13. oktober 2004

Notat Nr. 0436

Svinebranchens regelsæt for import, slagtning og handel med importerede svin og afkom heraf

Regelsættet beskriver fremgangsmåder og regler for import, isolering, prøvning af importerede svin, slagtning af importerede svin, handel med afkom efter importerede svin samt slagtning heraf.

Sammendrag

Generelt

Landsudvalget for Svin (LU) søger at opnå en frivillig, skriftlig aftale med alle, der ønsker at importere svin til Danmark. Formålet er at forhindre indslæbning af uønskede svinesygdomme i forbindelse med importen.

Alle, der ønsker at importere svin til Danmark, skal registreres som importør. Det sker ved henvendelse til den Fødevareregionen i det område, hvor man bor. DANSKE SLAGTERIER (DS) vil modtage kopi af, at registreringen har fundet sted. På baggrund heraf kontakter en dyrlæge fra LU´s Regionskontor importøren med henblik på at opnå en aftale i henhold til svinebranchens regelsæt.

Regelsættet beskriver fremgangsmåder og regler for import, isolering, prøvning af importerede svin, slagtning af importerede svin, handel med afkom efter importerede svin samt slagtning heraf.

Baggrund

Import

Der er udarbejdet en vejledning for importører af avls- og brugssvin, som indføres fra et andet EU-land eller fra et 3. land, hvor EU har foreskrevet samhandelsbetingelser (bilag 1).

Isolering

Der er opstillet særlige krav til indretning, godkendelse og drift af isolationsstalden (bilag 2).

Prøvning af importerede svin

Der indgås mellem importøren og LU en skriftlig aftale om hvilke sygdomme de importerede svin skal undersøges for (bilag 3).

Slagtning af importerede svin

Importerede svin skal slagtes på et ikke-USA godkendt slagteri.

Handel med importerede svin

Importører, der har indgået skriftlig aftale med LU i henhold til Branchereglerne skal indsende oplysninger om salg af importerede dyr til DS (bilag 4).

Handel med og slagtning af afkom efter importerede svin

Afkom efter importerede svin kan slagtes på USA-godkendt slagteri forudsat, at de importerede dyr har været underlagt Svinebranchens regelsæt om import og forudsat, at afkommet leveres som slagtesvin fra en ejendom, der ikke huser importerede svin.

Betaling

Importøren afholder alle udgifter i forbindelse med importen. Udgiften i forbindelse med Regionsdyrlægens godkendelse af isolationsstald afholdes af LU.

Bemærk: Det samlede regelsæt fås ved henvendelse til DANSKE SLAGTERIER, Veterinær- og Levnedsmiddelforhold, Øremærker, Axeltorv, Axeltorv 3, 9 København V. tlf. 33116050.

Appendiks

Bilag 1

Vejledning for importører af avls- og brugssvin, samt grise til opfedning, indført fra et EU-medlemsland eller fra et 3. land, hvor EU har foreskrevet samhandelsbetingelser.

Før import:

  1. Enhver importør af svin skal lade sig registrere ved henvendelse til den Fødevareregion, som importøren bor i. DANSKE SLAGTERIER, Veterinær- og Levnedsmiddelforhold modtager kopi af, at registreringen er sket.
  2. En dyrlæge fra Landsudvalget´s regionskontor vil efter registreringen har fundet sted henvende sig til importøren for at informere om
    • at slagteribranchen stiller krav om, at svinene skal sættes i isolationsstald, samt hvordan denne stald skal indrettes. Afstanden fra isolationsstalden til et eksportautoriseret slagteri skal være mere end 10 km. Afstanden til andre besætninger med klovbærende dyr skal være mere end 500 meter.
    • at der skal udpeges en tilsynsførende dyrlæge
    • at dyrene skal holdes isoleret fra andre dyr i mindst fire uger og i forbindelse hermed undersøges for bestemte sygdomme
    • at de importerede dyr som grundregel skal undersøges serologisk for Aujeszky´s sygdom, brucellose, klassisk svinepest, trikiner, PED, TGE, SVD, PRRS samt bakteriologisk for salmonella og Yersinia 09. Regionsdyrlægen indhenter aktuelle priser på de påkrævede undersøgelser.
    • at det anbefales importøren, at han skriftligt aftaler med sælger, at de importerede dyr skal undersøges i eksportkarantænen for samme sygdomme, som de vil blive undersøgt for i Danmark
    • at importerede svin skal slagtes på et slagteri, som ikke er USA-godkendt
    • at besætninger, hvori der står importerede svin, kun må levere dyr til slagtning på et slagteri, der ikke er USA-godkendt
  3. Regionsdyrlægen udarbejder en rapport over besøget, som bl.a. skal indehold en liste med de sygdomme, som de importerede dyr skal undersøges for, samt hvad analyserne koster. Rapporten sendes til importøren og Danske Slagterier, Veterinær- og Levnedsmiddelforhold.
  4. Senest 24 timer (1 hverdag) før forventet ankomst, skal importøren skriftligt anmelde ankomsten til kredsdyrlæge med oplysning om dyre­nes antal og art, afsendelsessted og bestemmelsesbedriftens adresse, forventet ankomsttidspunkt, samt navn og adresse på den praktiserende dyrlæge.

