18. maj 2004

Notat Nr. 0419

Vitalitet af Hampshire sæd opbevaret i 72 timer

Færdigfortyndede sæddoser fra Hampshire orner er undersøgt for vitalitet efter opbevaring i 72 timer. Ud fra denne undersøgelse har Hampshire sæd ikke en dårligere holdbarhed, målt som vitalitet, end for sæd fra andre racer.

I perioden marts – april 2004 blev 60 færdigfortyndede navnesæddoser fra Hampshire orner stående på 9 Danavl KS-stationer undersøgt. Sæden blev opsamlet og fortyndet på KS-stationerne søndag eller torsdag, og afsendt samme dag i isolerede transportkasser til Hatting-KS, Ringsted afdelingen. Efter modtagelsen blev sæddoserne opbevaret ved 16-18 grader celsius indtil analyse, således at sæddoserne havde en alder på 72 timer målt fra sæden blev opsamlet på KS-stationen.

Sæddoserne blev undersøgt for vitalitet ved hjælp af flowcytometri. Det kan på baggrund af denne undersøgelse fastslås, at Hampshire sæd ikke har en dårligere holdbarhed - målt som vitalitet - end sæd fra andre racer efter opbevaring i 72 timer, og at hypotesen om, at dette skulle være årsagen til de lave faringsprocenter, som ses i avlen, derfor må forkastes.


Baggrund

På baggrund af gentagne indberetninger fra avlere vedrørende for lave faringsprocenter ved anvendelse af Hampshire sæd på Hampshire søer, blev det besluttet at undersøge Hampshire sæd.

Hypotesen var, at Hampshire sæd ikke tålte opbevaring, således at sædcellernes befrugtnings-egenskab blev nedsat og dermed var årsag til de observerede lave faringsprocenter. Formålet med undersøgelsen var derfor at undersøge Hampshire sæd for vitalitet og sammenholde de fundne værdier med tilsvarende for andre racers sæd. Undersøgelsen er gennemført i samarbejde med Hatting-KS.


Redegørelse

Analysen for vitalitet blev udført som tidligere beskrevet [1]. Resultatet af vitalitetsmålingerne er angivet i tabellen.


Gennemsnitværdier for vitalitetsprocent af 60 Hampshire færdigfortyndede sæddoser opbevaret ved 16-18 grader celsius i 72 timer

Middelværdi

Spredning

Maksimumsværdi

Minimumsværdi

86,9

4,2

94,3

73,6


Der blev ikke indsamlet oplysninger om de opnåede faringsprocenter og totalfødte grise pr. kuld, efter den undersøgte Hampshire sæd.


Diskussion

Sammenlignes de opnåede værdier med resultater fra godt 1.600 sædopsamlinger fra 170 Landrace- og Yorkshire orner i 1999 til 2000 (1), udført på frisk sæd, fandtes en gennemsnitsværdi for vitalitet på 85,8 med en spredning på 5,0. De opnåede resultater i dette studie synes ikke at være forskellige herfra.

De 60 undersøgte ejakulater repræsenterede 25 forskellige Hampshire orner, således at de fleste   orners sæd (20 orner) blev undersøgt optil fire gange i perioden. Grupperes de fundne vitalitetsværdier for de orner, hvis sæd blev undersøgt flere gange, og lægges den fundne vitalitets middelværdi på cirka 87 procent ind som skillelinie, ses det, at for halvdelen af ornerne vil en høj eller lav vitalitetsværdi, det vil sige over eller under 87 procent for det først undersøgte ejakulat, også give en høj eller lav vitalitetsprocent for de efterfølgende sædopsamlinger, mens dette ikke er tilfældet for den anden halvdel af ornerne. Resultatet tyder således på, at vitalitet - som målt i denne afprøvning - ikke er orneafhængigt.


Referencer

[1]

Madsen, M. T; Wachmann, H; Johansen, D; Christensen, P.: (2002): Vitalitetsbestemmelse af ornesæd ved flowcytometri. Meddelelse nr. 564, Landsudvalget for Svin


Institution: Landsudvalget for Svin, Danske Slagterier

Forfatter: Mads Thor Madsen

Udgivet: 18. maj 2004

Dyregruppe: Orner

Fagområde: Reproduktion