27. november 2003

Notat Nr. 0355

Frilandsgris - vejledning til fastsættelse af smågriseprisen

Notatet viser, hvor meget meromkostningerne er på hhv. den fravænnede gris, smågrisen og slagtesvinet ved at producere grise ud fra det koncept, der foreligger på Frilandsgrisen.

Notatet viser, hvor meget meromkostningerne er på hhv. den fravænnede gris, smågrisen og slagtesvinet ved at producere grise ud fra det koncept, der foreligger på Frilandsgrisen. Forholdet  mellem omkostningerne til at producere en fravænnet gris, en gris fra fravænning til 30 kg, samt en gris fra 30 kg til slagtning kan anvendes til at fordele den merbetaling Friland A/S yder i forhold til Danish Crown’s almindelige slagtesvinenotering.

Metode

Forudsætningerne for beregningen kan findes i notat nr. 0319, Omkostninger ved specialproduktioner.

Tabel 1.

Omkostninger ved frilandsproduktion, kr. pr. gris og procentuelfordeling

 

Kr. pr. gris

Procent

Omkostninger til fravænning ved 9 kg

235

28,4 pct.

Omkostninger fra 9 kg til 30 kg

142

17,3 pct.

Omkostninger fra 30 kg til slagtning

449

54,3 pct.

Samlede omkostninger pr. gris

827

100 pct.



Den fravænnede gris’s andel udgør 28,4 pct. Smågrisens andel af omkostningerne udgør 17,3 pct. En producent, der sælger grisene ved fravænning, bør derfor have 28,4 pct. og en producent, der sælger grisene ved 30 kg, bør have 45,7 pct. af det gennemsnitlige tillæg, der udbetales til slagtesvineproducenten.

Friland A/S betaler i øjeblikket 1,90 kr. i tillæg pr. kg i intervallet 80-90 kg slagtevægt. Ved en gennemsnitlig godkendelsesprocent på 61 bliver det gennemsnitlige tillæg 1,16 kr. pr. kg ved en  slagtevægt på 85 kg, i alt 98 kr. pr slagtesvin.

Fordelingen af tillægget

Med udgangspunkt i fordelingen af omkostningerne viser nedenstående beregningseksempler hvor stor en del af merbetalingen, der bør tilfalde den fravænnede gris samt grisen fra fravænning til 30 kg.

    -  Tillæg pr. fravænnet gris = 85 kg x 1,16 x kr. x 28,4 pct. = 28 kr.
    -  Tillæg pr. smågris = 85 kg x 1,16 x kr. x 45,7 pct. = 45 kr.

Smågriseproducenten der sælger grisen ved fravænning bør have et tillæg på  28 kr. pr. gris, og slagtesvineproducenten beholder 70 kr. pr. gris. Smågriseproducenten der sælger grisen ved 30 kg bør have et tillæg på 45 kr. pr gris, og slagtesvineproducenten beholder 53 kr. pr. gris af de samlede beløb.

Hvis grisene sælges ved en anden vægt kan tillægget beregnes på følgende måde.

Regulering af tillæg i vægtintervallet 9-30 kg beregnes således:

Tillæg for den fravænnede gris på 28 kr. + et tillæg pr. kg grisen vejer mere end 9 kg, hvilket beregnes således (45-28 kr.)/21 kg. De 21 kg er tilvæksten fra fravænning til 30 kg, og de 45-28 kr. er tillægget i den samme periode.

Hvis grisen er 15 kg ved salg bliver tillægget følgende: 28 kr. + (0,81 kr. pr. kg x 6 kg) = 33 kr.

Regulering af tillæg i vægtintervallet 30-110 kg beregnes således:

Tillæg for 30 kg grisen på 45 kr. + et tillæg pr. kg grisen vejer mere end 30 kg (28-45 kr.)/80 kg

Hvis grisen er 45 kg ved salg bliver tillægget følgende: 45 kr. + (0,6625 kr. pr. kg x 15 kg) = 55 kr.

Bilag


Vejledende tillæg til Den beregnede Smågrisenotering for grise produceret under frilandskonceptet

 

Tillæg til noteringen

Vægt

1,80

1,90

2,00

Vægt

1,80

1,90

2,00

9

27

28

30

31

44

45

47

10

28

29

31

32

44

46

48

11

29

30

31

33

45

47

48

12

29

31

32

34

46

47

49

13

30

32

33

35

46

48

50

14

31

32

34

36

47

49

50

15

32

33

35

37

48

49

51

16

32

34

35

38

48

50

52

17

33

35

36

39

49

51

53

18

34

35

37

40

49

51

53

19

35

36

38

41

50

52

54

20

35

37

38

42

51

53

55

21

36

38

39

43

51

53

56

22

37

38

40

44

52

54

56

23

38

39

41

45

53

55

57

24

39

40

41

46

53

56

58

25

39

41

42

47

54

56

58

26

40

42

43

48

55

57

59

27

41

42

44

49

55

58

60

28

42

43

45

50

56

58

61

29

42

44

45

51

56

59

61

30

43

44

46

52

57

60

62


Institution: Landsudvalget for Svin, Danske Slagterier

Forfatter: Finn K. Udesen, Jacob Rasmussen

Udgivet: 27. november 2003

Dyregruppe: Smågrise

Fagområde: Management