I forbindelse med importen:

  1. De indførte dyr skal føres direkte til isolationsstalden. Den tilsynsførende dyrlæge skal være tilstede ved aflæsningen, hvor han kontrollerer om der er overensstemmelse mellem dyrenes øremærker og sundhedsattestens angivelse af øremærkenumre, samt at attesten i øvrigt er korrekt udfyldt.
  2. Kredsdyrlægen mærker dyrene inden 5 dage med godkendte røde øremærker og kontrollerer stikprøvevis den medfølgende oprindelses- og sundhedsattest.
  3. Tilsynsførende dyrlæge udtager i isolationsperioden prøver til undersøgelse for de aftalte sygdomme. Prøver til serologisk undersøgelse må først udrages 4 uger efter isolationsperioden er begyndt. Bakteriologiske prøver udtages som stibundsprøver med 1 uges mellemrum. Der udtages tre sæt prøver. Første sæt udtages inden 1 uge efter isolationsperiodens begyndelse.
  4. Giver laboratorieundersøgelsen negativt resultat for de sygdomme, der ikke er konstateret i Danmark, frigiver den tilsynsførende dyrlæge dyrene og sender en rapport om isolationsforløbet vedlagt kopi af laboratoriesvar til regionsdyrlægen. Ved fund af anmeldepligtige sygdomme skal tilsynsførende dyrlæge altid sikre, at kredsdyrlægen straks bliver orienteret herom.

Efter frigivelsen af de importerede svin: 

  1. Hvis importøren har leverandørforpligtelse til et andelsslagteri skal han straks informere slagteriet om, at der nu er udenlandske svin på ejendommen.
  2. Importøren skal holde øje med om de importerede dyr taber de røde øremærker. Hvis det sker, skal ejer rekvirere erstatningsøremærker gennem Regionens Veterinærafdeling
  3. Enhver afgang af importerede dyr skal registreres (salg, slagtning, dødsfald etc.) på en særlig afmeldeblanket (bilag 4), som udleveres sammen med øremærkerne til Regionens Veterinærafdeling fra DANSKE SLAGTERIER, Veterinær- og Levnedsmiddelforhold, Øremærker, Axelborg, Axeltorv 3, 9 København V. Når det sidste dyr er afgået, sendes blanketten til DANSKE SLAGTERIER, Veterinær- og Levnedsmiddelforhold, Øremærker, Axelborg, Axeltorv 3, 9 København V.
  4. Ved salg af importerede svin skal importøren registrere salget med angivelse af antal solgte dyr og købers navn og adresse (bilag 5). En kopi af oprindelses- og sundhedsattesten skal følge dyrene. Importøren giver skriftligt besked om salget til DANSKE SLAGTERIER, Veterinær- og Levnedsmiddelforhold, Øremærker, Axeltorv, Axeltorv 3, 9 København V.
  5. Sælger skal gøre køber bekendt med, at importerede svin ikke uden Fødevareregionens godkendelse må slagtes på USA-godkendte slagterier, samt gøres bekendt med DANSKE SLAGTERIERs regler for slagtning af importerede dyr.

Bilag 2

Krav til isolationsstald til importerede svin

Godkendelse

Isolationsstaldens indretning skal godkendes af en dyrlæge fra  Landsudvalgets regionskontor (LU). Samtidig med godkendelsen af isolationsstalden indgås der mellem importøren og LU en skriftlig aftale om hvem, der skal fungere som tilsynsførende dyrlæge og hvilke sygdomme de importerede svin skal undersøges for (bilag 3).

Indretning og brug af isolationsstalden:

  1. Isolationsstalden skal ligge på en ejendom, som ikke huser klovbærende dyr og skal have en afstand til eksportautoriserede slagterier på mere end 10 km. Afstanden til andre besætninger med klovbærende dyr skal være mindst 500 m.
  2. Der skal i isolationsstalden anvendes separate redskaber samt staldtøj og staldfodtøj.
  3. Isolationsstalden skal indrettes med forrum som beskrevet i SPF reglerne.
  4. Personer, som passer dyrene eller i øvrigt har kontakt med dyrene, skal overholde 48 timers karantæne efter besøg i isolationsstalden.
  5. Gødning skal kunne opbevares i - eller i tilknytning til isolationsstalden til udløbet af isolationsperioden.

Forholdsregler i isolationsperioden:

  1. Dyrene skal isoleres indtil laboratoriesvar foreligger.
  2. Isolerede dyr må kun fjernes direkte til slagtning eller til destruktion.
  3. I tilfælde af sygdom eller dødsfald skal tilsynsførende dyrlæge tilkaldes af den der passer dyrene.
  4. Forebyggende medicinering samt vaccination er tilladt i isolationsperioden; skal altid ske efter ordination/aftale med tilsynsførende dyrlæge.

Bemærk at bilag 3, 4, 5 og 6 rekvireres hos DANSKE SLAGTERIER, Veterinær- og Levnedsmiddelforhold, Øremærker, Axeltorv, Axeltorv 3, 9 København V. tlf. 33116050.


Institution: Landsudvalget for Svin, Danske Slagterier

Forfatter: Poul Tolstrup Christensen

Udgivet: 13. oktober 2004

Fagområde: Sundhed/Veterinært