3. november 2004

Notat Nr. 0438

Ny pligt til at oplyse om Salmonella ved salg af grise

Fra den 1. november 2004 er det obligatorisk at oplyse om Salmonella ved salg af grise til levebrug.

Sammendrag

Fra den 1. november 2004 er det obligatorisk at oplyse om Salmonella ved salg af grise til levebrug.

Svinebranchen indgik i sommeren 2003 en aftale med myndighederne om at ændre håndteringen af Salmonella Typhimurium DT104 i svinebesætninger. I den forbindelse blev det besluttet, at der skal indføres oplysningspligt om Salmonella for alle svinebesætninger, der sælger avlsdyr og smågrise. Det sker i henhold til Fødevarestyrelsens ”Notat om ændret håndtering af Salmonella Typhimurium DT104, multiresistent” af 18. juli 2003.

Det er vigtigt at være opmærksom på, at sælgerne nu har et betydeligt større ansvar end hidtil. Samtidig bliver det lettere for køberne at kontrollere oplysningerne. Alle besætninger har i realiteten mulighed for at sælge grise til levebrug, og derfor bliver salmonellaoplysninger for alle landets svinebesætninger lagt på SPF-Sundhedsstyringens hjemmeside, så både køber og sælger kan orientere sig om besætningernes salmonellastatus. Også som rådgiver bliver det nu lettere at få adgang til salmonellaoplysninger end hidtil.


Baggrund

Hvem skal oplyse hvad ?

Enhver der sælger grise til levebrug skal oplyse:

  • De seneste tre måneders salmonellaniveau for slagtesvinene
  • Hvilke salmonellabakterier, der eventuelt er fundet i besætningen de seneste seks måneder. Der skal oplyses om hvilken type, der er fundet fx Salmonella Typhimurium eller Salmonella Derby
  • Desuden skal Dan Avls avls- og opformeringsbesætninger oplyse de seneste seks måneders salmonellaindeks

Hvor får jeg fat i oplysningerne ?

På SPF-Sundhedsstyringens hjemmeside www.spfsus.dk kan man fra 1. november 2004 hente oplysninger om alle danske svinebesætningers salmonellastatus. Her oplyses under supplerende statusoplysninger:

  • De seneste seks måneders salmonellaindeks for Dan Avls avls- og opformeringsbesætninger. Hvis indeks er over 4,9 anføres i en linie oven over ”Aktuelt salmonellaindeks er over 4,9”.
  • Som minimum de seneste tre måneders salmonellaniveau for slagtesvinene. Der kommer kun nye oplysninger ud om niveauet, når der er ændringer. Derfor vil besætninger, som ligger stabilt med det samme niveau, stå med en dato, der kan ligge langt tilbage. Det samme gælder besætninger, der er ophørt eller leverer under 200 slagtesvin årligt.
  • Hvilke salmonellabakterier, der eventuelt er fundet i besætningen de seneste seks måneder. Der oplyses om hvilken type, der er fundet f. eks. Salmonella Typhimurium eller Salmonella Derby. Der oplyses også om undersøgelser indenfor de samme seks måneder, hvor der ikke er påvist Salmonella. Der må påregnes en til to dage fra dyrkningssvaret foreligger på laboratoriet til det kan ses på SuS’ hjemmeside.
  • Der oplyses ikke, om en besætning har fået påbud om udtagning af kortlægningsprøver

Alle godkendte SPF transportører får automatisk meddelelse om salmonellaoplysningerne fra SPF-SuS. 

Følgende er godkendt af SPF-SuS som SPF-Transportører:

  • DTL A/S
  • SPF-Selskabet
  • Wenbo Smågriseomsætning Amba
  • Husdyrformidling Syd
  • Nordjysk Smågrisesalg v/ Chr. Grishauge
  • Jørgen S. Andreasen SPF-Smågriseomsætning

Yderligere oplysning kan fås ved henvendelse til  Bjørn Lorenzen, SPF-SuS på tlf. 76 96 46 11 eller til Vibeke Møgelmose, Landsudvalget for Svin, Danske Slagterier på tlf. 33 73 26 11.


InfoSvin/5105.tif

Figur.

Eksempel på sundhedsoplysninger hentet fra hjemmesiden hos SPF-SuS


Institution: Landsudvalget for Svin, Danske Slagterier

Forfatter: Vibeke Møgelmose, Bjørn Lorenzen

Udgivet: 3. november 2004

Fagområde: Sundhed/Veterinært