26. april 2007

Notat Nr. 0713

Frilandsgris - Vejledning til fastsættelse af smågriseprisen

Notatet viser, hvor meget meromkostningerne er på henholdsvis den fravænnede gris, smågrisen og slagtesvinet ved at producere grise ud fra det koncept, der foreligger for Frilandsgrisen.

Notatet viser, hvor meget meromkostningerne er på hhv. den fravænnede gris, smågrisen og slagtesvinet ved at producere grise ud fra det koncept, der foreligger for Frilandsgrisen. Forholdet mellem omkostningerne til at producere en fravænnet gris, en gris fra fravænning til 30 kg, samt en gris fra 30 kg til slagtning kan anvendes til at fordele den merbetaling, Friland A/S yder i forhold til Danish Crown’s almindelige slagtesvinenotering.

Metode

Forudsætningerne for beregningen kan findes i Notat nr. 0605, Omkostninger ved specialproduktioner.

Tabel 1.

Omkostninger ved frilandsproduktion, kr. pr gris og procentuelfordeling

 

Kr. pr. gris

Procent

Omkostninger til fravænning ved 9 kg

235

28,4

Omkostninger fra 9 kg til 30 kg

142

17,3

Omkostninger fra 30 kg til slagtning

449

55,3

Samlede omkostninger pr gris

827

100

Den fravænnede gris’s andel udgør 28,4 pct. Smågrisens andel af omkostningerne udgør 17,3 pct. En producent der sælger grisene ved fravænning, bør derfor have 28,4 pct. og en producent der sælger grisene ved 30 kg, bør have 45,7 pct. af det gennemsnitlige tillæg, der udbetales til slagtesvineproducenten.

Fordelingen af tillægget

Hvis Friland A/S fx betaler 2,20 kr. i tillæg pr kg ved en gennemsnitlig godkendelsesprocent på 70,5, bliver det gennemsnitlige tillæg 1,55 kr. pr. kg, ved en slagtevægt på 85 kg, i alt 132 kr. pr. slagtesvin.

Med udgangspunkt i fordelingen af omkostningerne viser nedenstående beregningseksempler hvor stor en del af merbetalingen, der bør tilfalde den fravænnede gris, samt grisen fra fravænning til 30 kg.

Tillæg pr. fravænnet gris

= 85 kg × 1,55 x kr. × 28,4 pct. = 37 kr.

Tillæg pr. smågris

= 85 kg × 1,55 x kr. × 45,7 pct. = 60 kr.

Smågriseproducenten der sælger grisen ved fravænning bør have et tillæg på 37 kr. pr. gris, og slagtesvineproducenten beholder 95 kr. pr gris. Smågriseproducenten der sælger grisen ved 30 kg bør have et tillæg på 60 kr. pr. gris, og slagtesvineproducenten beholder 72 kr. pr. gris af det samlede beløb.

Hvis grisene sælges ved en anden vægt, kan tillægget beregnes på følgende måde.

Regulering af tillæg i vægtintervallet 9-30 kg beregnes således:
Tillæg for den fravænnede gris på 37 kr. + et tillæg pr kg grisen vejer mere end 9 kg, hvilket beregnes således (60 kr. -37 kr.)/21 kg. De 21 kg er tilvæksten fra fravænning til 30 kg, og de 60-37 kr. er tillægget i den samme periode.

Hvis grisen er 15 kg ved salg, bliver tillægget følgende: 37 kr. + (1,09 kr. pr. kg × 6 kg) = 44 kr.

Regulering af tillæg i vægtintervallet 30-110 kg beregnes således:
Tillæg for 30 kg grisen på 60 kr. + et tillæg pr kg grisen vejer mere end 30 kg (132 kr. - 60 kr.)/80 kg.

Hvis grisen er 45 kg ved salg, bliver tillægget følgende: 60 kr. + (0,90 kr. pr. kg × 15 kg) = 74 kr.

I nedenstående tabel kan tillægget pr smågris, til Den beregnede Smågrisenotering, aflæses ud for det aktuelt gældende tillæg til noteringen samt smågrisenes vægt.



Tillæg pr. kg til noteringen



Tillæg pr. kg til noteringen

 Vægt

1,80

2,00

2,20

2,4

2,60

2,8

 Vægt

1,80

2,00

2,20

2,4

2,6

2,8

9

31

34

37

41

44

48

31

50

56

61

67

72

78

10

32

35

39

42

46

49

32

51

56

62

68

73

79

11

32

36

40

43

47

50

33

51

57

63

69

74

80

12

33

37

41

44

48

52

34

52

58

64

70

75

81

13

34

38

42

46

49

53

35

53

59

65

71

76

82

14

35

39

43

47

51

55

36

54

60

66

72

78

84

15

36

40

44

48

52

56

37

54

60

67

73

79

85

16

37

41

45

49

53

57

38

55

61

67

74

80

86

17

38

42

46

50

55

59

39

56

62

68

75

81

87

18

39

43

47

52

56

60

40

57

63

69

75

82

88

19

40

44

48

53

57

61

41

57

64

70

76

83

89

20

40

45

49

54

58

63

42

58

65

71

77

84

90

21

41

46

50

55

60

64

43

59

65

72

78

85

91

22

42

47

52

56

61

66

44

60

66

73

79

86

93

23

43

48

53

57

62

67

45

60

67

74

80

87

94

24

44

49

54

59

64

68

46

61

68

75

81

88

95

25

45

50

55

60

65

70

47

62

69

75

82

89

96

26

46

51

56

61

66

71

48

62

69

76

83

90

97

27

47

52

57

62

67

73

49

63

70

77

84

91

98

28

48

53

58

63

69

74

50

64

71

78

85

92

99

29

48

54

59

65

70

75

51

65

72

79

86

93

101

30

49

55

60

66

71

77

52

65

73

80

87

94

102


Institution: Dansk Svineproduktion, DMA

Forfatter: Finn K. Udesen

Udgivet: 26. april 2007

Dyregruppe: Smågrise

Fagområde: Management