger som tommelfingerregel ligge i intervallet fra 81 til 86 pct. (I det nye fodervurderingssystem bliver intervallet fra 83 til 88 %).
Bemærk at hjemmeblandet foder skal være beregnet efter tabelværdierne i Plantedirektoratets vejledning.
Med hensyn til foderforbrug vil almindelige produktionsbesætninger typisk ligge i ”normal”-området, mens fx avlsbesætninger kan komme længere ned i det ”mulige” område. Bemærk at lave ind- og afgangsvægte i forhold til normtallene medfører lavere foderforbrug pr. kg tilvækst og omvendt.
Tommelfingerreglerne kan bruges til både gamle foderenheder (FEs) og nye foderenheder (FEsv/FEdr).
I Bedriftsløsning Svin kan der nederst på foderforbrugsudskriften udskrives forbrugte FEs og forbrugt råprotein i kg pr. dyrgruppe i perioden.
Referencer:
- |
Tybirk, Per: (2002). Korrektion af normer for svinegødningens indhold. Notat nr. 0210, Landsudvalget for Svin. |
- |
Plantedirektoratets hæfte: Vejledning og skemaer (2003/04). |
Tommefingerregel for variation i foderforbrug og indhold af råprotein
|
Normal nedre grænse |
|
Normtal |
Antal årssøer |
_______ |
stk. |
|
FE pr. årsso |
>1175 (>1075) |
FE |
1.390 |
g total råprotein pr. FE til søer |
> 125 (>120) |
g/FE |
147,5 |
Smågrise produceret, 7,2 – 30 kg |
_______ |
stk. |
|
FE pr. kg tilvækst |
>1,65 ( >1,5) |
FE |
2,06 |
FE pr. produceret gris |
_______ |
FE |
47,0 |
g total råprotein pr. FE |
>160 ( >155) |
g/FE |
166,0 |
Slagtesvin produceret , 30 – 102 kg |
_______ |
stk. |
|
FE pr. kg tilvækst |
>2,55 ( >2,4) |
FE |
2,88 |
FE pr. produceret gris |
_______ |
FE |
207,4 |
g total råprotein pr. FE |
>150 (>140) |
g/FE |
158,6 |