19. juli 2007

Notat Nr. 0725

Foder købt i udlandet skal indberettes til Plantedirektoratet

Fra 2006 har Plantedirektoratet indført en regel om, at foder købt i udlandet skal pålægges samme kontrolomkostninger som foder, der omsættes i Danmark.

Fra 2006 har Plantedirektoratet indført en regel om, at foder købt i udlandet skal pålægges samme kontrolomkostninger som foder, der omsættes i Danmark. Derfor skal den enkelte svineproducent, der køber foder fra udlandet, selv indberette årets køb til Plantedirektoratet. Indberetningen gælder for indkøbsåret 2006. Der er endnu ikke taget stilling til, hvornår indberetning for 2007 skal foretages.

Hvorfor skal der indberettes?

Reglen er indført for at ligestille dansk- og udenlandskproduceret foder. Danskproduceret foder har i en årrække været pålagt omkostninger til Plantedirektoratets registrerings- og kontrolarbejde. Afgiften er indbetalt af foderstofvirksomhederne eller mellemhandlere, uden at svineproducenten har været involveret.

Ved import af udenlandsk foder direkte til landmanden, er det ikke muligt at pålægge udenlandske foderproducenter denne afgift, og Plantedirektoratet har derfor besluttet, at den enkelte landmand selv skal indberette købet og betale afgiften. Afgiften går til at dække Plantedirektoratets udgifter til at registrere, planlægge, efteruddanne, opretholde beredskab og overvåge foderområdet.

Hvornår er foder købt i udlandet og hvad skal indberettes?

Foder, der er købt direkte af et udenlandsk firma, der ikke er registreret i Danmark, skal indberettes. Hvis udenlandsk foder er købt gennem en dansk mellemhandler, skal denne mellemhandler betale afgiften, og så skal landmanden ikke indberette. Man skal indberette alt foder købt i udlandet undtagen korn (hvede, rug, byg, triticale og havre) og kornprodukter. Alle andre fodermidler, som fx fiskemel, sojaskrå, fedt, rapsskrå mm., skal indberettes. Ligeledes skal man indberette alle tilsætningsstoffer, der er indkøbt i udlandet enten i form af rene tilsætningsstoffer eller forblandinger.

Skemaer til brug for indberetning kan findes på Plantedirektoratets hjemmeside.

Indberetning af fodermidler skal foretages, hvis der på årsbasis indkøbes fodermidler og foderblandinger, der udgør mere end 100 tons tørstof (fraregnet korndelen). Indkøb af mindre end 100 tons tørstof årligt er afgiftsfrit.

Indberetning af fodertilsætningsstoffer skal foretages, hvis der indkøbes mere end 100 kg rent tilsætningsstof på årsbasis. Mængder derunder skal ikke indberettes.

Hvis man er i tvivl om, hvordan skemaerne skal udfyldes, kan man vælge at indsende indlægssedler, og så kan Plantedirektoratet selv udregne afgiftens størrelse.

Hvor stor er afgiften?

Afgiften for fodermidler er 800 kr. pr. hele 100 tons tørstof, og 12 kr. pr. hele 100 kg tilsætningsstof.

Indberetningen gælder udelukkende for indkøbsåret 2006, mens det endnu er uafklaret, hvornår indkøb for året 2007 skal foretages. Kravet om indberetning af foder indkøbt i udlandet er ikke omfattet af reglerne om krydsoverensstemmelse.


Institution: Dansk Svineproduktion, DMA

Forfatter: Niels Jørgen Kjeldsen

Udgivet: 19. juli 2007

Fagområde: Ernæring