14. juni 2007

Notat Nr. 0719

Tolerancerne for frie aminosyrer i mineralblandinger er sat ned til 35 pct.

Tolerancerne for indhold af de frie aminosyrer; lysin, methionin og treonin i mineralske foderblandinger sat ned fra 50 pct. til 35 pct. Det betyder, at mineralblandinger der indeholder mere end 65 pct. af den deklarerede værdi overholder foderstofloven.

Fra 1. juni 2007 er tolerancerne for de frie aminosyrer; lysin, methionin og treonin i mineralske foderblandinger sat ned fra 50 pct. til 35 pct. Det fremgår af en meddelelse fra Plantedirektoratet af 14. maj 2007.

Baggrunden er en foretaget ringanalyse, hvor fem mineralske foderblandinger er analyseret på fem laboratorier. De deltagende laboratorier var Plantedirektoratet, Det Jordbrugsvidenskabelige Fakultet/Århus Universitet, AnalyCen, Eurofins og DLGs Centrallaboratorium. Fire af de anvendte mineralblandinger var indsendt direkte fra producenter af mineralfoder, mens den sidste var indsendt af Dansk Svineproduktion fra en besætning.

To af mineralblandingerne, som indeholdt biolysin, viste, at neddelingen havde stor betydning for indholdet af lysin i de analyserede prøver. Resultaterne viste derfor stor afvigelse mellem neddelte prøver, der burde være identiske. Dette skyldes formentlig, at biolysin forefindes i store partikler i forhold til andre partikler i mineralfoderet og derfor nemmere bliver uens fordelt ved neddeling. Det er vigtigt at være opmærksom på dette ved undersøgelser af mineralfoder.

Denne forskel mellem identiske prøver var ikke så stor ved methionin og treonin. Alligevel har man valgt at anvende samme tolerance for lysin, methionin og treonin.

Dansk Svineproduktion er af den opfattelse, at der fremover bør arbejdes på at få tolerancen for underindhold af de frie aminosyrer i mineralfoder endnu længere ned.

For frie aminosyrer i andre typer foderblandinger end mineralske foderblandinger og for frit tryptofan gælder fortsat en tolerance på 50 pct. for underindhold. For totalindholdet af aminosyrer (frie plus naturlige) gælder fortsat 15 pct. tolerance for lysin og methionin, mens tolerancen for treonin, cystin og tryptofan forsat er 20 pct.

For yderligere information om ringtesten kan henvises til Plantedirektoratets hjemmeside

  • Ringanalyse for frie aminosyrer og mineraler i mineralske blandinger, fuldfoder samt fodermidler 2006.
  • Samt Notat nr. 0718, Dansk Svineproduktion.

Institution: Dansk Svineproduktion, DMA

Forfatter: Niels Jørgen Kjeldsen

Udgivet: 14. juni 2007

Fagområde: Ernæring