2. oktober 2006

Notat Nr. 0616

Test af katetergel for sædvenlighed

Der kunne ikke påvises nogen negativ effekt på sædens bevægelighed ved opbevaring af sæd sammen med katetergelen KRUUSE Catheter Lubricating Gel fra Jørgen Kruuse A/S.

Formålet var at undersøge, om der kunne påvises en negativ effekt på sædcellernes bevægelighed, når sæden blev opbevaret sammen med katetergel af typen KRUUSE Catheter Lubricating Gel fra Jørgen Kruuse A/S. Resultaterne viste overordnet ingen negativ effekt på sædcellernes bevægelse ved opbevaring af sæden med katetergel, både ved analyse af den samlede andel af bevægelige sædceller og ved analyse af andelen af progressiv bevægelige sædceller (tabel 1). Der sås dog tendenser til en negativ effekt på sædcellernes bevægelse for to af de fem ejakulater i undersøgelsen, mens bevægelsen var forbedret for et enkelt af ejakulaterne. Hvis det endeligt skal kunne påvises, at gelen ikke har negativ effekt på enkelte ejakulater, skal undersøgelsen gennemføres på et langt større antal ejakulater.

Baggrund

Ved inseminering anvendes til tider katetergel som lubrikant i forbindelse med indføring af kateteret. Jørgen Kruuse A/S har videreudviklet en katetergel (KRUUSE Catheter Lubricating Gel), hvor selve gelen forbliver tyktflydende selv ved kropstemperatur. Til sammenligning bliver katetergelen fra Hatting-KS (Hatting Katetergel) tyndtflydende ved kropstemperatur.

Det er ved anvendelse af katetergelen vigtigt, at denne ikke har negative effekter på sædcellerne. Tidligere undersøgelser har vist, at visse typer af katetergel havde negativ effekt på sædens motilitet [1]. Ved denne undersøgelse blev fundet, at kun en enkelt type af katetergel ikke havde negativ effekt på sædcellernes bevægelighed. Til trods for at det ikke præcis vides, i hvor stor udstrækning katetergelen kommer i kontakt med sæden ved insemineringen, vil den bedste situation altid være, at katetergelen har så lille skadelig effekt på sæden som muligt.

Formålet var at undersøge, om der kunne påvises negativ effekt på sædcellernes bevægelse, når sæden opbevares sammen med katetergelen KRUUSE Catheter Lubricating Gel fra Jørgen Kruuse A/S (testgruppen) i forhold til sæd opbevare uden katetergel (kontrolgruppe).


Materiale og metode

Til undersøgelsen blev anvendt sæd fra et enkelt ejakulat fra fem forskellige orner. Sæd fra hvert ejakulat blev fortyndet til en koncentration på cirka 30 mio. pr. ml med EDTA-ornesædsfortynder.

Den fortyndede sæd blev omhældt til 10 forskellige NUNC-rør, således at rørene var helt fyldte med sæd. Fem af rørene blev anvendt som kontrolprøver, hvortil der ikke blev tilsat katetergel. Til de andre fem blev tilsat cirka ½ ml katetergel af mærket KRUUSE Catheter Lubricating Gel. Umiddelbart efter tilsætning af katatergelen blev alle rørene opvarmet til 37-38 grader celsius i en time. Efterfølgende blev alle rørene opbevaret ved 16-18 grader celsius. Alle rørene med katetergel blev opbevaret, således at sæden var i kontakt med katetergelen.

Efter 24 timers opbevaring blev sæden analyseret. Analyserne omfattede en undersøgelse af sædcellernes bevægelse ved anvendelse af Computer Assisted Sperm Analysis med SpermVision. Sæd fra hvert rør blev analyseret med enkeltbestemmelser.

Analyse af sædcellernes bevægelse

Til analysen blev anvendt Leja-8 tællekamre med en dybde på 20 µm. Til hver analyse blev udtaget cirka 1,8 µl, som blev overført til tællekammeret. Analysen blev godkendt ud fra vurdering af de optagede billeder af instrumentet. Fra analysen måles det samlede antal bevægelige sædceller, samt hvor mange sædceller der havde god fremadrettet bevægelse (progressiv bevægelse).

Statistisk analyse

Data blev analyseret med variansanalyse i SAS version 9.2. Sammenligningen mellem de to typer af dunke kan beskrives ved følgende model:

Yij = µ + Ai + eij ~ N(0,σ2)

Hvor det gælder, at µ angiver det generelle gennemsnit for sædens bevægelighed, Ai henfører til om prøven indeholdt katetergel og eij er residialvariationen og angiver niveau mellem test- og kontrolgruppen inden for hver af de fem ejakulater.


Resultater og diskussion

Resultaterne viste overordnet ingen negativ effekt på sædcellernes bevægelse ved opbevaring af sæden med katetergel, både ved analyse af den samlede andel af bevægelige sædceller og ved analyse af andelen af progressiv bevægelige sædceller (tabel 1). Der sås dog tendenser til en negativ effekt på sædcellernes bevægelse for to af de fem ejakulater i undersøgelsen, mens bevægelsen var forbedret for et enkelt af ejakulaterne.

Tabel 1.

Statistiske estimater for andelen af bevægelige sædceller, samt andelen af sædceller med progressiv bevægelse ved opbevaring af sæden sammen med katetergel af typen KRUUSE Catheter Lubricating Gel fra Jørgen Kruuse A/S.

Prøve

Uden katetergel
Kontrol (n=25)

Med katetergel
Test (n=25)

Samlet andel af bevægelige sædceller ± SE*

52,0 % ± 14,6

51,5 % ± 14,6

Andel af sædceller med progressiv bevægelse ± SE*

44,0 % ± 14,3

37,5 % ± 14,3

* Angiver spredning for estimatet for forskellen mellem grupperne

Spredningerne for estimaterne for forskellene mellem grupperne er større end forventet. Det skyldes de førnævnte forskelle mellem ejakulaterne, hvor sædcellernes bevægelse var reduceret i testgruppen, mens bevægeligheden ikke var reduceret i et andet ejakulat. Denne test kan ikke entydigt vise, at katetergelen KRUUSE Catheter Lubricating Gel fra Jørgen Kruuse A/S ikke er skadelig for sæden. Omvendt skal det understreges, at dette ej heller viser, at der er en negativ effekt på sædcellernes bevægelse. For at verificere om katetergelen medfører fald i sædens bevægelighed for nogle ejakulater, men ikke for andre, skal der analyseres sæd fra flere ejakulater end der er analyseret i denne undersøgelse.

Konklusion

Der kunne ikke påvises en negativ effekt på sædcellernes bevægelse ved opbevaring af sæd sammen med katetergel af typen KRUUSE Catheter Lubricating Gel fra Jørgen Kruuse A/S.

Referencer

[1]

Olesen, D.R.; Mathiasen, J.; Madsen, M.T.: (2000): Katetergeler’s sædvenlighed. Meddelelse nr. 476, Landsudvalget for Svin.


Institution: Dansk Svineproduktion, DMA

Forfatter: Claus Hansen

Udgivet: 2. oktober 2006

Dyregruppe: Orner

Fagområde: Reproduktion