16. juli 2007

Notat Nr. 0724

Krydsoverensstemmelse og zinkoxid i foder

Forkert brug af zinkoxid som receptpligtigt medicin kan udløse sanktioner iht. regler for krydsoverensstemmelse. Ved procedurer som viser, at risikoen for overslæb er vurderet og håndteret, så må man godt bruge samme blandeudstyr til flere dyregrupper.

Sammendrag

Forkert anvendelse af zinkoxid som receptpligtigt medicin kan udløse sanktioner i forbindelse med offentlig kontrol af reglerne for krydsoverensstemmelse.

Hvis receptpligtig zinkoxid blandes i smågrisenes foder ved hjælp af samme blandeudstyr som anvendes til andre dyregrupper, er der risiko for, at der sker overslæb til andre foderblandinger. Der har fra praksis været rapporteret om, at alene det at anvende samme blander kan udløse sanktioner.

Plantedirektoratet har efterfølgende meldt ud, at der godt må anvendes samme blander, hvis der tages hensyn til at overslæbet til næste foderblanding begrænses, og hvis man i besætningen har procedurer, der viser, at risikoen for overslæb er vurderet og håndteret.

Hvad siger reglerne om zinkoxid?

Receptpligtig zinkoxid må iblandes foder til smågrise i 14 dage efter fravænning i en dosis på 2.500 mg zink pr. kg foder svarende til cirka 3.000 mg zinkoxid pr. kg foder. Alt andet foder må kun indeholde op til 150 mg zink pr. kg foder. Hvis overslæb fra en foderblanding med receptpligtigt zinkoxied medfører, at den næste blanding overskrider 150 mg zink, er loven overtrådt, og krydsoverensstemmelse kan udløses. Det forventes dog, at Plantedirektoratet kan dokumentere via en kemisk analyse af foderet, at det tilladte indhold er overskredet.

Hvis man ønsker at anvende samme blandesystem til de to typer foderblandinger, må man altså sandsynliggøre, at loven overholdes og redegøre for hvordan man gør det.

Anvendelse af receptpligtigt zinkoxid kræver ikke HACCP registrering, men det anbefales at anvende samme principper for at dokumentere, at man har vurderet risikoen for overslæb. På Dansk Landbrugsrådgivnings hjemmeside kan man finde et skema over en HACCP-plan, som kan give inspiration til, hvordan et sådant dokument kan udarbejdes.

Skemaet kan udfyldes og ophænges ved blanderen, som dokumentation for, at risikoen er vurderet og håndteret. http://www.lr.dk/kvaeg/diverse/haccp_plan_svin.doc 

Det sikreste set med lovgivningens øjne er selvfølgelig at holde produktion af foder med receptpligtigt zinkoxid helt adskilt fra besætningens øvrige foderproduktion ved eventuelt at anvende en cementblander og udfodre via fodervogn.

Hvad siger loven om medicineret foder?

Lovgrundlaget er fastlagt i Foderhygiejneforordningens bilag 3, afsnit 1.

I vejledningen om krydsoverensstemmelse krav 2.15 står, at: ”Foderlægemidler (foder med indhold af veterinærmedicin) skal opbevares og håndteres isoleret fra resten af foderet. Herunder andre lægemidler”

Dette gælder i princippet også foder med receptpligtigt zinkoxid, men da zink også er et tilsætningsstof som er tilladt i almindeligt foder, skal man altså blot sørge for at maksgrænsen for zink ikke overskrides.

Andre typer lægemidler som fx Tylan eller Aurosup må ikke forekomme i almindeligt foder, heller ikke i små mængder. Det kan være meget vanskeligt at rense foderanlægget (især vådfoderanlæg) så grundigt at overslæb ikke forekommer. Overslæb til andre blandinger vil udløse sanktioner i henhold til reglerne om krydsoverensstemmelse. Det anbefales derfor at dosere medicin til svin på anden vis end via fodermedicinering, hvis man ikke kan sikre at overslæb ikke forekommer.


Institution: Dansk Svineproduktion, DMA

Forfatter: Niels Jørgen Kjeldsen

Udgivet: 16. juli 2007

Dyregruppe: Smågrise

Fagområde: Ernæring