25. oktober 2007

Notat Nr. 0739

Værditilvækst i svineproduktionen

For både smågrise- og slagtesvineproducenten gælder det om at få så meget værditilvækst ud af de producerede grise som muligt. En merværdi i forhold til gennemsnit kan udløse et tillæg til smågriseprisen, hvis parterne er enige om værdiens størrelse.

I Grundlaget for Den beregnede smågrisenotering er der anført vejledende sundhedstillæg, samt UK tillæg, men der aftales ofte andre former for tillæg som fx mængdetillæg, tillæg for ensartethed og effektivitetstillæg. Hvis et effektivitetstillæg inddrages kræver det længerevarende samhandel, samt stor tillid mellem køber og sælger, idet det bliver købers effektivitet, der lægges til grund for tillægget.

Mængdetillæg

Mængdetillæg kan være vanskeligt at definere. Udover en konkret besparelse til transport, har det forskellig værdi for køberen at få leveret et stort antal grise med ensartet sundhedsstatus. Værdien er størst hvis hele lokaliteten kan fyldes med smågrise på en gang. I et mængdetillæg vil der ofte indgå en forventning om at produktionsresultaterne bliver bedre ved at få mange grise leveret få gange, så en hel lokalitet kan fyldes. Hvis alternativet er at få grise fra flere leverandører, kan det have en forholdsvis stor værdi for køber, idet risikoen for indkøb af sygdomme reduceres væsentligt.

Transportbesparelsen ved at få leveret mange grise på én gang afhænger af den aftale der laves med transportøren. Den kan fx udgøre 5 kr. pr gris. Hertil kommer måske en forventning om at foderudnyttelsen bliver forbedret med 0,1-0,2 FEsv, værdi ca. 8-16 kr. og dødeligheden bliver reduceret med 1 procentpoint, værdi ca. 6 kr. Den samlede værdi bliver dermed ca. 19-27 kr. pr gris. Hertil kommer eventuelle arbejdsbesparelser for køberen ved at få mange smågrise på en gang.

De sundhedsmæssige og arbejdsmæssige fordele ved store mængder grise på én gang er vanskelig at opgøre som generelle vejledninger. Det må derfor blive en afvejning for den enkelte slagtesvineproducent hvad der er rimeligt at betale i tillæg for levering af store mængder smågrise på en gang.

Ensartethed

Ensartede grise er ofte et ønske fra slagtesvineproducenten. Det er en afvejning af hvem der er bedst til at håndtere sorteringen og opstaldningen af de mindste grise. Fordelen for slagtesvineproducenten, ved at få ensartede smågrise, er en lidt hurtigere tømning af slagtesvinestalden, uden at skulle bruge en bufferstald eller flytte slagtesvin tilbage i systemet. Ulempen er at køber risikerer at få smågrise, der er sammenblandet fra forskellige ugehold.

Under normale økonomiske forhold tabes der et DB på ca. 20 kr. pr gris på de 10 pct. mindste grise. I den sammenhæng skal man huske på, at de mindste grise kostede mindst i indkøbspris. I gennemsnit bliver det et tab på 2 kr. pr gris. Det er meget begrænset hvad der må betales i tillæg for at få smågriseproducenten til at sortere 10 pct af de mindste grise fra. Generelt må et krav om at de mindste grise ikke må være mere end 25 pct. mindre end den gennemsnitlige vægt være et tilstrækkeligt krav, som kan opfyldes af sælger uden at det medfører et tillæg.

Produktionseffektivitet

Foderudnyttelse
Hvis de grise der købes er bedre end gennemsnittet, med hensyn til foderudnyttelse, og det skyldes grisenes sundhedstilstand, kunne det være relevant at give et tillæg udover et evt. sundhedstillæg for SPF +myg, eller SPF, på 5 eller 9 kr. Hvis grisenes foderudnyttelse er 0,2 FEsv bedre end landsgennemsnittet på pt. 2,85 FEsv pr kg tilvækst, har det en værdi på ca 16 kr. pr gris ved en foderpris på 1,12 kr. pr FEsv.

Hvis foderudnyttelsen kan måles tilstrækkeligt sikkert, kan der aftales et tillæg, som bliver reguleret fx en gang årligt. Hvis effektivitetsrapporten viser at foderudnyttelsen er 2,65 Fesv pr kg tilvækst, og der gives et sundhedstillæg på 9 kr., så er der kun 7 kr. tilbage. Da købers indsats skal honoreres, lige såvel som sælgeres indsats, for at opnå et godt resultat, må det være fair at deles om de mergevinster der skabes.

Kødprocent. Hvis kødprocenten er bedre end landsgennemsnittet, som pt. er 60,3, med fx 1 procentpoint, har det en værdi på 8 kr. pr. gris.

For daglig tilvækst og dødeligheden gælder at de er meget påvirket af staldforholdene, den daglige pasning samt fodring. Det vil således i høj grad være slagtesvineproducentens egne forhold, der påvirker resultaterne.

Værdien af forskellige egenskaber

Egenskab

Værdi pr. gris

Sundhedstillæg SFP og SPF+myg

5-9

Foderudnyttelse der er 0,1 Fesv – 0,2 FEsv lavere end 2,85 Fesv

8-16

Levering af store mængder grise så feks en lokalitet kan fyldes på en gang

19-27

1 pct.point kødprocent over 60,3 pct.

8


Institution: Dansk Svineproduktion, DMA

Forfatter: Finn K. Udesen

Udgivet: 25. oktober 2007

Dyregruppe: Smågrise

Fagområde: Management